Ostatnio byłem jesienią. Skoro w grudniu x. Dyrektor wydał takie rozporządzenie, to faktycznie nie mogłem o nim wiedzieć. Przepraszam za błąd. Tylko tak się teraz zastanawiam: jeśli nie są udostępniane księgi z XVII, XVIII i XIX w., a także XX (bo są w parafiach no i większości z nich dotyczy ochrona danych osobowych), to czy jest teraz po co się wybierać do AD
Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Gawski_Marcin

Alu!
Ostatnio byłem jesienią. Skoro w grudniu x. Dyrektor wydał takie rozporządzenie, to faktycznie nie mogłem o nim wiedzieć. Przepraszam za błąd. Tylko tak się teraz zastanawiam: jeśli nie są udostępniane księgi z XVII, XVIII i XIX w., a także XX (bo są w parafiach no i większości z nich dotyczy ochrona danych osobowych), to czy jest teraz po co się wybierać do AD
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
-
2ala030450

-
Romanowski_Piotr

Czyli aktualnie nic nie jest udostępniane? Nawet lata 1800-1874? To znaczyłoby, nie że z czasem nie będziemy mogli oglądać akt w tym archiwum, ale że JUŻ nie możemy
.
Nie bardzo sobie wyobrażam, jak dochodziło do wyrywania kartek - przecież wypożyczający nie są chyba zostawiani z księgami sam na sam. Jeśli księgi są zniszczone, to może rozwiązaniem byłaby digitalizacja i udostępnianie ich w postaci cyfrowej?
Oczywiście, to wszystko też generuje koszty. Myślę, że jakimś źródłem dochodów mogłyby być opłaty za kwerendy i kopie, gdyby były skalkulowane tak, że byłyby w zasięgu genealogów-amatorów. Wiele osób wolałoby zamówić i oszczędzić sobie kosztów i kłopotu podróży. Ja nie miałabym nic przeciwko jakiejś niewielkiej opłacie za samo korzystanie z archiwum, w końcu jest to archiwum prywatne. Mormonom płacimy i nikogo to nie dziwi. Nie mam jednak pojęcia, jaką część kosztów funkcjonowania archiwum dałoby się pokryć w ten sposób
.
Natomiast skąd wziąć sponsora- niestety nie wiem
.
Eleonora
Nie bardzo sobie wyobrażam, jak dochodziło do wyrywania kartek - przecież wypożyczający nie są chyba zostawiani z księgami sam na sam. Jeśli księgi są zniszczone, to może rozwiązaniem byłaby digitalizacja i udostępnianie ich w postaci cyfrowej?
Oczywiście, to wszystko też generuje koszty. Myślę, że jakimś źródłem dochodów mogłyby być opłaty za kwerendy i kopie, gdyby były skalkulowane tak, że byłyby w zasięgu genealogów-amatorów. Wiele osób wolałoby zamówić i oszczędzić sobie kosztów i kłopotu podróży. Ja nie miałabym nic przeciwko jakiejś niewielkiej opłacie za samo korzystanie z archiwum, w końcu jest to archiwum prywatne. Mormonom płacimy i nikogo to nie dziwi. Nie mam jednak pojęcia, jaką część kosztów funkcjonowania archiwum dałoby się pokryć w ten sposób
Natomiast skąd wziąć sponsora- niestety nie wiem
Eleonora
-
2ala030450

Piotruś, bardzo przepraszam Ciebie i wszystkich, po prostu zagalopowałam się. Księgi z lat 1800 - 1900 są wydawane, a to właśnie jest XIX - jeszcze raz przepraszam wszystkich za wprowadzenie zamieszania, ale już akta z 1799 r. nie wydają.
Pozdrawiam
Ala
Pozdrawiam
Ala
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:45 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
-
2ala030450

Eleonoro!
Może znaleźliby się hojniejsi genealodzy.
Pozdrawiam
Ala
Może znaleźliby się hojniejsi genealodzy.
Pozdrawiam
Ala
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:39 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Romanowski_Piotr

