Białoruś

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
mago1989

Sympatyk

Post autor: mago1989 »

Dzień dobry,
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy istnieją jakiekolwiek szanse i gdzie należałoby szukać jakichkolwiek metryk z miasta Homel, Gomel ? od 1802 była to gubernia mohylewska, od pocz. XX w. gubernia homelska.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Awatar użytkownika
mago1989

Sympatyk

Post autor: mago1989 »

mlszw pisze:W NIAB w Mińsku:
http://archives.gov.by/index.php?id=220977

Marek
Kiedyś odnalazłem ten spis. Czyli to jednak to. Czy można gdzieś znaleźć bardziej szczegółowy wykaz ?
Jak powinienem interpretować tą tabelę i podane roczniki pod względem stanu zachowania. Akurat widnieją roczniki, które mnie interesują, ale jaką mam pewność, że akurat zachował się ten rocznik z tego konkretnego miasta, w tym przypadku, Homla, jeżeli podział jest na gubernie.

Jak interpretować ostatnią tabelę pt. Количество единиц хранения ?

Bardzo ogólna ta tabela, ale rozumiem, że dysponujemy tylko tym.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Proszę postudiować to:
http://niab.by/dakumenty/fondy_niab.pdf

Trochę starawe, ale o niczym innym nie wiem.

Marek
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Osoby zainteresowane skanami ksiąg metrykalnych z Archiwum Państwowego w Grodnie i Mińsku proszę o kontakt na PW.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Gos_Paweł_P

Sympatyk

Post autor: Gos_Paweł_P »

A ja poszukuję ksiąg metrykalnych Parafii Surwiliszki pod wezwaniem św. Trójcy, gm. Dziewieniszki, pow. Oszmiana, woj. wileńskie.

Nie tylko te najwcześniejsze, ale i te z okresu międzywojennego. W kręgu moich poszukiwań jest nazwisko Wienskiel oraz Stańczyk.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Gos_Paweł_P pisze:A ja poszukuję ksiąg metrykalnych Parafii Surwiliszki pod wezwaniem św. Trójcy, gm. Dziewieniszki, pow. Oszmiana, woj. wileńskie.

Nie tylko te najwcześniejsze, ale i te z okresu międzywojennego. W kręgu moich poszukiwań jest nazwisko Wienskiel oraz Stańczyk.
Tu są Surwiliszki:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Żygadło_Piotr

Sympatyk

Post autor: Żygadło_Piotr »

Dobry wieczór

Czy istnieje szansa na odnalezienie ksiąg metrykalnych z parafii Wierzchowice? moja babcia i jej rodzeństwo urodzili się we wsi Karolin, z tego co wiem wieś przynależała do tej parafii, okres lat 1920-1931.

Pozdrawiam
Piotr Żygadło
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Re: Surwiliszki, Podgaje, Konwaliszki

Post autor: Wladzislaw »

Musial_Michalina pisze: Gdzie znajdę metryki ze Swojatycz (pow.nowogródzki) z 1870 i starsze?
W Minsku w archiwum Narodowym Historycznym, z 1798, w r. 1864 kosciol zamknety.
mago1989 pisze:Dzień dobry,
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy istnieją jakiekolwiek szanse i gdzie należałoby szukać jakichkolwiek metryk z miasta Homel, Gomel ? od 1802 była to gubernia mohylewska, od pocz. XX w. gubernia homelska.
Zachowali sie za 19 w. i do 1917 w wiekszej czesci. Jest tez spisy wiernych za 1846, 1877, 1896. W Narodowym Historycznym archiwum Bialorusi w Minsku.
janszum

Sympatyk

Post autor: janszum »

Dzień Dobry
Czy ktoś może podpowiedzieć czy mógłbymgdzieś znależć akt zgonu z roku 1911 z parafii prawosławnej Zdzięcioł ?
Z gory dziękuję i pozdrawiam Jan Szumski
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: maluszycka »

Witam
Czy ktoś z Pastwa przeglądając metryki z okolic Wołożyna natrafił może na zapisy z kościoła w Pierszaje z II połowy XIX w. Ostatnio przeglądając metryki z tamtych okolic trafiłam na zapisy z kościoła Pierszajskiego w parafii Oborkowskiej rok 1895, ale jest tam tylko jeden rocznik (choć znalazłam w nim akt ur. siostry dziadka). Na Family są w katalogu Wiszniew.
Pozdrawiaam
Bogusława Marczak
Awatar użytkownika
smogory

Post autor: smogory »

Na szukajwarchiwach pojawiły się skany jednostki - Gimnazjum Państwowe im.T.Hołówki w Stołpcach. Album z fotografiami z życia szkoły, w tym sporo ciekawych zdjęć uczniów,nauczycieli i życia w mieście. Polecam, niestety bez podpisów.

------------------
Marcin Woźniak
munitalp10

Sympatyk

Post autor: munitalp10 »

Na wstępie chciałbym podziękować za przetłumaczenie metryki. Nastepnie chciałbym wyjaśnić dla każdego kto będzie korzystał z zasobów Archiwum Państwowego w Grodnie, że procedura odbywa się w kilku etapach. Jest to zlecenie, potem opłata wstepna i opłata końcowa. Korespondencja jest wiec utrzymywana przez czas trzech nadań, gdzie opłata w moim wypadku wyniosła ok. 200zł z tym że szukałem dwóch metryk. Na końcu chciałbym złożyć zapytanie na temat ksiąg parafialnych ze wsi Konwaliszki w rejonie werenowskim, czy ktoś miał z nimi styczność? i gdzie się znajdują, Grodno?
Grzegorz_Sz

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_Sz »

Na końcu chciałbym złożyć zapytanie na temat ksiąg parafialnych ze wsi Konwaliszki w rejonie werenowskim, czy ktoś miał z nimi styczność? i gdzie się znajdują, Grodno?

Witam,
z tego co podaje NIAB
http://www.archives.gov.by/index.php?id=892499
u dołu strony - Алфавитные указатели jest plik.rar (z zestawieniem parafii w exelu)
chyba są u nich takie księgi:

Конвелишский костёл Ошмянского у. Виленской губ., с 1922г. Ошмянского повета Виленского воеводства, с 1939г. Ошмянского у. Виленской области, с 1940г. Вороновского района Барановичской области
1851, 1855-1856, 1864-1929гг.
1851, 1855-1856, 1861-1884, 1889- по сентябрь 1940гг.
1851, 1855-1856, 1862-1884, 1889-1930 гг.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”