Proszę mi pomóc znaleźć metrykę
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jabłoński_Jacek

Proszę o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia Mateusza Bartkiewicza, syna młynarza Andrzeja Bartkiewicza i Zofii. Mateusz mieszkał w Siczkach w par. Jedlnia.
Data urodzenia według różnych aktów:
- AM z 1806: 1786
- AZ ojca z 1812: 1786
- w AM z 1816 nie podano wieku ani imion rodziców
- AU syna z 1819: 1782
- AU syna z 1830: 1786
- AU córki z 1832: 1787
- AZ z 1832: 1782
Występował również pod nazwiskami Bartkowicz i Bartkowski.
Przeszukałem akta chrztów z lat 1781-1788 i nic nie znalazłem, ale być może mi gdzieś umknął, bo momentami akta są napisane takim charakterem pisma, że nie idzie je odczytać.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Data urodzenia według różnych aktów:
- AM z 1806: 1786
- AZ ojca z 1812: 1786
- w AM z 1816 nie podano wieku ani imion rodziców
- AU syna z 1819: 1782
- AU syna z 1830: 1786
- AU córki z 1832: 1787
- AZ z 1832: 1782
Występował również pod nazwiskami Bartkowicz i Bartkowski.
Przeszukałem akta chrztów z lat 1781-1788 i nic nie znalazłem, ale być może mi gdzieś umknął, bo momentami akta są napisane takim charakterem pisma, że nie idzie je odczytać.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
-
Arek_Bereza

zajrzałem na Projekt Podlasie, jest zindeksowana Dąbrowa za potrzebne lata ale tego AU nie widzę. Zobacz samHotShotCharlie pisze:Proszę o pomoc w znalezieniu aktu urodzenia Kazimierza Pukniela, ponieważ od kilku dni przeglądam księgi z prawdopodobnego okresu i parafii, jednak nie wiem czy go nie ma, czy gdzieś mi umyka (księgi są po łacinie i trudniej mi je przeglądać).
Osoba: Kazimierz Pukniel (Pukmiel/Puklin/Pukniewski)
Rodzice: Franciszek Pukniel i Katarzyna zd. Szymoniak
Parafia: Dąbrowa Wielka
Miejscowość: według innego aktu, urodzony i zamieszkały Szepietowo-Wawrzyńce
Rok urodzenia:
- według wieku z AM - ok 1802
- według wieku z AZ - ok 1791
- według wieku z AU syna - ok 1800
- według wieku z AU 2 syna - ok 1793
- według wieku z AU córki - ok 1793
- według wieku z AU 2 córki - ok 1793
- według wieku z AU 3 córki - ok 1793
- według wieku z AZ syna - ok 1797
Gdyby ktoś chciał, to tu link do 2 ksiąg parafialnych obejmujących ten okres (wygaśnie 22 stycznia): https://we.tl/t-4Fj1o7uEMx
PS. Wydaje mi się, że znalazłem właśnie akt zgonu jego ojca Franciszka z 1800 roku, także AU musi być wcześniej.
Pozdrawiam,
Karol
- HotShotCharlie

Pytanie czy zindeksowane są wszystkie, bo np. jest napisane, że Dąbrowa Wielka ma zgony 1745-1901, a dzisiaj w 1815 roku natknąłem się na 2 osoby z Szepietowa-Wawrzyńce o nazwisku będącym jakąś formą od Pukniel/Puklin a na Genpodzie ich nie wyszukuje.
Dodam, że szukałem jedynie początkowego fragmentu Puk (i Kuk, bo podobnie wygląda litera w akcie), żeby nie pominąć inaczej zapisanej końcówki.
Pozdrawiam,
Karol
Dodam, że szukałem jedynie początkowego fragmentu Puk (i Kuk, bo podobnie wygląda litera w akcie), żeby nie pominąć inaczej zapisanej końcówki.
Pozdrawiam,
Karol
- HotShotCharlie

