Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam.
Bardzo prosze o pomoc w wyjaśnieniu losów siostry mojego pradziadka.
Chodzi o Wiktorię Bachara ( z domu Kozłowską) oraz jej męża Stanisława Bacharę.
Wiktoria urodziła się 17-11-1879. 27 kwietnia 1909 roku przypłynęła (jako Wiktorya) z Łukanowic w Galicji na Ellis Island, razem ze swoim synem Ignacym Bachara urodzonym 11-06-1907 roku. Przypłynęła to męża Stanisława który przypłynął do Stanów 21 -05-1907 roku w wieku 27 lat. Wiem że zamieszkali w Chicago i mieli jeszcze kilkoro dzieci urodzonych w USA. W danych z parafii St John Cantius Church w Chicago znalazłem informację że 2-05-1910 urodziła się Marianna Sophie Bachara, 12-03-1912 urodził się John Bachara a 10-12-1914 Stephanie Bachara - wszystko to dzieci Stanleya Bachara i Victorii Kozlowski.
Niestety na tym kończy się moja wiedza.
Będę wdzięczny za każdą dodatkową informację
Pozdrawiam
Robert
Bardzo prosze o pomoc w wyjaśnieniu losów siostry mojego pradziadka.
Chodzi o Wiktorię Bachara ( z domu Kozłowską) oraz jej męża Stanisława Bacharę.
Wiktoria urodziła się 17-11-1879. 27 kwietnia 1909 roku przypłynęła (jako Wiktorya) z Łukanowic w Galicji na Ellis Island, razem ze swoim synem Ignacym Bachara urodzonym 11-06-1907 roku. Przypłynęła to męża Stanisława który przypłynął do Stanów 21 -05-1907 roku w wieku 27 lat. Wiem że zamieszkali w Chicago i mieli jeszcze kilkoro dzieci urodzonych w USA. W danych z parafii St John Cantius Church w Chicago znalazłem informację że 2-05-1910 urodziła się Marianna Sophie Bachara, 12-03-1912 urodził się John Bachara a 10-12-1914 Stephanie Bachara - wszystko to dzieci Stanleya Bachara i Victorii Kozlowski.
Niestety na tym kończy się moja wiedza.
Będę wdzięczny za każdą dodatkową informację
Pozdrawiam
Robert
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
troche wiecej danych o rodzinie Bachara.
Spis z 1920;
Stanley Bachara, Chicago, Illinois abt 1880
Victoria Bachara abt 1880
Ignatus Bachara abt 1908
Sophie Bachara abt 1911
Frank Bachara abt 1912
John Bachara abt 1913
Stephen Bachara abt 1915
Stella Bachara abt 1917
Joseph Bachara abt 1919
1930 United States Federal Census
Name: Stanley Bachara [tez chyba Chicago]
Estimated Birth Year: abt 1881
Spouse's Name: Victoria
Name: Victoria Bachara
Spouse: Stanley , Birth: abt 1881
Name: Stanley Bachara ,Birth: abt 1907
Name: Sophia Bachara ,Birth: abt 1910
Name: Frank Bachara ,Birth: abt 1911
Name: John Bachara ,Birth: abt 1913
Name: Stephania Bachara ,Birth: abt 1915
Name: Stella Bachara ,Birth: abt 1916
Name: Joseph Bachara ,Birth: abt 1919
Ignacy w 1930 zostal odnotowany jako Stanley. Marianna zostala przy drugim imieniu Sophia.
Prawdopodobnie Frank byl chrzczony w innym kosciele. Stefan w spisie z 1920 to Stefania.
Datay urodzin troszeczke sie roznia, co jest normalne w spisach.
Sa tylko akty zgonu;
IGNATIUS BACHARA 11 Jun 1907 Jul 1973 Chicago, Cook, IL
JOHN BACHARA 15 Dec 1912 Sep 1978 Buffalo, Erie, NY
Wladyslaw
troche wiecej danych o rodzinie Bachara.
