* podział (moderacja, m.j.n)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Moj ojciec Kazimierz Bąciaszek,Bączaszek pochodzi z Wolynia, dokladnie: kolonia Ludmiłpol ,(Ludmirpol), gm. Werba, pow. Włodzimierz. Bardzo jestem ciekaw pochodzenia nazwiska. Jest bardzo malo osob o tym nazwisku byc moze w jezyku ukrainskim lub czeskim(slowackim)bo jest taka mozliwosc brzmi inaczej. Pozdrowienia Edward
Witam serdecznie
Korzystając z okazji pragnę podziękować za tłumaczenie nazwiska.
Prawdę mówiąc, nie jestem pewien - na dzień dzisiejszy - zapisu nazwiska Szkafark.
Dostałem od rodziny nowe nazwiska do naszego drzewa i tak mi podano.
Aby nie mieć wątpliwości i nikogo nie wprowadzać w błąd wyjaśnię sprawę.
Pozdrawiam,Michał
Korzystając z okazji pragnę podziękować za tłumaczenie nazwiska.
Prawdę mówiąc, nie jestem pewien - na dzień dzisiejszy - zapisu nazwiska Szkafark.
Dostałem od rodziny nowe nazwiska do naszego drzewa i tak mi podano.
Aby nie mieć wątpliwości i nikogo nie wprowadzać w błąd wyjaśnię sprawę.
Pozdrawiam,Michał
Pochodzenie nazwiska
Witam,
ustalic mozna tylko poprzez wlasne badania genealogiczne docierajac do najstarszego przodka w tym min do informacji kim byl czym sie zajmowal i skad pochodzil byc moze wtedy uda Ci sie Beato odpowiedziec na to pytanie w kontekscie Twojej rodziny.
wszelkie inne źródla podajace informacje o pochodzeniu tego nazwiska traktowal bym z przymróżeniem oka
ustalic mozna tylko poprzez wlasne badania genealogiczne docierajac do najstarszego przodka w tym min do informacji kim byl czym sie zajmowal i skad pochodzil byc moze wtedy uda Ci sie Beato odpowiedziec na to pytanie w kontekscie Twojej rodziny.
wszelkie inne źródla podajace informacje o pochodzeniu tego nazwiska traktowal bym z przymróżeniem oka
-
Wladyslaw_Moskal

Nazwisko Bąciaszek
nie jest wymieniane przez prof. K. Rymuta, ale Profesor podaje nazwiska powstale od
slowa "bączeć " = brzęczeć, takie jak Bącz, Bączaj, Bączal.
Wg mnie, Bąciaszkiem nazywano syna Bącza i takie zdrobnienie, utrwalilo sie jako nazwisko.
Jest to polskie nazwisko, bo powstalo wg polskich, dawnych regul.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
nie jest wymieniane przez prof. K. Rymuta, ale Profesor podaje nazwiska powstale od
slowa "bączeć " = brzęczeć, takie jak Bącz, Bączaj, Bączal.
Wg mnie, Bąciaszkiem nazywano syna Bącza i takie zdrobnienie, utrwalilo sie jako nazwisko.
Jest to polskie nazwisko, bo powstalo wg polskich, dawnych regul.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
-
AgniesiaEG
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
w pierwszym odruchu nazwisko Bieroza mozna kojarzyc z "wschodnio-slowianska"
nazwa brzozy.
Ale chociaz nie znalazlem tego nazwiska u prof. K. Rymuta, Profesor podobne nazwiska wywodzi od podstawy "bier-" i staropolskiego "bierac' " = zabierac'.
Bierca, nazwisko odnotowane w 1382, to dawny poborca podatkow.
Podobne nazwisko Bierota odnotowano w 1692 i to nazwisko na terenach polnocno-wschodnich Polski, moglo zostac zamieniona na Bieroza, przez podmiane litery "t", w litere "z". Przy niewyraznym pismie, jest to mozliwe, a moze byl to tez wplyw rusyfikacji w zaborze rosyjskim.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
w pierwszym odruchu nazwisko Bieroza mozna kojarzyc z "wschodnio-slowianska"
nazwa brzozy.
Ale chociaz nie znalazlem tego nazwiska u prof. K. Rymuta, Profesor podobne nazwiska wywodzi od podstawy "bier-" i staropolskiego "bierac' " = zabierac'.
Bierca, nazwisko odnotowane w 1382, to dawny poborca podatkow.
Podobne nazwisko Bierota odnotowano w 1692 i to nazwisko na terenach polnocno-wschodnich Polski, moglo zostac zamieniona na Bieroza, przez podmiane litery "t", w litere "z". Przy niewyraznym pismie, jest to mozliwe, a moze byl to tez wplyw rusyfikacji w zaborze rosyjskim.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

Nazwisko Zelczak,
jest to bardzo rzadkie nazwisko i nie znalazlem go u prof. K. Rymuta.
Profesor podobne nazwisko Zielczyk wywodzi od gwarowego "ziel" = ziolo.
Natomiasy nazwiska Zelczek i Zelczyk, Profesor wywodzi od slowianskich imion zlozonych
typu Zelislaw lub Zelimir [ z kropka nad Z].
Poniewaz nazwisko Zelczak czesciej wystepuje w zachodniej Polsce, ja bym wybral
pochodzenie od ziela/ziola i wtedy Zelczak, bylby obecnym zielarzem.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
jest to bardzo rzadkie nazwisko i nie znalazlem go u prof. K. Rymuta.
Profesor podobne nazwisko Zielczyk wywodzi od gwarowego "ziel" = ziolo.
Natomiasy nazwiska Zelczek i Zelczyk, Profesor wywodzi od slowianskich imion zlozonych
typu Zelislaw lub Zelimir [ z kropka nad Z].
Poniewaz nazwisko Zelczak czesciej wystepuje w zachodniej Polsce, ja bym wybral
pochodzenie od ziela/ziola i wtedy Zelczak, bylby obecnym zielarzem.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

-
Wladyslaw_Moskal