W jakich latach patrzyłaś na ich małżeństwo, bo tego jeszcze nie sprawdzałem? Liczyłem, że najpierw znajdę AU Kazimierza i dopiero pójdę do kolejnego pokolenia. W jego rodzicach mam tylko ich akta zgonu i ewentualnie do znalezienia akt małżeństwa, bo jeśli by się pokryły lata narodzin na postawie wieku z innych aktów, to dostępne księgi parafii DW ich nie obejmują (przed 1770).
A ci Wojciech i Agnieszka to kto? Są dopisane jakieś powiązane osoby?
Pozdrawiam,
Karol
A ci Wojciech i Agnieszka to kto? Są dopisane jakieś powiązane osoby?
Pozdrawiam,
Karol
Pozdrawiam,
Karol
Interesujące mnie nazwiska i parafie:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=
Karol
Akt chrztu Zuzanny Puknielówny, córki Wojciecha i Agnieszki Borysówny był przecież zamieszczony w tym wątku:HotShotCharlie pisze:A ci Wojciech i Agnieszka to kto?
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-117378.phtml
Tu chyba chodziło o to, że w aktach chrztów nie ma zapisów dotyczących (innych, oprócz Kazimierza) dzieci pary małżeńskiej o takich imionach.HotShotCharlie pisze:W jakich latach patrzyłaś na ich małżeństwo, bo tego jeszcze nie sprawdzałem?
Ostatnio zmieniony pn 15 sty 2024, 17:59 przez Andrzej75, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
- HotShotCharlie

Aa, dziękuję. Nie znałem jej rodziców, a skoro nie chodziło o Kazimierza, to nie dopytywałem w tłumaczeniu, żeby nie zabierać czasu i nie skojarzyłem.
Ogólnie rozwiązałem sprawę. Coś mnie tknęło i zastosowałem częściowe nazwisko o którym pisałem wcześniej na Genpodzie i wyszło mi, że w tym okresie (nie wiem czemu), wieś Szepietowo i jej części -Janówka, -Wawrzyńce, itp. podchodziła również pod parafię Dąbrówka Kościelna i to w księgach z tamtej parafii znajduje się poszukiwany akt z 1793 roku. W sumie logiczne, bo nawet DK jest bliżej Szepietowa niż DW, ale inne akta mi pokazywało w DW właśnie.
Pozdrawiam,
Karol
Ogólnie rozwiązałem sprawę. Coś mnie tknęło i zastosowałem częściowe nazwisko o którym pisałem wcześniej na Genpodzie i wyszło mi, że w tym okresie (nie wiem czemu), wieś Szepietowo i jej części -Janówka, -Wawrzyńce, itp. podchodziła również pod parafię Dąbrówka Kościelna i to w księgach z tamtej parafii znajduje się poszukiwany akt z 1793 roku. W sumie logiczne, bo nawet DK jest bliżej Szepietowa niż DW, ale inne akta mi pokazywało w DW właśnie.
Pozdrawiam,
Karol
Pozdrawiam,
Karol
Karol
-
bacza_timothy

