Spisy ludnosci na FS (gubernie wileńska i mińska)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Rychter_Ida pisze:Dzień dobry
guberni mińskiej miejscowość Zykowo gm Ostrożyce par Kalwarya w Mińsku. Chodzi mi o lata od 1850.
Podobnie, ze jakos blednie odczytanie.

Kalwarja -- to miejscowosc z kosciolem w Minsku.
gm Ostrożyce -- podobnie, ze to Ostroszycko-Horodocka wolost (w Polsce wolost=gmina). Ale w latach 1850-ch tereny tej wlosci w innej parafie.

Potrzebne wiecej informacji, no i o nazwisko.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Rychter_Ida

Sympatyk

Post autor: Rychter_Ida »

Dziękuję bardzo, bardzo. Wysłałam też informacje na priv. Basia
Barbara
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Bardzo proszę mnie oświecić, bo sama jakoś nie potrafię znaleźć tej informacji, czy są gdzieś dostępne on-line spisy rewizyjne okolic Świsłoczy (tej grodzieńskiej)?
Bardzo dziękuję z góry.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Bardzo proszę mnie oświecić, bo sama jakoś nie potrafię znaleźć tej informacji, czy są gdzieś dostępne on-line spisy rewizyjne okolic Świsłoczy (tej grodzieńskiej)?
Bardzo dziękuję z góry.
w ogóle podobno istnieją (w Grodnie). On-line nie kojarzę, z resztą temat wątku dotyczy guberni wileńskiej i mińskiej. Moje serce by się uradowało, gdyby powstał takowy dla guberni grodzieńskiej :)
Na forum rodów grodzieńskich mają spis ze Świsłoczy ale z lat 50
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Miałam nadzieję, że może są one np. przypięte przez mormonów do guberni mińskiej. Jak, to mówią? ... nadzieja, to matka ...😝😃

Dzięki Arku.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Małgosiu,
na początku wątku są linki do spisów (można zobaczyć jakie parafie, powiaty etc.)
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dzień dobry,
czy ktoś może wie czy zeskanowana zawartość 515-15-3 to całość tej teczki?
Z opisu wynika, że powinny być tam "Rewizskie skazki dworian wileńskiego województwa (powiaty: wileński, zawilejski, wiłkomirski) cz. 1", ale skany są tylko z pow. wileńskiego.
Szukam skazek z powiatu wiłkomirskiego z 1795 (parafie Kurkle i Żejmy), ale nie widzę ich w innych teczkach.
Staram się odnaleźć oryginał skazki, o której jest mowa w dokumencie:
<a href=https://zapodaj.net/b5b83dad1cd1e.jpg.h ... 054.jpg</a>
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Skazki z powiatu wiłkomirskiego za 1795 rok są tu:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2826844
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dziękuję bardzo. Przeglądałem tę teczkę, ale - zgodnie z opisem - są tam skazki włościan.

A z innej beczki - jest sobie taka skazka:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=3498966
dotycząca dóbr parafii niemenczyńskiej, ale dotycząca majątku Symoniszki.
Według Słownika geograficznego ( http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... V_cz.2/636 ) nie ma żadnego miejsca zwanego Symoniszki w okolicach Niemenczyna, ale są aż 3 takie miejsca w powiecie nowoaleksandrowskim.
Czy jest możliwe by w skazkach powiatu zawilejskiego zostały podane osoby mieszkające w innym powiecie, jeśli dzierżawiły tam ziemię należącą do kogoś przypisanego do powiatu zawilejskiego (w tym przypadku do parafii)?
mlszw

Sympatyk

Nie wiem czy w parafii niemenczyńskiej były Symoniszki czy nie. Ale to, że SGKP nie wymienia takiego folwarku w tej parafii o niczym nie świadczy. To był rok 1795 a SGKP powstawał na początku XX wieku i później wiele rzeczy się zmieniło. Jeśli skazka wymienia Symoniszki jako folwark leżący w parafii Niemenczyn, to raczej przyjąłbym, że wówczas taki tam istniał.

Niech Pan sprawdzi skazki z lat późniejszych pod tym kątem.
Pozdrawiam

Marek

guciopl01

Post autor: guciopl01 »

Witam serdecznie. Czy może ktoś z państwa natknął się na skazki parafii woronianskiej z 1811 lub później. Znalazłem z roku 1795 dzięki czemu udało mi się odnaleźć interesujące mnie nazwiska (Szturo, Sztura) i miejscowości (Dubniki, wieś Korwiele). Jednakże nie mogę znaleźć nic po 1795r. Staram się iść systematycznie film po filmie ale zajmuje to strasznie dużo czasu. Może ktoś się napotkał tą parafie?
mlszw

Sympatyk

Rewizja z 1811 roku nie została zakończona z powodu wybuchu wojny z Francją. Objęła tylko część obszaru spisowego. Być może dlatego nie może Pan niczego znaleźć. Druga możliwość jest taka, że materiał powstał, ale nie przetrwał bądź zaginął.
Pozdrawiam

Marek

Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

guciopl01,
w gub. Wilenskiej rewizja 1795 prowadzona po parafjach, w rewizje 1811 w niektorych powiatach po parafjach, w wiekszosci biez podzialu na parafji, dalsze rewizji -- po powiatach. Potrzebnie ogladac wszystko, zeby wyszukac potrzebnie.
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Re: Spisy ludnosci na FS (gubernie wileńska i mińska)

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Dzień dobry,

Czy natknął się ktoś z Państwa na jakiekolwiek spisy rewizyjne z parafii Rubieżewicze powiatu mińskiego? Interesują mnie lata do 1850.

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”