Wykaz osób z akt paraf. Diecezji Łuckiej Ks. Żurka, Cz.2

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Wykaz osób z akt paraf. Diecezji Łuckiej Ks. Żurka, Cz.2

Post autor: Goś_Edmund »

Joginka pisze: pn 02 lut 2026, 22:05
Goś_Edmund pisze: pn 02 lut 2026, 20:20
Joginka pisze: pn 02 lut 2026, 09:43 Parafia Hołoby
Kowalski Józef (r.: Wojciech i Rozalia z Purylewskich) i Marcjanna Grodek; zw. mał. w 1894r. (1894/3); dz.: Julianna chrz. 1895/13, Kowalewska, Antonina chrz.1897/3, Kowalewska

Udało mi się w 100% potwierdzić że to poszukiwani Kowalewscy. Julianna i Antonina to siostry mojego pradziadka Wojciecha. Urodził sie w roku 1906 wiec tutaj jeszcze nie jest wymieniony. Reszta się zgadza.

Teraz pytanie: czy można gdzieś odnaleźć akt slubu Józefa i Marcjanny z 1894 roku? Czasami jest ona zapisywana jako Marjanna. Czy w księgach ks. Żurka są jakies inne ślady wspomnianych Purylewskich?

Pozdrawiam :)
Nie znalazłem wśród metrykalii w Hołobach wspomnianego nazwiska. Znalazłem w Parafii Aleksandria dość zbieżne nazwisko:
Puzyrewski Andrzej, prawosławny (r.: Jan i Maria ze Świachowskich) i Maria Chodorowska; zw. mał. w 1918r.(1918/2).
I druga sprawa dot. Marcjanny Grodek. Licząc, że w chwili ślubu miała ok.18 lat to urodziła się o. 1876r. Gdyby urodziła się w Gruszówce to była by siostrą starszą (o 2 lata) mojej babci Franciszki. Tak więc trzeba poszukać metrykę ślubu, która dużo wyjaśni.
Edmund
Bede szukac aktu zeby to zweryfikować. Jesli chodzi o Marcjanne to urodziła sie w roku 1873/74. Udało mi sie znaleźć spis parafian z Turzyska z 1907 roku wg którego miala wtedy 34 lata.
Aniu, czy w tym wykazie parafian z Turzyska są też podane imiona rodziców Marcjanny? Bo wtedy moglibyśmy upewnić się co do rodu Grodek.
Edmund
Joginka

Sympatyk

Post autor: Joginka »

Goś_Edmund pisze: wt 03 lut 2026, 20:20
Joginka pisze: pn 02 lut 2026, 22:05
Goś_Edmund pisze: pn 02 lut 2026, 20:20
Nie znalazłem wśród metrykalii w Hołobach wspomnianego nazwiska. Znalazłem w Parafii Aleksandria dość zbieżne nazwisko:
Puzyrewski Andrzej, prawosławny (r.: Jan i Maria ze Świachowskich) i Maria Chodorowska; zw. mał. w 1918r.(1918/2).
I druga sprawa dot. Marcjanny Grodek. Licząc, że w chwili ślubu miała ok.18 lat to urodziła się o. 1876r. Gdyby urodziła się w Gruszówce to była by siostrą starszą (o 2 lata) mojej babci Franciszki. Tak więc trzeba poszukać metrykę ślubu, która dużo wyjaśni.
Edmund
Bede szukac aktu zeby to zweryfikować. Jesli chodzi o Marcjanne to urodziła sie w roku 1873/74. Udało mi sie znaleźć spis parafian z Turzyska z 1907 roku wg którego miala wtedy 34 lata.
Aniu, czy w tym wykazie parafian z Turzyska są też podane imiona rodziców Marcjanny? Bo wtedy moglibyśmy upewnić się co do rodu Grodek.
Edmund
Na spis w którym są rodzice nie trafiłam. Jest Marcjanna, jej mąż Wojciech oraz dzieci. Ale skoro pojawia się parafia Hołoby to tam tez sprawdzę:)
Ania :)
jagoda62

