Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam wszystkich
Po pierwsze uważam jeżeli ktoś jest na takim etapie życia że nie jest w stanie poświęcić trochę więcej czasu na genealogię powinien ją rzucić i dać sobie spokój na najbliższe 20 lat , genealogia mu nie ucieknie niech się zajmie rodziną najbliższą żyjącymi osobami dziadkami, dziećmi niech ich wysłucha niech dla nich znajdzie trochę więcej czasu. Archiwa są jakie są i w tej materii nic więcej się nie zmieni (co roku jest lepiej). Nie chce uogólniać ale każdy chce już teraz a najlepiej zaraz. To chyba nie o to chodzi, każdy z nas ma jakieś obowiązki inne życie poza tym genealogicznym. Zasady są jakie są, braki w kopiach są i będą aż ktoś ich nie uzupełni tzn nie znajdzie czasu na wykonanie braków (logistycznie jest to dość skomplikowane), różne zestawienia nie są idealne i idealne nigdy nie będą nawet to ulubione zestawienie co kto indeksuje. Bałagan akurat w tym zestawieniu robimy sami My !! My genealodzy.
M.Terek
Po pierwsze uważam jeżeli ktoś jest na takim etapie życia że nie jest w stanie poświęcić trochę więcej czasu na genealogię powinien ją rzucić i dać sobie spokój na najbliższe 20 lat , genealogia mu nie ucieknie niech się zajmie rodziną najbliższą żyjącymi osobami dziadkami, dziećmi niech ich wysłucha niech dla nich znajdzie trochę więcej czasu. Archiwa są jakie są i w tej materii nic więcej się nie zmieni (co roku jest lepiej). Nie chce uogólniać ale każdy chce już teraz a najlepiej zaraz. To chyba nie o to chodzi, każdy z nas ma jakieś obowiązki inne życie poza tym genealogicznym. Zasady są jakie są, braki w kopiach są i będą aż ktoś ich nie uzupełni tzn nie znajdzie czasu na wykonanie braków (logistycznie jest to dość skomplikowane), różne zestawienia nie są idealne i idealne nigdy nie będą nawet to ulubione zestawienie co kto indeksuje. Bałagan akurat w tym zestawieniu robimy sami My !! My genealodzy.
M.Terek
-
Piotr_Anna

Witam,
mam pytanie o metryki z parafii Tuczępy, ale z lat wcześniejszych niż 1879 rok. Nie chodzi mi o ich dostępność w internecie, ale informację czy istnieją. Takie pytanie już padało na forum, ale nie znalazłam na nie odpowiedzi. Może ktoś z Szanownych Koleżanek i Kolegów interesował się tematem? Zanim skontaktuję się bezpośrednio z parafią, wolę zapytać tutaj
.
Pozdrawiam
Anna
mam pytanie o metryki z parafii Tuczępy, ale z lat wcześniejszych niż 1879 rok. Nie chodzi mi o ich dostępność w internecie, ale informację czy istnieją. Takie pytanie już padało na forum, ale nie znalazłam na nie odpowiedzi. Może ktoś z Szanownych Koleżanek i Kolegów interesował się tematem? Zanim skontaktuję się bezpośrednio z parafią, wolę zapytać tutaj
Pozdrawiam
Anna
- Kornelia_Major

- Kontakt:
Wszystkie spisy notariuszy są sfotografowane i będą tylko udostępniane w Pracowni Naukowej w A.P. Kielce.jerkre pisze:Witam,
Czy są może do indeksacji materiały;
Akta Notariusza Marcina Romanowskiego w Szydłowie 1811-1846
Akta Notariusza Andrzeja Szelążka w Chmielniku 1849-1853
Nie mamy pozwolenia na indeksację.
Pozdrawiam,
Kornelia Major
Witam,Piotr_Anna pisze:Witam,
mam pytanie o metryki z parafii Tuczępy, ale z lat wcześniejszych niż 1879 rok. Nie chodzi mi o ich dostępność w internecie, ale informację czy istnieją. Takie pytanie już padało na forum, ale nie znalazłam na nie odpowiedzi. Może ktoś z Szanownych Koleżanek i Kolegów interesował się tematem? Zanim skontaktuję się bezpośrednio z parafią, wolę zapytać tutaj.
Pozdrawiam
Anna
Są na Genbazie z lat 1875 - 1915.
Pozdrawiam
Mietek
-
Maria-Teresa
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
-
Piotr_Anna

-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Nie ma ksiąg starszych niż 1875 rok - dotyczy się to samo Janiny, Stopnicy, Oleśnicy, Pacanowa i innych okolicznych parafiach. Tamtędy przebiegał front w czasie II WŚ i wszystko poszło w gruzy albo na ognisko...Piotr_Anna pisze:Mietek,
bardzo dziękuję za informację, ale chodzi mi o jeszcze wcześniejsze księgi. Mniej więcej z połowy XIX wieku.
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam - Jakub Rokita
-
Piotr_Anna

-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
-
Sławiński_Jacek

-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Błędna informacja, przynajmniej w sprawie Tucząp.Jakub_Rokita pisze:Nie ma ksiąg starszych niż 1875 rok - dotyczy się to samo Janiny, Stopnicy, Oleśnicy, Pacanowa i innych okolicznych parafiach. Tamtędy przebiegał front w czasie II WŚ i wszystko poszło w gruzy albo na ognisko...Piotr_Anna pisze:Mietek,
bardzo dziękuję za informację, ale chodzi mi o jeszcze wcześniejsze księgi. Mniej więcej z połowy XIX wieku.
Pozdrawiam
Anna
W parafii są księgi starsze niż z 1875 roku.
Mam np. akt urodzenia swojego przodka z 1865r.
Pozdrawiam
Mietek