Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Post autor: Zbig_Kowalski »

Potencjalnie jest, bo możesz podać nr filmu albo DGS ID, ale czytałem tutaj, że proces digitalizacji się zakończył, więc to chyba nie jest już ważne, przynajmniej dla Europy.

swigut pisze:Jeszcze jedno pytanie - czy wyszukują w niezdigitalizowanych mikrofilmach?
------------
Pozdrawiam, Zbig
swigut

Sympatyk

Post autor: swigut »

Niestety proces digitalizacji się chyba nie zakończył, przynajmniej nie jest wszystko dostępne na familysearch.org nawet w ich bibliotekach. Jeśli się zakończył, to trzymają to wewnętrznie. Przestali za to wysyłać kopie filmów do bibliotek co znacznie utrudniło poszukiwania. Znacznie więcej zespołów jest na filmach. Wysłałem zapytanie o coś co jest tylko na filmie zobaczymy co się wydarzy. Poinformuję.

Tomek
stanley1980

Nieaktywny

Post autor: stanley1980 »

swigut pisze:Jeszcze jedno pytanie - czy wyszukują w niezdigitalizowanych mikrofilmach?
Na familysearch są numery filmów podawane w 3 kolumnach.

Pierwsza kolumna o nazwie Collection/Shelf Film to numer filmu fizycznego - pozytywu, rzadko negatywu.
Filmy z takimi numerami można było zamawiać do CHR po opłaceniu 22 zł za każdy film. Po 3-9 miesiącach film przychodził do CHR i mieliśmy 3 miesiące na bezpłatne przeglądanie filmu na czytniku, ewewntualnie fotografowanie ekranu czytnika, czyli tworzenie jego cyfrowej wersji.

Druga kolumna o nazwie DGS to numer cyfrowy filmu - czyli wersja cyfrowa, po zdigitalizowaniu.
Są filmy tylko z pierwszym numerem, jeszcze bez kopii cyfrowej, niedostępne w internecie, do internetu można wystawić tylko cyfrowy skan...
Filmów tych ubywa z dnia na dzień, szukałem dzisiaj, ale nie znalazłem żadnego takiego przykładu.
Jest kolumna DGS bez kolumny pierwszej - ...Film
Jest wersja cyfrowa filmu a nie ma kopii w negatywie - takie przypadki zaczęły się pokazywać w 2018 roku.
Przestano wysyłać filmy do CHR, bo emulsja filmowa była tak droga, że zamówienie filmu kosztowałoby 120 zł.
Filmy zaczęto digitalizować i wystawiać do internetu.

I trzecia kolumna: Format
To jest dostępność filmów - chyba tutaj jest często mylone z digitalizacją...

Czy można zamówić skany z filmu nie zdigitalizowanego?
W jaki sposób? Mormon pójdzie do czytnika filmów, ustawi odpowiedni film na odpowiedniej klatce, zrobi fotografię aparatem cyfrowym lub telefonem i wyśle ci cyfrową wersję skanu?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie aparatem
jest coś takiego jak czytnik-skaner
od paru dekad, także w FS, używane jeszcze w poprzednim tysiącleciu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
oshchebetko

Metryka Janina Karpiej, Jan Haponik,Bala Koscielna

Post autor: oshchebetko »

Dzien dobry! Poszukuje metryki urodzin lub chrztu mojej babci i dziadka: Janina Karpiej ur. 1932 lub 1933
i Jan Haponik ur. 1923
oraz prababci Malwina Luckiewicz (ur. ok 1903)
i pradziadka Aleksander Karpiej.
Narodzili sie w wiosce Skryniki (Skrynniki), nalezacej do parafii Bali (Balli) Koscielnej. W kancelarii kosciola powiedzieli ze podczas wojny dokumenty byly przeniesione do diecezji w Lomzy.
Bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc w tej sprawie!
swigut

Sympatyk

Dostałem szybką odpowiedź z familysearch:
Thank you for your request to Remote Access. Restrictions placed by the author/publishers/owners of the record do not allow us to provide the image that you requested. Best of luck in your future searches,

osoba którą wyszukiwałem była urodzona w 1860 więc nie RODO... ciekawe o co chodzi. Wiele zbiorów jest w takim martwym punkcie - nie dostępu w bibliotekach LDS bo nie są zdigitalizowane, filmów nie wysyłają (przynajmniej w USA), nie są dostępne online, jak widać nie mogą wysłać ze względów prawnych, pozostaje prawdopodobnie wizyta w centrali w SLC albo w archiwum skąd pochodzą.

Tomek

Tomek
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

pstrzel

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: Metryka Janina Karpiej, Jan Haponik,Bala Koscielna

Post autor: pstrzel »

oshchebetko pisze:Poszukuje metryki urodzin lub chrztu mojej babci i dziadka: Janina Karpiej ur. 1932 lub 1933
i Jan Haponik ur. 1923
Narodzili sie w wiosce Skryniki (Skrynniki), nalezacej do parafii Bali (Balli) Koscielnej. W kancelarii kosciola powiedzieli ze podczas wojny dokumenty byly przeniesione do diecezji w Lomzy.
Witam,

https://diecezja.lomza.pl/kuria/archiwum-diecezjalne

X. archiwista był bardzo dla mnie pomocny. Wysłałem prośbę mailem. Był koszt 20 zł za odnalezienie aktu chrztu z 1866 r. Trwało pare dni.
swigut

Sympatyk

"Odszukaj zapis w katalogu FamilySearch i zapoznaj się z jego ograniczeniami. Będziesz mógł wyświetlić ten zapis w Bibliotece Historii Rodziny, lokalnym centrum historii rodziny lub być może u partnera FamilySearch."