Pozdrowienia z Stanów Zjednoczonych! Moi rodzice emigrowali z Polski w 1989 roku, ale wciąż bardzo interesuję się badaniem moich korzeni i historii rodziny.
Proszę o pomoc w znalezieniu aktu urodzenia mojego pradziadka, Jan Bacza. Urodził się 25 marca 1886 roku w Kostarowcach. Jego rodzicami są Maksymilian Bacza i Elżbieta Bacza (z domu Zapotoczna), co można znaleźć w jego akcie ślubu tutaj.
Powodem jest brak dalszych informacji na temat jego rodziców (akty urodzenia/śmierci/małżeństwa), a także brak informacji na temat jego dziadków. Mam nadzieję, że znalezienie aktu urodzenia Jana w Kostarowcach będzie kolejnym wątkiem w odkrywaniu historii mojej rodziny.
Skontaktowałem się już z Archiwum Państwowym w Rzeszowie, ale poinformowali mnie, że tutejsze Archiwum nie przechowuje ksiąg metrykalnych dla miejscowości Kostarowce. Nie jest również znane miejsce ich przechowywania.
Z serdeczne poważaniem!
Proszę o pomoc w znalezieniu aktu urodzenia mojego pradziadka, Jan Bacza. Urodził się 25 marca 1886 roku w Kostarowcach. Jego rodzicami są Maksymilian Bacza i Elżbieta Bacza (z domu Zapotoczna), co można znaleźć w jego akcie ślubu tutaj.
Powodem jest brak dalszych informacji na temat jego rodziców (akty urodzenia/śmierci/małżeństwa), a także brak informacji na temat jego dziadków. Mam nadzieję, że znalezienie aktu urodzenia Jana w Kostarowcach będzie kolejnym wątkiem w odkrywaniu historii mojej rodziny.
Skontaktowałem się już z Archiwum Państwowym w Rzeszowie, ale poinformowali mnie, że tutejsze Archiwum nie przechowuje ksiąg metrykalnych dla miejscowości Kostarowce. Nie jest również znane miejsce ich przechowywania.
Z serdeczne poważaniem!
- Krystyna.waw

To twój temat chyba?bacza_timothy pisze:Pozdrowienia z Stanów Zjednoczonych!
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 4948.phtml
grekokatolickie w AP Przemyśl
https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
bacza_timothy

Krystyna.waw pisze:To twój temat chyba?bacza_timothy pisze:Pozdrowienia z Stanów Zjednoczonych!
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 4948.phtml
grekokatolickie w AP Przemyśl
https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Tak, to jest, zamieściłem to tutaj, licząc na dodatkową pomoc, ponieważ nawet AP w Rzeszowie nie mogło mi zbyt wiele pomóc. Jednak to, o czym wspomniałeś, wydaje się być świetnym tropem! Śledzi ono religię greckokatolicką moich przodków i miejscowość Kostarowce. Skontaktuję się z nimi drogą mailową, trzymaj kciuki
- HotShotCharlie

Prosiłbym o pomoc w znalezieniu dwóch aktów małżeńskich moich prapradziadków, ponieważ niestety mam mało informacji, a księgi obejmujące prawdopodobny okres nie są mi dostępne i stoję w miejscu od dłuższego czasu. Znając rodziców Ignacego udało mi się poznać kolejne 3 pokolenia, a w pozostałych 3/4 gałęziach, nic :/
1 AM. Ignacy Pukniel (syn Stanisława i Emilii zd. Jakubowska) i Marianna zd. Perkowska (nie znam rodziców)
- Ignacy rodzi się 12.09.1865 w Szepietowie-Janówce, p. Dąbrowa Wielka (choć jak się okazało, niekiedy dla tej miejscowości występuje p. Dąbrówka Kościelna)
- Ich dziecko (Józef) rodzi się 02.02.1890 w Średnicy-Pawłowięta, p. Jabłoń Kościelna?
- Biorąc to pod uwagę podejrzewam, że ślub (dokładając lekki zapas) odbył się w latach 1880-1895
2 AM. Stanisław Dąbrowski (nie znam rodziców) i Marianna zd. Pruszyńska (córka Jana i ?)
- Pierwsze dziecko o którym wiem rodzi im się w 1899 w Warelach Nowych, p. Wyszonki Kościelne
- Według wieku z aktów urodzenia dzieci, Stanisław urodził się ok 1873/74
- Według wieku z aktów urodzenia dzieci, Marianna urodziła się ok 1869/71, a według wieku z aktu zgonu, urodziła się ok 1867
- Marianna zmarła 20.06.1917 w Chorążycach/Nowych Warelach, p. Wyszonki Kościelne
- Biorąc to pod uwagę podejrzewam, że ślub (dokładając lekki zapas) odbył się w latach 1885-1905
Pozdrawiam,
Karol
1 AM. Ignacy Pukniel (syn Stanisława i Emilii zd. Jakubowska) i Marianna zd. Perkowska (nie znam rodziców)
- Ignacy rodzi się 12.09.1865 w Szepietowie-Janówce, p. Dąbrowa Wielka (choć jak się okazało, niekiedy dla tej miejscowości występuje p. Dąbrówka Kościelna)
- Ich dziecko (Józef) rodzi się 02.02.1890 w Średnicy-Pawłowięta, p. Jabłoń Kościelna?
- Biorąc to pod uwagę podejrzewam, że ślub (dokładając lekki zapas) odbył się w latach 1880-1895
2 AM. Stanisław Dąbrowski (nie znam rodziców) i Marianna zd. Pruszyńska (córka Jana i ?)
- Pierwsze dziecko o którym wiem rodzi im się w 1899 w Warelach Nowych, p. Wyszonki Kościelne
- Według wieku z aktów urodzenia dzieci, Stanisław urodził się ok 1873/74
- Według wieku z aktów urodzenia dzieci, Marianna urodziła się ok 1869/71, a według wieku z aktu zgonu, urodziła się ok 1867
- Marianna zmarła 20.06.1917 w Chorążycach/Nowych Warelach, p. Wyszonki Kościelne
- Biorąc to pod uwagę podejrzewam, że ślub (dokładając lekki zapas) odbył się w latach 1885-1905
Pozdrawiam,
Karol
-
jamiolkowski_jerzy

