Jaki to mundur, jakie wojsko?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sawicki_Julian

Witam, mnie się wydaje ze to zdjęcie robione jest jeszcze w czasach zaborów i ten żołnierz choć Plak, ale w mundurze nie polskim. Natomiast żona jego ma wyszywaną ( haftowaną ) suknię tak jak na kurpiach i buty trzewiczki sznurowane z pomponikami, czyli to wygląda na Mazowsze i rok około 1910, tak by wyadało ; pozdrawiam - Julian
Witam,
to nie jest haft kurpiowski ani Puszczy Zielonej ani Puszczy Białej. Kurpianki na co dzień nosiły łapcie z łyka a od święta pantofle sukienne zdobione w kokardę; te najbogatsze nosiły czarne skórzane trzewiki wiązane czerwonymi sznurówkami- pomponów nie było. Muszę przyznać że nie spojrzałam na strój kobiety a istotnie jest bardzo ciekawy, buty szczególnie.
pozdrawiam monika
to nie jest haft kurpiowski ani Puszczy Zielonej ani Puszczy Białej. Kurpianki na co dzień nosiły łapcie z łyka a od święta pantofle sukienne zdobione w kokardę; te najbogatsze nosiły czarne skórzane trzewiki wiązane czerwonymi sznurówkami- pomponów nie było. Muszę przyznać że nie spojrzałam na strój kobiety a istotnie jest bardzo ciekawy, buty szczególnie.
pozdrawiam monika
-
Sawicki_Julian

- Gregor_Rogalla

Witam
Czy ktos wie co to za mundur?
Zdjecie wykonane w latach trzydziestych
https://plus.google.com/u/0/#photos?pid ... 7871379961
Dziekuje
Gregor
Czy ktos wie co to za mundur?
Zdjecie wykonane w latach trzydziestych
https://plus.google.com/u/0/#photos?pid ... 7871379961
Dziekuje
Gregor
- Gregor_Rogalla

- Gregor_Rogalla

Witam
Jakiś czas temu pytałam o zdjęcie i mężczyznę w mundurze. Dzisiaj dotarł do mnie list, w którym kobieta pisze do siostry, że mąż służy w wojsku w Siedlcach, w stopniu sierżanta. Podaje też jego adres:
"Ekspozytura II Wydziału D.O.G.
J. w Siedlcach Ogrodowa J. 4"
Czy mężczyzna ze zdjęcia może być żołnierzem tej jednostki? Co to w ogóle za jednostka?
List ma datę 1920 r. Czy na podstawie tych danych można potwierdzić/wykluczyć, czy kobieta ze zdjęcia i autorka listu to ta sama osoba? Kobieta z listu pochodzi z północnego Mazowsza, okolice Sielunia, Makowa.
Pozdrawiam
Viola
Jakiś czas temu pytałam o zdjęcie i mężczyznę w mundurze. Dzisiaj dotarł do mnie list, w którym kobieta pisze do siostry, że mąż służy w wojsku w Siedlcach, w stopniu sierżanta. Podaje też jego adres:
"Ekspozytura II Wydziału D.O.G.
J. w Siedlcach Ogrodowa J. 4"
Czy mężczyzna ze zdjęcia może być żołnierzem tej jednostki? Co to w ogóle za jednostka?
List ma datę 1920 r. Czy na podstawie tych danych można potwierdzić/wykluczyć, czy kobieta ze zdjęcia i autorka listu to ta sama osoba? Kobieta z listu pochodzi z północnego Mazowsza, okolice Sielunia, Makowa.
Pozdrawiam
Viola
-
Sawicki_Julian

Witam, teraz wiadomo ze prawdopodobnie w roku 1920 ten żołnierz służył już w wojsku polskim, czyli czasy Piłsudskiego, buty rosyjskie, bo może zdobyczne. Jest jeszcze jeden ważny szczegół, to dziecko stoi na krześle, ma około 2 lat i mimo sukienki wygląda mi na syna tej pary ( nawet włosy, uczesanie podobne do Napoleona ), czy jest metryka ur. tego dziecka w około 1918 r. lub wcześniej, to by coś się wyjaśniło ; pozdrawiam - Julian
-
Warakomski

W 1918 r. w celu zorganizowania wojskowych władz terytorialnych utworzono okręgi generalne w tym warszawski.
Dowództwo Okręgu Generalnego /Warszawskiego / z ekspozyturą Wydziału II w Siedlcach.
Wydział II - informacyjny:
Referaty: defenzywny, informacyjno-polityczny, prasowy, propagandy, dozoru korespondencji, jeńców i internowanych, stowarzyszeń wojskowo-wychowawczych, kancelaria.
Krzysztof
Dowództwo Okręgu Generalnego /Warszawskiego / z ekspozyturą Wydziału II w Siedlcach.
Wydział II - informacyjny:
Referaty: defenzywny, informacyjno-polityczny, prasowy, propagandy, dozoru korespondencji, jeńców i internowanych, stowarzyszeń wojskowo-wychowawczych, kancelaria.
Krzysztof
W Siedlcach w tym okresie stacjonował i brał udział w wojnie Siedlecki Okręgowy Pułk Piechoty później przemianowany na 22 Siedlecki Pułk Piechoty . Po wyruszeniu na wojnę powstały tam Batalion Zapasowy 22 pp oraz 222. Pułk Piechoty Ochotniczej. 22 PP powstał z Polaków z armii rosyjskiej oraz ochotników z POZ oraz POW i nigdy nie był jednolicie umundurowany . Co do adresu który podałaś jest to adres do Żandarmerii Wojskowej . Może przez nich szła cała poczta do wojska lub ta osoba tam służyła .
pozd. Andrzej