Piotrowscy w roku 1917 figurują w Żytomierzu.Piotrowski_Sebastian pisze:Czy w tej wyszukiwarce można znaleźć osoby mieszkające w guberni Wołyńskiej? Jeśli tak to proszę sprawdzić nazwisko Piotrowski/Piotrowska, ale uprzedzam to nazwisko w cyrylicy zapisywano przynajmniej na 3 sposoby często jako PIEtrowski. Nie znam imion ani dokładniejszych danych. Chodzi mi tylko o spis miejscowości w jakim zamieszkiwali na Wołyniu.
Dziękuję
Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
-
Sznober_Barbara

Basiu nie wiesz czasem jaka gubernia obejmowała Rostów n/Donem ?Sznober_Barbara pisze:Witam
poszukuję Ziarków i Laskowskich. Moi pradziadkowie Antoni Ziarko i Maria Ziarko dd Laskowska zmarli prawdopodobnie w 1918 r. w Rostowie n/Donem. Nic nie wiem o pozostałych członkach obu rodzin. Gdzie szukać?
Pozdrawiam. Barbara
czekam na podpowiedź Jerzego
Joanna z d. Sawicka
-
Sznober_Barbara

-
paragornus

Witam
Poszukuje informacji o rodzinie Radecke (Henryk/Heinrich, Paweł Emil, Edward Herman, Henryk) i Mewus (Wanda) z Porzecza w powiecie pińskim, chyba w guberni Mińskiej?
Wiem że Henryk Radecke(nie znam daty ur. i śmierci) był nadlesniczym w Porzeczu a Paweł(ur. ok 1875r) gorzelnikiem - koniec XIX w. Mieszkali tam jeszcze do ok. 1920r
Serdecznie dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam
Poszukuje informacji o rodzinie Radecke (Henryk/Heinrich, Paweł Emil, Edward Herman, Henryk) i Mewus (Wanda) z Porzecza w powiecie pińskim, chyba w guberni Mińskiej?
Wiem że Henryk Radecke(nie znam daty ur. i śmierci) był nadlesniczym w Porzeczu a Paweł(ur. ok 1875r) gorzelnikiem - koniec XIX w. Mieszkali tam jeszcze do ok. 1920r
Serdecznie dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam
WitajMalgonia pisze:Witam serdecznie! Poszukuje informacji o Marii Nyko urodzonej w 1870 r. w Tereszowie, jak rowniez o jej pozniejszym mezu, Franciszku Budkowskim (o nim wiem jedynie, ze byl urzednikiem ale nie wiem jakim i gdzie...).
Dziekuje serdecznie
Malgorzata
Małgorzato czy chodzi Ci o Tereszów w gub.wołyńskiej ?
Joanna z d. Sawicka
-
Maria_Klimas

MarioMaria_Klimas pisze:Pani Joanno jeżli to możliwe to poproszę o sprawdzenie w Gub.Połtawskiej występującego nazwiska Dubieński i Dubienska w 1904r.Pozdrawiam.Maria.
w Ks.Pam.Gub.Połtawskiej z roku 1904 :
Dubińska Zofia c. N - akuszerka, Kolonia Dom Grigoriasza
Dubiański Piotr - sioło Sary
z roku 1915 :
Dubińska Antonina ? (niewyraźnie napisane) c. Wasyla
Dubiński Aleksander s. Mikołaja
Dubiński Mikołaj s. Aleksandra - Uczelnia Aleksandrowska
Dubiańska Ewpraksia c. Piotra
znalazłam też sklep/aptekę Dubińskiego w Ozierach
Joanna z d. Sawicka
- Aftanas_Jerzy

Poszukiwanie informacji genealogicznych w rosji Carskiej
Witam z kolejną, serdeczną prośbą o ewentualne informacje o Sławinskich w Rosji Carskiej. Rodzina ta (mojej ojczystej babci ) do roku 1917 posiadała dobra Tołoczyn i Stukany w guberni mohilewskiej. Trzech reprezentantów tej familii, bez ustalonych imion,figuruje w "Spisie szlachty..." guberni zachodnich Cesarstwa (oprac. St. Dunin i Sł. Górzynski - W-wa 1992). Ewentualny herbarz wyjasniający koligacje w ramach tego rodu stworzyłby chyba możliwość uporządkowania fragmentarycznych informacji rodzinnych. Może rozwiązanie przyniósłby "Orszańskij gierbownik" D. I. Dowgiałły (Witebsk 1900), ale czy jest on dostępny w Internecie?
Pozdrawiam Anna
Pozdrawiam Anna
-
Domarecka_Elżbieta

Poszukuję informacji o wywodzącej się ze Żmudzi rodziny Żejmów. Bardzo prawdopodobne jest, że rodzina posiadała herb.
Wiadomości, które posiadam to:
Andrzej Żejma i Adolfina z domu Buhardt (zmarła 10.10. 1885 w Warszawie) posiadali dzieci:
Tadeusz Żejma pułkownik armii carskiej, żona to Julia z domu Błędowska
Klemens Bolesław Żejma urodzony 23.11.1850 roku w Wierzchuście gub. Grodno, żona Katarzyna z domu Wasiluk
Antonina Gabriela Żejma, mąż Leon Leopold Dąbrowski (rodzice Mariana Dąbrowskiego, męża pisarki Marii Dąbrowskiej)
Leopolda Jadwiga Żejma, mąż Lucjan Buhardt
W starym słowniku "Herby polskie" wydanym w Lipsku w roku 1842 znalazłam taką informację:
"Zeyma - w koronie i w Litwie. N. (nieznany?) Zeyma, który dla dobra ojczyzny siła substancyi nadwyrężył, córka jego Helena była za Jakóbem Molskim komornikiem Sieradzkim. Dunin. Kazan.fol.310" - to cała notatka .
Będę wdzięczna za każdą informację.
Wiadomości, które posiadam to:
Andrzej Żejma i Adolfina z domu Buhardt (zmarła 10.10. 1885 w Warszawie) posiadali dzieci:
Tadeusz Żejma pułkownik armii carskiej, żona to Julia z domu Błędowska
Klemens Bolesław Żejma urodzony 23.11.1850 roku w Wierzchuście gub. Grodno, żona Katarzyna z domu Wasiluk
Antonina Gabriela Żejma, mąż Leon Leopold Dąbrowski (rodzice Mariana Dąbrowskiego, męża pisarki Marii Dąbrowskiej)
Leopolda Jadwiga Żejma, mąż Lucjan Buhardt
W starym słowniku "Herby polskie" wydanym w Lipsku w roku 1842 znalazłam taką informację:
"Zeyma - w koronie i w Litwie. N. (nieznany?) Zeyma, który dla dobra ojczyzny siła substancyi nadwyrężył, córka jego Helena była za Jakóbem Molskim komornikiem Sieradzkim. Dunin. Kazan.fol.310" - to cała notatka .
Będę wdzięczna za każdą informację.
-
karulska_ewa

Witam serdecznie! Poszukuję wiadomosci o rodzinie Debowskich z Łodzi. Około 1913r cała rodzina została wywieziona do Rosji na Syberię (Samara, rzeka Ob.-obecnie miasto nazywa się Kujbyszew) Apolinary Dębowski-ojciec zmarł na Syberii 23. 03. 1916r Miał dzieci: Apolinarego , Józefę ,Kazimierza , Władysławę ,Stanisławę i Henryka .Ojciec został pochowany na miejscowym cmentarzu. Będę wdzieczna za każdą informację o ich rosyjskich losach.Pozdrawiam serdecznie! Ewa