Spis z 1920;
Stanley Bachara, Chicago, Illinois abt 1880
Victoria Bachara abt 1880
Ignatus Bachara abt 1908
Sophie Bachara abt 1911
Frank Bachara abt 1912
John Bachara abt 1913
Stephen Bachara abt 1915
Stella Bachara abt 1917
Joseph Bachara abt 1919
1930 United States Federal Census
Name: Stanley Bachara [tez chyba Chicago]
Estimated Birth Year: abt 1881
Spouse's Name: Victoria
Name: Victoria Bachara
Spouse: Stanley , Birth: abt 1881
Name: Stanley Bachara ,Birth: abt 1907
Name: Sophia Bachara ,Birth: abt 1910
Name: Frank Bachara ,Birth: abt 1911
Name: John Bachara ,Birth: abt 1913
Name: Stephania Bachara ,Birth: abt 1915
Name: Stella Bachara ,Birth: abt 1916
Name: Joseph Bachara ,Birth: abt 1919
Ignacy w 1930 zostal odnotowany jako Stanley. Marianna zostala przy drugim imieniu Sophia.
Prawdopodobnie Frank byl chrzczony w innym kosciele. Stefan w spisie z 1920 to Stefania.
Datay urodzin troszeczke sie roznia, co jest normalne w spisach.
Sa tylko akty zgonu;
IGNATIUS BACHARA 11 Jun 1907 Jul 1973 Chicago, Cook, IL
JOHN BACHARA 15 Dec 1912 Sep 1978 Buffalo, Erie, NY
Wladyslaw
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Cześć Zbyszku z Koszalina, cześć drogi przyjacielu Władku z Kanady, i inni drodzy przyjaciele z tego wątku, cytuję prośbe Zbyszka z innego tematu, ciekawe, czy dane imigracyjne amerykańskie pozwolą odnaleźć gniazdo rodzinne rodziców dziadka Jana Fedorczyka? A więc może i rodzinę w Polsce. Byłby to niezły "cud nad Wisłą", wobec tak zagmatwanych losów rodzinnych dziadka, oto pierwsza wiadomość Zbyszka:
Temat postu: Fedorczyk Przybylski Wysłany: 14-01-2009 - 21:34
"Witam!
Moim ostatnim przodkiem z rodziny Fedorczyków jest mój dziadek Jan Fedorczyk (1897-1995). Według jego relacji, jego rodzice Antoni i Antonina wyemigrowali do Ameryki?, podobno z przyczyn politycznych. Nie mam aktu urodzenia. W akcie ślubu występuje tylko matka Jana, Antonina Fedorczyk, a w akcie zgonu Antoni i Antonina ? Wiem z opowieści, że matka Antonina przed wyjazdem oddała Jana do „ Przytułku dla dzieci” w Warszawie - mam wykaz z 1920 roku. I w tym momencie pojawia się nazwisko Przybylski, prawdopodobnie Antoniny siostry Przybylskiej po mężu. Jej syn ? Przybylski ( zdjęcie z 1918 roku) był wychowawcą w tym przytułku i opiekował się Janem. To są lata 1900 do 1910 roku. Później trafia na przyuczenie do zawodu kuśnierza do Państwa Konstancji i Aleksandra Bazarskich na Pl.Kazimierza Wielkiego 11 w Warszawie.
W tym czasie , według „Księgi Adresowej dla m.Warszawy” z 1930 roku, znalazłem 26 Przybylskich. Przypuszczam że Antonina mogła być panienką o nazwisku Fedorczyk i oddała Jana dla swojej siostry Przybylskiej o panieńskim nazwisku Fedorczyk.
Proszę o pomoc rodzinę Przybylskich związanych z rodziną Fedorczyk.
Jan przyjmował I Komunię w dniu 26 stycznia 1908 roku – ale w jakim kościele w Warszawie – nie wiem ( wydrapane na obrazku pamiątkowym). Napisał że bierzmowany był 2 marca 1913 roku przez Biskupa Popiela w kościele Świętego Krzyża. W latach 1918-1920 służył w 3 pułku ułanów im.”Dzieci Warszawy” i brał udział w Wojnie 1918-1921 i został w niej ranny.
