Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Urszula_Pogoń pisze:Pani Kornelio, a jeśli nikt się nie zgłosi do indeksacji, to nie będą udostępnione w katalogu Parafie1 i nie będzie można ich zobaczyć? Sama niestety indeksuję inną parafię. A czy jest ktoś, kto mógłby coś sprawdzić w tych ostatnio sfotografowanych księgach -- parafia Książ Mały i Książ Wielki?
Zdjęcia udostępniamy po zindeksowaniu.
Tylko administrator GenBazy i A.P. Kielce ma obecnie dostęp do zdjęć.

Kornelia Major
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

OK, dziękuję za odpowiedź.
niedomnie

Sympatyk

Post autor: niedomnie »

Brakujace zdjecie - w parafi Tuczępy (pow. Busko) brakuje karty nr 18 (akty urodzen 37-42) w roku 1893.

PS. Nie wiem gdzie to mozna zglaszac - dlatego w tym temacie to robie - jak ktos mnie naprowadzic na lepsze miejsce z gory dziekuje.

Artur
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Urszula_Pogoń pisze:Pani Kornelio, a jeśli nikt się nie zgłosi do indeksacji, to nie będą udostępnione w katalogu Parafie1 i nie będzie można ich zobaczyć? Sama niestety indeksuję inną parafię. A czy jest ktoś, kto mógłby coś sprawdzić w tych ostatnio sfotografowanych księgach -- parafia Książ Mały i Książ Wielki?
Wszystkie dopływy fotografowane przez Kornelię w AP Kielce, będą jeszcze przed zindeksowaniem dostępne w katalogu "parafie1".

pozdrowienia

Leszek
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

W posiadaniu Archiwum Diecezjalnego w Kielcach znajdują się m. in. rubrycelle diecezji żmudzkiej z drugiej połowy XIX wieku:
http://www.archiwum.diecezja.kielce.pl/ ... 3-25052014

Rubrycelli tych nie udało mi się odnaleźć w internecie w formie elektronicznej pomimo intensywnych poszukiwań.

Czy ktoś z Państwa miałby ochotę i czas dotrzeć do tych materiałów i wykonać fotokopie przynajmniej najstarszej z tych rubrycelli, by można było ją umieścić w zasobach Biblioteki Kresowej?

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witaj
Chęci i czas to nie problem ale w tym przypadku to nie wystarczy, trochę organizacyjnie pozmieniało się w AD Kielce na dzień dzisiejszy ciężko ocenić czy dygitalizacja jakiś zasobów z AD Kielce będzie jeszcze możliwa.
M.Terek
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Dziękuję za odpowiedź.

Marek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Staporek_Kamil pisze:Pani Kornelio
Czy przewiduje Pani w tym roku fotografowanie w AP dopływów z Krynek i Wąchocka ?
Pozdrawiam
Cały czas na bieżąco fotografuję wszystkie dopływy.
Krynki i Wąchock sfotografuję natychmiast po dostarczeniu ich do A.P Kielce.

Pozdrawiam,
Kornelia Major
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Pani Kornelio czy przewiduje pani fotografowanie Pilczycy ? Wiadomo mi że na parafii Pilczyca są księgi tej parafii od 1708 r kiedy można spodziewać się fotografowania Pilczycy od 1708 r
Przemek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

przemko20161 pisze:Pani Kornelio czy przewiduje pani fotografowanie Pilczycy ? Wiadomo mi że na parafii Pilczyca są księgi tej parafii od 1708 r kiedy można spodziewać się fotografowania Pilczycy od 1708 r
Przemek
Dziękuję za wiadomość ,że w Pilczycy są księgi metrykalne od roku 1708. Ciekawe czy Proboszcz zezwoli nam je sfotografować .
Obecnie fotografuję w A.P. Kielce i nie potrafię określić kiedy będę mogła sfotografować księgi z Pilczycy..

Pozdrawiam,
Kornelia Major
przemko20161

Sympatyk

A parafię Żeleźnicę kiedy pani sfotografuje ? Od znajomego z Oleszna słyszałem że w parafii Żeleźnica są metryki od 1600 r.
Lecz Żeleźnica jest dostępna od 1826 r a dlaczego metryk nie ma choćby od 1810 r na famylysearch a na genealogach parafia Żeleźnica w ogóle nie figuruje dlaczego ?
Przemek
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Szanowna Pani Kornelio,
Ponawiam swoją prośbę o sfotografowanie parafii Ruszków z lat 1876-1889, bardzo chętnie zindeksuję. Zindeksowałam w tej parafii dostępne lata 1890 - 1904, jednak bardzo zależy mi na wyżej wymienionych latach. Może są w Archiwum Diecezjalnym? Dodam, że w tej parafii właśnie w tych latach urodził się Władysław Zygmunt Belina Prażmowski i jego brat Michał - bohaterowie narodowi.
pozdrawiam
Ewa
przemko20161

Sympatyk

Pani Kornelio jak fotografuje pani A.P. Kielce czy fotografuje pani też Pilczycę ? Czy wiadomo coś pani o aktualizacji Pilczycy na famylysearch ? Czy można spodziewać się w dniu jutrzejszym zaktualizowanej Pilczycy na famylysearch ? Na famylysearch są metryki ur dopiero od 1893 rczy można liczyć na metryki urodzeń Pilczycy co najmniej od 1810 r lub wcześniej choćby dodając alegiaty. Nie ukrywam że bardzo mi zależy na aktualizacji Pilczycy.
Przemek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Szanowni Państwo.

Ponownie informuję wszystkich pytających o fotografowanie ksiąg metrykalnych z parafii którymi się interesujecie;
cały zasób znajdujący się w A.P i A.D. Kielce został sfotografowany.
Obecnie na bieżąco fotografowane są tzw" dopływy " z tych U.S.C. które oddają stare księgi do Archiwum.

Nie mamy żadnego wpływu na aktualizację zasobu metrykalnego na Famylysearch.

Informacja o sfotografowanych dopływach jest podawana na GenBazie.

Kornelia Major
Ostatnio zmieniony śr 14 gru 2016, 21:46 przez Kornelia_Major, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Wojciechowska_Ewka pisze:Szanowna Pani Kornelio,
Ponawiam swoją prośbę o sfotografowanie parafii Ruszków z lat 1876-1889, bardzo chętnie zindeksuję. Zindeksowałam w tej parafii dostępne lata 1890 - 1904, jednak bardzo zależy mi na wyżej wymienionych latach. Może są w Archiwum Diecezjalnym? Dodam, że w tej parafii właśnie w tych latach urodził się Władysław Zygmunt Belina Prażmowski i jego brat Michał - bohaterowie narodowi.
pozdrawiam
Ewa
Tych lat nie ma w AP ani w AD, a jedynie u księdza.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”