Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

TomekSz1

Sympatyk

Post autor: TomekSz1 »

Cześć.
Napisałem prośbę o przesłanie aktu zgonu. Ciekawe czy odpiszą?

Pozdrawiam i dziękuję za poradę
Tomek
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Witam.
Mam prośbę o skan aktu Ur Stanisławy Brzezińskiej urodzonej w Szpiegowie, parafia Zaduszniki k. Włocławka, w 1890 roku (+/-1 rok)
Z góry serdecznie dziękuję
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Przed wysłaniem zapytania/prośby warto sprawdzić, czy rocznik znajduje się u mormonów. https://www.familysearch.org/search/cat ... ,389271-50 Natomiast jest w Archiwum Państwowym w Toruniu oddział Włocławek, ale niedostępny na genealogiawarchiwach- sygnatura 71/385/0/70 https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... olu=104656
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Brakujący fragment księgi na family serarch

Post autor: RoPson »

Na family search znajdują się skany metryk parafii Krasnosielc, brakuje jednak jednego fragmentu księgi, chodzi o księgę małżeństw 1826-1849. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że początek tej księgi jest na mikrofilmie, który kończy się slajdem "to be continued". Problem w tym, że kontynuacji nie widać.
Pytałem pomocy technicznej na family search, jako jedna z opcji podali żeby pytać na genealodzy.pl :D więc pytam, może ktoś natknął się przypadkiem i wie gdzie tego szukać.
Napisałem też do osoby, która zindeksowała ten materiał i czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam Robert.
TomekSz1

Sympatyk

Brakujący fragment księgi na family serarch

Ja dzisiaj dostałem akt zgonu o który prosiłem.
Czekałem sześć dni.Czyli warto pisać prośby.

Pozdrawiam
Tomek
jart

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Re: Brakujący fragment księgi na family serarch

Post autor: jart »

RoPson pisze:Na family search znajdują się skany metryk parafii Krasnosielc, brakuje jednak jednego fragmentu księgi, chodzi o księgę małżeństw 1826-1849. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że początek tej księgi jest na mikrofilmie, który kończy się slajdem "to be continued". Problem w tym, że kontynuacji nie widać.
Pytałem pomocy technicznej na family search, jako jedna z opcji podali żeby pytać na genealodzy.pl :D więc pytam, może ktoś natknął się przypadkiem i wie gdzie tego szukać.
Napisałem też do osoby, która zindeksowała ten materiał i czekam na odpowiedź.
ADP? (info o tym gdzie pstrykali powinno być FS)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Post autor: RoPson »

Napisali że było fotografowane w AD Płock (ale to wiem bo jest początek księgi) i jak nie znajdę u nich, to mam tam się udać po oryginał.
Pozdrawiam Robert.
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

TomekSz1 pisze:Ja dzisiaj dostałem akt zgonu o który prosiłem.
Czekałem sześć dni.Czyli warto pisać prośby.

Pozdrawiam
Tomek
W ciągu jednego dnia otrzymałem kopie dwóch akt małżeństw z Chicago :)
Michał Chrzanowski
TomekSz1

Sympatyk

To w Stanach więc może mieli bliżej by odnaleźć.

Tomek
magdalenabartnik

Sympatyk

Post autor: magdalenabartnik »

Podbijam pytanie. Czy mogłabym prosić o odpowiedź, choćby w pw? Znalazłam potrzebne mi akta z Puńska, których brakuje w szukwajwarchiwach (i oczywiście nie ma w genbazie itp.), ale za kluczykiem. Czy nikt się nie zlituje i nie podzieli się wiedzą tajemną z mniej doświadczonymi genealogami amatorami?

Magda
HotShotCharlie pisze:Cześć. Mam pytanie jako że FamilySearch jest dla mnie całkowicie obce.

Specjalnie zarejestrowałem się by móc obejrzeć księgi parafii Dąbrówka Kościelna
( https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library ) lecz dalej są one niedostępne (ikona aparatu z kluczem). Z ciekawości przejrzałem też inne parafie, które potencjalnie by mnie interesowały i sytuacja ta sama. Stąd moje pytanie - da się coś z tym zrobić czy nic nie poradzę?

Co prawda czekam na odpowiedź z Archiwów Państwowych, no ale nie wiem czy będą mieli skany online, a że jestem z drugiego końca Polski, średnio uśmiecha mi się jazda na miejsca.

Pozdrawiam,
Karol
Micko

Sympatyk

Post autor: Micko »

Skany ksiąg parafialnych z Dąbrówki Kościelnej, jak z Puńska, są dostępne jedynie w Centrach Historii Rodziny, więc trzeba się tam udać. W Polsce są one chyba jedynie we Wrocławiu, Kielcach, Łodzi, Bydgoszczy i Gdańsku.
Pozdrawiam
Michał
elizamathia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: elizamathia »

Najlepiej skorzystać z Look up service, poprosić o skany stron ze skorowidzem z danego roku, a potem zamówić ten konkretny akt w ten sam sposób. Obecnie mają techniczną przerwę jednakże i nie można zamawiać.

Eliza
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Na stronie Archiwum Państwowego w Białymstoku jest zakładka dotycząca Oddziału w Łomży https://bialystok.ap.gov.pl/p,77,publikacje . W przewodniku po zasobach w Łomży na stronie 137 jest taki oto rozdział: Mikrofilmy ksiąg metrykalnych parafii rzymskokatolickich przechowywanych w archiwach kościelnych. Jest tam wymieniona parafia w Dąbrówce Kościelnej dokładnie z tym samym zasobem, który jest na stronie Family Search. Co to oznacza? W Łomży są mikrofilmy z Dąbrówki Kościelnej, a nie tylko w bibliotekach CHR. Podobnie jest w AP Lublin. Tam też są przechowywane mikrofilmy z kilkunastu parafii rzymskokatolickich,których księgi należą do AAD Lublin.
elizamathia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: elizamathia »

Dokładnie tak, i można zamówić do swojego lokalnego AP z tej Łomży czy Lublina. Ostatnio się o tym dowiedziałam, i zupełnie mi to wyleciało z głowy.
Eliza
Eliza
stanley1980

Nieaktywny

Post autor: stanley1980 »

Marcin.Rybicki pisze:Podobnie jest w AP Lublin. Tam też są przechowywane mikrofilmy z kilkunastu parafii rzymskokatolickich,których księgi należą do AAD Lublin.
Zgadza się, filmy należące do AAD Lublin robione przez mormonów są dostępne w AP lublin, ale bez możliwości fotografowania. Są to najczęściej filmy ksiąg sprzed 1810 roku, lista tych filmów była tutaj wielokrotnie publikowana.
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”