Jak poszukiwać rodziny w USA? ... (cz.3)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
CD....
California Death Index, 1940-1997
Birth, Marriage & Death
Name: Ludwick Krzemuski
Social Security #: 064268784 Sex: MALE Birth Date: 4 Jun 1881 Birthplace: Other Country Death Date: 2 Dec 1957 Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Platz Father's Surname: Krzemuski
Name: Helena Krzemuski Social Security #: 566426131 Sex: FEMALE
Birth Date: 7 Apr 1892 Birthplace: Poland Death Date: 27 Mar 1962
Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Simerman
Name: Wincentyna Krzemuski
[Wincentyna Zielinski] Social Security #: 556549385 Sex: FEMALE Birth Date: 12 Apr 1916 Birthplace: Other Country Death Date: 13 Nov 1993 Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Zdzechowski Father's Surname: Zielinski
Adam Krzemuski
Social Security #: 064267208 Sex: MALE Birth Date: 1 Nov 1915 Birthplace: Other Country Death Date: 6 Apr 1984 Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Weiger
Joanna
California Death Index, 1940-1997
Birth, Marriage & Death
Name: Ludwick Krzemuski
Social Security #: 064268784 Sex: MALE Birth Date: 4 Jun 1881 Birthplace: Other Country Death Date: 2 Dec 1957 Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Platz Father's Surname: Krzemuski
Name: Helena Krzemuski Social Security #: 566426131 Sex: FEMALE
Birth Date: 7 Apr 1892 Birthplace: Poland Death Date: 27 Mar 1962
Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Simerman
Name: Wincentyna Krzemuski
[Wincentyna Zielinski] Social Security #: 556549385 Sex: FEMALE Birth Date: 12 Apr 1916 Birthplace: Other Country Death Date: 13 Nov 1993 Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Zdzechowski Father's Surname: Zielinski
Adam Krzemuski
Social Security #: 064267208 Sex: MALE Birth Date: 1 Nov 1915 Birthplace: Other Country Death Date: 6 Apr 1984 Death Place: Los Angeles Mother's Maiden Name: Weiger
Joanna
Witaj Robercie!BOB30 pisze:Witam pani Joanno dość dawno nie dostałem żadnmej informacji odnośnie mojej rodziny wpisuję w ten post informację które pani do tej pory znalazła pani.
W tym przypadku,Józef Lichowicki,płynie do przyjaciela ,do tego smego miasta,gdzie dwa lata póżniej ,płynie jego brat ,Aleksander.Tzn.Brocton,Massachusetts .
Biorąc pod uwagę,że przy tym nazwisku,imiona Alexander i Joe/Józef ,jako bracia nie występują w spisie ludności z tych lat,wynika że są to,poszukiwane przez Pana osoby.
Streszczam to ,co do tej pory,zostało odszukane na ich temat:
---------------------------------------------------------------------------
LICHODZIEJEWSKI/Lichodziewski
Alexander,ur.ok.1893,Troki,Wilno
ojciec;Alexander ,matka;Maria Pawłowska
Emigrował 26/Maj/1909 ,do brata -Joe Lichodziewski(miasto-Brocton,stan Massachusetts)
Zawarł zw.małżeński dn.25/Styczeń/1914 z Julia Egowin,ur.1896
Adresy
W 1909 -116 Main?str.;Brocton,Mass.
W 1914-270 ,North Avenue;Abington,Plymouth,Mass.
Józef/Joe Lichodziewski,ur.17/Dec/1890 ,Wilno(Troki?)
Emigrował dn.17/Maj/1907,do przyjaciela P. Gruntman?,do Massachusetts,
(adres ;205 Main str.,Brocton)
Adresy
W 1907-205 Main str.,Brocton,Mass.
W 1919-681,Main str.,Brockton,Mass.cod;02301
W 1930 -San Antonio, Bexar, Texas
W 1930 roku mieszkał w jakimś ośrodku,być może dla uchodźców? obcokrajowców?,bo na spisie ,figuruje oprócz Józefa,wiele innych osób(nie z rodziny).