Z tymi niedostępnymi zespołami na familysearch.org jest gorzej - są niedostępne nawet w ich bibliotekach! Sprawdziłem dzisiaj. Są zespoły np. pochodzące z diecezji tarnowskiej, oznaczone jako zdigitalizowane z ikonką z kluczykiem, które dalej taką ikonkę mają nawet u nich w kościele i się nie otwierają - bez podania przyczyny - po prostu dostaje się informacje, że niedostępne i już.

Tomek
stanley1980

Nieaktywny

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie aparatem
jest coś takiego jak czytnik-skaner
od paru dekad, także w FS, używane jeszcze w poprzednim tysiącleciu
W siedzibie mormonów Salt Lake City pierwsze dwa czytniki-skanery pojawiły się w 2006 roku.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

co to jest parę lat różnicy w genealogii:)))
no ale są od szesnastu lat używane - tak? można? Tomek zasadnie pytał?
stanley1980

Nieaktywny

Sroczyński_Włodzimierz pisze:co to jest parę lat różnicy w genealogii:)))
no ale są od szesnastu lat używane - tak? można? Tomek zasadnie pytał?
Pisałeś o tysiącleciu... :lol:
swigut pisze:Są zespoły np. pochodzące z diecezji tarnowskiej, oznaczone jako zdigitalizowane z ikonką z kluczykiem, które dalej taką ikonkę mają nawet u nich w kościele i się nie otwierają - bez podania przyczyny - po prostu dostaje się informacje, że niedostępne i już.
Temat filmów z diecezji tarnowskiej był wielokrotnie wyjaśniany... po prostu ta diecezja zabroniła mormonom ich udostępniania.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ano pisałem i..podtrzymuję co pisałem - FS miało w latach 90 poprzedniego tysiąclecia czytniki-skanery - ale. .w. cóż to parę lat jest - nie ma o co kopii kruszyć. Istotne: już wiesz, że można przesłać skan nie fotografując ekranu czytnika (od nastu lat co najmniej:)
mogę zmodyfikować liczbę z mnogiej ("czytniki-skanery") na "co najmniej jeden czytnik-skaner":)

@DT
zabroniła?
Nie można myśleć "domyślnie ktoś zezwala na wszystkie formy, kanały, pola eksploatacji". Nawet jak podpisał umowę (co bywa trudne do udokumentowania swoją drogą hehe) na "'zakres X" to pomysł "powstał/rozwinął się/chcemy zaistnieć w zakresie Y , to oprzemy się na umowie na zakres X traktując, że to jest to samo" dość wątpliwy i ogólnie obniżający zaufanie między partnerami.
Podobnie kwestia wymogów dla użytkowników - objęcie wymogami (nowej grupy, nowymi wymogami) bardzo zmienia warunki umowy między udostępniającym obraz źródła, a dysponentem źródła.

Dotyczy nie tylko FS, ale muzeów, bibliotek etc; a z AD - nie tylko Tarnowskiej. Przekonanie, że wiele innych ADek to uregulowana sprawa oparte jest na kruchych domniemaniach. Zauważone i opisane nawet na forum były kwestie pojawienia się/zniknięcia etc a to z Płocka, a to Poznania i innych.
Wydaje się, że stawianie kwestii "złe ADeki / APy zabroniły" i innych typu to ADeki wymusiły logowanie, rejestrację, poddanie się jurysdykcji stanu Utah czy nalepki na opakowaniach rolek "zabrania się indeksować" - czyni porozumienia trudniejszymi. No i jest odklejone od rzeczywistości:(
JakubR

Sympatyk

Post autor: JakubR »

Dzień dobry,
dzięki Waszej poprzedniej pomocy udało mi się ogromnie popchnąć poszukiwania genealogiczne na Mazurach. Niestety, wiąże się to z nowymi rekordami, których skanów nie mogę podejrzeć ani pobrać. Będę ogromnie wdzięczny za Waszą pomoc. Załączam linki poniżej. Najbardziej zależy mi na nr 1 (ślub moich 5xpradziadków) i na nr 2 (chrzest mojego 4xpradziadka). Jeśli ktoś miałby chęci i czas to będę zachwycony również pozostałymi skanami (chrzty rodzeństwa).
1. https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6ZMV-Q8XS
2. https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6ZMV-S36B
3. https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6ZMV-WT2M
4. https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6ZMV-7PGC
5. https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6ZMV-KNX3
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jakub
oshchebetko

Post autor: oshchebetko »

pstrzel pisze:
oshchebetko pisze:Poszukuje metryki urodzin lub chrztu mojej babci i dziadka: Janina Karpiej ur. 1932 lub 1933
i Jan Haponik ur. 1923
Witam,

https://diecezja.lomza.pl/kuria/archiwum-diecezjalne

X. archiwista był bardzo dla mnie pomocny. Wysłałem prośbę mailem. Był koszt 20 zł za odnalezienie aktu chrztu z 1866 r. Trwało pare dni.
~

Bardzo dziekuje za sugestie, bede probowac! :)
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”