Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, mnie się wydaje ze to zdjęcie robione jest jeszcze w czasach zaborów i ten żołnierz choć Plak, ale w mundurze nie polskim. Natomiast żona jego ma wyszywaną ( haftowaną ) suknię tak jak na kurpiach i buty trzewiczki sznurowane z pomponikami, czyli to wygląda na Mazowsze i rok około 1910, tak by wyadało ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
to nie jest haft kurpiowski ani Puszczy Zielonej ani Puszczy Białej. Kurpianki na co dzień nosiły łapcie z łyka a od święta pantofle sukienne zdobione w kokardę; te najbogatsze nosiły czarne skórzane trzewiki wiązane czerwonymi sznurówkami- pomponów nie było. Muszę przyznać że nie spojrzałam na strój kobiety a istotnie jest bardzo ciekawy, buty szczególnie.
pozdrawiam monika
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Monika, to w takim razie poszukać takich sukni haftowanych i bucików z pomponami w jakich latach i gdzie to nosili, a może to zdjęciu już w Ameryce robione, a strój polski pozostał, lub tam dobrany, kto wie. Pieczęć i podpis fotografa by tu pomogła ; Julian
Viola_AP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Viola_AP »

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Niestety, nie mam pieczęci fotografa (a szkoda). Pozdrawiam
Viola
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Post autor: Gregor_Rogalla »

Witam
Czy ktos wie co to za mundur?
Zdjecie wykonane w latach trzydziestych

https://plus.google.com/u/0/#photos?pid ... 7871379961
Dziekuje
Gregor
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
Gregor nie mam dostępu do tego linku.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Chyba teraz powinien byc dostepny
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Nadal nic
pozdrawiam monika
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

zobacz teraz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Nic, niestety nie mam konta gmailu.
pozdrawiam monika
Viola_AP

Sympatyk
Ekspert

Witam
Jakiś czas temu pytałam o zdjęcie i mężczyznę w mundurze. Dzisiaj dotarł do mnie list, w którym kobieta pisze do siostry, że mąż służy w wojsku w Siedlcach, w stopniu sierżanta. Podaje też jego adres:
"Ekspozytura II Wydziału D.O.G.
J. w Siedlcach Ogrodowa J. 4"
Czy mężczyzna ze zdjęcia może być żołnierzem tej jednostki? Co to w ogóle za jednostka?
List ma datę 1920 r. Czy na podstawie tych danych można potwierdzić/wykluczyć, czy kobieta ze zdjęcia i autorka listu to ta sama osoba? Kobieta z listu pochodzi z północnego Mazowsza, okolice Sielunia, Makowa.
Pozdrawiam
Viola
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, teraz wiadomo ze prawdopodobnie w roku 1920 ten żołnierz służył już w wojsku polskim, czyli czasy Piłsudskiego, buty rosyjskie, bo może zdobyczne. Jest jeszcze jeden ważny szczegół, to dziecko stoi na krześle, ma około 2 lat i mimo sukienki wygląda mi na syna tej pary ( nawet włosy, uczesanie podobne do Napoleona ), czy jest metryka ur. tego dziecka w około 1918 r. lub wcześniej, to by coś się wyjaśniło ; pozdrawiam - Julian
Viola_AP

Sympatyk
Ekspert

Julianie, kobieta pisze, że to córka, ma półtora roczku. Chwali się też tym, że mąż zakupił jej buty! (tzn. żonie nie córce). Zastanawia mnie, czy nie dość pochopnie połączyłam zdjęcie i list. Dlatego tak dopytuję się o jednostkę. Czy nikt nie wie, co to za wojsko stacjonowało w Siedlcach?
Viola
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

W 1918 r. w celu zorganizowania wojskowych władz terytorialnych utworzono okręgi generalne w tym warszawski.
Dowództwo Okręgu Generalnego /Warszawskiego / z ekspozyturą Wydziału II w Siedlcach.
Wydział II - informacyjny:
Referaty: defenzywny, informacyjno-polityczny, prasowy, propagandy, dozoru korespondencji, jeńców i internowanych, stowarzyszeń wojskowo-wychowawczych, kancelaria.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Skorek_A

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Skorek_A »

W Siedlcach w tym okresie stacjonował i brał udział w wojnie Siedlecki Okręgowy Pułk Piechoty później przemianowany na 22 Siedlecki Pułk Piechoty . Po wyruszeniu na wojnę powstały tam Batalion Zapasowy 22 pp oraz 222. Pułk Piechoty Ochotniczej. 22 PP powstał z Polaków z armii rosyjskiej oraz ochotników z POZ oraz POW i nigdy nie był jednolicie umundurowany . Co do adresu który podałaś jest to adres do Żandarmerii Wojskowej . Może przez nich szła cała poczta do wojska lub ta osoba tam służyła .
pozd. Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”