Sympatyk

Post autor: jagoda62 »

jagoda62 pisze: pn 02 lut 2026, 22:06 Witam Panie Edmundzie , po raz kolejny
Znalazłam moja Paulinę Dawidowicz ,prawdopodobnie to ona,,,,,urodziła się w 1862 roku w Słoboda Ost. Córka Krzysztofa i Franciszki zd Sulikowska ( pasuje mi wiek kiedy wychodziła za mąż za mojego pradziadka Ludwika Chorążyczewskiego i okolica jest bliska ) ale mam 2 śluby rodziców Pauliny w 1845 roku
1) Krzysztof syn Tadeusza i Magdaleny zd.Sulikowska z Franciszką Sulikowska c.Józefa i Marceliny zd Wilczyńska
2) Krzysztof syn Leona i Agaty zd Sulikowska z Franciszką Sulikowska c.Mikołaja i Apolonii zd Niwińska
Czy któreś z tych małżeństw mogą być rodzicami Pauliny?
Pozdrawiam
Jagoda
ciekawa sprawa : dostałam przetłumaczony akt urodzenia Pauliny z 1862 roku i jest tam ojciec Krzysztof Dawidowicz i Franciszka zd.Sadowska. czy możemy poszukać dzieci tego małżeństwa?
jagoda62

Sympatyk

jagoda62 pisze: śr 04 lut 2026, 12:50
Znalazłam moja Paulinę Dawidowicz ,prawdopodobnie to ona,,,,,urodziła się w 1862 roku w Słoboda Ost. Córka Krzysztofa i Franciszki zd Sulikowska ( pasuje mi wiek kiedy wychodziła za mąż za mojego pradziadka Ludwika Chorążyczewskiego i okolica jest bliska ) ale mam 2 śluby rodziców Pauliny w 1845 roku
1) Krzysztof syn Tadeusza i Magdaleny zd.Sulikowska z Franciszką Sulikowska c.Józefa i Marceliny zd Wilczyńska
2) Krzysztof syn Leona i Agaty zd Sulikowska z Franciszką Sulikowska c.Mikołaja i Apolonii zd Niwińska
Pozdrawiam
Jagoda
ciekawa sprawa : dostałam przetłumaczony akt urodzenia Pauliny z 1862 roku i jest tam ojciec Krzysztof Dawidowicz i Franciszka zd.Sadowska. czy możemy poszukać dzieci tego małżeństwa?
i nastepna zmiana : odczytano ponownie i Franciszka jest zd Kownacka
Pozdrawiam Jagoda
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

jagoda62 pisze: śr 04 lut 2026, 15:18
Pozdrawiam
Jagoda
Pozdrawiam Jagoda
Gratuluję niezłomności w swych poszukiwaniach. Jak bym widział siebie 20 lat temu. Ale do rzeczy. Ja w swych dostępnych materiałach tj. dwunastu tomach ks. Żurka w metrykaliach Deraźne, Hołoby i Kowel nie znalazłem w ogóle Dawidowicza Krzysztofa. Chyba że coś w naszych wymianach postów pomyliłem co do parafii.
Edmund
jagoda62

Sympatyk

Goś_Edmund pisze: śr 04 lut 2026, 20:45
jagoda62 pisze: śr 04 lut 2026, 15:18

Pozdrawiam Jagoda
Gratuluję niezłomności w swych poszukiwaniach. Jak bym widział siebie 20 lat temu. Ale do rzeczy. Ja w swych dostępnych materiałach tj. dwunastu tomach ks. Żurka w metrykaliach Deraźne, Hołoby i Kowel nie znalazłem w ogóle Dawidowicza Krzysztofa. Chyba że coś w naszych wymianach postów pomyliłem co do parafii.
Edmund
Rozumiem, bo to już nie będzie diecezja Łucka
Coolguy223

Sympatyk

Re: Luck zurka xii?

