Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Potwierdzam ten fakt. Znalazłem więcej takich przypadków (kilka lat w jednym katalogu). :(
Zadzwonię do AP Bydgoszcz w celu wyjaśnienia tej sprawy. Jestem ciekaw co powiedzą.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Czy jest jakiś patent na kopiowanie skanów w dobrej rozdzielczości?
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Jak dotąd poza zapisywaniem ekranów nie ma innego sposobu. Nawet ich skalowanie zostało ostatnio ograniczone. :(
Mam jednak informację, że na przełomie września/października ma być wprowadzona możliwość pobierania całych plików.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

lukas49 pisze:Jak dotąd poza zapisywaniem ekranów nie ma innego sposobu. Nawet ich skalowanie zostało ostatnio ograniczone. :(
Mam jednak informację, że na przełomie września/października ma być wprowadzona możliwość pobierania całych plików.

to może po tej przerwie będzie można już pobierać scany

Jurek Solecki
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

już po przerwie - możliwości pobierania skanów nie znalazłem :-(
Pozdrawiam
Jarek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jak 21 VIII pisałem
http://www.genealogiawarchiwach.pl/lori ... efault.jpg
pobrać można, choć z wysiłkiem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:jak 21 VIII pisałem
http://www.genealogiawarchiwach.pl/lori ... efault.jpg
pobrać można, choć z wysiłkiem
Włodku, opisz jak to robisz.

Pozdrawiam
Jurek Solecki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Z uwagi na zapowiedź, że na przełomie września i października ma być udostępnione pobieranie w przyjazny dla użytkownika sposób oraz (co istotne:) informacje o "paśmie" 20Mb tylko i wyłącznie chciałbym o pobraniu konkretnego, "znalezionego tradycyjnie przez interfejs zaproponowany przez wykonawcę"
czyli zakładam, że wiesz co chcesz pobrać, znalazłeś, widzisz małe bądź fragment, szlag Cię trafia, że masz "sklejać", automatów nie tworzymy, nie zapychamy łączy etc i nie jest to instrukcja a ogólne uwagi:)
trochę się zmieniło o tamtego czasu (zapowiedź "ruszy" plus info o tym,że to 20 nie 100/200)

"składnia" czyli JAK wpisać (/full/full/0/default.jpg ) na stronie producenta oprogramowania wykorzystanego przez twórców (nie tylko na stronie producenta) dostępny opis: w serwisie mamy brak /full/full , "wymuszone" z podaniem pozycji początkowej, wielkości, rozdzielczości - czyli widok fragmentu

a CO wpisać..czyli "5400a441a193cf0005411dc53312150558254932178b"
znajdziesz (tu już za dużo opcji..bo i od przeglądarki lub narzędzia zależy) jak już dojdziesz do konkretnego skanu to i ciąg znaków identyfikujący plik i jego miejsce znajdziesz
gdzie w Twoim przypadku? możesz spróbować skorzystać z podanego i zobaczyć gdzie (przy widoku gwa) to występuje, w tym samym miejscu będzie analogiczny przy tym, który chcesz mieć niesklejany

przepraszam, że tak..ale skoro naprawdę niedługo ma działać ..i 20Mb..to już nie chciałbym na tacy, bo się kompletnie przytka..tym bardziej gdyby całość wątku (wraz z tematem "którędy jeśli :8080 wyciął adm/dostawca) jako elementy..
jeśli zapowiedź "udostępnione niedługo będzie" nie znajdzie potwierdzenia..będzie można wrócić do tematu w inny sposób, na razie zniechęcam do ambitniejszych prób wykraczających poza ściągniecie jednego wybranego
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

A ja pobieram w taki sposób: zdjęcie, które chcę pobrać otwieram bez opcji przybliżania następnie włączam opcję pełen ekran "F11" do tego kilka razy pomniejszam widok strony przy pomocy "ctrl" jednocześnie wciskając "-" (minus) dopiero po tym uruchamiam dostępne na stronie przybliżenie, ale nie powiększam tylko zmniejszam do maksimum i w ten sposób pobieram zdjęcie przez "zapisz obraz jako" prawym przyciskiem myszy. Pliki mają wielkość od 4 do 7 mb, jakość w miarę dobra- mnie zadowala.

Ze sposobem tym zapoznałam się na jakimś forum, być może nawet na tym :)
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ula11 »

Gorąca prośba
Proszę o uświadomienie jak mam wyszukiwać aktów z parafii które mnie interesuja.tak żeby mnie szlak nie trafił.
Nawiasem dla tej osoby która stworzyła program szumnie brzmiący dzięki Unii i etc ostrzegam że będzie mnie miała na sumieniu jak mnie faktycznie szlak trafi
Z pozdrowienia Urszula
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

ula11 pisze:Gorąca prośba
Proszę o uświadomienie jak mam wyszukiwać aktów z parafii które mnie interesuja.tak żeby mnie szlak nie trafił.
Nawiasem dla tej osoby która stworzyła program szumnie brzmiący dzięki Unii i etc ostrzegam że będzie mnie miała na sumieniu jak mnie faktycznie szlak trafi
Z pozdrowienia Urszula
Witam :) to dokumenty z archiwum panstwowego, więc raczej z urzedu, nie parafii. Najpierw wiec trzeba sprawdzic do jakiego urzedu przynalezala dana parafia. Wpisac nazwe miejscowosci (glowna strona) gdzie znajdowal sie urzad, wyswietla sie wszystkie dokumenty z danej miejscowosci.i rubryczki po lewej -data, wojewodztwo itd.potem po kolei : kliknac w tabelke "data" i wybrac z podpowiedzi rok, ktory nas interesuje.trzeba to zrobic, zeby dany rok "wskoczyl " i pokazaly sie wszystkie dostepne dokumenty z tego roku. Dalej w ten sam sposob , chociaz czasami zaznaczam po roku tylko kategorie (akta zgonow, malzenstw lub urodzen).
Mam nadzieje, ze sie uda i szlag cie nie trafi :) jakby co: "zaklnij jak prawdziwa lady" ;)
Pozdrawiam, Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ula11 »

Asiu ja to wiem ale program jest " jako lady" :wink: do niczego.Denerwuję się jak pisze:poczekaj na mniaturke,ur,śluby i zgony są w jednym roku,brak osobno wykazu spisów.Jednym słowem bubel.Chylę głowe Panom którzy stworzyli program dla metryk w Genealogach jak i Gen bazie
Z pozdrowieniami Urszula
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Urszulo, mnie też trafia, gdy muszę do tego bubla zajrzeć. Obrazków od groma, zajmują prawie całą stronę, włażą na tekst aktów, których bez powiększenia nie da się przegladać i to czekanie w nieskończoność - pojawi się skan, czy powtórzyć operację. Informatycy do bani i nie bardzo mają pojęcie czemu to ma służyć. "Wędrowałam" po różnych archiwach nie tylko polskich i czegoś takiego nie ma nigdzie.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

No coz...ja dzieki temu projektowi dotarlam do najbardziej tajemniczej czesci drzewa i jestem niezmiernie wdzieczna, ze moge przegladać oryginalne dokumenty z XIX w. siedzac z tylkiem w domu. Fakt, przegladanie na mniejszym ekranie jest denerwujace, bo kazdorazowe klikanie w "powieksz ..." zabiera duzo czasu. Ale nikt nie jest doskonaly! ;) Asia
Ostatnio zmieniony pn 28 wrz 2015, 20:21 przez ahavita, łącznie zmieniany 1 raz.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Asiu, wdzięczność należy się tym, co skanowali te stareńkie dokumenty. Dawniej strony posypywano piaskiem dla osuszenia atramentu. Do skanowania na najnowszej generacji skanerach trzeba było każdą stronę księgi omieść szczoteczką i w ten sposób pozbawić ją resztek drobinek piasku. Była o ich pracy audycja w radiu.

A może niektórym potrzebna jest taka lekcja cierpliwości. Postaram się więc korzystając z genealogiiwarchiwach nie denerwować, no chyba, że od czasu do czasu "zaklnę jak prawdziwa lady".

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”