I właśnie kluczowym w tym momencie jest ustawienie wysokiej czułości, żeby czas naświetlania był jak najkrótszy...piotr_nojszewski pisze:(...)bez statywu i oczywiście bez lampy. Jesli ręce nie drżą i autofocus działa dobrze (...)
Centrum Historii Rodziny - Mormoni w Warszawie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
chołoniewski

Witam
Nieprawdą jest, że czas naświetlania powinien być jak najkrótszy, odwrotnie ISO ustawić na 100 wtedy czas się wydłuży / i dobrze/,zmniejszyć przysłonę ile się da, aby zwiększyć ostrość.Wszystkie te operacje oczywiście robimy na "mamualu" nie automacie.Im niższe ISO tym więcej aparat rejestruje szczegółów i mniej jest szumów. Przecież robiąc zdjęcie czytnika ze statywu nie ma ryzyka poruszenia obrazu.
Jurek
Nieprawdą jest, że czas naświetlania powinien być jak najkrótszy, odwrotnie ISO ustawić na 100 wtedy czas się wydłuży / i dobrze/,zmniejszyć przysłonę ile się da, aby zwiększyć ostrość.Wszystkie te operacje oczywiście robimy na "mamualu" nie automacie.Im niższe ISO tym więcej aparat rejestruje szczegółów i mniej jest szumów. Przecież robiąc zdjęcie czytnika ze statywu nie ma ryzyka poruszenia obrazu.
Jurek
-
kuntz

Mormoni Warszawa - godziny , dni otwarcia
Witam,
dawno nie byłem na stronie Mormonów. Jakiś koszmar. Nie wiem jak znaleźć godziny i dni otwarcia Centrum Rodziny na Wolskiej. Właśnie dostałem powiadomienie że dotarł film.
dziękuję za pomoc
Robert
dawno nie byłem na stronie Mormonów. Jakiś koszmar. Nie wiem jak znaleźć godziny i dni otwarcia Centrum Rodziny na Wolskiej. Właśnie dostałem powiadomienie że dotarł film.
dziękuję za pomoc
Robert
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Mormoni Warszawa - godziny , dni otwarcia
Tu jest wątek i w nim znajdziesz odpowiedź.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -180.phtml
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -180.phtml
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Witam
Pod moim nazwiskiem jest film nr 957217 z parafii Brok pw. Św. Andrzeja zawierający urodzenia lata 1835-1856.
Piszę dlatego, że w zasobach Geneteki i Metryk robionych z Duplikatów w AP w Pułtusku brakuje 1847r (całego).
Ten film jest wykonany w Archiwum Diecezjalnym w Łomży i w nim są akta urodzeń/chrztów z 1847r.
Prosze korzystać.
Pozdrawiam
Waldemar Badurek
Pod moim nazwiskiem jest film nr 957217 z parafii Brok pw. Św. Andrzeja zawierający urodzenia lata 1835-1856.
Piszę dlatego, że w zasobach Geneteki i Metryk robionych z Duplikatów w AP w Pułtusku brakuje 1847r (całego).
Ten film jest wykonany w Archiwum Diecezjalnym w Łomży i w nim są akta urodzeń/chrztów z 1847r.
Prosze korzystać.
Pozdrawiam
Waldemar Badurek
- marcinguzek

Godziny otwarcia i terminy zamknięcia
Może komuś się przydadzą informacje dotyczące CHR w Warszawie.
Godziny otwarcia:
Środa 13.00-20.00
Czwartek 10.00-20.00
Sobota 10.00-16.00 (Centrum jest otwarte tylko w drugą sobotę miesiąca)
Centrum będzie zamknięte:
11-16 maja 2015 r.
1-5 czerwca 2015 r.
10-31 sierpnia 2015 r.
Godziny otwarcia:
Środa 13.00-20.00
Czwartek 10.00-20.00
Sobota 10.00-16.00 (Centrum jest otwarte tylko w drugą sobotę miesiąca)
Centrum będzie zamknięte:
11-16 maja 2015 r.
1-5 czerwca 2015 r.
10-31 sierpnia 2015 r.
Joanna
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
w pracowni w Warszawie jest mikrofilm z Bloomfield (New Jersey) na moje nazwisko -- sporo nazwisk z mazowsza
urodzenia, sluby, konfirmacje
pozdr Wm
urodzenia, sluby, konfirmacje
pozdr Wm
Witam,
Czy ktoś zna godziny i dni otwarcia CHR w Warszawie na nowy rok?
Czy pozostają bez zmian? Czy konieczna jest wcześniejsza rezerwacja?
W grudniu próbowałem się dodzwonić w podanych powyżej dniach i godzinach - bez sukcesu?
Pozdrawiam
Michał
W grudniu próbowałem się dodzwonić w podanych powyżej dniach i godzinach - bez sukcesu?
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
Michał
Re: Godziny otwarcia i terminy zamknięcia
Od 21 grudnia do 10 stycznia w CHR jest przerwa. Kontakt z CHR będzie możliwy dopiero od 11 stycznia.michal72 pisze:Witam,
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Piotr
- bartek.baran

Podobno w CHR jest "bezpłatny i otwarty dostęp do różnych serwisów genealogicznych". Zna ktoś szczegóły? Chodziłoby mi szczególnie o MyHeritage. Czy do wizyty w takim celu niezbędna jest telefoniczna rezerwacja?
Chciałem odwiedzić dzisiaj warszawskie CHR. Niestety zamknięte, mimo że według kartki na drzwiach powinno być czynne. Kontakt tel. i mailowy też nie do nawiązania. Przerwa wakacyjna? Może ktoś z Państwa ma jakieś informacje...
-
Małgorzata2005

Witaj k_skrzyp,
dzisiaj po 14 tej pojawili się członkowie Kościoła i skontaktowali się telefonicznie z dyżurującym w CHR,
który poinformował , że "w dniu dzisiejszym ma urlop" - co dalej nie wiem , chyba trzeba zadzwonić w piątek.
Pozdrawiam - Małgorzata
dzisiaj po 14 tej pojawili się członkowie Kościoła i skontaktowali się telefonicznie z dyżurującym w CHR,
który poinformował , że "w dniu dzisiejszym ma urlop" - co dalej nie wiem , chyba trzeba zadzwonić w piątek.
Pozdrawiam - Małgorzata