Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Klaudia_Cz

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: Klaudia_Cz »

Szukam informacji o nazwiskach Kotynia, Czarnuch/Czarnecki, Ptak, Ochocki, Kochel, Klekotka, Wiktor, Chrzanowski :)
Pozdrawiam,
Klaudia Czarnecka 😉
tookan

Post autor: tookan »

Witam,
poszukuję informacji o moim przodku: Jerzy Hirszberg/Hirschberg ur. 1891 w Warszawie. Wiem jedynie, że był wcielony do Armii Carskiej 1.08.1914 r.
Pozdrawiam,
Agnieszka
Sobczyńska_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Sobczyńska_Katarzyna »

Witam,
Mój pradziadek, Stanisław Jakubowski, ur. ok. 1874r w Zabrodziu, był w Armii Carskiej podobno 20lat i walczył w Japonii. Tyle wiem.
Będę wdzięczna za sprawdzenie i jakieś informacje
Kasia S.
krzysztof_lubieński

Sympatyk

Post autor: krzysztof_lubieński »

Szukam osób w armii carskiej o nazwisku Żero . Ostatnio przebywał w Piotrogrodzie w 1915.
Dziękuję za wszelkie informacje
Krzysztof Lubieński
Zdonek_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Zdonek_Katarzyna »

Witam serdecznie,
Pani Joanno mam pytanie szukam pradziadka- Aleksander CZachorowski ur w Nasielsku 23.03.1890,mógł służyć w armii carskiej. Na pewno słyszałam ze brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej. Bede ogromnie wdzięczna za wszelka informację.
KAtarzyna
Poszukuję nazwisk: Czachorowski, Rzucidło, Rządeczka, Janusz
a.brodowicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: a.brodowicz »

Witam,

Poszukuję informacji o moich pradziadkach:
1. Piotr Wielgat - odbywał 5-letnią służbę w carskim wojsku we Władywostoku. Potem ponownie zabrany do wojska z uwagi na wojnę z Japonią.
2. Walenty Gaładyk/Haładyk, ur. ok.1860 r. - podobno w przybocznej straży Cara Mikołaja.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje naprowadzające gdzie szukać kolejnych informacji :)
Serdecznie pozdrawiam.

Anna

----------------------------------------------
Poszukuję przodków z rodzin: Gaładyk, Wasilewski, Maletka/Melitko, Wielgat, Wernik, Fabisiak
Awatar użytkownika
beata_k2

Sympatyk

Post autor: beata_k2 »

Witam,
Proszę o sprawdzenie: Józef Urbaniak ur. 1889 r. w Krzyworzece - z opowiadań rodzinnych wiem, że 15 lat służył w armii carskiej.

Pozdrawiam,
Beata
http://historiajednegodrzewa.blogspot.com

Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
zola19

Post autor: zola19 »

Pani Joanno,
jeśli wątek ten jest wciąż aktywny będę wdzięczna za odszukanie informacji dotyczących Królikowskiego Karola - żołnierza rezerwisty pułku piechoty kniazia wileńskiego Kiryła Władymirowicza z biletem nr 55 (są to informacje z aktu małżeństwa), urodzony w Warszawie, prawdopodobnie w 1861 roku. Akt ślubu jest z 1887.

Pozdrawiam,
Ania
Matpil

Post autor: Matpil »

Szukam śladów dziadka Tomasza Niechciał pochodzącego z małopolski ur. XII.1874 r. Wrocimowice odbywającego wg przekazów służbę w Armii Carskiej w Charkowie, pozostały po nim banknoty rosyjskie z 1905 r. Podobno " jedli ze świńskich koryt".
Wiciu

Sympatyk

Post autor: Wiciu »

Witam,

czy mogę prosić o sprawdzenie:

Stanisław Żuchowski, urodzony 23/3/1884, s.Franciszka i Agnieszki ze Skalskich. Od conajmniej 1909 mieszkał w Warszawie. W 1910 w jego akcie ślubu zapisano, że był żołnierzem rezerwy.

dziękuję

pozdrawiam

Paweł
Krzyś98

Sympatyk

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: Krzyś98 »

Witam,
Mógłbym prosić o sprawdzenie:
-Ignacy Kleta, urodzony w 1821r w świętym (gmina Maków, woj, łódzkie). W akcie małżeństwa z 1866r. występuję jako żołnierz zdymisjonowany.
-Ignacy Szewczyk, urodzony około 1787 roku w Janisławicach. W 1821 był już w pułku piechoty.

Pozdrawiam,
Krzyś
Rodziny: Ziółczyków, Biskupskich, Krysztofiaków, Walasików, Stranisławskich, Kleów, Szewczyków
abobicz

Post autor: abobicz »

Dzień Dobry,

Ja też poproszę o sprawdzenie:
- Bolesław Bobicz ur. 27.01.1892 w Dziedzince obecnie na Białorusi. Jako oficer armii rosyjskiej walczył w wojnie mandżurskiej.

Dziękuję i pozdrawiam,
Aleksandra
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

beata_k2 pisze:Witam,
Proszę o sprawdzenie: Józef Urbaniak ur. 1889 r. w Krzyworzece - z opowiadań rodzinnych wiem, że 15 lat służył w armii carskiej.

Pozdrawiam,
Beata
Nie żebym się czepiał ale Józef musiałby być kantonistą.
pozdrawiam
Piotr
G_Piekarska

Prośba o pomoc - pradziadek w armii carskiej

Post autor: G_Piekarska »

Mój pradziadek Piotr Piekarski oraz prapradziadek Wincenty Komarowski zostali powołani do armii carskiej w 1914 roku, obaj byli mieszkańcami gminy Wysokie Mazowieckie.
Piotr Piekarski ur. 1884r. w Trzciance, par. Brańszczyk
Wincenty Komarowski ur. 1880r. w Osipach Nowych, par. Wysokie Mazowieckie
Jeśli to coś pomoże to wiem że obaj wrócili do domu około 1919 roku.
Byłabym niezmiernie wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
alicja_firmanty

Sympatyk

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: alicja_firmanty »

Witam, poszukuję informacji o moim dziadku Janie TOMASZEWICZU (s. Franciszka, Izabeli) ur.1884 r. Brał udział w wojnie rosyjsko -japońskiej, mam jego zdjęcie w mundurze rosyjskim wykonane w Harbinie, ale nie znam szczegółów jego służby w wojsku .
Poszukuję również informacji o jego bracie Adolfie TOMASZEWICZU ( s.Franciszka, Izabeli) ur.1887. Wg informacji rodzinnych służył w wojsku carskim w I wojnie swiatowej,został ranny, prawdopodobnie w stopniu kapitana ukończył wojnę.
Nieznane są mi również losy mojego pradziadka LUDWIKA MAŁACHOWSKIEGO ( NN rodziców- wychowany w Szpitalu dzieciątka Jezus w Warszawie) ur. prawdopodobnie w 1881 r. ale jest też wersja, że w 1878. Służył w armii rosyjskiej .Jedyne zdjęcie jakie mamy w rodzinie pochodzi z 1915 roku z miejscowosci Siedlce.Na zdjęciu pradziadek jest w mundurze, z szablą, na koniu.
Wdzięczna będę za każdą informację.
Pozdrawiam
Alicja Firmanty
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”