No nareszcie jakiś punkt zaczepienia w informacyjnym chaosie. Można zacząć budować wywód Czy Pan robi go idąc po kolei czy próbuje trafiać po omacku?.
Ojciec Ignacego Stanisław ożenił się w 1864 (akt 40 par. Dabrowa wielka)) w Szepietowie Janówce z Emilia Jakubowską. Był synem urodzonego w Szepietowie Wawrzyńcach Kazimierza. Stanisław urodzil się w 1837 (akt 74). Kazimierz ma w nim zapisany wiek 37 lat. Proszę podać meil prywatny - wyśle zdjęcia.
Średnica Pawłowieta to na pewno nie jest parafia Jabłoń Kościelna a jako że to tylko ze dwa kilometry od Dabrówki zatem najpewniej par. Dąbrówka kościelna
Ojciec Ignacego Stanisław ożenił się w 1864 (akt 40 par. Dabrowa wielka)) w Szepietowie Janówce z Emilia Jakubowską. Był synem urodzonego w Szepietowie Wawrzyńcach Kazimierza. Stanisław urodzil się w 1837 (akt 74). Kazimierz ma w nim zapisany wiek 37 lat. Proszę podać meil prywatny - wyśle zdjęcia.
Średnica Pawłowieta to na pewno nie jest parafia Jabłoń Kościelna a jako że to tylko ze dwa kilometry od Dabrówki zatem najpewniej par. Dąbrówka kościelna
- HotShotCharlie

Nie wiem do czego pijesz, pisząc, że nareszcie jakiś punkt zaczepienia, skoro proszę o te akty pierwszy raz.
Rodziców Ignacego (tak jak pisałem wyżej) mam. Podobnie jak jego dziadków i pradziadków, choć tu nie wszystkie akty, ponieważ nie mam dostępu do wszystkich ksiąg będąc na drugim końcu Polski, a akt urodzenia jego dziadka Kazimierza (również jak pisałem wyżej) udało mi się znaleźć.
Obecnie proszę o pomoc przy zupełnie innych aktach, których prawdopodobny okres nie jest objęty posiadanymi przeze mnie księgami ani tymi dostępnymi online. Natomiast jeśli chodzi o parafię, to taka jest wpisana w jednym AM Ignacego (ponieważ jego AU nie posiadam) wraz z miejscowością, ale jako że nie jestem z tamtych terenów, być może poprawna jest inna.
Pozdrawiam,
Karol
Rodziców Ignacego (tak jak pisałem wyżej) mam. Podobnie jak jego dziadków i pradziadków, choć tu nie wszystkie akty, ponieważ nie mam dostępu do wszystkich ksiąg będąc na drugim końcu Polski, a akt urodzenia jego dziadka Kazimierza (również jak pisałem wyżej) udało mi się znaleźć.
Obecnie proszę o pomoc przy zupełnie innych aktach, których prawdopodobny okres nie jest objęty posiadanymi przeze mnie księgami ani tymi dostępnymi online. Natomiast jeśli chodzi o parafię, to taka jest wpisana w jednym AM Ignacego (ponieważ jego AU nie posiadam) wraz z miejscowością, ale jako że nie jestem z tamtych terenów, być może poprawna jest inna.
Pozdrawiam,
Karol
-
jamiolkowski_jerzy

