Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

marcin_kowal pisze:Dziekuje, teraz jeszcze Mielec - Złotniki.
Wyszukiwanie w sąsiednich parafiach oparte jest na funkcji wyliczającej odległości pomiędzy parafiami na podstawie współrzędnych geograficznych siedzib parafii, które wpisujemy przy zakładaniu nowych ksiąg.
Jeżeli danej księgi do tej pory nie było w Genetece, to nie będzie jej w wyszukiwaniu w pobliskich parafiach dopóki nie zaktualizjemy odległości między parafiami w bazie, a to uruchamiamy ręcznie co jakiś czas.
Zaktualizowałem dzisiaj odległości, więc Mielec-Złotniki powinien "działać".
Du_Das pisze:Dlatego oceniłem tutaj w tym temacie co o tym myślę. Natomiast tylko administrator może wymagać konkretnych reguł, zaś od osoby indeksującej ja niczego nie wymagam.
Jest tu parę kwestii do omówienia. Po pierwsze, przeglądając indeksy/wyniki wyszukiwania nie ma wprost informacji o tym, kiedy indeksy pojawiły się w bazie (dla dociekliwych są komunikaty na forum o wstawionych indeksach). To, że teraz są skany w internecie wcale nie oznacza, że indeksujący korzystał w tych skanów przy indeksacji. Dla starszych indeksów jakimś "sukcesem" jest już to, że część ma podane źródło (archiwum).
Po drugie, indeksy "skrócone" (bez danych rodziców) często nie są jakoś opisane w uwagach (te ze skorowidzy najczęściej są) i to może w jakiś sposób mylić użytkowników. Były pomysły wyróżniania takich indeksów w wynikach, ale nie doczekały się realizacji.
Po trzecie, za prezesa Michała Golubińskiego ustalono ostatecznie, że lepszy jakiś indeks niż żaden (zwłaszcza ze źródeł problematycznych typu GwA), a "skrócone" robi się znacznie szybciej niż "pełne", co także ma znaczenie. W myśl tej zasady, jeżeli ktoś chce robić indeksy skrócone, to je robi, ale z pełną świadomością, że jeśli tylko znajdzie się ktoś, kto zrobi je w wersji pełnej, to te skrócone znikną.
Po czwarte, indeks to tylko trop do sprawdzenia i nic więcej. Indeks w Genetece służy do znalezienia tropu (lepszego lub gorszego), a nie do wykluczenia czegoś.
Ostatnio zmieniony śr 20 cze 2018, 21:31 przez janden, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

janden pisze:
marcin_kowal pisze:Dziekuje, teraz jeszcze Mielec - Złotniki.
Wyszukiwanie w sąsiednich parafiach oparte jest na funkcji wyliczającej odległości pomiędzy parafiami na podstawie współrzędnych geograficznych siedzib parafii, które wpisujemy przy zakładaniu nowych ksiąg.
Jeżeli danej księgi do tej pory nie było w Genetece, to nie będzie jej w wyszukiwaniu w pobliskich parafiach dopóki nie zaktualizjemy odległości między parafiami w bazie, a to uruchamiamy ręcznie co jakiś czas.
Zaktualizowałem dzisiaj odległości, więc Mielec-Złotniki powinien "działać".
Tak, wiem o tym i rozumiem to i dlatego zwracam uwage :)

dziekuję reakcje

ps
Czy parafie "podolskie" są zaktualizowane?
Jeśli nie byłby to wielki problem techniczny, to proponowałbym zwiekszenie odległości dla "podolskich" parafii do 30 km.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

marcin_kowal pisze:Czy parafie "podolskie" są zaktualizowane?
Jeśli nie byłby to wielki problem techniczny, to proponowałbym zwiekszenie odległości dla "podolskich" parafii do 30 km.
Wszystkie parafie aktualizują się razem, a promień jest stały dla wszystkich terenów. Jeżeli jest jakieś podejrzenie, że któraś z parafii nie pokazuje się, bo ma najprawdopodobniej źle wpisane współrzędne, proszę dać znać.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

janden pisze:Po trzecie, za prezesa Michała Golubińskiego ustalono ostatecznie, że lepszy jakiś indeks niż żaden
Pełna zgoda. Nawet byłbym za samym wykazem imion i nazwisk w przypadku ksiąg pisanych cyrylicą.
Chodziło mi jedynie, że z mojego doświadczenia nazwisko panieńskie wdowy byłoby bardziej praktyczne.

