APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Pomimo gorących obecnie dyskusji w związku ze zbliżającym się Walnym Zebraniem PTG, nadal jest kontynuowana akcja digitalizacji ksiąg w AP GM. W dniu dzisiejszym wspólnie z Krystyną M. sfotografowaliśmy:
Biała Rawska U 1889-1901, M 1896-1899 i 1902-1907, Z 1895-1903
Mogielnica 1808-1818 (bez 1814; 1816-17 - brak w AP GM) wraz z aneksami oraz 1826-1873
Łęczeszyce 1808-1825 wraz z aneksami.
Zostały także sfotografowane zgłoszone braki dot. Piaseczna i Jasieńca.
Zdjęcia po wstępnym uporządkowaniu zostaną przekazane Leszkowi Ćwiklińskiemu do obróbki.
Dziekuję Koleżance Krysi za dzielny udział w sesji :). Kolejną sesję planujemy w początku października.
Pragnę także poinformować, że dzięki pomocy Leszka Ćwiklińskiego zespół digitalizujący w AP GM został doposażony o dwa nowe stoliki reprodukcyjne, a PTG sfinansowało zakup dużej lampy pierścieniowej.
Pozdrawiam
Bronisław
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz 2012, 22:13 przez Popkowicz_Bronisław, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dziękuję bardzo za braki z Piaseczna ;)

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
mateuszh

Sympatyk

Post autor: mateuszh »

Chciałbym spytać czy jest w planach digitalizacja ksiąg parafii Radziejowice, w szczególności z lat 1808-1825 ?
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Generalnie nie mamy szczegółowego i długofalowego planu digitalizacji ksiąg w AP GM. Plan tworzymy w oparciu o bieżące zgłoszenia chętnych do indeksacji poszczególnych parafii oraz uwzględniamy fakt, że niektóre parafie są częściowo zdigitalizowane i staramy się ją w miarę możliwości kończyć. Oczywiście mamy plan strategiczny, aby sfotografować jak najwięcej, a jeśli będzie to możliwe i starczy potencjału, sfotografować wszystko :).
Parafią Radziejowice dotychczas nikt się nie interesował, nie mamy więc jej w planie na najbliższą przyszlość.
Pozdrawiam
Bronisław
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: DorotaP »

Witam serdecznie
mam pytanie w sprawie Leszna. W genbazie są metryki USC od 1810 a kościelne od 1826 czy to oznacza, że wcześniejsze kościelne dokumenty się nie zachowały. Poszukuję osoby, które urodziła się w 1810 roku we wsi Zaborów (pradziad podaje, że to Leszno) i w aktach USC jej nie ma.
dziękuję Dorota
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Witam, robiłem indeksy z Leszna także metryki są na pewno od 1808 roku a materiał pochodził z Grodziska. Co do kościelnych nie mam pojęcia, bo w diecezjalnym chyba ich nie ma, ale może wcześniejsze są na parafii. Cieżko mi dokładnie powiedzieć, bo to zupełnie nie moje tereny i nie interesowałem się zbytnio tą parafią, ale gdyby udało się dotrzeć do XVIII wiecznych ksiąg byłoby fajnie.

Michał
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Witam
Chciałabym poinformować,że przekazałam do metryk i geneteki indeksy ASC Maków znajdujące się w zasobie AP Grodzisk lata 1878-1903 zostały mi jeszcze tylko do zrobienia 4 lata ale to w miarę wolnego czasu dokończę , jednocześnie proszę o wyrozumiałość w przypadku pomyłki indeksy zrobiłam sama nikt ich nie sprawdzał
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: DorotaP »

Bardzo dziękuję znaczy została mi tylko parafia
Dorota
Jozef11
Mistrz

Post autor: Jozef11 »

Chcę zapytać czy Ktoś robi indeksację Parafii Michałowice, może dołączę?
Marzanka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marzanka »

Dopisuję się do prośby o Parafię Radziejowice i proszę o dalszy ciąg Parafii Grodzisk - lata 1850 -1877.
Pozdrawiam
Marzanka
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

ad. Jozef11
Proszę o kontakt na priva. Proszę także o podpisywanie postów przynajmniej imieniem, taki u nas panuje zwyczaj :).

Marzanko, pamiętam o Tobie :), Grodzisk dokończymy fotografować w niedługim czasie. Radziejowice umieszczam w planach fotografowania.
Pozdrawiam
Bronisław
Marzanka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marzanka »

Dziekuję Bronku!
Mam jeszcze jedno pytanko, czy jest ktoś chętny do weryfikacji Parafii Grodzisk Maz? - Na razie mam zindeksowane trzy lata.
Mile widziana też pomoc przy indeksacji.
pozdrawiam
Marzanka
Lubryk

Sympatyk
Adept

Post autor: Lubryk »

DorotaP pisze:Witam serdecznie
mam pytanie w sprawie Leszna. W genbazie są metryki USC od 1810 a kościelne od 1826 czy to oznacza, że wcześniejsze kościelne dokumenty się nie zachowały. Poszukuję osoby, które urodziła się w 1810 roku we wsi Zaborów (pradziad podaje, że to Leszno) i w aktach USC jej nie ma.
dziękuję Dorota
Jesteś pewna, że ta wieś znajdowała się w obrębie parafii Leszno? Z tego co się orientuję w obrębie tej parafii znajdowała się jedynie miejscowość Zaborówek, natomiast wieś Zaborów przynależała do parafii o tej samej nazwie (notabene graniczącej z parafią Leszno ;)). Potwierdza to "Tabella miast, wsi, osad z Królestwa Polskiego" (rok 1827) http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ntent=true

Akta moich przodków urodzonych w Zaborowie w początkach XIX wieku były spisywane wlaśnie w kancelarii kościoła zaborowskiego ;)

W archiwum w Grodzisku znajdują się na pewno księgi metrykalne od roku 1810, więc może znajdziesz tam swojego antenata ;)

Pozdrawiam serdecznie,

Łukasz :)

P.S. przepraszam za off-topic; kwestię ewentualnego wydzielenia tego wątku pozostawiam do decyzji moderatora.
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Z mioch informacji wynika, że w AP GM są księgi aktów stanu cywilnego parafii Zaborów 1826-1910 i 1930 oraz 1937, a także ksiegi aktów stanu cywilnego gminy Zaborów z lat 1808-1825. Akta te nie były dotychczas przez nas fotografowane. Podczas fotografowania aktów stanu cywilnego parafii Leszno zostały sfotografowane akta dot. Zaborowia z lat 1892-1893.
Pozdrawiam
Bronisław
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

W dniu dzisiejszym otrzymałam od AP Grodzisk odmowę wykonania kwerendy w parafii Jeruzal, motywowaną m.in. tym, że metryki tej parafii zostaną udostępnione na stronie metryki.genbaza.pl. Panie Bronisławie, proszę o informację, kiedy można się spodziewać aktów z Jeruzala.

Pozdrawiam
Anna
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”