Śledziłam Francuza należącego do Misji Międzysojuszniczej Komisji Rządzącej i Plebiscytowej.
Wśród jego współtowarzyszy były nazwiska polskopodobne, ale to byli potomkowie wcześniejszych emigrantów.
Blondynki się kłaniają. Osobiście w materii wojskowej mylę pułkownika z porucznikiem
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
a i to się w najlepszych pułkach zdarzało ponoć
ale bardziej mnie te wspomniane "wyjątki" ze wspomnień interesują.
Mobilizacja we Francji była i w 1938 (taka większa, jak w całej Europie) ..a tam nie ma wyraźnie "1939 i wojna" tylko
"W okresie mobilizacji przyszedł żandarm wręczając Polakowi pobór do wojska.
- Ale ja jestem Polak.
- Nie szkodzi. Po wojnie dostanie pan bez problemu francuskie obywatelstwo.
Po wojnie okazało się, ze to nie takie proste i automatyczne."
mogło chodzić nie o 1914 i nie o 1939?
Druga wojna, bo to żywi ludzie (Polacy mieszkający we Francji) opowiadają.
Wlodku,
Czego lub kogo szukasz?
Jakie lata?
Czy informacji na jakich warunkach mozna bylo pobrac do wojska cudzoziemca w 1938 roku?
Napisz prosto, pogubilam sie w tym watku.
Pozdrawiam,
Bozenna
"La loi sur le recrutement:
Nul n'est admis dans les troupes françaises s'il n'est pas Français ou naturalisé Français".
Artykul prawa dotyczacy poboru do wojska:
Nikt nie bedzie przyjety do wojsk francuskich, jesli nie jest Francuzem, albo nie byl natuzalizowany (nie otrzymal obywatelstwa francuskiego przez naturalizacje)
Takie bylo prawo, ale dekret z dnia 12 kwietnia 1939 roku zobowiazal osoby, ktore otrzymaly azyl polityczny we Francji, czyli nie posiadaly juz zadnego obywatelstwa (bezpanstwowi), do wypelnienia tego samego obowiazku sluzby wojskowej, szczegolnie w czasie wojny, jaki obowiazywal Francuzow.
Ta propozycja prawa ukazala sie w 1923 roku, ale zaczela byc wprowadzana dopiero w 1937 roku.
Dotyczyla osob, ktore dostaly azyl polityczny we Francji.
Dzień dobry,
szukam przodka, któr wyjechał z Polski (Łukówek, woj. lubelskie) do miejscowości Henonville we Francji. Nazywał się Stanisław Czyżyk (1927 - ?), a jego żona, to Gertruda (? -?) , urodzona prawdopodobnie w okolicach Łodzi. Mieli dwójkę dzieci: Sophie (? -?) i Jose (? -?).
Kompletnie nie wiem jak się poruszać po francuskojęzycznych stronach, ale trafiłem na Geopatronyme , gdzie widać, że nazwisko Czyżyk pojawia się w okolicach wspomnianej miejscowości oraz jest coś o w tamtejszych drzewach genealogicznych, ale brak dostępu do szczegółów.
Bardzo proszę o wskazówkę, gdzie i jak szukać dalej. Z góry dziękuję ogromnie za każdą podpowiedź.
To zapewne nie pomoze w temacie ale moze innym zainteresowanym poszukiwaniami we francuskich rekordach
Dzis My Heritage ogłosił:
463 miliony nowych francuskich rekordów już na MyHeritage
Mamy przyjemność ogłosić publikację 463 milionów rekordów z Francji z 5 nowych kolekcji rekordów historycznych: urodzenia, małżeństwa, zgony i dwa spisy powszechne. Treści te zostały dodane dzięki ostatniemu przejęciu przez MyHeritage francuskiej firmy genealogicznej Filae. Kolekcje obejmują prawie każdy departament we Francji i zawierają obrazy oryginalnych dokumentów. Miliony z tych rekordów są na wyłączność dla MyHeritage i Filae i nie można ich znaleźć na innych komercyjnych stronach. Te rekordy z pewnością zaoferują fantastyczne nowe wglądy badawcze i możliwości dla każdego, kto ma korzenie we Francji.