Poza tym zauważyłem, że indeksujący zgaduje formę podstawową nazwiska panieńskiego, co jest trochę mylące, bo czasem wychodziły potworki językowe. Czy w ogóle było rozważane jak to usystematyzować?
Nie wiem jaki jest algorytm wyszukiwarki geneteki przy wyszukiwaniu różnych odmian (chętnie bym się dowiedział, aby efektywnie szukać), ale w niektórych wypadkach nie daje sobie rady przy fantazji indeksującego.

Michał
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Michale,

to prawda, że czasem indeksujący zgaduje podstawową formę nazwiska panieńskiego. Mam tu na myśli moje doświadczenia w indeksowaniu. Bywa tak, że nazwisko panieńskie albo jest nieczytelnie zapisane albo nie występuje w danej parafii. W tym ostatnim przypadku staram się odszukać inne metryki, które mogły dotyczyć osoby w sąsiednich parafiach. Niekiedy jednak nie znajduję i wtedy muszę "improwizować". Przypuszczam, że podobnie postępują inni indeksujący.

Nie znalazłam przy Twoim nazwisku żadnego opracowanego indeksu, więc rozumiem, że na razie jesteś tylko tym kto korzysta z pracy innych, krytykując przy tym i stawiając swoje wymagania. To się chyba nazywa postawa roszczeniowa.

Renata
Du_Das

Sympatyk

Majewska_Renata pisze:Nie znalazłam przy Twoim nazwisku żadnego opracowanego indeksu, więc rozumiem, że na razie jesteś tylko tym kto korzysta z pracy innych, krytykując przy tym i stawiając swoje wymagania. To się chyba nazywa postawa roszczeniowa.
Moja wypowiedź to konstruktywna krytyka i proszę sobie darować tę osobistą wycieczkę. Gdyby przyjąć twój tok myślenia, to nie można byłoby w ogóle dyskutować nad różnymi sprawami, bo ktoś się obrazi; bo ktoś odbierze to osobiście; bo ktoś uzna kogoś za roszczeniowca; bo nie powinien, bo on tego nie zrobił - bo jak on śnie śmieć.

Michał
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Michale,
ale gdzież osobista wycieczka... Przecież indeksacja to rozrywka intelektualna, wypoczynek dla oczu i kręgosłupa, trening inteligencji i w ogóle to się sama robi... Zacznij np. od Inowrocławia XVIII w. łacina, albo od Mniszka XIX w. polski albo od ksiąg zaburzańskich polski, rosyjski do wyboru...
Spróbuj, nie obrażaj się, pokaż na co Ciebie stać.
Zresztą nie musisz indeksować, może robienie zdjęć będzie dla Ciebie zajęciem interesującym - tylko żeby były ostre i nieprześwietlone. Może obróbka plików zdjęć już zrobionych - łatwizna...
Najlepiej zacznij od teraz i pochwal się na forum tym co zrobiłeś. Obiecuję, że ocenimy obiektywnie i konstruktywnie bez osobistych wycieczek.
To od czego zaczynasz?
W końcu to nasze wspólne dzieło.
pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

