Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
PabianAus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: PabianAus »

Oto akt urodzenia, o który prosiłeś. Akt #524.

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 1&zoom=1.5

Tom
womero

pomoc w odnalezieniu info o Janina Paulewicz Nowa Laka

Post autor: womero »

Dzien Dobry, Mam nadzieje ze ktos mi moze pomoc odnalezc wiecej informacjii o mojej babci Janinna Marianna Paulewicz urodzona w sierpniu 1907 roku w Nawa Laka kolo Wolbromia. Wziela slub w 1932 roku w Wolbromiu z Jan Nowakowski z Ksiaza Wielkiego, urodzony 16.11.1907. Nie moge znalezc zadnych wiadomosci o Joannie Paulewicz rodzicach ktorzy wiem ze oboje nazywali sie Paulewicz ale nie byli spokrewnieni. Joanna miala brata Wicka (handlowal konmi), siostre (nie wiem imienia) i druga siostre o imieniu Aniela (Anielka) Paulewicz. Informacje or dacie slubu miedzy Janem Nowakowskim i Joanna Paulewicz w 1932 zamiescil Krzysztof_Imiolek. Mam nadzieje ze Krzysztof przeczyta moj post i odpisze dostarczjac wiecej informacjii.
Dziekuje.
Mariola
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Dzień dobry.
Głowy nie dam, ale może ktoś z lepszą znajomością potwierdzi, że to twoja babcia, chociaż zdaje mi się, że to Joanna
Akt 180/1907
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.25
Pozdrawiam, Irek
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

W akcie ślubu z Janem Nowakowskim też jest Joanna.
Ten Wick to prawdopodobnie Wincenty ur w 1894r./Łobzów/par. Wolbrom (akt 14) rodzice ci sami co u Joanny (Jan Paulewicz i Tekla Pinder).
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 0&zoom=1.5
Anieli nie znalazłam. Inne siostry Joanny to Marianna, Balbina, Bronisława i Krystyna oraz dwie (zmarły w wieku dziecięcym): Waleria i Wiktoria.
Czy Aniela wyszła za mąż?
Bożena
Leszczyński_Oskar

Sympatyk

Poszukiwanie aktu ślubu par. Mochowo

Post autor: Leszczyński_Oskar »

Dzień dobry, poszukuję aktu ślubu Jana Leszczyńskiego i Józefy Zglenickiej. Wedle indeksu który znalazłem wzięli ślub w parafii Mochowo (powiat sierpiecki). Ślub wzięli w 13 lutego 1797 i jak dotychczas nie znalazłem żadnego zapisu w skanach które znalazłem na FS.
Jeżeli to w czymś pomoże to mieli oni między innymi syna Franciszka ur. 1804 w Kozirógu Rzecznym (par. Tłuchowo). W tej samej parafii urodziła się reszta ich dzieci.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Dzień dobry, zarówno w indeksie jak i w księdze zapisane jest nazwisko Łysczyński. Uczciwy Jan Łysczyński kawaler poślubia szlachetną Józefę Zglenicką pannę, wieś Baryany, par. Mochowo, Księga Zaślubin 1737-1800, karta 77r, (skan 43/723 na FS)

PR
Leszczyński_Oskar

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze takie pytanie. Jest możliwość by znaleźć ich akty chrztu? Tak aby albo nie przeglądać wszystkich możliwych lat w księgach i mieć pewność że to oni lub po prostu by była pewność że to akurat ich akty?
pharezlak

Post autor: pharezlak »

witam jestem tez pokoleniam Jana i Józefy Zgielnickiej, potem Franciszka itd.

mógłbyś mi powiedzieć jak to wyglada u Ciebie
piotr z rodziny leszczyńskich+
Leszczyński_Oskar

Sympatyk

Poszukiwanie akt urodzenia powiat Sierpiecki i Lipnowski

Dzień dobry poszukuję aktu urodzenia Jana Łyszczyńskiego (Łysczynskiego/Leszczyńskiego) podejrzewam że mógł się urodzić między 1750, a 1781 w parafii Mochowo lub Tłuchowo.

Wedle aktu ślubu z parafii Mochowo (rok 1797) nazwany uczciwym (Honestus), poślubiający szlachetną (Nobilis) Józefę Zglenicką
Nie wiem czy ta informacja coś zmienia ale wolę dopisać jeżeli faktycznie na coś może wpłynąć

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Leszczyński_Oskar

Sympatyk

Poszukiwanie akt urodzenia powiat Sierpiecki i Lipnowski

Dzień dobry poszukuję aktu urodzenia Józefy Zglenickiej podejrzewam że mogła się urodzić między 1770, a 1782 w parafii Mochowo lub Tłuchowo.

Wedle aktu ślubu z parafii Mochowo (rok 1797) nazwana jest szlachetną (nobilis) i wyszła za uczciwego (honestus) Jana Łyszczyńskiego.
Nie wiem czy te informacje coś zmieniają ale wolę je tutaj umieścić

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Moderacja
Oskarze, do poszukiwania metryk służy ten wątek. Twoje prośby przeniosłem
Irek - moderator
Sierzbista_karol

Sympatyk

Szukanie aktu urodzenia Genowefy Sierbista

Post autor: Sierzbista_karol »

Witam potrzebuje pomocy w znalezieniu aktu urodzenia Genowefy Sierbista urodzonej w 1919 w parafii Dziektarzewo .
Córka Franciszka i Stanisławy ( może być zapisana jako Marianna) Sierbistów.
Jest na genetece podany numer jej aktu oraz wszystkie informacje ale bez linku do aktu .

Pozdrawiam
Karol.

Moderacja
Karolu, na przyszłość korzystaj proszę z wątku
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 7766.phtml
Twoja prośba też zostanie z nim w najbliższym czasie scalona
Irek - moderator
Józef_Pawłowski

Sympatyk
Ekspert

Szukanie aktu urodzenia Genowefy Sierbista

Post autor: Józef_Pawłowski »

Pozdrawiam:
Józef Pawłowski
Zdzirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zdzirek »

Witam ponownie w tym wątku. Coś mi się wydaje, że chyba się nie doczekam publikacji zdjęć z parafii Osieck w najbliższych latach.
A może się mylę i ktoś już coś wie na ten temat?
Pozdrawiam
I Stępień
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Giemza_Karol »

Mnie interesują hutnicy szklani z Huty Anglia z końcówki XVIII w. parafia Osieck.
Niestety mój mail z pytaniem o księgi/indeksy pozostał bez odpowiedzi.
Stafania

Sympatyk

Post autor: Stafania »

Dzień dobry,

Szukam aktu ślubu Wojciecha Usaka i Jadwigi z d. Nowak. Mam akty urodzenia ich dzieci: Aleksandra (ur. 21.02.1851); Marianny Walczak (ur. 18.01.1858r); Leoni (ur. 25.02.1860) oraz Piotra (ur. 27.06.1862), wszyscy urodzeni w Parafii Bogoria, woj. świętokrzyskie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”