----------------------
naturalizacja zapis
Joe Lichodziewiski,
adres;681,Main str.,Brockton,Mass.cod;02301,
17/Dec/1890 ;Vihro?/Vilno ;Russia
zawód;Shoemaker /szewc
unmarried-nie żonaty/kawaler
naturalization /naturalizacja-26/May/1919
Certificate/certyfikat- nr.1192024
Czy da sie znaleść info kiedy te osoby zmarły
data urodzenia Aleksandra i jego żony
może uda sie dotrzeć i po prosić miejscowych np towarzystwo genealogiczne żeby zbliska po szperali np w tamtejszych USC itd....
Czekam na jaką kolwiek od Pani Joanny lub Krystyny wiadomość lub od innych osób które mogą pomóc Pozdrawiam Robert
Niestety jedyne co odkryłam o Alexandrze,to że jego żona-Julia Egowin z którą wziął ślub w 1914 roku,w spisie z 1920 roku, figuruje stanu wolnego i zamieszkuje ze swoją rodziną .Co stało się z Alexandrem ?,prawdopodobnie rozwiedli się ,a on zmienił nazwisko .
Nie udało mi się odszukać nic więcej.
Pozdrawiam
Joanna
CD...KRZEMUSKI
ADRESY;
Paul A.Krzemuski
8972 Dicks St
West Hollywood, CA 90069-4807
ADAM K KRZEMUSKI
8972 DICKS ST
WEST HOLLYWOOD, CA 90069-4807
ANDREW KRZEMUSKI
3807 WILSHIRE BLVD
LOS ANGELES, CA 90010
ANDREW KRZEMUSKI
9615 Brighton Way #222
Beverly Hills, CA, 90210
tel.310-472-5112
US
ANDREW KRZEMUSKI
1501 BEL AIR RD
LOS ANGELES, CA 90077
-----------------------------
rodzina I
Krzemuski Andrew L.,lat 63
Krzemuski Violette,lat 61
Krzemuski Natalia Ritamarie.lat 30
---------------------------
rodzina II
KRZEMUSKI, ADAM L
KRZEMUSKI, WINCENTYNA/ VICKI (Age 50)
KRZEMUSKI, PAUL A (Age 26)
--------------------------
Joanna
ADRESY;
Paul A.Krzemuski
8972 Dicks St
West Hollywood, CA 90069-4807
ADAM K KRZEMUSKI
8972 DICKS ST
WEST HOLLYWOOD, CA 90069-4807
ANDREW KRZEMUSKI
3807 WILSHIRE BLVD
LOS ANGELES, CA 90010
ANDREW KRZEMUSKI
9615 Brighton Way #222
Beverly Hills, CA, 90210
tel.310-472-5112
US
ANDREW KRZEMUSKI
1501 BEL AIR RD
LOS ANGELES, CA 90077
-----------------------------
rodzina I
Krzemuski Andrew L.,lat 63
Krzemuski Violette,lat 61
Krzemuski Natalia Ritamarie.lat 30
---------------------------
rodzina II
KRZEMUSKI, ADAM L
KRZEMUSKI, WINCENTYNA/ VICKI (Age 50)
KRZEMUSKI, PAUL A (Age 26)
--------------------------
Joanna
Witaj Ulo!domeczekk pisze:Witam.Hieronim i stefcia mieli ponoc 4 dzieci.Zostawili je u ciotki Sarnowskiej w Szelkowie.Stefcia zmarla w USA,a Hieronim po jej smierci wrocil do kraju,bo tu zmarl.Nie ma jego aktu zgonu,zmarl akurat wtedy kiedy przchodzil front w 1944 r.Jego synowie nic wiecej nie wiedza.Nazwisko Jazwinski kojarza,ale nic wiecej,mowia ze jakis kuzyn,ale....??Dziekuje wszystkim ktorzy mi pomogli.Ula.
Z odszukanej listy pasażerów Stefanii,wynika że w 1913 roku,płynęł do NY,jako wdowa.Jesteś pewna że Hieronim wrócił do Polski za życia?
