Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Po kilku miesiącach przerwy próbowałem się zalogować na portal, ale okazało się, że moje dane zniknęły. To zarejestrowałem się po raz drugi. Dostałem maila (ze skrzynki gmail.com !!!???), że mam kliknąć w link aktywacyjny. Zwykle w linki spod takich adresów nie klikam, aby nie narazić się na kłopoty (wirusy itd). Tym razem wysyłający nie dał mi wyboru, bo żadnego linka w mailu nie było!

Chyba odłożę poszukiwania mojej rodziny w tym regionie o kolejne kilka miesięcy.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Twardy zawodnik z Ciebie Maćku:) Drugi raz akceptować regulamin
"Punkt pierwszy
Test Test Test
Test Test
Punkt pierwszy
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi in mi sapien. Ut non turpis augue. Nulla malesuada ligula dui, vitae elementum dolor dignissim sit amet. Aliquam venenatis nisi eu condimentum sagittis. Pellentesque tempus aliquam fringilla. Morbi elit dui, faucibus lacinia neque et, viverra lacinia tellus. Nam ultrices lobortis massa, eget interdum purus pellentesque iaculis. Vivamus in ipsum sit amet lacus feugiat sagittis. Donec sodales lorem in augue euismod consequat. Nullam condimentum consequat lectus, et faucibus leo lacinia a.
Test Test
Punkt pierwszy
Suspendisse potenti. Sed vitae lobo"
to naprawdę trzeba chcieć wspomóc tworzeni indeksów na stronę serwisu
https :) hehe..przelewy jakieś będą? skany odcisków palców? tęczówka kamerką?
następny krok..może muzyka w tle zamówiona w ramach
a może by tak w końcu zająć się podstawami jak przy rejestracji lub odpowiadaniem na korespondencje (chociaż "dziękujemy, zgłoszenie przyjęte, zarejestrowane pod numerem..."

ano poczekajmy jeszcze kilka miesięcy z ufnością w przyszłość..w końcu to pokaźna porcja skanów i termin realizacji niedługi..jak na razie szkoda pracy przy digitalizacji, entuzjazmu i wysiłku pracowników (do tego się ograniczę:) na taki efekt, ale sposób prezentacji może się zmienić, to najprostsza ze zmian, materiał jest, bez projektu nie byłoby co prezentować..tak czy inaczej zadziała (regulamin przy rejestracji -też:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Ja zaś mam informację (od dwóch osób) iż wszystko działa coraz lepiej. Sam nie próbowałem. Tak więc nadal należy spodziewać się różnych opinii.

Pozdrawiam

Janusz
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Potwierdzam, dziala coraz lepiej i ciagle dokladane sa nowe skany. Tydzien temu dzwonilam do Inowroclawia, bo nie bylam pewna czy maja oryginaly czy tylko przetlumaczone akty i pani prosila o cierpliwosc. Dzis juz sa :) oryginaly! pozdrawiam wytrwałych, Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mmoonniiaa »

Spisałam wszystkie aktualnie dostępne zasoby portalu "Genealogia w Archiwach", może ktoś skorzysta: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Spis przydatny, ale w wielu parafiach są nadal duże luki, mimo, że księgi są w archiwach.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Jako ciekawostka:
na Konferencji w Brzegu trochę z zaskoczenia (bo wcześniej nie było jej chyba w programie) pojawiła się prezentacja projektu.
Prezentujący projekt najwyraźniej nie miał świadomości emocji jakie projekt wywołuje.
Na pytanie kiedy wszystko będzie działać odpowiedź była jesli dobrze zrozumiałem, że już projekt odebrano (czytaj juz działa wszystko) ale w uzupełnieniu na dopytanie, że wg deklaracji Pani Dyrektor (Archiwum) w 2016.
Zrozumiałem, że wszystkie skany sa już wykonane.
Moze ktoś zrozumiał to inaczej wtedy prosze o korektę.

Mnie zaciekawiła zadeklarowana na slajdach przepustowość łącza do Internetu 20 Mb/s. ;-)))
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

W moim przypadku (Toruń, łącze Netii 50 Mb/s) strona działa bez zastrzeżeń.
Nie wyświetlają się tylko wszystkie skany. Oczywiście mam jeszcze trochę innych uwag.
Listę niedostępnych skanów zgłaszam drogą mailową do administratora portalu.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Ten projekt to prawdziwa droga przez mękę. Nie mogę uruchomić przybliżanie skanu, czy jest jakiś inny sposób niż kliknięcie w okienko uruchom przybliżanie. Pozdrawiam.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

poważnie ucięli do 20Mb??
a kupili 100Mb symetryk (200Mb pomiędzy oddziałami)...tak z bipu wynika

to jak to ma działać na 20Mb??? na 100 byłby już duży "?" nie 200Mbps a 20 -to nie literówka?
chyba,że dostosowali łącze do możliwości serwera (jak ucięli do 20 bo i tak więcej nie "poda"..to tylko "?" po co 100/100 dzierżawione w ramach projektu
toż to podstawy

a emocji chyba coraz mniej budzi, ot kolejny z długiej serii...:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję za odpowiedź, choć nie brzmi to optymistycznie. Pozdrawiam.
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

lukas49 pisze:W moim przypadku (Toruń, łącze Netii 50 Mb/s) strona działa bez zastrzeżeń.
Nie wyświetlają się tylko wszystkie skany. Oczywiście mam jeszcze trochę innych uwag.
Listę niedostępnych skanów zgłaszam drogą mailową do administratora portalu.
Skoro Ci tak dobrze to zgłaszanie idzie, to zgłoś proszę następujący idiotyzm (bo nie wiem jak tą zmianę inaczej nazwać, a było kiedyś dobrze!). W przypadku skanów, gdy kilka roczników znajduje się w jednym "folderze" zgrupowane są one nie wg. roczników, ale wg numeru zdjęcia. I tak dla przykładu kolejność jest następująca: skan nr 1 z roku 1874, skan nr 1 z roku 1875, skan nr 1 z roku 1876..., a następnie skan nr 2 z roku 1874, skan nr 2 z roku 1875, skan nr 2 z roku 1876... Choćby tak jak tutaj - http://www.genealogiawarchiwach.pl/#que ... archer=big
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:poważnie ucięli do 20Mb??
a kupili 100Mb symetryk (200Mb pomiędzy oddziałami)...tak z bipu wynika
(
Na prezentacji było 100Mb/s "wewnetrzne" (jak rozumiem poszczególne elementy sa w róznych lokalizacjach ale nie bardzo wiem po co w tego typu systemie) oraz 20 Mb/s na Internet. Byc może to jakis błąd w prezentacji. Raczej nie błąd mojego odczytu bo wiecej osób to dostrzegło.

Jeśli kupili 200 to powinno byc dwieście no chyba, że 180 wykorzystują do jakichś innych celów.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

odpowiedź dla: Jurek Plieth

Kiedyś rzeczywiście materiały były przemieszane. Mnie też szlak trafiał przeszukując większe zbiory danych. Teraz wydaje mi się, że wszystko jest OK.

Czy próbowałeś sortowania? W prawym górnym rogu portalu GWA jest niebieski przycisk OPCJE.
Po jego naciśnięciu w menu masz Sortowanie. Domyślnie jest kolejność: rok > id jednostki > nr strony.
Możesz spróbować innego w celu sprawdzenia czy działają te opcje.
Jeżeli nie działa to napisz maila pod adres: admin@bydgoszcz.ap.gov.pl
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

@lukas49; niestety to nie działa :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”