Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Akta parafii Skrzeszew

Post autor: Arek_Bereza »

MarlenaNas pisze:Czy ktoś może wybiera się do archiwum w Drohiczynie? Potrzebuje odnaleźć dwa akty gdyż bez nich nie mogę dalej ruszyć. Chyba że ktoś ma księgi że Skrzeszew urodzenia 1879-82 i 1885-89
online z tego zakresu tylko 1889
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=57434
nie bardzo tylko rozumiem czemu nie możesz ruszyć akurat bez aktów urodzenia. może jak podasz więcej szczegółów ktoś Ci pomoże.
Raz byłem w Drohiczynie i jeśli ktoś w końcu tam jedzie to rzadko ma nadmiar czasu :)
MarlenaNas

Re: Akta parafii Skrzeszew

Post autor: MarlenaNas »

Szukam aktów pradziadków z nagrobków wiem tylko że urodzili się w 1880 i 1887 i pochodzili z parafii Skrzeszew. Podałam zakresy bo w przypadku prababc były bledy o 2lata.
pepes

Sympatyk

Akta parafii Skrzeszew

Post autor: pepes »

Dzień dobry,

czy ktoś w najbliższym czasie wybiera się do AD w Drohiczynie? Szukam aktu urodzenia Jana Poźniaka, około 1830 +/- 5 lat...
Wiem, że w 1858 w Ceranowie brał ślub - wg. geneteki z Teklą Adamczuk, wg. projektpodlasie z Teklą Kowalską...

Dziękuję,
Piotrek
MementoMei

Post autor: MementoMei »

Byłam dzisiaj w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie. I pomna tego jak nieprzyjemnie potraktowano mnie w archiwum siedleckim chciałabym baaaardzo pochwalić Drohiczyn. Archiwum czynne od rana do 16, miejsca do pracy wygodne, z dobrym oświetleniem, księgi dostawałam po chwili od zwrócenia się z taką prośbą - wszystko sprawnie i sympatycznie (pracownik na miejscu bardzo przystępny i kompetentny). Na miejscu jest dostępnych więcej parafii niż to wynika z wykazu na stornie internetowej, co miło mnie zaskoczyło. Także bardzo polecam :)

Ja pewnie jeszcze co najmniej raz będę tam jechać, więc jakby ktoś miał jakieś potrzeby to ewentualnie proszę o kontakt na priv. Ale naprawdę warto wybrać się samemu i osobiście poobcować z księgami (nie są zdigitalizowane) i doświadczyć przesympatycznej obsługi. Brawo!

Pozdrawiam
Aleksandra.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

MementoMei pisze:Na miejscu jest dostępnych więcej parafii niż to wynika z wykazu na stornie internetowej
Super, że się dzielisz wrażeniami.
Jak tam znów będziesz, to może mogłabyś spisać nazwy tych niewidocznych na www wsi/parafii?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
JacentyS

Post autor: JacentyS »

@MementoMei - czy są tam dostępne także księgi z okresu przedrozbiorowego, czyli XVIII wiek, ewentualnie starsze?
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Są.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
orzgen

Post autor: orzgen »

Witam,
dlaczego brak skanów zaindeksowanych aktów z AD Drohiczyn? Archiwum zabrania robienia zdjęć?

Pozdrawiam
Andrzej

Poszukuję: Orzepowski, Ożepowski - Podlasie Polesie Litwa
Gierlik, wielkopolska
Agnieszka_T

Post autor: Agnieszka_T »

Poszukuję metryk z Parafii Perlejewo, Winna Poświętna, Śledzianów, Ostrożany, Pobikry i Skrzeszew, które znajdują się w archiwum w Drohiczynie. Niestety nie mam możliwości, żeby wybrać się tam osobiście. Czy ktoś z Państwa ma do nich dostęp, albo wie, czy są one gdziekolwiek dostępne on line poza skanoteką i szukamwarchiwach?
thomasfrancuz

Sympatyk

Post autor: thomasfrancuz »

Witam Szanownych Forumowiczów,

czy orientujecie się Państwo jakie lata ksiąg parafialnych dla parafii Niemirów i Mielnik są przechowywane w AD?
A może ktoś z Państwa wybiera się w najbliższym czasie i mógłby zerknąć na zakres lat tych parafii?

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Ja wybieram się tam na pewno jesienią.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
vespa

Sympatyk

Post autor: vespa »

Daniel_Paczkowski pisze:Ja wybieram się tam na pewno jesienią.
Dzień dobry!
Mogłabym poprosić o poszukanie dwóch aktów, jeśli byłoby to możliwe? Chodzi o akty urodzenia pradziadków: Zygmunt Oleszczuk, ur. 24.01.1897 oraz Wiktoria Śmiałowska ur. 11.04.1896, oboje z Drohiczyna.

Byłabym ogromnie wdzięczna.

Natalia
KamilFadygowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: KamilFadygowski »

Witam, jeśli ktoś się wybiera do archiwum to mam prośbę o wykonanie zdjęcia aktu ślubu z par. Rudka 1831r akt 7 (Jacenty Gnatowski i Marianna Szpakowska).
Z góry bardzo dziękuję.
Kamil
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Ja wybieram się kolejny raz po nowym roku.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Monia_SL

Sympatyk

Post autor: Monia_SL »

Dzień dobry, czy ktoś z Państwa wybiera się może do Archiwum Archidiecezjalnego w Drohiczynie i mógł by pomóc?

Chodzi o przesyłanie metryk z zakresu dat 1857 - 1860, 1868 i 1896 z Węgrowa.
Chodzi o metryki urodzenia, zgonów i małżeństw pod kontem nazwiska Elgass, Elgas.

Dziękuję,

Monia
Ostatnio zmieniony pn 09 gru 2024, 16:39 przez Monia_SL, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”