Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

gorzolnik

Sympatyk
Legenda

Post autor: gorzolnik »

Dzień dobry,

proszę o pomoc w identyfikacji, czy może weryfikacji, munduru wojskowego żołnierza uczestniczącego w weselu na Górnym Śląsku. Ciotka, właścicielka zdjęcia, twierdzi, iż pochodzi ono z wesela moich prapradziadków - co by wskazywało rok 1900. Jednakże, wydaje mi się, że mundur wskazuje na Wojsko Polskie (niestety nie znam się na umundurowaniu), co wykluczałoby taką możliwość. Moim zdaniem, jest to wesele z 1929r. Brat prababci był w wojsku w Kołomyi w woj. stanisławowskim.

Problemem jest również jakość zdjęcia - na ten moment posiadam jedynie zdjęcie zdjęcia.
link: https://images92.fotosik.pl/577/5b0ffe88ad4eeafa.jpg

Podsumowując, czy żołnierz uczestniczący w weselu służył w armii niemieckiej czy w polskiej.

EDIT: Bardzo dziękuję za pomoc i rozwianie wątpliwości Kasi i Monice :D

Pozdrawiam,
Artur
Ostatnio zmieniony sob 05 mar 2022, 13:25 przez gorzolnik, łącznie zmieniany 1 raz.
sager8

Sympatyk

Post autor: sager8 »

Witaj Arturze,
Nie jestem specjalistka od umundurowania ale jesli to ten zolnierz, ktorego widze na zdjeciu i biorac pod uwage wyglad innych postaci na zdjeciu, to raczej na 100% nie jest 1900 rok. To z pewnoscia wojsko polskie.
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

gorzolnik pisze:Dzień dobry,

proszę o pomoc w identyfikacji, czy może weryfikacji, munduru wojskowego żołnierza uczestniczącego w weselu na Górnym Śląsku. Ciotka, właścicielka zdjęcia, twierdzi, iż pochodzi ono z wesela moich prapradziadków - co by wskazywało rok 1900. Jednakże, wydaje mi się, że mundur wskazuje na Wojsko Polskie (niestety nie znam się na umundurowaniu), co wykluczałoby taką możliwość. Moim zdaniem, jest to wesele z 1929r. Brat prababci był w wojsku w Kołomyi w woj. stanisławowskim.

Problemem jest również jakość zdjęcia - na ten moment posiadam jedynie zdjęcie zdjęcia.
link: https://images92.fotosik.pl/577/5b0ffe88ad4eeafa.jpg

Podsumowując, czy żołnierz uczestniczący w weselu służył w armii niemieckiej czy w polskiej.

Pozdrawiam,
Artur
jest to mundur polski wz.19 ale patki kołnierzowe wz. 27 ; więc rok 1929 jak najbardziej pasuje. Niestety przy tej jakości zdjęcia nic więcej nie można powiedzieć.
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Ciech1993

Sympatyk
Adept

Post autor: Ciech1993 »

Dzień dobry!

Wiem, że jakość zdjęcia nie jest zbyt wysoka i nie widać szczegółów ale może ktoś wie jaki to wzór polskiego munduru? Zdjęcie prawdopodobnie z lat 20tych. Wiem też z przekazów rodzinnych, że mój pra dziadek który widnieje na poniższym zdjęciu był uczestnikiem wojny polsko-bolszewickiej oraz wojny obronnej 1939. Wątpię żeby dało się to zweryfikować, ale może da się odnaleźć jakiś wpis o odbyciu służby wojskowej i ten właśnie mundur mnie jakoś naprowadzi?
Na zdjęciu Stanisław Majchrzak ur. 2 V 1894 Michałów par. Leszno koło Warszawy - zm. zastrzelony 29 X 1942 w Warszawie.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/8a89dc03835f37ea

Pozdrawiam
Łukasz
Szczeszek

Sympatyk

Post autor: Szczeszek »

Chciałabym Was prosić o pomoc w ustaleniu stopnia oraz jednostki (jeśli się oczywiście da), w której służył mężczyzna ze zdjęcia poniżej. Na pagonie dostrzegam jedną gwiazdkę - podporucznik? Nakrycie głowy - czapka maciejówka? Który to mógłby być rok?
Niestety, nie wiem kim był.

