Kolejarze -gdzie szukać wykazu pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

archiwum PKP

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Witam
Mój prapradziadek Jan Ślęzak mieszkał w Praszce. Tam w 1910, 1912 i 1914 był opisany po rosyjsku jako "maszynist". Mało wiemy o jego pracy. Jedni w rodzinie twierdzą, że był młynarzem, a inni, że był stolarzem, jednak to niepewne informacje. Napewno mniej pewne, niż metryka narodzin jego dzieci. Wcześniej był opisany po rosyjsku "robotnik", gdy mieszkał w Brzezinach (wieś pod Częstochową. Wyprowadził się między 1906 a 1910). Gdzie mogę szukać tak starych dokumentów z tamtych rejonów? Czy w ogóle istnieją? Zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać.

Pozdrawiam
Wojciech Wosiński
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Awatar użytkownika
mtarnawska

Sympatyk

Post autor: mtarnawska »

Mój praprapradziadek, Jan Łacniak (ur. 1858 w Spytkowicach, zm. 1851 w Korabnikach) był kolejarzem.

Rozpoczął pracę na Kolei w Krakowie: 01.03.1891. W roku 1904 służył w Leżajsku; a prawdopodobny rok zakończenia służby: 1926.

Napisałam do Archiwum Narodowego w Krakowie ze wszystkimi informacjami, które miałam o pradziadku (rok i miejsce urodzenia), a oni odesłali informację, że odnaleźli dwie strony protokołu emerytalnego .

W odpowiedzi na Pani pismo Archiwum Narodowe w Krakowie uprzejmie informuje, iż w zespole 29/425 Dyrekcja Okręgowa Kolei Państwowych w Krakowie odnaleziono akta osobowe na nazwisko Jan Lacuniak, sygn. 29/425/18743.

Akta zawierają dokument: „Protokół ustalenia praw emerytalnych...” datowany 1926 r., z którego wynika, iż Jan Lacuniak, ur. 20 lutego 1858 r. był zatrudniony od 1 marca 1891 r. i zajmował stanowisko strażnika. Dokument składa się z dwóch stron.

Koszt skanu jednej strony to było 2zł, wpłaciłam na rachunek, załączyłam potwierdzenie i otrzymałam skan dokumentów :)

Sporo też materiałów odnalazłam na stronie Austriackiej Biblioteki Narodowej - https://anno.onb.ac.at/anno-suche/#sear ... ple&from=1. W wyszukiwarce po wpisaniu nazwiska mojego dziadka wyskoczyły trzy rekordy i tak to według dokumentu - Zarządzenie i zawiadomienie Generalnej Dyrekcji KK Austriackich Kolei Państwowych 31 grudnia 1890 r - wskazują Brzeźnicę jako miejsce zamieszkania, potem Kraków, Sanok.

Polecam podobną ścieżkę :)
ozogpiotr

Sympatyk

Kolejarz Franciszek Ożóg, Zawada

Post autor: ozogpiotr »

Witam, mój pradziadek urodzony 01.08.1872 roku w Zawadzie powiat Myślenice był pracownikiem kolei w latach 1899-1932 czy ktoś napotkał się z jego osobą, może odezwie się ktoś spokrewniony z nim z Zawady.
Dołęgowski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dołęgowski_Marek »

Dzień dobry
Mam podobne pytanie. Mój pra... Antoni Wajsznor urodzony w 1874r był kolejarzem w Warszawie. W roku 1901 był już pracownikiem kolei i pozostawał nim prawdopodobnie do wybuchu I WŚ kiedy to został zmobilizowany. Zaginął w czasie wojny. Czy istnieją jakieś dokumenty dotyczące pracowników kolei żelaznej w W-wie przed 1914 rokiem, czy kolejarze zawierając małżeństwo też potrzebowali pozwoleń jak wojskowi?
Marek
Ostatnio zmieniony śr 26 sty 2022, 20:59 przez Dołęgowski_Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
lindbergus

Sympatyk

Post autor: lindbergus »

Witam,
akta osobowe Franciszka Ożóga pracownika kolei z Zawady są dostępne w Archiwum Narodowym w Krakowie.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/25288893

Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał

Poszukuje przodków z okolic Wadowic z nazwiskiem Janik, Rams, Orkisz, Mikołajczyk
ozogpiotr

Sympatyk

Post autor: ozogpiotr »

Akta już mam dziś dostałem skany. Szukam może jakieś bliższej rodziny. Dziś dowiedziałem się że pradziad miał 10 dzieci.;}

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Robi_1918

Sympatyk

Kolejarze II RP: Ostrów - Krotoszyn - Zduny

Post autor: Robi_1918 »

Dzień dobry
Poszukuję informacji czy w internecie jest zasób z informacjami o kolejarzach przedwojennych (II RP) z rejonu Ostrów Wielkopolski - Krotoszyn - Zduny?
A jeśli nie ma w internecie, to gdzie należy takich informacji szukać.
Pozdrawiam
Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

I informacje już zawarte w wątku nie pomogły? Które z wymienionych w nim źródeł /archiwów już odpowiedziało na zapytania, które wysłałeś?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Robi_1918

Sympatyk

Post autor: Robi_1918 »

Dzień dobry
Dziękuję za podpowiedź. Wcześniej napisałem do archiwum PKP w Sosnowcu, ale jeszcze nie odpisali. Po przeczytaniu dyskusji na forum napisałem jeszcze do muzeum PKP w Warszawie.
Pozdrawiam
Robert
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Ciekawe czy w odpowiedzi z Sosnowca byłaby wzmianka gdyby mieli , a zdążyli przesłać gdzie indziej.
Dopisz w razie nowości:)
pozdrawiam
RazDwaTrzy

Sympatyk

Post autor: RazDwaTrzy »

Czy ktoś w swoich poszukiwaniach spotkał się z terminem Agent Drogi Żelaznej Nadwiślańskiej? Pojawiło się to w akcie mojego pradziadka z 1880 roku. Zastanawiam się, co oznaczała nazwa tego stanowiska oraz gdzie można szukać informacji czy dokumentów na ten temat?

Sympatyk

Pracownicy kolei warszawsko-wiedeńskiej

Post autor: sidmas_90 »

Drodzy Forumowicze

Poszukuję zasobów informacji na temat kolei warszawsko-wiedeńskiej, a dokładnie informacji na temat pracowników tej że kolei (zdjęcia, dokumenty, legitymacje etc).

Mój praprapra..dziadek Alojzy Nowacki a następnie jego syn Władysław Nowacki byli pracownikami tej kolei między 1840 a 1900 rokiem.

Alojzy pracował na stacji Warszawa natomiast Władysław najprawdopodobniej w Rudzie Guzowskiej

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki :)

Z góry dziękuję
Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

[...]
Ostatnio zmieniony pt 17 lis 2023, 09:07 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Kilka razy były w handlu albumy kolejarzy. Pamiętam co najmniej jeden, bo opisywałem. Oczywiście były to albumy ręcznie wykonane, jak ktos odchodził na emeryturę czy z okazji jubileuszu. Byli tam również konduktorzy 1 i 2 klasy. Niższych pracowników nie przypominam sobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”