Jak wykorzystać te dane żeby coś więcej się dowiedzieć.
Proszę o pomoc i radę jak przełamać tą barierę znalezienia dalszych przodków mojego dziadka.
Pozdrawiam Zbyszek Fedorczyk z Koszalina."
==
Drodzy,
A więc szukamy danych o jego rodzicach w bazach amerykańskich, W bazie Ellis Island jest jeden Antoni Fedorczyk, przypłynął w roku 1923, jako 23 letni, a więc ur. ok. 1892 r.?, żonaty, podał jego ostanie miejsce pobytu w Polsce jako "Poland - Prusoczyn", a rodzinę w Polsce - mamę: Ludwika Fedorczyn (pewnie Fedorczyk) zamieszkałą w "Szczegowo", jechał w USA do siostry Rozalii Maczkiewicz w New Yersey, wreszcie ostatnia rubryka podaje jego MIEJSCE URODZENIA: "Poland - Mlawa":
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1722060288
Teraz jest zadanie dla Zbyszka, Zbyszku, czy to moze być Twój pradziadek? Miejsca, okolice się zgadzają? Jeśli tak, to w książce telefonicznej można zbadać, czy tych miejscach przeżyła rodzina Fedorczyków:
"Prusoczyn" - to wieś Prusocin, na Mazowszu, międzi Mławą a Glinojeckiem: już nie ma Fedorczyków
"Mlawa" - to stare mazowieckie miasteczko Mława: jest! # Henryk Fedorczyk z rodziną
"Szczegowo" - to wieś/siedziba gminy Strzegowo tuż koło Prusocina/Mławy: już nie ma Fedorczyków
=
A więc załóżmy, że to ten Antoni Fedorczyk, jeśli tak, to mamy nie tylko gniazdo rodzinne, ale i pewnie odnalezioną rodzinę w Polsce we Mławie.
Jeśli to nie ten Antoni, to Zbyszek musi poczekać na pomoc Krysi, Władysława, czy innych fantastycznych "pomagierów", może prarodzice Antoni i Antonina przypłynęli przez inny port imigracyjny, a wtedy powtórzymy badania z bazami w Polsce.
Dzięki i WIELE RADOŚCI Z POMAGANIA INNYM dla wszystkich w całym 2009!!
Tadeusz
http://www.narodowa.pl
PolTG23
Temat postu: Fedorczyk Przybylski Wysłany: 14-01-2009 - 21:34
"Witam!
Moim ostatnim przodkiem z rodziny Fedorczyków jest mój dziadek Jan Fedorczyk (1897-1995). Według jego relacji, jego rodzice Antoni i Antonina wyemigrowali do Ameryki?, podobno z przyczyn politycznych. Nie mam aktu urodzenia. W akcie ślubu występuje tylko matka Jana, Antonina Fedorczyk, a w akcie zgonu Antoni i Antonina ? Wiem z opowieści, że matka Antonina przed wyjazdem oddała Jana do „ Przytułku dla dzieci” w Warszawie - mam wykaz z 1920 roku. I w tym momencie pojawia się nazwisko Przybylski, prawdopodobnie Antoniny siostry Przybylskiej po mężu. Jej syn ? Przybylski ( zdjęcie z 1918 roku) był wychowawcą w tym przytułku i opiekował się Janem. To są lata 1900 do 1910 roku. Później trafia na przyuczenie do zawodu kuśnierza do Państwa Konstancji i Aleksandra Bazarskich na Pl.Kazimierza Wielkiego 11 w Warszawie.
W tym czasie , według „Księgi Adresowej dla m.Warszawy” z 1930 roku, znalazłem 26 Przybylskich. Przypuszczam że Antonina mogła być panienką o nazwisku Fedorczyk i oddała Jana dla swojej siostry Przybylskiej o panieńskim nazwisku Fedorczyk.
Proszę o pomoc rodzinę Przybylskich związanych z rodziną Fedorczyk.
Jan przyjmował I Komunię w dniu 26 stycznia 1908 roku – ale w jakim kościele w Warszawie – nie wiem ( wydrapane na obrazku pamiątkowym). Napisał że bierzmowany był 2 marca 1913 roku przez Biskupa Popiela w kościele Świętego Krzyża. W latach 1918-1920 służył w 3 pułku ułanów im.”Dzieci Warszawy” i brał udział w Wojnie 1918-1921 i został w niej ranny.
Jak wykorzystać te dane żeby coś więcej się dowiedzieć.
Proszę o pomoc i radę jak przełamać tą barierę znalezienia dalszych przodków mojego dziadka.
Pozdrawiam Zbyszek Fedorczyk z Koszalina."
==
Drodzy,
A więc szukamy danych o jego rodzicach w bazach amerykańskich, W bazie Ellis Island jest jeden Antoni Fedorczyk, przypłynął w roku 1923, jako 23 letni, a więc ur. ok. 1892 r.?, żonaty, podał jego ostanie miejsce pobytu w Polsce jako "Poland - Prusoczyn", a rodzinę w Polsce - mamę: Ludwika Fedorczyn (pewnie Fedorczyk) zamieszkałą w "Szczegowo", jechał w USA do siostry Rozalii Maczkiewicz w New Yersey, wreszcie ostatnia rubryka podaje jego MIEJSCE URODZENIA: "Poland - Mlawa":
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1722060288
Teraz jest zadanie dla Zbyszka, Zbyszku, czy to moze być Twój pradziadek? Miejsca, okolice się zgadzają? Jeśli tak, to w książce telefonicznej można zbadać, czy tych miejscach przeżyła rodzina Fedorczyków:
"Prusoczyn" - to wieś Prusocin, na Mazowszu, międzi Mławą a Glinojeckiem: już nie ma Fedorczyków
"Mlawa" - to stare mazowieckie miasteczko Mława: jest! # Henryk Fedorczyk z rodziną
"Szczegowo" - to wieś/siedziba gminy Strzegowo tuż koło Prusocina/Mławy: już nie ma Fedorczyków
=
A więc załóżmy, że to ten Antoni Fedorczyk, jeśli tak, to mamy nie tylko gniazdo rodzinne, ale i pewnie odnalezioną rodzinę w Polsce we Mławie.
Jeśli to nie ten Antoni, to Zbyszek musi poczekać na pomoc Krysi, Władysława, czy innych fantastycznych "pomagierów", może prarodzice Antoni i Antonina przypłynęli przez inny port imigracyjny, a wtedy powtórzymy badania z bazami w Polsce.
Dzięki i WIELE RADOŚCI Z POMAGANIA INNYM dla wszystkich w całym 2009!!
Tadeusz
http://www.narodowa.pl
PolTG23
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Poprawiam się, ten Antoni Fedorczyk przypłynął do USA w 1923 roku jako 31 letni! Sorry,
Tadeusz
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
motto:
PolTG23
+
motto:
-
Wladyslaw_Moskal

Tadeusz,
ten Antoni ur w 1892, nie mogl byc ojcem Jana, ktory urodzil sie w 1897.
Ja znalazlem taki Record;
Fedorclick, Anton Lessko, Russia 43 1870 1913
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0590040569
Ten Anton Fedorczuk ur w 1870, zonaty, udaje sie do Nowego Jorku, zostawiajac zone A. Fedorczuk
w Leszko, gubernia wolynska. To tez do wyjasnienia przez Zbigniewa Fedorczyka.
Dla mnie najwazniejsza informacja w tych poszukiwaniach, jest to zdanie;
"W latach 1918-1920 służył w 3 pułku ułanów im.”Dzieci Warszawy” i brał udział
w Wojnie 1918-1921 i został w niej ranny."
Centralne Archiwum Wojskowe w Warszawie, jesli zachowaly sie dokumenty, powinno miec
najbardziej wiarygodne dane o Janie Fedorczyku.
Wladyslaw
ten Antoni ur w 1892, nie mogl byc ojcem Jana, ktory urodzil sie w 1897.
Ja znalazlem taki Record;
Fedorclick, Anton Lessko, Russia 43 1870 1913
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0590040569
Ten Anton Fedorczuk ur w 1870, zonaty, udaje sie do Nowego Jorku, zostawiajac zone A. Fedorczuk
w Leszko, gubernia wolynska. To tez do wyjasnienia przez Zbigniewa Fedorczyka.
Dla mnie najwazniejsza informacja w tych poszukiwaniach, jest to zdanie;
"W latach 1918-1920 służył w 3 pułku ułanów im.”Dzieci Warszawy” i brał udział
w Wojnie 1918-1921 i został w niej ranny."
Centralne Archiwum Wojskowe w Warszawie, jesli zachowaly sie dokumenty, powinno miec
najbardziej wiarygodne dane o Janie Fedorczyku.
Wladyslaw
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witam Zbigniewie!
Dołączyłam do poszukiwań Antoniego Fedorczuka i znalazłam taki rekord na ancestry.
Hamburger Passagierlisten, 1850-1934 Hamburg Passenger Lists, 1850-1934
about Antoni Fedorczuk
Name: Antoni Fedorczuk
Departure Date: 27 Apr 1907
Estimated Birth Year: abt 1861
Age Year: 46
Marital Status: verheiratet (Married)
Family: Household members
RESIDENCE: Glinowce
Ethnicity/Nationality: Österreich (Austrian)
Occupation: Landmann, Tagelöhner
Ship Name: Graf Waldersee
Shipping Line: Hamburg-Amerika Linie (Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft)
Ship Type: Dampfschiff
Accommodation: Zwischendeck
Ship Flag: Deutschland
Port of Departure: Hamburg
Port of Arrival: Cuxhaven; Boulogne-Sur-Mer; Plymouth; New York
Volume: 373-7 I, VIII A 1 Band 189
Page: 1078
http://img520.imageshack.us/my.php?imag ... zukhr1.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
Dołączyłam do poszukiwań Antoniego Fedorczuka i znalazłam taki rekord na ancestry.
Hamburger Passagierlisten, 1850-1934 Hamburg Passenger Lists, 1850-1934
about Antoni Fedorczuk
Name: Antoni Fedorczuk
Departure Date: 27 Apr 1907
Estimated Birth Year: abt 1861
Age Year: 46
Marital Status: verheiratet (Married)
Family: Household members
RESIDENCE: Glinowce
Ethnicity/Nationality: Österreich (Austrian)
Occupation: Landmann, Tagelöhner
Ship Name: Graf Waldersee
Shipping Line: Hamburg-Amerika Linie (Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft)
Ship Type: Dampfschiff
Accommodation: Zwischendeck
Ship Flag: Deutschland
Port of Departure: Hamburg
Port of Arrival: Cuxhaven; Boulogne-Sur-Mer; Plymouth; New York
Volume: 373-7 I, VIII A 1 Band 189
Page: 1078
http://img520.imageshack.us/my.php?imag ... zukhr1.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
Witam
Bardzo proszę o odczytanie informacji znajdujących się pod linkiem;
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... AA5mao-61-
poz.3,4,5-Thomas, Thomas,Tomasz Bakowski
pozdrawiam serdecznie
Jerzy
pozdrawiam serdecznie
Jerzy
- Dławichowski

- Kontakt:
Re: jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????
Dzień dobry!
Od wielu lat jestem genealogiem amatorem. W Polsce odnalazłem chyba wszystkich DŁAWICHOWSKICH, choć nie ze wszystkimi się jeszcze poznałem.
Czas na odnalezienie swoich w Ameryce. We wiadomym czasie wyemigrowywali (wydrukowałem spis) a nawet stwierdziłem jednego powrót. Myślałem też ich szukać poprzez test DNA. Ale tymczasem nie odnalazłem w USA żadnych dalszych śladów ich potomków. Bo i takie trudne nazwisko. Jak je zamerykanizowali - nie mam pojęcia.