Wiecej: https://blog.myheritage.pl/zapisy-histo ... e=20211102
Pzdr Romuald
Bardzo proszę o pomoc, poszukuję siostry dziadka, która wyemigrowała do Francji chyba po II wojnie światowej, powinna być w bazie naturalizacji:
JANINA CZARNOTA ur. między 1913 a 1919 r. najprawdopodobniej w Gawłowie lub okolicach Bochni (Gawłów, powiat: Bochnia, Polska), rodzice: Franciszek i Katarzyna Czarnota
Ciotka zmarła we Francji, podobno wyszła tam za Ukraińca o nazwisku: Kaczmar i miała z nim 1 syna.
Nijak nie mogę jej znaleźć w bazach zmarłych, może po francusku jakoś inaczej brzmiało jej imię czy nazwisko, ale w bazie naturalizacji powinna widniec jeszcze jako panna.
Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc, bo od dawna nurtuje mnie ten temat i stoję w miejscu.
Ostatnio zmieniony czw 04 lis 2021, 16:55 przez joanna.klosinska, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzien dobry,
Znalazlam dwie osoby zmarle we Francji po 1970-tym roku:
Janina Czarnota ur. w 1898 roku - Dabrowa Gornicza
Janina Julia Czarnota ur.w 1925 roku - Lublin
Czy ktos z nich moze byc Twoja?
Jesli nie, to zacznij od odnalezienie aktu chrztu (urodzenia) Janiny.
Na marginesie aktu moze byc jakas informacja.
Bardzo dziękuję, niestety patrząc po roku urodzenia to żadna, była młodsza od ciotki z 1914 r., a starsza od mojego dziadka z 1920 r., poza tym chyba zmarła jako mężatka, wiec po mężu jako Kaczmar lub coś podobnego. Widziałam ich 1 zdjęcie z dzieciństwa, więc co do kolejności urodzeń to pewne.
Wydaje mi się, że w bazie naturalizacji byłaby pod nazwiskiem panieńskim jeszcze, jednak nie mam dostępu do tej bazy. Na stronach ze zmarłymi lub grobami jakoś ją trudno znaleźć, ale mogła pod koniec życia używać imienia o zmienionej pisowni.
Co do aktu urodzenia to minęło już 100 lat od jej urodzenia, więc nie wiem czy mają go w USC. Zdigitalizowanych tych metryk jeszcze nie spotkałam z Gawłowa (powiat Bocheński).
Także jak ktoś ma dostęp do bazy naturalizacji we Francji to byłabym wdzięczna za sprawdzenie:
poszukuję siostry dziadka, która wyemigrowała do Francji chyba po II wojnie światowej, powinna być w bazie naturalizacji:
JANINA CZARNOTA ur. między 1913 a 1919 r. najprawdopodobniej w Gawłowie lub okolicach Bochni (Gawłów, powiat: Bochnia, Polska), rodzice: Franciszek i Katarzyna Czarnota
Ciotka zmarła we Francji, podobno wyszła tam za Ukraińca o nazwisku: Kaczmar i miała z nim 1 syna.
Ostatnio zmieniony czw 04 lis 2021, 16:54 przez joanna.klosinska, łącznie zmieniany 4 razy.
Alan MADEJ, Witam, pierwszy Czyżyk który jest na FILAE urodził się 04/03/1899 w MIEZANACH, ślub 03/12/1932 w VALENCIENNES.
W którym roku rodzina przybyła do FRANCJI? Nie ma takiego nazwiska w spisie ludności Henonville aż do 1936 roku.
alan.madej pisze:Dzień dobry,
szukam przodka, któr wyjechał z Polski (Łukówek, woj. lubelskie) do miejscowości Henonville we Francji. Nazywał się Stanisław Czyżyk (1927 - ?), a jego żona, to Gertruda (? -?) , urodzona prawdopodobnie w okolicach Łodzi. Mieli dwójkę dzieci: Sophie (? -?) i Jose (? -?).
Kompletnie nie wiem jak się poruszać po francuskojęzycznych stronach, ale trafiłem na Geopatronyme , gdzie widać, że nazwisko Czyżyk pojawia się w okolicach wspomnianej miejscowości oraz jest coś o w tamtejszych drzewach genealogicznych, ale brak dostępu do szczegółów.
Bardzo proszę o wskazówkę, gdzie i jak szukać dalej. Z góry dziękuję ogromnie za każdą podpowiedź.