Zatem przepraszam. Sądziłem ,ze jeśli piszesz że szukasz aktu urodzenia Kazimierza Pukniela a następnie wymieniasz całą listę zdarzeń, gdzie wszystkie sa prosba o znalezienie aktów z lat 1791 -1802 gdzie we wszystkich podany jest rok tego zdarzenia z określeniem „około” to miałem prawo sadzic ,że są tylko hipotetyczne. Nie śledze Twoich różnych kolejnych wątków stąd miałem prawo przypuszczać że i kolejne sa wynikiem nie do końca przeprowadzonej samodzielnie pełnej kwerendy. Zatem jeszcze raz przepraszam, żem człowiek małej wiary.
Tak się sklada że Dąbrowę akurat mam, pobieżnie przejrzałem i nie znalazłem tam śladu Franciszka Pukniela a jak się domyślam szukasz jego potomstwa, Nie ma żadnych przekonujących argumentów aby był zapisywany inaczej np. Pokoniewski czy Pokuniewski. Pozostaje do przejrzenia Dąbrówka ale na moja intuicje Wysokie Mazowieckie. Mam na myśli głównie unicka parafie w Wysokim Mazowiecku. Była tam tak a , wcale mocna , ale księgi tej parafii niestety zaginęły. Moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo że zarówno Franciszek, jego dzieci i Kazimierz byłi unitami i dopiero w XIX wieku przeszli na katolicyzm .
Unickie pochodzenia Twoich Puknielów trzeba brać pod uwagę,
Tak się sklada że Dąbrowę akurat mam, pobieżnie przejrzałem i nie znalazłem tam śladu Franciszka Pukniela a jak się domyślam szukasz jego potomstwa, Nie ma żadnych przekonujących argumentów aby był zapisywany inaczej np. Pokoniewski czy Pokuniewski. Pozostaje do przejrzenia Dąbrówka ale na moja intuicje Wysokie Mazowieckie. Mam na myśli głównie unicka parafie w Wysokim Mazowiecku. Była tam tak a , wcale mocna , ale księgi tej parafii niestety zaginęły. Moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo że zarówno Franciszek, jego dzieci i Kazimierz byłi unitami i dopiero w XIX wieku przeszli na katolicyzm .
Unickie pochodzenia Twoich Puknielów trzeba brać pod uwagę,
Dzień dobry, szukam aktu urodzenia mojej prababci Wiktorii Szafran z domu Chrapała, córki Tomasza i Anny z domu Chruścińskiej (widziałam też Chraścińska, Chraszczenko, Chraścienko). Według aktu zgonu urodzona w Niepołomicach 26.02.1896 roku. Z góry bardzo dziękuję za pomoc, Kasia
Edit: Przy okazji jeszcze zapytam, może ktoś będzie wiedzieć. Matka Wiktorii Anna umiera w Nowym Sączu w 1908 roku, w akcie zgonu jest informacja, że pochodziła z Trawnik, gdzie szukać tych metryk?
Edit: Przy okazji jeszcze zapytam, może ktoś będzie wiedzieć. Matka Wiktorii Anna umiera w Nowym Sączu w 1908 roku, w akcie zgonu jest informacja, że pochodziła z Trawnik, gdzie szukać tych metryk?