Czy Stefania wyjechała do USA,dowiadując się o jego śmierci?
Tak czy owak nie ma dalszych wpisów o Stefanii,jeśli została w Ameryce ,to mogła ponownie wyjść zamąż,zmienić nazwisko i niełatwo dotrzeć jest do informacji o niej ,nie znając jej miejsca zamieszkania.
W tym przypadku można odszukać potomków Jażwińskiego,mogliby pomóc w odnalezieniu informacji o Stefanii.
Pozdrawiam!
Joanna
Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com
Witaj Aleksandro!
Twoją prośbę ,przenieś do wątku;"Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com"
i podaj więcej danych..
Jest niejaka Apolonia w spisie z 1910 roku,[Apolonia Ratkowski/Rostkowski,ur.ok.1863 roku,mąż;Anthony.
I Kulinski Bronislaw ,ur.ok. 1888 ,emigrował w 1913r.
Joanna
Twoją prośbę ,przenieś do wątku;"Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com"
i podaj więcej danych..
Jest niejaka Apolonia w spisie z 1910 roku,[Apolonia Ratkowski/Rostkowski,ur.ok.1863 roku,mąż;Anthony.
I Kulinski Bronislaw ,ur.ok. 1888 ,emigrował w 1913r.
Joanna
Poszukuje Bronisława Kuliński ,Bronisławy Kulińskiej ur1887,oraz Apolonii Kulińskiej po mężu Sobieszek którzy wypłyneli do usa 1906 1929 ,gdzie mogę się dowiedzieć czy mieli potomkow czy ich dzieci żyją a jeśli tak to jak można się z nimi skontaktować posiadam adres stary Apolonia rostkowski 288efange street new haven.pozdrawiam ola
-
Wladyslaw_Moskal

Witaj Olu we wlasciwym watku.olkatom pisze:Poszukuje Bronisława Kuliński ,Bronisławy Kulińskiej ur1887,oraz Apolonii Kulińskiej po mężu Sobieszek którzy wypłyneli do usa 1906 1929 ,gdzie mogę się dowiedzieć czy mieli potomkow czy ich dzieci żyją a jeśli tak to jak można się z nimi skontaktować posiadam adres stary Apolonia rostkowski 288efange street new haven.pozdrawiam ola
Czy mozesz podac z jakich miejscowosci wyjezdzali lub sie urodzili, jaki to byl zabor przed 1914 r. ?
Czy informacja; Apolonia Kulinska po mezu Sobieszek wyszla jeszcze raz za maz, skoro adres byl - Apolonia Rostkowski ?
Wladyslaw
Witam ale czy żyje ewentualnie Jego żona.Być mozę się nie rozwiedli ale pewnie został zabity na wojnie Aleksander bo jak ja już pisałem służył w Armii USA .Nie ma żadnej informacji o Julii jego żonie że np wzieli rozwód itd....
Bo jak nie ma być może moje przypuszczenia są takie że został zabity na wojnie po 1914 r .Nie wiem jakie wojny USA mogła mieć po 1914 r czyli po ślubie Aleksandra z Julią.
Czy jest możliwość dostania się do danych wojskowych.ewentualnie jak by pani znalazła stronę z wojskiem w USA i by się do nich napisało że poszukuje się takiej osoby
bo raczej chyba po co mógł znmieniać nazwisko po rozwodzie może 1920 w spisie już on nie figuruje ponieważ został zabity na wojnie
a tej Józef/Joe prawdopodobnie zmarł na raka żołądka i jedynym śladem jest że testament był na jego siostrę Kazimierę Lichodziejewską po mężu Załuską
A jak by mogła pani ustalić Kiedy się urodziła Julia Ergowin i czy nadal żyje a jak zmarła to kiedy zmarła
Czy jej dzieci(rodzina )Julii czy to już jest inne nazwisko niż Lichodziejewski (Jak tak to nie są jego dzieci.
Proszę jakoś dostać się do danych wojskowych a moze po prostu napisać i powinni rodzinie udzielić informacji.
