Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Tomek_Bogiel

Geneteka-błędy.
w dniu 06. 01. 2010 podano ,że do geneteki dodano Leszno MZ niewiademego rocznika do Geneteki, jakos nie widać tego MZ . geneteka podaje tylko U i tylko jeden rocznik
Geneteka-błędy.
Tomku jest wyraznie napisane, ze dodane zostaly urodzenia

(tak jak skroty innych wojewodztw bądź krajów sąsiadujących: WP, KP. PM, ŁD, ŚK, PL, MP, ŚL, LB, UK, BR itd.)
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
MZ w tym wypadku oznacza Mazowszemarta1044 pisze: Leszno MZ urodzenia indeksował huberp
(tak jak skroty innych wojewodztw bądź krajów sąsiadujących: WP, KP. PM, ŁD, ŚK, PL, MP, ŚL, LB, UK, BR itd.)
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Geneteka-błędy.
W spisie zasobów dla Warszawy jest - oprócz pozycji typu Warszawa parafia XYZ również coś takiego:
Warszawa1866-1928 S; Warszawa1866-2005 D; (mniej więcej w 1/3 listy)
Czy brak tu nazwy parafii, czy to ewent. akta jakiegoś mniejszościowego wyznania?
Pozdrawiam,
Łukasz
Warszawa1866-1928 S; Warszawa1866-2005 D; (mniej więcej w 1/3 listy)
Czy brak tu nazwy parafii, czy to ewent. akta jakiegoś mniejszościowego wyznania?
Pozdrawiam,
Łukasz
Geneteka -- Błędy
W genetyce błędnie zapisano wiek zmarłego i nazwisko:
Ociesęki - poz.924 Krzysztof Klamczyński akt nr18 rok 1821, jest; lat 74 winno być lat 77
Ociesęki - poz.2074 Benedykt Klamka akt.nr29 rok 1846, jest; Klamka winno być Klamczyński vel Klamka
Pozdrawiam,
Jurek
Ociesęki - poz.924 Krzysztof Klamczyński akt nr18 rok 1821, jest; lat 74 winno być lat 77
Ociesęki - poz.2074 Benedykt Klamka akt.nr29 rok 1846, jest; Klamka winno być Klamczyński vel Klamka
Pozdrawiam,
Jurek
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Geneteka-błędy.
W geneszukaczu znalazłam w ślubach Łomna akt 35/1886 ślub Jan Pacholczak i Aleksandra Leporyni.Tzn.powinno być Leporyni ,bo ktoś
z sobie tylko wiadomych powodów napisał Peperyni !!!! Konia z rzędem temu,kto mi wytłumaczy jak można się tak pomylić i odczytać wyraźne rosyjskie L jako P.Zresztą w nawiasie jest polska pisownia Leporyni.Oczywiście geneszukacz nie wyszuka takiego ślubu dla
nazwiska Leporyni (Leporini w zasadzie) i gdyby nie to ,że sprawdziłam w skorowidzach Łomnej w życiu nie odnalazłabym tego dokumentu.
Ewa
z sobie tylko wiadomych powodów napisał Peperyni !!!! Konia z rzędem temu,kto mi wytłumaczy jak można się tak pomylić i odczytać wyraźne rosyjskie L jako P.Zresztą w nawiasie jest polska pisownia Leporyni.Oczywiście geneszukacz nie wyszuka takiego ślubu dla
nazwiska Leporyni (Leporini w zasadzie) i gdyby nie to ,że sprawdziłam w skorowidzach Łomnej w życiu nie odnalazłabym tego dokumentu.
Ewa
Geneteka-błędy.
Nie myli się tylko ten co nic nie robi.
Myślę, że powinna Pani zgłosić błąd do indeksującego, a nie obrażać go na forum.
Pozdrawiam, Katarzyna
Myślę, że powinna Pani zgłosić błąd do indeksującego, a nie obrażać go na forum.
Pozdrawiam, Katarzyna
Ostatnio zmieniony pn 24 sty 2011, 22:30 przez kaskam, łącznie zmieniany 1 raz.
Geneteka-błędy.
Nikogo nie obrażam.Nie wiem skąd się wzięły dane w geneszukaczu,bo Łomna nie jest jeszcze zindeksowana jak się dowiaduję.
- Skrzypczak_Bogumiła

