Zadzwonię do AP Bydgoszcz w celu wyjaśnienia tej sprawy. Jestem ciekaw co powiedzą.
Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- jurek.solecki

lukas49 pisze:Jak dotąd poza zapisywaniem ekranów nie ma innego sposobu. Nawet ich skalowanie zostało ostatnio ograniczone.
Mam jednak informację, że na przełomie września/października ma być wprowadzona możliwość pobierania całych plików.
to może po tej przerwie będzie można już pobierać scany
Jurek Solecki
-
Sroczyński_Włodzimierz

jak 21 VIII pisałem
http://www.genealogiawarchiwach.pl/lori ... efault.jpg
pobrać można, choć z wysiłkiem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- jurek.solecki

Włodku, opisz jak to robisz.Sroczyński_Włodzimierz pisze:jak 21 VIII pisałem
Pozdrawiam
Jurek Solecki
-
Sroczyński_Włodzimierz

Z uwagi na zapowiedź, że na przełomie września i października ma być udostępnione pobieranie w przyjazny dla użytkownika sposób oraz (co istotne:) informacje o "paśmie" 20Mb tylko i wyłącznie chciałbym o pobraniu konkretnego, "znalezionego tradycyjnie przez interfejs zaproponowany przez wykonawcę"
czyli zakładam, że wiesz co chcesz pobrać, znalazłeś, widzisz małe bądź fragment, szlag Cię trafia, że masz "sklejać", automatów nie tworzymy, nie zapychamy łączy etc i nie jest to instrukcja a ogólne uwagi:)
trochę się zmieniło o tamtego czasu (zapowiedź "ruszy" plus info o tym,że to 20 nie 100/200)
"składnia" czyli JAK wpisać (/full/full/0/default.jpg ) na stronie producenta oprogramowania wykorzystanego przez twórców (nie tylko na stronie producenta) dostępny opis: w serwisie mamy brak /full/full , "wymuszone" z podaniem pozycji początkowej, wielkości, rozdzielczości - czyli widok fragmentu
a CO wpisać..czyli "5400a441a193cf0005411dc53312150558254932178b"
znajdziesz (tu już za dużo opcji..bo i od przeglądarki lub narzędzia zależy) jak już dojdziesz do konkretnego skanu to i ciąg znaków identyfikujący plik i jego miejsce znajdziesz
gdzie w Twoim przypadku? możesz spróbować skorzystać z podanego i zobaczyć gdzie (przy widoku gwa) to występuje, w tym samym miejscu będzie analogiczny przy tym, który chcesz mieć niesklejany
przepraszam, że tak..ale skoro naprawdę niedługo ma działać ..i 20Mb..to już nie chciałbym na tacy, bo się kompletnie przytka..tym bardziej gdyby całość wątku (wraz z tematem "którędy jeśli :8080 wyciął adm/dostawca) jako elementy..
jeśli zapowiedź "udostępnione niedługo będzie" nie znajdzie potwierdzenia..będzie można wrócić do tematu w inny sposób, na razie zniechęcam do ambitniejszych prób wykraczających poza ściągniecie jednego wybranego
czyli zakładam, że wiesz co chcesz pobrać, znalazłeś, widzisz małe bądź fragment, szlag Cię trafia, że masz "sklejać", automatów nie tworzymy, nie zapychamy łączy etc i nie jest to instrukcja a ogólne uwagi:)
trochę się zmieniło o tamtego czasu (zapowiedź "ruszy" plus info o tym,że to 20 nie 100/200)
"składnia" czyli JAK wpisać (/full/full/0/default.jpg ) na stronie producenta oprogramowania wykorzystanego przez twórców (nie tylko na stronie producenta) dostępny opis: w serwisie mamy brak /full/full , "wymuszone" z podaniem pozycji początkowej, wielkości, rozdzielczości - czyli widok fragmentu
a CO wpisać..czyli "5400a441a193cf0005411dc53312150558254932178b"
znajdziesz (tu już za dużo opcji..bo i od przeglądarki lub narzędzia zależy) jak już dojdziesz do konkretnego skanu to i ciąg znaków identyfikujący plik i jego miejsce znajdziesz
gdzie w Twoim przypadku? możesz spróbować skorzystać z podanego i zobaczyć gdzie (przy widoku gwa) to występuje, w tym samym miejscu będzie analogiczny przy tym, który chcesz mieć niesklejany
przepraszam, że tak..ale skoro naprawdę niedługo ma działać ..i 20Mb..to już nie chciałbym na tacy, bo się kompletnie przytka..tym bardziej gdyby całość wątku (wraz z tematem "którędy jeśli :8080 wyciął adm/dostawca) jako elementy..
jeśli zapowiedź "udostępnione niedługo będzie" nie znajdzie potwierdzenia..będzie można wrócić do tematu w inny sposób, na razie zniechęcam do ambitniejszych prób wykraczających poza ściągniecie jednego wybranego
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
A ja pobieram w taki sposób: zdjęcie, które chcę pobrać otwieram bez opcji przybliżania następnie włączam opcję pełen ekran "F11" do tego kilka razy pomniejszam widok strony przy pomocy "ctrl" jednocześnie wciskając "-" (minus) dopiero po tym uruchamiam dostępne na stronie przybliżenie, ale nie powiększam tylko zmniejszam do maksimum i w ten sposób pobieram zdjęcie przez "zapisz obraz jako" prawym przyciskiem myszy. Pliki mają wielkość od 4 do 7 mb, jakość w miarę dobra- mnie zadowala.
Ze sposobem tym zapoznałam się na jakimś forum, być może nawet na tym
Ze sposobem tym zapoznałam się na jakimś forum, być może nawet na tym
Gorąca prośba
Proszę o uświadomienie jak mam wyszukiwać aktów z parafii które mnie interesuja.tak żeby mnie szlak nie trafił.
Nawiasem dla tej osoby która stworzyła program szumnie brzmiący dzięki Unii i etc ostrzegam że będzie mnie miała na sumieniu jak mnie faktycznie szlak trafi
Z pozdrowienia Urszula
Proszę o uświadomienie jak mam wyszukiwać aktów z parafii które mnie interesuja.tak żeby mnie szlak nie trafił.
Nawiasem dla tej osoby która stworzyła program szumnie brzmiący dzięki Unii i etc ostrzegam że będzie mnie miała na sumieniu jak mnie faktycznie szlak trafi
Z pozdrowienia Urszula
Witamula11 pisze:Gorąca prośba
Z pozdrowienia Urszula
Mam nadzieje, ze sie uda i szlag cie nie trafi
Pozdrawiam, Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
-
MonikaMaru