Pozdrawiam i dziękuję może coś jeszcze uda się pani Ustalić z tym wojskiem to jest sprawdzona info ponieważ moja babcia miała zdjęcie w stroju wojskowym Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Robert
Bo jak nie ma być może moje przypuszczenia są takie że został zabity na wojnie po 1914 r .Nie wiem jakie wojny USA mogła mieć po 1914 r czyli po ślubie Aleksandra z Julią.
Czy jest możliwość dostania się do danych wojskowych.ewentualnie jak by pani znalazła stronę z wojskiem w USA i by się do nich napisało że poszukuje się takiej osoby
bo raczej chyba po co mógł znmieniać nazwisko po rozwodzie może 1920 w spisie już on nie figuruje ponieważ został zabity na wojnie
a tej Józef/Joe prawdopodobnie zmarł na raka żołądka i jedynym śladem jest że testament był na jego siostrę Kazimierę Lichodziejewską po mężu Załuską
A jak by mogła pani ustalić Kiedy się urodziła Julia Ergowin i czy nadal żyje a jak zmarła to kiedy zmarła
Czy jej dzieci(rodzina )Julii czy to już jest inne nazwisko niż Lichodziejewski (Jak tak to nie są jego dzieci.
Proszę jakoś dostać się do danych wojskowych a moze po prostu napisać i powinni rodzinie udzielić informacji.
Pozdrawiam i dziękuję może coś jeszcze uda się pani Ustalić z tym wojskiem to jest sprawdzona info ponieważ moja babcia miała zdjęcie w stroju wojskowym Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Robert
-
Wladyslaw_Moskal

Jest w Ellis Island Passenger Record;Wladyslaw_Moskal pisze:Witaj Olu we wlasciwym watku.olkatom pisze:Poszukuje Bronisława Kuliński ,Bronisławy Kulińskiej ur1887,oraz Apolonii Kulińskiej po mężu Sobieszek którzy wypłyneli do usa 1906 1929 ,gdzie mogę się dowiedzieć czy mieli potomkow czy ich dzieci żyją a jeśli tak to jak można się z nimi skontaktować posiadam adres stary Apolonia rostkowski 288efange street new haven.pozdrawiam ola
Czy mozesz podac z jakich miejscowosci wyjezdzali lub sie urodzili, jaki to byl zabor przed 1914 r. ?
Czy informacja; Apolonia Kulinska po mezu Sobieszek wyszla jeszcze raz za maz, skoro adres byl - Apolonia Rostkowski ?
Wladyslaw
First Name: Bronislawa
Last Name: Kulinska
Ethnicity: Russian, Polish
Last Place of Residence: Plock
Date of Arrival: Jun 16, 1906
Age at Arrival: 19y Gender: F Marital Status: M
Ship of Travel: Kaiserin Auguste Victoria
Port of Departure: Hamburg
Manifest Line Number: 0008
Udaje sie do meza [nie ma jego imienia i nazwiska] razem z 11-miesiecznym synkiem "Blasci" = Błazej ?.
Czy to ta Bronislawa ?
Wladyslaw
OLU!
Podaj więcej informacji..
Bronislaw i Bronislawa to rodzeństwo? małżeństwo? skąd pochodzili(miejscowość,zabór),imiona rodziców itp.
Im więcej informacji,tym większa możliwość odszukania ,tych właściwych.
Joanna
Podaj więcej informacji..
Bronislaw i Bronislawa to rodzeństwo? małżeństwo? skąd pochodzili(miejscowość,zabór),imiona rodziców itp.
Im więcej informacji,tym większa możliwość odszukania ,tych właściwych.
Joanna
-
Wladyslaw_Moskal

Robert,Joanna71 pisze:Witaj Robercie!BOB30 pisze:Witam pani Joanno dość dawno nie dostałem żadnmej informacji odnośnie mojej rodziny wpisuję w ten post informację które pani do tej pory znalazła pani.
W tym przypadku,Józef Lichowicki,płynie do przyjaciela ,do tego smego miasta,gdzie dwa lata póżniej ,płynie jego brat ,Aleksander.Tzn.Brocton,Massachusetts .