Geneteka-błędy.
Witam.
Mam jedno pytanie czy indeksowałaś jakieś parafie,że tak bardzo oburza Cię fakt błędu w bądź co bądź trudnym nazwisku ?
Nie zrobiłam tego dużo /ok.43.000/ i uwierz mi nie jest to łatwe.
Przyłącz się do wolontariuszy i wtedy przekonasz się czy będziesz nieomylna.
Pozdrawiam.Bogumiła
Mam jedno pytanie czy indeksowałaś jakieś parafie,że tak bardzo oburza Cię fakt błędu w bądź co bądź trudnym nazwisku ?
Nie zrobiłam tego dużo /ok.43.000/ i uwierz mi nie jest to łatwe.
Przyłącz się do wolontariuszy i wtedy przekonasz się czy będziesz nieomylna.
Pozdrawiam.Bogumiła
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
-
Sroczyński_Włodzimierz

Geneteka-błędy.
Dane m.in z tego zakresu z Łomny winny być niedługo dostępne w programie metryki
opracowywane wg procedur minimalizujących błędy
Pozdrawiam
P.S. Co z dotychczasowymi z geneteki, które się będą pokrywać (a czasem.. o ile mi wiadomo, relatywnie często -wykluczać? nie wiem
opracowywane wg procedur minimalizujących błędy
Pozdrawiam
P.S. Co z dotychczasowymi z geneteki, które się będą pokrywać (a czasem.. o ile mi wiadomo, relatywnie często -wykluczać? nie wiem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Urszula-Rzepecka

Geneteka-błędy.
Parafia Łomna jest w trakcie indeksacji
część indeksów (śluby, zapowiedzi) można znaleźć na stonie Archiwum Archidiecezjalnym Warszawskim
http://archiwum.mkw.pl/zasob12.html
w programie metryki będą indeksy ślubów, urodzeń, zgonów,poszerzone o rodziców z zasobów AP/Grodzisk
PS do pani Ewa_os, uf, odetchnęłam bo tam wpisałam Leporyni.
część indeksów (śluby, zapowiedzi) można znaleźć na stonie Archiwum Archidiecezjalnym Warszawskim
http://archiwum.mkw.pl/zasob12.html
w programie metryki będą indeksy ślubów, urodzeń, zgonów,poszerzone o rodziców z zasobów AP/Grodzisk
PS do pani Ewa_os, uf, odetchnęłam bo tam wpisałam Leporyni.
- kwroblewska

Geneteka-błędy.
A może Ewo, ktoś prawidłowo odczytał a tylko omsknął mu się palec na klawiaturze P jest blisko L i tego po prostu nie zauważył, ale nawet taki zapis nazwiska jest już informacją dla szukającego.powinno być Leporyni ,bo ktoś
z sobie tylko wiadomych powodów napisał Peperyni !!!! Konia z rzędem temu,kto mi wytłumaczy jak można się tak pomylić i odczytać wyraźne rosyjskie L jako P
Krystyna
-
Sroczyński_Włodzimierz

Geneteka-błędy.
Spotkał zapewne, ale nie Ci co zaglądają do wątku zatytułowanego Geneteka-błędy a np do działu pomoc w tłumaczeniu -[Łacina Indeksacja: prośba o tłumaczenie/interpretacje]
wtedy szansa jest większa...ba całkiem duża
pozdrawiam serdecznie
wtedy szansa jest większa...ba całkiem duża
pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Skrzypczak_Bogumiła

Geneteka-błędy.
Nie nadążam - spróbuję jeszcze raz.
Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam.Bogumiła
Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam.Bogumiła
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
Geneteka-błędy.
witam mam pytanie.na stronie geanolodzy śluby z putłusk prażmowskich wyszukiwarka pokazuje akta 1866 a nie ma mojego pradziadka,aktu.brał ślub w 1858 ja go posiadam tadeusz prażmowski
Witaj Ewo,ewa_os pisze:Witam!
Też się pomyliłam.W skorowidzach geneteki pod nr 369/1864 ( a nie jak napisałam 1884) figuruje w Loretańskiej Ludwika Mierzejewski,natomiast załączony skan z zosi pokazuje Ludwikę Maciejewską.
Ewa
I Ty i osoba indeksujaca macie racje. W aktach USC (do ktorych prowadza linki) widnieje zapis Ludwika Maciejewska. Natomiast w aktach koscielnych, z ktorych byly robione indeksy widnieje zapis Ludwika Mierzejewska.
Pozdrawiam,
Marta Nalazek