Jaki to mundur, formacja

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

gazala

żołnierz -II wojna świaowa

Post autor: gazala »

Witam
Mam ogromna prośbę o pomoc w identyfikacji jednostki, w której służył mój dziadek Stanisław Krusiewicz. Mieszkał we wsi Rysie koło Mińska Mazowieckiego. Dziadek zmarł 4 lata po wojnie na skutek odniesionych ran. Jeżeli dobrze pamiętam z opoiweści babci to dziadek szedł na Berlin. Babcia już dawna zmarła i nie mam od kogo się dowiedzieć . Przesyłam fotke dziadka w mundurze. Dodam jeszcze, że dziadek dostał medal, ale nikt go nie odebrał, babcia nie miała czasu, a dziadek już nie żył. Prosze też o namiary gdzie bym mogła zgłosić się o uzyskanie takich informacji.

Obrazek
Kubusia210

Sympatyk

żołnierz -II wojna świaowa

Post autor: Kubusia210 »

Witam!
Spróbuj napisać do CAW, a odnośnie odznaczenia swoje zapytanie skieruj do Kancelarii Prezydenta RP. Ja pisałem do Kancelarii odnośnie medali otrzymanych przez mojego pradziadka i otrzymałem odpowiedź, następnie zapłaciłem za ksero tych dokumentów i po ok. 2 tygodniach otrzymałem je.
Pozdrawiam
Kuba
Jakub Józef Musiał
gazala

Post autor: gazala »

Dziękuję bardzo
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj Krzysztofie i Danielu.

Krzysztof, na twoim zdjęciu znajduje się Ułan Wojska Polskiego, najpewniej Wachmistrz, kawaleryjski odpowiednik Sierżanta. Wskazują na to ozdobne sznury tzw. Etyszkiety. Żołnierz ma ponadto przy pasie kaburę z pistoletem, wobec tego musiał być oficerem. Mundur kawaleryjski wz. 17., pas jednobolcowy podoficerów, nieregulaminowo, szabla pruska. Ponadto na kołnierzu widzimy proporczyk pułku ułanów, z ciemną barwą u góry i białą na dole, co by mogło odpowiadać 4 Pułkowi Ułanów Zaniemeńskich. I jest to zapewne ten pułk, brałem również pod uwagę pułki Swoleżerów, ze względu na okrągłą czapkę. Jednakże zdjęcie pochodzi najpewniej z okresu 1918 - 1921, czasu kiedy w formującym się wojsku polskim nie było jeszcze jednolitego umundurowania. Dlatego z pewnością ta "Maciejówka" u ułana.

Daniel, nie wiem dlaczego, ale nie mogę otworzyć Twojego zdjęcia.

Pozdrawiam.
Mateusz.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Na zdjęciu znajduje się żołnierz WP, Szeregowy- Strzelec Piechoty. Mundur wz. 36, rogatywka wz. 35, pas jednobolcowy szeregowców. Więcej nie jestem w stanie z tego zdjęcia wyczytać. Zdjęcie zostało wykonane z pewnością przed wybuchem wojny, kiedy Twój dziadek odbywał służbę wojskową. Ponadto na zdjęciu wygląda dość młodo. Trzeci szczegół jest taki, że na rogatywce ma orła w koronie, a jak by było to zdjęcie wykonane podczas wojny, i jego przypuszczalnej służbie w Ludowym Wojsku Polskim, na co wskazują wspomnienia, to zdjęcie byłoby w innej formie i z pewnością nie miałby usztywnianej rogatywki i orła w koronie.
Napisz do CAW jak już podpowiadali powyżej, być może coś się uda Ci dowiedzieć.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

http://imgur.com/XI2FP7O

Teraz powinno już być wszystko ok :P

Pozdrawiam

Daniel
pgorzad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: pgorzad »

Witam,

Niestety z tej jakości zdjęcia nie da się wycisnąć zbyt dużo. Przychylam się do stwierdzednia, że są to wczesne lata powojenne (po 1944 roku, ze względu na usztywnione rogatywki). Żołnierze (najprawdopodobniej oficerowie) na zdjęciu noszą różne nakrycia głowy (furażerki, rogatywki polowe, rogatywki garnizonowe i czapki okrągłe). Ponieważ są to przedstawiciele różnych formacji (różnego koloru otoki czapek), to możliwe, że zdjęcie przedstawia słuchaczy jakiegoś szkolenia. Również fakt, że żołnierze noszą różnego rodzaju obuwie (półbuty i buty kawaleryjskie) może świadczyć o przynależności do różnych formacji.

Pozdrawiam, Paweł
Awatar użytkownika
Apis

Sympatyk
Nowicjusz

I wojna / Legiony

Post autor: Apis »

Witam,

Może ktoś jest w stanie rozpoznać formację wojskową osób na zdjęciu.

http://apis-mellifera.pl/JG.jpg

wiem tylko tyle że osoba w środku to mój pradziadek a zdjęcie jest z okresu I-ej wojny światowej lub Legionów. Pradziadek pochodził z okolic Krzeszowic w Małopolsce z góry dziękuję.