Biorąc pod uwagę,że przy tym nazwisku,imiona Alexander i Joe/Józef ,jako bracia nie występują w spisie ludności z tych lat,wynika że są to,poszukiwane przez Pana osoby.
Streszczam to ,co do tej pory,zostało odszukane na ich temat:
LICHODZIEJEWSKI/Lichodziewski
Alexander,ur.ok.1893,Troki,Wilno
ojciec;Alexander ,matka;Maria Pawłowska
Emigrował 26/Maj/1909 ,do brata -Joe Lichodziewski(miasto-Brocton,stan Massachusetts)
Zawarł zw.małżeński dn.25/Styczeń/1914 z Julia Egowin,ur.1896
Adresy
W 1909 -116 Main?str.;Brocton,Mass.
W 1914-270 ,North Avenue;Abington,Plymouth,Mass.
Józef/Joe Lichodziewski,ur.17/Dec/1890 ,Wilno(Troki?)
Emigrował dn.17/Maj/1907,do przyjaciela P. Gruntman?,do Massachusetts,
(adres ;205 Main str.,Brocton)
Adresy
W 1907-205 Main str.,Brocton,Mass.
W 1919-681,Main str.,Brockton,Mass.cod;02301
W 1930 -San Antonio, Bexar, Texas
W 1930 roku mieszkał w jakimś ośrodku,być może dla uchodźców? obcokrajowców?,bo na spisie ,figuruje oprócz Józefa,wiele innych osób(nie z rodziny).
----------------------
naturalizacja zapis
Joe Lichodziewiski,
adres;681,Main str.,Brockton,Mass.cod;02301,
17/Dec/1890 ;Vihro?/Vilno ;Russia
zawód;Shoemaker /szewc
unmarried-nie żonaty/kawaler
naturalization /naturalizacja-26/May/1919
Certificate/certyfikat- nr.1192024
Czy da sie znaleść info kiedy te osoby zmarły
data urodzenia Aleksandra i jego żony
może uda sie dotrzeć i po prosić miejscowych np towarzystwo genealogiczne żeby zbliska po szperali np w tamtejszych USC itd....
Czekam na jaką kolwiek od Pani Joanny lub Krystyny wiadomość lub od innych osób które mogą pomóc Pozdrawiam Robert
Niestety jedyne co odkryłam o Alexandrze,to że jego żona-Julia Egowin z którą wziął ślub w 1914 roku,w spisie z 1920 roku, figuruje stanu wolnego i zamieszkuje ze swoją rodziną .Co stało się z Alexandrem ?,prawdopodobnie rozwiedli się ,a on zmienił nazwisko .
Nie udało mi się odszukać nic więcej.
Pozdrawiam
Joanna
ponizej jest lista osob o nazwisku Lichodziejewski w USA;
http://www.zabasearch.com/query1_zaba.p ... 1&tm=&tmr=
http://www.ussearch.com/consumer/previe ... tab=people
Powyzej dosyc przejrzyscie zestawiles dane o poszukiwanych osobach.
Wyszukaj osoby w wieku, ktore moga byc krewnymi Aleksandra i Jozefa, odszukaj kogos ze znajomoscia angielskiego i podajac zebrane fakty, napisz listy do USA.
Moze w ten sposob cos sie dowiesz.
Niestety w listach juz nie oczekuj naszej pomocy.
Pisz, ze prawdopodobnie byl zolnierzem, prawdopodobnie zmarl po ciezkiej chorobie, nie pisz jak to robiles na Forum, ze byl na wojnie,
chorowal na raka, bo to nie sa pewne dane, a takie dane nie pomagaja, a utrudniaja kontakt i poszukiwania.
Wladyslaw
Re: Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com
Robercie,możesz spróbować napisać ...BOB30 pisze:Witam ale czy żyje ewentualnie Jego żona.Być mozę się nie rozwiedli ale pewnie został zabity na wojnie Aleksander bo jak ja już pisałem służył w Armii USA .Nie ma żadnej informacji o Julii jego żonie że np wzieli rozwód itd....