Post autor: Coolguy223 »

Goś_Edmund pisze: ndz 11 sty 2026, 18:00
Coolguy223 pisze: sob 10 sty 2026, 14:24
Goś_Edmund pisze: ndz 04 sty 2026, 11:42

Może trochę namieszam, ale w tomie XII jest takowy wypis:
Parafia Derażne:
Bielawska Franciszka; dz.: Jadwiga Mieczysławowa, chrzest 1929/10. Zapisek w akcie chrztu "Mieczysławowa" daje informację, że ojcem Jadwigi był Mieczysław. Niestety samego Mieczysława nie odszukałem pomimo przeszukania tomów: II, V, XI.
Poszukiwania Jagody są na :https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.p ... &start=120
a o mieszkańcach wsi Balarka można poczytać: https://old.wolynskie.pl/miejsca-b/balarka-07.html
Edmund
Czy możesz mi przesłać zdjęcie tej strony, na której to widać? Ktoś właśnie wyjaśnił mi, co to znaczy. Myślę, że to jest moja Jadwiga. Jej babcią była Franciszka Bielawska.
[/quote

Nie ma sprawy. Podaj swój email na priv. i zaraz wyśle dwa zdęcia
Edmund
Kontynuuję poszukiwania dotyczące Mieczysława i zastanawiam się, czy jego nazwisko mogło brzmieć Kopij lub Kopiej. Czy moglibyście sprawdzić w księgach parafii Deraźne (metryki chrztów, zgonów i ślubów) w miejscowości Zurka, czy figuruje tam Mieczysław Kopij lub Kopiej? Czy w księgach parafii Deraźne w miejscowości Zurka znajduje się również jakikolwiek zapis o śmierci Mieczysława w latach 1930-1937?
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Coolguy223 pisze: czw 05 lut 2026, 05:00
Coolguy223 pisze: sob 10 sty 2026, 14:24

Czy możesz mi przesłać zdjęcie tej strony, na której to widać? Ktoś właśnie wyjaśnił mi, co to znaczy. Myślę, że to jest moja Jadwiga. Jej babcią była Franciszka Bielawska.
[/quote

Nie ma sprawy. Podaj swój email na priv. i zaraz wyśle dwa zdęcia
Edmund
Kontynuuję poszukiwania dotyczące Mieczysława i zastanawiam się, czy jego nazwisko mogło brzmieć Kopij lub Kopiej. Czy moglibyście sprawdzić w księgach parafii Deraźne (metryki chrztów, zgonów i ślubów) w miejscowości Zurka, czy figuruje tam Mieczysław Kopij lub Kopiej? Czy w księgach parafii Deraźne w miejscowości Zurka znajduje się również jakikolwiek zapis o śmierci Mieczysława w latach 1930-1937?
Witam!
Przeszukałem nie tylko tom XII, ale też II, V,XI i oprócz parafii Deraźne również Łuck i niestety nie natrafiłem na imię Mieczysław wśród małżonków oraz rodziców rodów Kipij, Kopiej.
Edmund
Coolguy223

Sympatyk

Post autor: Coolguy223 »

Goś_Edmund pisze: czw 05 lut 2026, 17:54
Coolguy223 pisze: czw 05 lut 2026, 05:00

Witam!
Przeszukałem nie tylko tom XII, ale też II, V,XI i oprócz parafii Deraźne również Łuck i niestety nie natrafiłem na imię Mieczysław wśród małżonków oraz rodziców rodów Kipij, Kopiej.
Edmund
Ciekawe. Wiem, że istniał Mieczysław Kopij, syn Adama Kopija, urodzony w Balarkach. Czy możesz sprawdzić, czy w parafii Deraźne zmarł w latach 1930-1940 jakiś Mieczysław (o dowolnym nazwisku)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”