Pani Alu, wszystko w porządku
Tylko trochę się przestraszyłem
Myślę, że warto jeszcze powiedzieć, że w AD są też mikrofilmy z XVIII wieku i czasów wcześniejszych, choć są kłopoty z czytnikami, to jednak jest pozytywna wiadomość.
A odnośnie XIX wieku, należy koniecznie sprawdzić, czy metryk z tego samego zakresu czasowego nie ma w którymś z A. Państwowych. Wtedy należy wybrac opcję z A. Państwowym.
pozdrawiam
PR
Tylko trochę się przestraszyłem
Myślę, że warto jeszcze powiedzieć, że w AD są też mikrofilmy z XVIII wieku i czasów wcześniejszych, choć są kłopoty z czytnikami, to jednak jest pozytywna wiadomość.
A odnośnie XIX wieku, należy koniecznie sprawdzić, czy metryk z tego samego zakresu czasowego nie ma w którymś z A. Państwowych. Wtedy należy wybrac opcję z A. Państwowym.
pozdrawiam
PR
No to pechowo, bo mi się pra... w 1798 urodził. Myślałam, że go też znajdę przy okazji. Ale i z XIX wieku mam dość do szukania.
No Kurpie, Kurpie, tylko że niebogate... Zawołać zawsze warto, myślę, ale też skuteczniej chyba, jeśli się zawoła konkretnie na coś.
Dzięki w każdym razie za info, wiem już czego się spodziewać i że powinnam się raczej z wizytą pospieszyć.
Pozdrawiam,
Eleonora
P.S. Na wszelki wypadek swój post też wygładziłam.
No Kurpie, Kurpie, tylko że niebogate... Zawołać zawsze warto, myślę, ale też skuteczniej chyba, jeśli się zawoła konkretnie na coś.
Dzięki w każdym razie za info, wiem już czego się spodziewać i że powinnam się raczej z wizytą pospieszyć.
Pozdrawiam,
Eleonora
P.S. Na wszelki wypadek swój post też wygładziłam.
Ostatnio zmieniony wt 17 sty 2012, 13:36 przez enora, łącznie zmieniany 1 raz.
-
2ala030450

-
Sroczyński_Włodzimierz

Nie w pieniadzach problem a w checi wspolpracy. AAW moglo AD Kielce moze, Płock...zdjecia od roku moglyby byc w metryki.genealodzy.pl. Kwestia woli. Pukajcie, może stanowisko płockie się zmieni, gdy będzie większe zainteresowanie użytkowników
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Archiwum Diecezjalne w Płocku...
Witam!
Mam prośbę do wybierających sie do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Chodzi o zdjęcie Aktu zaślubin Mozdzyńskiego ze Słończewską w par. SZYSZKI. Akt 2 z 1804 roku. Będę ogromnie wdzieczna za pomoc ponieważ w najbliższym czasie nie jestem wstanie jechać do Płocka. Mój adres mdanka@wp.pl
Pozdrawiam
Danuta Matczak
Mam prośbę do wybierających sie do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Chodzi o zdjęcie Aktu zaślubin Mozdzyńskiego ze Słończewską w par. SZYSZKI. Akt 2 z 1804 roku. Będę ogromnie wdzieczna za pomoc ponieważ w najbliższym czasie nie jestem wstanie jechać do Płocka. Mój adres mdanka@wp.pl
Pozdrawiam
Danuta Matczak
Być może mamy w drzewie tych samych Nowickich. Info przesłałem Ci na privcyganmokotow pisze:Panie Hubercie w moim drzewie są również Nowiccy a dokładnie Szczepan Nowicki urodzony w Psarach syn Jana i Józefy z Wiśniewskich.Brał slub w 1877 z Łucją Jackowską w parafii Proboszczewice i tam przyszły na świat jego dzieci Stanisław, Marcel i Łucja.Może jesteśmy spokrewnieni?
Pozdrawiam Michał
ponawiam
Witam!
Mam proś=bę do wybierających sie do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Chodzi o zdjęcie Aktu zaślubin Mozdzyńskiego ze Słończewską w par. SZYSZKI. Akt 2 z 1804 roku. Będę ogromnie wdzieczna za pomoc ponieważ w najbliższym czasie nie jestem wstanie jechać do Płocka. Mój adres mdanka@wp.pl
Pozdrawiam
Danuta Matczak
Witam!
Mam proś=bę do wybierających sie do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Chodzi o zdjęcie Aktu zaślubin Mozdzyńskiego ze Słończewską w par. SZYSZKI. Akt 2 z 1804 roku. Będę ogromnie wdzieczna za pomoc ponieważ w najbliższym czasie nie jestem wstanie jechać do Płocka. Mój adres mdanka@wp.pl
Pozdrawiam
Danuta Matczak
-
2ala030450