janden pisze:Wszystkie parafie aktualizują się razem, a promień jest stały dla wszystkich terenów. Jeżeli jest jakieś podejrzenie, że któraś z parafii nie pokazuje się, bo ma najprawdopodobniej źle wpisane współrzędne, proszę dać znać.
Również byłbym za zwiększeniem promienia. Wynika to z własnego doświadczenia - parafie Janowiec (lubelskie) i Zwoleń (mazowieckie) przez wiele lat były sąsiednimi, mało tego, ludzie z jednej parafii chrzcili się w drugiej i odwrotnie. Niestety Janowiec nie leży w środku "obsługiwanego" terenu i odległość przekracza "ustawowe" 15 km. Obecnie parafie te są rozdzielone przez Łagów (mazowieckie) i Przyłęk, jednak powstały one dopiero w 1895 i 1926 roku.
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zrobić z tego zmienną
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Jesli chodzi o Podole, to tam odleglości między parafiami sa zdecydowanie większe jak 15km.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Kresowe odległości są większe więc taka zmienna by się przydała, bo funkcja jest świetna.
Ja jeszcze mam problem z indeksowaną przeze mnie parafią Krynki i Krynki unickie (podlaskie). Jak wybieram Krynki i parafie sąsiednie to Krynek unickich nie widać. Zakładam, że obie parafie mają tę samą lokalizację i w związku z tym funkcja parafii sąsiednich nie działa. Jak wybiorę Szudziałowo i parafie sąsiednie to zarówno Krynki jak i Krynki unickie dają wynik
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

trudno ideał stworzyć
zmienne siedziby, granice plus np takie prawosławne wojskowe
ta opcja pomoże, ale trzeba z głową używać
zmienny promień wprowadzany przez użytkownika jednak, orzy ww zastrzeżenuach, sens ma
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Idealne rozwiązanie byłoby chyba kopią tego, co się stosuje w sieciach telefonii komórkowej. Tam, słuchając danego nadajnika, telefon ma jawnie podane 6 częstotliwości sąsiednich, do których w razie potrzeby może się przełączyć.
I w takim razie - trzymając się podanego wyżej przykładu - można by "na sztywno" wpisać, że Janowiec i Zwoleń, mimo geograficznej odległości, są sąsiadami przynajmniej do 1895 roku, kiedy wyodrębniono parafię w Łagowie (która obecnie wyświetla się jako sąsiad i Zwolenia, i Janowca).
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

no nie do końca
info o zlikwidowanych nie wyświetli
o pagerach, analogach, kf-ach i innych pozasystemowych też nie
tu masz zmiany, kilka wieków, równoległe wyznaniowe, równoległe cywilne, filie z prawem prowadzenia ksiąg i wynalaki jak indeks dzieciątka jezus
siec usc, parafialna nawet rz-kat nie jest oczywista i nie jest do końca rozpoznana...nawet z XIX, a co dopiero XVII czy wczesniej
Ostatnio zmieniony czw 21 cze 2018, 11:37 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Du_Das

Sympatyk

Wojciechowska_Ewka pisze:Michale,
ale gdzież osobista wycieczka... Przecież indeksacja to rozrywka intelektualna, wypoczynek dla oczu i kręgosłupa, trening inteligencji i w ogóle to się sama robi... Zacznij np. od Inowrocławia XVIII w. łacina, albo od Mniszka XIX w. polski albo od ksiąg zaburzańskich polski, rosyjski do wyboru...
Spróbuj, nie obrażaj się, pokaż na co Ciebie stać.
Zresztą nie musisz indeksować, może robienie zdjęć będzie dla Ciebie zajęciem interesującym - tylko żeby były ostre i nieprześwietlone. Może obróbka plików zdjęć już zrobionych - łatwizna...
Najlepiej zacznij od teraz i pochwal się na forum tym co zrobiłeś. Obiecuję, że ocenimy obiektywnie i konstruktywnie bez osobistych wycieczek.
To od czego zaczynasz?
W końcu to nasze wspólne dzieło.
pozdrawiam
Ewa
To może ja zaproponuję wam sprzątanie ulic i będę tak samo merytoryczny jak wy. Gratuluję robienia panny lekkich obyczajów z logiki.

Michał
Ostatnio zmieniony czw 21 cze 2018, 11:40 przez Du_Das, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”