Koligacje rodzinne- krewni, powinowaci...

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Poska38

Sympatyk

Post autor: Poska38 »

Do wyjaśnienia dla Janusza
-------------------------------------
Na pewno w tym czasie niektórzy jechali na własną rękę ,ale mój adwersarz twierdzi ,że jechali transportem kolejowym do Polski i wysiedli w Oławie .Ja z rodziną z Krasnego z stacji kolejowej transportem 23.6.1945 r.
na Opolszczyznę przybyliśmy przy końcu lipca .

A Włodzimierzowi
-----------------------------
Co do repatryjacii teraz się mówi ,że EKSPATRIACJE POLAKÓW Z KRESÓW WSCH . 1944-1959 wg.IPN
A jeżeli chodzi o miejsce załadunku to KRASNE nad rzeczką Gołogórka linia kolejowa Brody -Lwów mapa polski z1925 r.

Tyle w wyjaśnieniu Pozdrawiam
Jan C.jr
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Pokrewienstwo i powinowactwo

Post autor: t.dzwonkowski »

Co oznacza słowo "wić" używane około 1850 r. na północno-wschodnim Mazowszu?. Spotkałem taki zapis " w przytomności ... lat 63 mającego wicia niżej wymienionej zawarto małżeństwo". Będę zobowiązany za odpowiedź. Tadeusz Dzwonkowski
Andrzej75

Sympatyk

Re: Pokrewienstwo i powinowactwo

Post autor: Andrzej75 »

t.dzwonkowski pisze:" w przytomności ... lat 63 mającego wicia niżej wymienionej zawarto małżeństwo"
Najlepiej było podać link do takiego aktu, bo nie wiadomo, czy słowo zostało poprawnie odczytane.
Może tam na przykład napisano po prostu „wuia”?
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Re: Pokrewienstwo i powinowactwo

Post autor: kat_pas »

Dystans do informacji zawartych w metrykach.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 479&zoom=1
To jest akt zgonu Maksymiliany, Stefani Jeżyckie/ Jerzyckiej z 1910 roku.
Imiona rodziców się zgadają. Faktycznie ojciec to Michał Chrzanowski i Ludwika z domu Wejsenkop a nie Grabska. Grabska to Antonina babka Maksymiliany. Maksymiliana urodziła się w Chruślinie. Wdowa po Rochu Jerzyckim. Toteż mając tylko informacje z tego aktu wyszukanie wstępnych bardzo trudne, choć możliwe.
Katarzyna
robby135

Powiązanie rodzinne

Post autor: robby135 »

Dzień dobry
Od jakiegoś czasu szukam rozwiązania problemu dotyczącego powiązania rodzinnego, a konkretnie jego nazewnictwa. Moja babcia(od strony ojca) ma brata ten brat ma syna, który ma córkę a ta córka ma dzieci. Kim są dla mnie te dzieci i kim jest dla mnie ich matka?

Robert
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Powiązanie rodzinne

Post autor: Maślanek_Joanna »

Polecam strony typu:
https://polki.pl/rodzina/rodzice/termin ... inowactwa/
Potocznie osoby z Twojego pokolenia będą braćmi/siostrami ciotecznymi, a jeśli wspólni pradziadkowie to cioteczno-ciotecznymi, ew. kuzyn/kami a ich dzieci ciotecznymi bratankami/siostrzeńcami.
A jeśli zgodnie ze staropolskim nazewnictwem to musisz postudiować strony jak przytoczyłam na początku.
Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: Powiązanie rodzinne

Post autor: kwroblewska »

robby135 pisze:Dzień dobry
Od jakiegoś czasu szukam rozwiązania problemu dotyczącego powiązania rodzinnego, a konkretnie jego nazewnictwa. Moja babcia(od strony ojca) ma brata ten brat ma syna, który ma córkę a ta córka ma dzieci. Kim są dla mnie te dzieci i kim jest dla mnie ich matka?

Robert
Czytelniej niż tutaj napisano i wyrysowano to się nie da wyjaśnić.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Relacja_rodzinna
-----
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”