Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gawski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Gawski_Marcin »

Alu!

Ostatnio byłem jesienią. Skoro w grudniu x. Dyrektor wydał takie rozporządzenie, to faktycznie nie mogłem o nim wiedzieć. Przepraszam za błąd. Tylko tak się teraz zastanawiam: jeśli nie są udostępniane księgi z XVII, XVIII i XIX w., a także XX (bo są w parafiach no i większości z nich dotyczy ochrona danych osobowych), to czy jest teraz po co się wybierać do AD :-(
Pozdrawiam!
Marcin
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Tak, to prawda.
Ala
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Pani Alu,

Czy to pewna informacja, że księgi z XIX wieku też nie są udostępniane? XVIII wieczne i wcześniejsze - to rzeczywiście ostatnio korzystałem z mikrofilmu. Ale XIX-wieczne???

pozdrawiam
Piotr
enora

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: enora »

Czyli aktualnie nic nie jest udostępniane? Nawet lata 1800-1874? To znaczyłoby, nie że z czasem nie będziemy mogli oglądać akt w tym archiwum, ale że JUŻ nie możemy :(.

Nie bardzo sobie wyobrażam, jak dochodziło do wyrywania kartek - przecież wypożyczający nie są chyba zostawiani z księgami sam na sam. Jeśli księgi są zniszczone, to może rozwiązaniem byłaby digitalizacja i udostępnianie ich w postaci cyfrowej?

Oczywiście, to wszystko też generuje koszty. Myślę, że jakimś źródłem dochodów mogłyby być opłaty za kwerendy i kopie, gdyby były skalkulowane tak, że byłyby w zasięgu genealogów-amatorów. Wiele osób wolałoby zamówić i oszczędzić sobie kosztów i kłopotu podróży. Ja nie miałabym nic przeciwko jakiejś niewielkiej opłacie za samo korzystanie z archiwum, w końcu jest to archiwum prywatne. Mormonom płacimy i nikogo to nie dziwi. Nie mam jednak pojęcia, jaką część kosztów funkcjonowania archiwum dałoby się pokryć w ten sposób :?.

Natomiast skąd wziąć sponsora- niestety nie wiem :(.

Eleonora
2ala030450

Sympatyk

Piotruś, bardzo przepraszam Ciebie i wszystkich, po prostu zagalopowałam się. Księgi z lat 1800 - 1900 są wydawane, a to właśnie jest XIX - jeszcze raz przepraszam wszystkich za wprowadzenie zamieszania, ale już akta z 1799 r. nie wydają.
Pozdrawiam
Ala
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:45 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
2ala030450

Sympatyk

Eleonoro!
Może znaleźliby się hojniejsi genealodzy.

Pozdrawiam
Ala
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:39 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Pani Alu, wszystko w porządku :D
Tylko trochę się przestraszyłem :wink:

Myślę, że warto jeszcze powiedzieć, że w AD są też mikrofilmy z XVIII wieku i czasów wcześniejszych, choć są kłopoty z czytnikami, to jednak jest pozytywna wiadomość.

A odnośnie XIX wieku, należy koniecznie sprawdzić, czy metryk z tego samego zakresu czasowego nie ma w którymś z A. Państwowych. Wtedy należy wybrac opcję z A. Państwowym.

pozdrawiam
PR
enora

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: enora »

No to pechowo, bo mi się pra... w 1798 urodził. Myślałam, że go też znajdę przy okazji. Ale i z XIX wieku mam dość do szukania.

No Kurpie, Kurpie, tylko że niebogate... Zawołać zawsze warto, myślę, ale też skuteczniej chyba, jeśli się zawoła konkretnie na coś.

Dzięki w każdym razie za info, wiem już czego się spodziewać i że powinnam się raczej z wizytą pospieszyć.

Pozdrawiam,
Eleonora

P.S. Na wszelki wypadek swój post też wygładziłam.
Ostatnio zmieniony wt 17 sty 2012, 13:36 przez enora, łącznie zmieniany 1 raz.
2ala030450

Sympatyk

Wielkie dzieki - Ala
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie w pieniadzach problem a w checi wspolpracy. AAW moglo AD Kielce moze, Płock...zdjecia od roku moglyby byc w metryki.genealodzy.pl. Kwestia woli. Pukajcie, może stanowisko płockie się zmieni, gdy będzie większe zainteresowanie użytkowników
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
mdanka

Sympatyk

Archiwum Diecezjalne w Płocku...

Post autor: mdanka »

Witam!
Mam prośbę do wybierających sie do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Chodzi o zdjęcie Aktu zaślubin Mozdzyńskiego ze Słończewską w par. SZYSZKI. Akt 2 z 1804 roku. Będę ogromnie wdzieczna za pomoc ponieważ w najbliższym czasie nie jestem wstanie jechać do Płocka. Mój adres mdanka@wp.pl
Pozdrawiam
Danuta Matczak
Awatar użytkownika
neumann

Sympatyk
Adept

Post autor: neumann »

cyganmokotow pisze:Panie Hubercie w moim drzewie są również Nowiccy a dokładnie Szczepan Nowicki urodzony w Psarach syn Jana i Józefy z Wiśniewskich.Brał slub w 1877 z Łucją Jackowską w parafii Proboszczewice i tam przyszły na świat jego dzieci Stanisław, Marcel i Łucja.Może jesteśmy spokrewnieni?
Pozdrawiam Michał
Być może mamy w drzewie tych samych Nowickich. Info przesłałem Ci na priv :)
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

ponawiam
Witam!
Mam proś=bę do wybierających sie do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Chodzi o zdjęcie Aktu zaślubin Mozdzyńskiego ze Słończewską w par. SZYSZKI. Akt 2 z 1804 roku. Będę ogromnie wdzieczna za pomoc ponieważ w najbliższym czasie nie jestem wstanie jechać do Płocka. Mój adres mdanka@wp.pl
Pozdrawiam
Danuta Matczak
Zenek

Sympatyk

Post autor: Zenek »

Ala czy masz cos informacji dla mnie? Bede czekac lub nie?

Zenek
2ala030450

Sympatyk

Do Zenka!
Przykro mi,ale w najbliższym czasie nie ma takiej mozliwości abym miała choć jeden dzień wolny i skoczyła do AD. Pamietam o Twojej sprawie. Mam zapisane w notatniku Twoją sprawę i...i póki co nie mam mozliwości wyjscia - wnuki, wnuki!!!
Pozdrawiam - Ala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”