Pierwszy link ;kościół w którym ,brał ślub Aleksander
http://www.rc.net/boston/saintbridget/index.html
http://www.mass-doc.com/massachusetts_d ... ficate.htm
Joanna
Tak bronisław i bronisława kulińscy ,rodzice Łukasz i eleonora, to rodzeństwo,on ur prawdopodobnie1888 a jego siostra 1887,natomiast apolonia sobieszek wyjechała jako wdowa z dwójką dzieci
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
olkatom pisze:Tak bronisław i bronisława kulińscy ,rodzice Łukasz i eleonora, to rodzeństwo,on ur prawdopodobnie1888 a jego siostra 1887,natomiast apolonia sobieszek wyjechała jako wdowa z dwójką dzieci
Witaj Olu!Poszukuje Bronisława Kuliński ,Bronisławy Kulińskiej ur1887,oraz Apolonii Kulińskiej po mężu Sobieszek którzy wypłyneli do usa 1906 1929 ,gdzie mogę się dowiedzieć czy mieli potomkow czy ich dzieci żyją a jeśli tak to jak można się z nimi skontaktować posiadam adres stary Apolonia rostkowski 288efange street new haven.pozdrawiam ola
Bronisław,żonaty zostawia żonę Wiktorię zam.Sedzichów a płynie
do szwagra Jana Grabowskiego zam.New Haven Connecticut
Hamburger Passagierlisten
1850-1934 Hamburg Passenger Lists, 1850-1934
about Bronislaw Kulinski
Name: Bronislaw Kulinski
Departure Date: 10 Apr 1913
Estimated birth year: abt 1888
Age Year: 25
Marital Status: verheiratet (Married)
Family: Household members
Residence: Siedzichow
Ethnicity/Nationality: Russland (Russian)
Occupation: Schmied
Ship Name: President Lincoln
Shipping Line: Hamburg-Amerika Linie (Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft)
Ship Type: Dampfschiff
Accommodation: Zwischendeck
Ship Flag: Deutschland
Port of Arrival: Cuxhaven; Boulogne-sur-Mer; Southampton; Halifax; New York
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Bronislaw Kulinski
Arrival Date: 22 Apr 1913
Estimated birth year: abt 1888
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: President Lincoln
Search Ship Database: View the President Lincoln in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
NATIVITY: Russia
Line: 15
Birth Location: Russia
Birth Location Other: liedarchow
http://img51.imageshack.us/img51/6083/kulinski.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/1028/kulinski1.jpg
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918
about Bronislaw Kulinsky
Name: Bronislaw Kulinsky
City: New Haven
County: New Haven
State: Connecticut
Birthplace: Russia
Birth Date: 16 Dec 1890
http://img340.imageshack.us/img340/6188/kulinski4.jpg
Residence: 1922 - New Haven, Connecticut
http://img697.imageshack.us/img697/5580/kulinski2.png
Residence: 1922 - New Haven, Connecticut
http://img695.imageshack.us/img695/7742/kulinski3.png
Pozdrawiam
Krystyna
Pani Joanno pierwszy link jest do kościoła a drugi link jest do jakiej instytucji
Jak by udało się do wojska napisać amerykańskiego bo na 100% musiał umrzeć na wojnie i być mioże ta jego żona nie tyle z nim rozwiodła ale później znalazła nowego męża Pozdrawiam i ślicznie dziękuję za pomoc
a mam pytanie pani Joanno czy by mogła pani pomóc również jak chodzi o miasto Troki itd wtedy pani mi znalazła spis ludności Trockiej moze coś wiecej uda się znaleść Pozdrawiam
Jak by udało się do wojska napisać amerykańskiego bo na 100% musiał umrzeć na wojnie i być mioże ta jego żona nie tyle z nim rozwiodła ale później znalazła nowego męża Pozdrawiam i ślicznie dziękuję za pomoc
a mam pytanie pani Joanno czy by mogła pani pomóc również jak chodzi o miasto Troki itd wtedy pani mi znalazła spis ludności Trockiej moze coś wiecej uda się znaleść Pozdrawiam