Napewno nie umiem szukać, choćby ze względu na powyższe. Może DALWAY albo DLAWICH albo... (bo co tu wpisywać w wyszukiwarki). A Oni tam, teraz napewno nie znają już j.polskiego i nawet pewnie nie domyślają się swoich polskich korzeni. O pomoc prosi:
Krzycho z Koszalina
Od wielu lat jestem genealogiem amatorem. W Polsce odnalazłem chyba wszystkich DŁAWICHOWSKICH, choć nie ze wszystkimi się jeszcze poznałem.
Czas na odnalezienie swoich w Ameryce. We wiadomym czasie wyemigrowywali (wydrukowałem spis) a nawet stwierdziłem jednego powrót. Myślałem też ich szukać poprzez test DNA. Ale tymczasem nie odnalazłem w USA żadnych dalszych śladów ich potomków. Bo i takie trudne nazwisko. Jak je zamerykanizowali - nie mam pojęcia.
Napewno nie umiem szukać, choćby ze względu na powyższe. Może DALWAY albo DLAWICH albo... (bo co tu wpisywać w wyszukiwarki). A Oni tam, teraz napewno nie znają już j.polskiego i nawet pewnie nie domyślają się swoich polskich korzeni. O pomoc prosi:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
Dziękuje Panie Tadeuszu za ostatnią informację ale ten Antoni Fedorczyk jest trochę za młody bo jego syn a mój dziadek Jan urodził się w styczniu 1897 roku. A więc Antoni mógł wyemigrować z kraju najwcześniej ok 1896 roku. Jak głosi opowieść rodzinna jego matka Antonina Fedorczyk wyemigrowała zaraz za nim, zostawiając Jana na wychowanie siostrze Przybylskiej po mężu. Jej syn , Przybylski był wychowawcą w jednym z przytułków w Warszawie.
Może znajdą się dane o wyjeździe Antoniny Fedorczyk.
Dziękuję wszystkim Życzliwym i pozdrawiam- zbyszek z Koszalina
Może znajdą się dane o wyjeździe Antoniny Fedorczyk.
Dziękuję wszystkim Życzliwym i pozdrawiam- zbyszek z Koszalina
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witam Jerzy!jerkre pisze:Witam
pozdrawiam serdecznie
Jerzy
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Thomas Bakowski
Name: Thomas Bakowski
Arrival Date: 22 Apr 1890
Estimated Birth Year: abt 1864
Port of Departure: Bremen, Germany and Southampton, England
Destination: United States of America
Place of Origin: Germany
Ethnicity/Race/Nationality: German
Ship Name: Ems
Search Ship Database: Search the Ems in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York
Line: 48
Microfilm Serial: M237
Microfilm Roll: M237_546
List Number: 513
Port Arrival State: New York
Port Arrival Country: United
http://img177.imageshack.us/my.php?imag ... skito3.jpg
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Thomas Bakowski
Name: Thomas Bakowski
Arrival Date: 8 Jul 1890
Estimated Birth Year: abt 1866
Port of Departure: Cape, Haiti and Tonaives
Destination: United States of America
Place of Origin: Russia
Ethnicity/Race/Nationality: Russian
Ship Name: Fulda
Search Ship Database: View the Fulda in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York
Line: 10
Microfilm Serial: M237
Microfilm Roll: M237_551
List Number: 978
Port Arrival State: New York
Port Arrival Country: United States
http://img262.imageshack.us/my.php?imag ... ki1bw4.jpg
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Tomasz Bakowski
Name: Tomasz Bakowski
Arrival Date: 14 Apr 1913
Estimated Birth Year: abt 1877
Port of Departure: Bremen
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: George Washington
Search Ship Database: View the George Washington in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Nativity: Russia
Line: 20
Microfilm Serial: T715
Microfilm Roll: T715_2050
Birth Location: Russia
Birth Location Other: szyllow
Page Number: 98
http://img519.imageshack.us/my.php?imag ... ki2je7.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
-
Wladyslaw_Moskal

Witam starego, internetowego przyjaciela,
to sa dane do sprawdzenia w bazie Ellis Island;
1 Dlawichawsti, Antoni Coprin, Russia 17 1896 1913
2 Dlawichowska, Boleslaw Padew, Galicia 4 1908 1912
3 Dlawichowska, Cecylia Padew, Galicia 3 1909 1912
4 Dlawichowska, Josef Kazmierz, Russia 18 1889 1907 [zobacz akt zgonu]
5 Dlawichowska, Katarzyna Padew, Galicia or Winfield, U.S.A. 27 1885 1912
6 Dlawichowski, Josef Warsaw 31 1870 1901
7 Dlawichowski, Leon Koziegory, Russia 30 1883 1913
8 Dlawichowski, Leon Koringowa 21 1884 1905
9 Dlawichowski, Stanislaw Kazmiery, Russia 40 1873 1913 [zobacz akt zgonu]
10 Dlawichowski, Wawrzyn 42 1854 1896
11 Dlawickowska, Zofia Kosiagora, Russia 16 1890 1906
12 Dlowichowsky, Jon. Slupoc 57 1836 1893
To sa akty zgonu;
JOSEPH DLAWICHOWSKI 18 Feb 1889 Aug 1978 Pittsburgh, PA
STANISLAW DLAWICHOWSKI 01 Apr 1879 Dec 1966 Pittsburgh, PA
IRENE DLAWICHOWSKI 24 Nov 1907 Dec 1979 Pittsburgh, PA
Tylko jeden adres z 2001;
MICHAEL DLAWICHOWSKI
59 72ND ST
NEW YORK, NY 10021
USA
Prosze sprawdzic tutaj, wg pisowni z Ellis Island;
http://search.labs.familysearch.org/rec ... start.html#
http://search.ancestry.com/search/
Zauwazylem wpis;
http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1091080442
Po segregacji informacji do tych najwazniejszych, mozemy dalej cos szukac.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
to sa dane do sprawdzenia w bazie Ellis Island;
1 Dlawichawsti, Antoni Coprin, Russia 17 1896 1913
2 Dlawichowska, Boleslaw Padew, Galicia 4 1908 1912
3 Dlawichowska, Cecylia Padew, Galicia 3 1909 1912
4 Dlawichowska, Josef Kazmierz, Russia 18 1889 1907 [zobacz akt zgonu]
5 Dlawichowska, Katarzyna Padew, Galicia or Winfield, U.S.A. 27 1885 1912
6 Dlawichowski, Josef Warsaw 31 1870 1901
7 Dlawichowski, Leon Koziegory, Russia 30 1883 1913
8 Dlawichowski, Leon Koringowa 21 1884 1905
9 Dlawichowski, Stanislaw Kazmiery, Russia 40 1873 1913 [zobacz akt zgonu]
10 Dlawichowski, Wawrzyn 42 1854 1896
11 Dlawickowska, Zofia Kosiagora, Russia 16 1890 1906
12 Dlowichowsky, Jon. Slupoc 57 1836 1893
To sa akty zgonu;
JOSEPH DLAWICHOWSKI 18 Feb 1889 Aug 1978 Pittsburgh, PA
STANISLAW DLAWICHOWSKI 01 Apr 1879 Dec 1966 Pittsburgh, PA
IRENE DLAWICHOWSKI 24 Nov 1907 Dec 1979 Pittsburgh, PA
Tylko jeden adres z 2001;
MICHAEL DLAWICHOWSKI
59 72ND ST
NEW YORK, NY 10021
USA
Prosze sprawdzic tutaj, wg pisowni z Ellis Island;
http://search.labs.familysearch.org/rec ... start.html#
http://search.ancestry.com/search/
Zauwazylem wpis;
http://archiver.rootsweb.ancestry.com/t ... 1091080442
Po segregacji informacji do tych najwazniejszych, mozemy dalej cos szukac.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Ostatnio zmieniony sob 17 sty 2009, 17:31 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 1 raz.
jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????
Witam . Nazywam się Zbigniew Bortnowski , od pewnego czasu prubuję spisywać i poznawać hstorię swojej rodziny.Jeden z ,,tropów " prowdzi do USA . Mój pradziadek Józef Bortnowski wyjeżdzał do USA dwukrotnie , za drugim ślad po nim zaginął. Wiem tylko tyle ,że wyjazd ten miał miejsce ok. 1920 roku . Bardzo serdecznie proszę o pomoc w w/w sprawie . Serdecznie pozdrawiam .Zb.Bortnowski
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Dla Krzycha z Koszalina!
Do informacji Władysława jeszcze troszeczkę dołożę.
1930 United States Federal Census about Lewis Dlawichowski
Name: Lewis Dlawichowski
Home in 1930: Chicago, Cook, Illinois
Estimated Birth Year: abt 1867
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Lottie
Race: White
Neighbors: View others on page
Household Members: Name Age
Lewis Dlawichowski 63
Lottie Dlawichowski 53
Stephen Dlawichowski 21
Thresa Dlawichowski 17
Jerome Dlawichowski 13
Marian Dlawichowski 11
920 United States Federal Census about Anthony Dlawickowski
Name: Anthony Dlawickowski
[Anthony Dlawichowski]
Home in 1920: North Tenawanda Ward 3, Niagara, New York
Spouse's Name: Tetcla
Father's Birth Place: Poland
Mother's Birth Place: Poland
Marital Status: Married
Sex: Male
Home owned: Rent
Year of Immigration: 1911
Able to read: Yes
Able to Write: Yes
Image: 885
Anthony Dlawickowski 53
Tetcla Dlawickowski 48
Layslis Japszak 26
1920 United States Federal Census about Joseph Dlowichowsk Name: Joseph Dlowichowsk
[Joseph Dlawichowski]
Home in 1920: Pittsburgh Ward 9, Allegheny, Pennsylvania
Estimated Birth Year: abt 1890
Relation to Head of House: Boarder
Marital Status: Single
Year of Immigration: 1907
Image: 84
Julia Wisonieska 42
Louisa Wisonieska 25
Romea Wisonieska 20
Regena Wisonieska 13
Sam Dlowichowsk 42
Joseph Dlowichowsk 30
Walter Dlowichowsk 24
http://img187.imageshack.us/my.php?imag ... skian6.jpg
Jest jeszcze trochę innych informacji na ancestry ale Krzycho musi posegregować te informacje otrzymane od Władysława i ode mnie,wtedy możemy nadal szukać.
Pozdrawiam
Krystyna
Do informacji Władysława jeszcze troszeczkę dołożę.
1930 United States Federal Census about Lewis Dlawichowski
Name: Lewis Dlawichowski
Home in 1930: Chicago, Cook, Illinois
Spouse's Name: Lottie
Lewis Dlawichowski 63
Lottie Dlawichowski 53
Stephen Dlawichowski 21
Thresa Dlawichowski 17
Jerome Dlawichowski 13
Marian Dlawichowski 11
920 United States Federal Census about Anthony Dlawickowski
Name: Anthony Dlawickowski
[Anthony Dlawichowski]
Home in 1920: North Tenawanda Ward 3, Niagara, New York
Spouse's Name: Tetcla
Marital Status: Married
Home owned: Rent
Year of Immigration: 1911
Image: 885
Anthony Dlawickowski 53
Tetcla Dlawickowski 48
Layslis Japszak 26
1920 United States Federal Census about Joseph Dlowichowsk Name: Joseph Dlowichowsk
[Joseph Dlawichowski]
Home in 1920: Pittsburgh Ward 9, Allegheny, Pennsylvania
Estimated Birth Year: abt 1890
Relation to Head of House: Boarder
Marital Status: Single
Year of Immigration: 1907
Image: 84
Julia Wisonieska 42
Louisa Wisonieska 25
Romea Wisonieska 20
Regena Wisonieska 13
Sam Dlowichowsk 42
Joseph Dlowichowsk 30
Walter Dlowichowsk 24
http://img187.imageshack.us/my.php?imag ... skian6.jpg
Jest jeszcze trochę innych informacji na ancestry ale Krzycho musi posegregować te informacje otrzymane od Władysława i ode mnie,wtedy możemy nadal szukać.
Pozdrawiam
Krystyna