Robert Kuczara
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

I wojna / Legiony

Witaj.

Na zdjęciu najpewniej Legioniści Piłsudskiego z okresu Wielkiej Wojny. Są to zwykli szeregowcy. Osoby z lewej i prawej strony służyły najpewniej w pułkach piechoty, widoczne są bagnety. Natomiast Twój pradziadek służył w pułku ułanów. Ma na sobie wysokie buty kawaleryjskie i przy boku austriacką szablę kawaleryjską. Większość umundurowania i uzbrojenia legionistów pochodziła bowiem z wojsk austo - węgierskich.

Co do potwierdzenia czy dziadek na pewno służył w legionach i którym konkretnie pułku, to możesz napisać do CAW ze zapytaniem. Zajrzyj również tutaj: Znajdują się tutaj dokumenty werbunkowe legionistów.
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publicati ... 1&lp=4&QI=

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
Apis

Sympatyk
Nowicjusz

I wojna / Legiony

Post autor: Apis »

Dziękuję za informację, pradziadek nazywał się Julian Godyń ale praktycznie nic więcej nie wiem. Dziękuję za link.
Genealogia rodzin regionu Ziemi Krzeszowickiej: Krzeszowice, Czatkowice, Tenczynek, Morawica, Nowa Góra, Zalas, Paczółtowice i okolic.
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Witam ! poproszę o pomoc w uzyskaniu wszelkich informacji,jakie da się ustalić ze zdjęcia ( formacja wojskowa, może jednostka ?),które wykonano prawdopodobnie na początku lat 30-tych . Zdjęcie przedstawia Stanisława Pisulę,późniejszy stopień ppor. , nauczyciela i członka AK,zastrzelonego w egzekucji publicznej 31 marca 1944r. w Gęsiej Wólce,pochowanegow Okrzei (dziś pow.Ryki) :
http://zapodaj.net/eb3d407839860.jpg.html
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Post autor: Szuwar »

Witam !!!

Na zdjęciu kapral.podchorąży - piechota

Podchorąży tytuł wojskowy kandydata na oficera zawodowego lub rezerwy

Obszycie pagonu - Zgodnie z przepisami mundurowymi naramienniki dodatkowo obszyte sznureczkiem białym albo biało-czerwonym, Sznureczek biało-czerwony oznaczał słuchacza szkół oficerskich, oficerów rezerwy.

Oficerowie Rezerwy 1934 r

1247. Pisula Stanisław (2- 5. 1900)

Na mundurze odznaki

Państwowa Odznaka Sportowa

Odznaka ta ustanowiona została 27 czerwca 1930 roku rozporządzeniem Rady Ministrów, jednak pierwsze odznaki pojawiły się w 1931 roku. Jak zapisano POS mógł otrzymać każdy obywatel polski, w wieku 14 lat (płci męskiej) lub 16 lat (płci żeńskiej), który poddał się z wynikiem pozytywnym okresowej próbie sprawności fizycznej. Odznakę nadawano na okres 2-letni.

Państwowa Odznaka Strzelecka

Pozdrawiam
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Ponadto Mundur wz. 36, czyli zdjęcie wykonane po lub w 1936 r.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Ja mam takie zdjęcie prawdopodobnie prapradziadka w mundurze: http://i.imgur.com/mR9y22X.jpg

Pamiętam, że wrzucałem na różne fora te zdjęcie to niektórzy pisali, że może to być mundur urzędnika, ale dalej sądzę, że jest żołnierz. Osoba na zdjęciu pochodziła z gubernii grodzieńskiej. Może ktoś coś podpowie?

Pozdrawiam

Daniel
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Danielu, nie jestem znawcą umundurowania armii carskiej oraz mundurów urzędników rosyjskich. Moim zdaniem na fotografii jest mężczyzna ubrany w mundur wojskowy. Sam mundur na zdjęciu bardzo niewyraźny i trudny do identyfikacji. Za tym, ze jest to żołnierz przemawiają pagony, na których dostrzegam trzy lub dwa wąskie jasne paski ( belki ). Oznacza to, że osoba ta była młodszym podoficerem. Na zdjęciu stopień jest mało wyraźny. Może być też jeden szeroki pasek. W tym przypadku będzie to starszy podoficer. W zależności od rodzaju wojsk stopnie różnie się nazywały. Tu jest link gdzie zapoznasz się z nazwami stopni oraz z ich wizerunkami:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Imp ... osyjskiego

Może ktoś inny bardziej rozeznany w tej problematyce rozpozna co to za mundur i jaki stopień posiada mężczyzna w mundurze.
Pozdrawiam – Roman.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”