https://drive.google.com/file/d/16pXEuB ... sp=sharing

Magda
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Magdo,
jest to podporucznik Polskiej Siły Zbrojnej (Polnische Wehrmacht)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_Si%C5%82a_Zbrojna
pozdrawiam monika
Szczeszek

Sympatyk

Moniko, dziękuję za informację. Na czapce jest orzełek. Czy to sugeruje datę po zaprzysiężeniu Wojska Polskiego Radzie regencyjnej?

Magda
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Orzełki wpinano już wcześniej w ramach spolszczania mundurów zaborców. Na zdjęciu jest mundur opracowany przez Komisję Uniformową ; przepisy zostały wydane w kwietniu 1917 roku. Widoczny oficer nie służył w Legionach przed 10 kwietnia 1917 roku , ponieważ nie ma srebrnego wężyka na patkach.
pozdrawiam monika
Szczeszek

Sympatyk

Kiedy mógł zatem uzyskać stopień podporucznika?
Przeglądam aktualnie Lista starszeństwa oficerów Legjonów Polskich; w dniu oddania Legjonów Polskich Wojsku Polskiemu (12 kwietnia 1917). Z tego co piszesz należy wnioskować, że nie ma go na tej liście?

Mam jeszcze takie zdjęcie:

https://drive.google.com/file/d/16eqYAW ... sp=sharing

Wydaje mi się, że mężczyzna stojący po środku jest podobny do tego oficera.

Magda
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, to może być on. Wyglądają na Legion Puławski (ale on istniał krótko) więc pewnie jego następczyni Brygada Strzelców Polskich na wschodzie. Jeśli to on, to zapewne dostał się do niemieckiej niewoli i stamtąd wstąpił do PSZ.
pozdrawiam monika
gorzolnik

Sympatyk
Legenda

Dzień dobry,

korzystając z okazji, chciałbym ponownie podziękować za pomoc w poprzedniej identyfikacji. Tym razem proszę o pomoc mundurów/jednostki grupy żołnierzy na zdjęciach. Nie wiem jaki to okres, przez co nie wiem nawet kogo powinienem szukać na tych zdjęciach. Przynajmniej jedna osoba ze zdjęcia musi pochodzić z Górnego Śląska. Ciotka, która jest właścicielką zdjęcia, również nie ma pojęcia kto mógłby się znajdować na zdjęciach.

link: https://drive.google.com/file/d/1rxiIcf ... sp=sharing

Pozdrawiam,
Artur
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Arturze,
są to Strzelcy Podhalańscy. Mają bluzy letnie używane w latach 1924-36. U kaprala szabla polska wz. 1921/22 -
to tak na szybko, mogę jeszcze poszukać informacji o bagnetach.
pozdrawiam monika
gorzolnik

Sympatyk
Legenda

Dzień dobry,

dziękuję bardzo za pomoc :D Przedział czasowy już wyklucza jedną z potencjalnych osób. Wydaje mi się, że informacja o bagnetach nie zawęzi bardziej poszukiwań (chociaż wcześniej nie prowadziłem dokładnych poszukiwań wojskowych, więc mogę się mylić), dlatego proszę się tym nie kłopotać.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Artur
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Dzień dobry,

Czy jest szansa, że mężczyzna z lewego brzegu zdjęcia nosi jakiś mundur? Możliwe, że pracował on przed wojną jako gajowy. Możliwe jednak, że ma on na sobie cywilne ubranie.
Link do zdjęcia pozostawiam poniżej:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/maS ... KntfoEIJD9

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, jest to możliwe, że to mundur leśnika. Dopiero w 1930 roku ujednolicono mundur leśny, wcześniej (w okresie przejściowym) używano zaborczych spolszczanych a po 1919 sortów wojskowych z demobilu. Wyróżniały się one wysoką stójką z aksamitnymi dystynkcjami. Zdjęcie kiepskiej jakości ale widać stójkę i "coś' na niej.
pozdrawiam monika
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”