Urszulo, mnie też trafia, gdy muszę do tego bubla zajrzeć. Obrazków od groma, zajmują prawie całą stronę, włażą na tekst aktów, których bez powiększenia nie da się przegladać i to czekanie w nieskończoność - pojawi się skan, czy powtórzyć operację. Informatycy do bani i nie bardzo mają pojęcie czemu to ma służyć. "Wędrowałam" po różnych archiwach nie tylko polskich i czegoś takiego nie ma nigdzie.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
No coz...ja dzieki temu projektowi dotarlam do najbardziej tajemniczej czesci drzewa i jestem niezmiernie wdzieczna, ze moge przegladać oryginalne dokumenty z XIX w. siedzac z tylkiem w domu. Fakt, przegladanie na mniejszym ekranie jest denerwujace, bo kazdorazowe klikanie w "powieksz ..." zabiera duzo czasu. Ale nikt nie jest doskonaly!
Asia
Ostatnio zmieniony pn 28 wrz 2015, 20:21 przez ahavita, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Asiu, wdzięczność należy się tym, co skanowali te stareńkie dokumenty. Dawniej strony posypywano piaskiem dla osuszenia atramentu. Do skanowania na najnowszej generacji skanerach trzeba było każdą stronę księgi omieść szczoteczką i w ten sposób pozbawić ją resztek drobinek piasku. Była o ich pracy audycja w radiu.
A może niektórym potrzebna jest taka lekcja cierpliwości. Postaram się więc korzystając z genealogiiwarchiwach nie denerwować, no chyba, że od czasu do czasu "zaklnę jak prawdziwa lady".
Pozdrawiam,
Monika
A może niektórym potrzebna jest taka lekcja cierpliwości. Postaram się więc korzystając z genealogiiwarchiwach nie denerwować, no chyba, że od czasu do czasu "zaklnę jak prawdziwa lady".
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika