Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, E.Sęczys
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- jurek.solecki

-
Zaleski_Tadeusz
Bozenna,
Oto co znalazłem w Agad'zie:
"Heroldia: potwierdzenie szlachectwa dziedzicznego (103 osoby), s. 278-287;"
Czy jesteś pewna, że w tych dokumentach jest tylko sucha informacja o potwierdzeniu szlachectwa dziedzicznego, bez informacji o przodkach, czyli powodu dlaczego to szlachectwo zostało uznane? A może ten dokument jest tak zniszczony, że nie ma możliwości odczytania tego?
pozdrawiam
Tadek
Oto co znalazłem w Agad'zie:
"Heroldia: potwierdzenie szlachectwa dziedzicznego (103 osoby), s. 278-287;"
Czy jesteś pewna, że w tych dokumentach jest tylko sucha informacja o potwierdzeniu szlachectwa dziedzicznego, bez informacji o przodkach, czyli powodu dlaczego to szlachectwo zostało uznane? A może ten dokument jest tak zniszczony, że nie ma możliwości odczytania tego?
pozdrawiam
Tadek
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Tadziu,
Przeciez ja nie znam wszystkich zbiorow AGAD.
Nie wiem czego dotyczy zbior, ktory znalazles.
Jesli ten zbior moze dotyczyc osob, ktorych Ty szukasz to warto go sprawdzic.
A czy rzeczywiscie dotyczy Twoich przodkow, nikt Ci na to pytanie nie odpowie.
Nazwiska, ktorych szukasz, nie sa unikatami.
Pytales poprzednio o zrodla "legitymacji szlacheckiej". Podalam Ci zrodla.
To one sa wlasnie w AGAD.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. Ja nie jestem specjalista od "Szlachty". Posluguje sie tylko moim skromnym doswiadczeniem w tej dziedzinie.
Na forum "forgen.pl" jest Adam Pszczolkowski, ktory doskonale zna ten temat. Jest z pewnoscia jednym z najlepszych specjalistow w tej dziedzinie. Zadaj mu to pytanie. Moze bedzie umial Ci odpowiedziec.
Mozesz wejsc na "forgen.pl" bezposrednio z pierwszej strony "genealogow", kolumna po lewej stronie, pozycja nr 8 od gory.
Przeciez ja nie znam wszystkich zbiorow AGAD.
Nie wiem czego dotyczy zbior, ktory znalazles.
Jesli ten zbior moze dotyczyc osob, ktorych Ty szukasz to warto go sprawdzic.
A czy rzeczywiscie dotyczy Twoich przodkow, nikt Ci na to pytanie nie odpowie.
Nazwiska, ktorych szukasz, nie sa unikatami.
Pytales poprzednio o zrodla "legitymacji szlacheckiej". Podalam Ci zrodla.
To one sa wlasnie w AGAD.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. Ja nie jestem specjalista od "Szlachty". Posluguje sie tylko moim skromnym doswiadczeniem w tej dziedzinie.
Na forum "forgen.pl" jest Adam Pszczolkowski, ktory doskonale zna ten temat. Jest z pewnoscia jednym z najlepszych specjalistow w tej dziedzinie. Zadaj mu to pytanie. Moze bedzie umial Ci odpowiedziec.
Mozesz wejsc na "forgen.pl" bezposrednio z pierwszej strony "genealogow", kolumna po lewej stronie, pozycja nr 8 od gory.
-
Nejman_Andrzej

-
Nejman_Andrzej

- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
dla Andrzeja:
Antoni syn Stanislawa wylegitymowany w 1848 roku
Ambrozy, podoficer 6-ego lasztowego ekwipazu wojsk cesarsko-rosyjskich, pozbawiony szlachectwa w 1853 roku i wykreslony z ksiegi szlacheckiej gubernii augustowskiej,
jego syn Michal wylegitymowany w 1845roku.
Pawel i Piotr, synowie Jozefa, potomkowie w 6-tym pokoleniu Daniela, wylegitymowani w 1839 roku.
Ich przodek, Daniel, nabyl w 1634 roku, od brata Szymona, dobra Dobrzyce i Muzgi (woj.augustowskie)
Wiktor syn Franciszka (potomek Daniela) wylegitymowany w 1849 roku.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. ze skanami chwilowo mam klopot. Skan tutaj chyba nie jest konieczny ?
Antoni syn Stanislawa wylegitymowany w 1848 roku
Ambrozy, podoficer 6-ego lasztowego ekwipazu wojsk cesarsko-rosyjskich, pozbawiony szlachectwa w 1853 roku i wykreslony z ksiegi szlacheckiej gubernii augustowskiej,
jego syn Michal wylegitymowany w 1845roku.
Pawel i Piotr, synowie Jozefa, potomkowie w 6-tym pokoleniu Daniela, wylegitymowani w 1839 roku.
Ich przodek, Daniel, nabyl w 1634 roku, od brata Szymona, dobra Dobrzyce i Muzgi (woj.augustowskie)
Wiktor syn Franciszka (potomek Daniela) wylegitymowany w 1849 roku.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. ze skanami chwilowo mam klopot. Skan tutaj chyba nie jest konieczny ?
-
Nejman_Andrzej

-
Siwiński_Mikołaj

Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim -skan
Bożenna!
Serdecznie dziękuję,bardzo mi pomogłaś
Serdecznie dziękuję,bardzo mi pomogłaś
pozdrawiam
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
Dzień dobry
Chciałbym prosić o sprawdzenie Bonisławskich h. Ogończyk:
- Franciszek
- Aleksander
Jeśli by się udało, byłbym wdzięczny za ogólne informacje o osobach o tym nazwisku (mam mało informacji, nie jestem w stanie wskazać więcej imion, a może okazać się że coś o czym nie wiem będzie pasować).
Z góry dzięki!
Chciałbym prosić o sprawdzenie Bonisławskich h. Ogończyk:
- Franciszek
- Aleksander
Jeśli by się udało, byłbym wdzięczny za ogólne informacje o osobach o tym nazwisku (mam mało informacji, nie jestem w stanie wskazać więcej imion, a może okazać się że coś o czym nie wiem będzie pasować).
Z góry dzięki!
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki