Archiwum Państwowe we Lwowie - Ukraina
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Można, podpunkty 5, 6 i 7 to odpowiednio księgi urodzeń, małżeństw i zgonów. W tych podpunktach są wymienione dostępne księgi z zakresem dat i wskazaniem sygnatury. Przykładowo dla Glińska pierwsza pozycja w punkcie 5 to 1776-1793 (201/4а/1119), czyli księga urodzeń za lata 1776-1793 jest pod sygnaturą 1119 w zespole 201 opis 4a. Dla parafii, które wskazałaś, chyba wszystko jest w zespole 201/4a. Archiwum na swojej stronie nie wrzucało jeszcze skanów z tego zespołu, ale dużo jest na FamilySearch.
Księgi metrykalne parafii greckokatolickich z założenia są w zespole 201/4a, ale czasami mogły trafić np do zespołu 618 z rzymskokatolickimi przez nieprawidłowe rozpoznanie lub być częścią innej kolekcji. Z zespołu 408 to są jakieś pojedyncze księgi.
Tutaj księgi na FamilySearch:
Glińsko: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Zawisznia: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Trzeba pamiętać, że FS robiło zdjęcia 20 lat temu i czasami niektóre księgi są źle przypisane do parafii. Coś, co archiwum zdążyło już przez te lata poprawić w swoim katalogu. Na 99% to co podało Archiwum jest prawidłowe.
Księgi metrykalne parafii greckokatolickich z założenia są w zespole 201/4a, ale czasami mogły trafić np do zespołu 618 z rzymskokatolickimi przez nieprawidłowe rozpoznanie lub być częścią innej kolekcji. Z zespołu 408 to są jakieś pojedyncze księgi.
Tutaj księgi na FamilySearch:
Glińsko: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Zawisznia: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Trzeba pamiętać, że FS robiło zdjęcia 20 lat temu i czasami niektóre księgi są źle przypisane do parafii. Coś, co archiwum zdążyło już przez te lata poprawić w swoim katalogu. Na 99% to co podało Archiwum jest prawidłowe.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Dzień dobry,
Potrzebuję pomocy w skanowaniu ksiąg Zemskiego i Grodskiego Sądu Przemysłelskiego: najpierw rejestry: Nazwa zespołu: 14, op. 1,2,3,4. gotowy zapłacić za tę pracę.
Może ktoś już zdigitalizował te dokumenty?
Jeżeli ktoś posiada kontakty osób pracujących w tym archiwum będę wdzięczny za przesłanie!
Paweł
Potrzebuję pomocy w skanowaniu ksiąg Zemskiego i Grodskiego Sądu Przemysłelskiego: najpierw rejestry: Nazwa zespołu: 14, op. 1,2,3,4. gotowy zapłacić za tę pracę.
Może ktoś już zdigitalizował te dokumenty?
Jeżeli ktoś posiada kontakty osób pracujących w tym archiwum będę wdzięczny za przesłanie!
Paweł
- marcin_kowal

- Kontakt:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20LibraryJakubR pisze:Dzień dobry,
czy orientują się Państwo, czy dostępne teczki legitymacyjne galicyjskie z Archiwum we Lwowie są dostępne online?
Pozdrawiam
Jakub
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Panie Marcinie,marcin_kowal pisze:https://www.familysearch.org/search/cat ... %20LibraryJakubR pisze:Dzień dobry,
czy orientują się Państwo, czy dostępne teczki legitymacyjne galicyjskie z Archiwum we Lwowie są dostępne online?
Pozdrawiam
Jakub
Przy okazji innego pytania https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 30b56a3a9c
Pojawiła się kwestia kompletności udostępnionych aktów z Fondów 575 (Wydział Stanu) i 165 (Wydział Krajowy). Opisy zawarte w przewodniku po Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym we Lwowie dość krótko opisują te materiały (przewodnik dostępny na stronie internetowej, jak i przetłumaczony na język polski). Sam niedawno miałem pytanie o istnienie tzw. Ksiąg majestatycznych do których wpisywano szlachtę galicyjską. Osoba pytająca nie potrafiła uzyskać konkretnej odpowiedzi ze strony archiwum.
Pozdrawiam TL
Ale na FS nie ma całego fondu 165 - księgi majestatyczne są w opisie 6a.Tomasz_Lenczewski pisze:Pojawiła się kwestia kompletności udostępnionych aktów z Fondów 575 (Wydział Stanu) i 165 (Wydział Krajowy). Opisy zawarte w przewodniku po Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym we Lwowie dość krótko opisują te materiały (przewodnik dostępny na stronie internetowej, jak i przetłumaczony na język polski). Sam niedawno miałem pytanie o istnienie tzw. Ksiąg majestatycznych do których wpisywano szlachtę galicyjską. Osoba pytająca nie potrafiła uzyskać konkretnej odpowiedzi ze strony archiwum.
Ja chętnie dowiedziałbym czym była Księga Metryk Stanowych - do jakich celów służyła.
Łukasz
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Tak, ale cały Fond 165 nie dotyczył wyłącznie metryk szlacheckich, a mnie chodziło o metryki szlacheckie, które są udostępnione plus ewentualnie inne materiały. Jego wielkość to 15 870 j.a. Szkoda, że nie podają mb. Przy niewielkim F. 575 Wydziału Stanów, który liczy 401 j.a., a sprawy szlacheckie w nim zawarte obejmują okres do 1920 r., w sensie chronologicznym.
Szanowni Państwo,
Z przykrością dołączam do grona oszukanych przez "Pamięć Bliskich", która działa we Lwowie.
Moje pierwsze doświadczenie z tą firmą było pozytywne, korespondencja była na bieżąco aktualizowana, do czasu zbliżania się terminu przedstawienia mi wyników Zlecenia.
Wówczas kontakt z p. Pawłem Młodnickim urwał się i dopiero po roku otrzymałem mail z wynikiem mojego Zlecenia.
Miałem nadzieję, że był to tzw "wypadek przy pracy".
Kwestia nowego mojego Zlecenia była już omawiana z inną osobą, z p. Michałem Lewickim, choć styl korespondencji był mocno zbliżony do stylu P. Młodnickiego.
Ponieważ bardzo zależało mi na wynikach drugiego Zlecenia, dokonałem opłaty i czekałem cierpliwie na wyniki.
W pewnym momencie M. Lewicki rozpoczął zasypywanie mnie mailami z zapowiedzią udostępnienia wyniku. Pisał wręcz, że udostępni mi "już tego wieczoru"....
Było to już irytujące, poprosiłem, aby przedstawił mi w końcu te wyniki, usłyszałem historię, że jego dwóch pracowników zostało wcielonych do ukraińskiej armii w drodze do pracy... Stąd jego milczenie i opóźnienie...
Od tego momentu czekam bez jakiejkolwiek reakcji ze strony "Pamięć Bliskich" od ponad trzech miesiecy. Zarządałem zwrotu pieniędzy, ale oczywiście brak reakcji że strony "Pamięć Bliskich".
Myślę, że oszukane osoby przez p. P. Młodnickiego i jego żonę Zofiia Młodnicka (to na jej konto wpłaca się opłaty za Zlecenia), powinni się zorganizować i wynająć prawnika do pozwu zbiorowego w celu odzyskania utraconych pieniędzy.
Inaczej ten proceder będzie kontynuowany.
Jaka jest Państwa opinia?
Pozdrawiam Wszystkich!
Arek
Z przykrością dołączam do grona oszukanych przez "Pamięć Bliskich", która działa we Lwowie.
Moje pierwsze doświadczenie z tą firmą było pozytywne, korespondencja była na bieżąco aktualizowana, do czasu zbliżania się terminu przedstawienia mi wyników Zlecenia.
Wówczas kontakt z p. Pawłem Młodnickim urwał się i dopiero po roku otrzymałem mail z wynikiem mojego Zlecenia.
Miałem nadzieję, że był to tzw "wypadek przy pracy".
Kwestia nowego mojego Zlecenia była już omawiana z inną osobą, z p. Michałem Lewickim, choć styl korespondencji był mocno zbliżony do stylu P. Młodnickiego.
Ponieważ bardzo zależało mi na wynikach drugiego Zlecenia, dokonałem opłaty i czekałem cierpliwie na wyniki.
W pewnym momencie M. Lewicki rozpoczął zasypywanie mnie mailami z zapowiedzią udostępnienia wyniku. Pisał wręcz, że udostępni mi "już tego wieczoru"....
Było to już irytujące, poprosiłem, aby przedstawił mi w końcu te wyniki, usłyszałem historię, że jego dwóch pracowników zostało wcielonych do ukraińskiej armii w drodze do pracy... Stąd jego milczenie i opóźnienie...
Od tego momentu czekam bez jakiejkolwiek reakcji ze strony "Pamięć Bliskich" od ponad trzech miesiecy. Zarządałem zwrotu pieniędzy, ale oczywiście brak reakcji że strony "Pamięć Bliskich".
Myślę, że oszukane osoby przez p. P. Młodnickiego i jego żonę Zofiia Młodnicka (to na jej konto wpłaca się opłaty za Zlecenia), powinni się zorganizować i wynająć prawnika do pozwu zbiorowego w celu odzyskania utraconych pieniędzy.
Inaczej ten proceder będzie kontynuowany.
Jaka jest Państwa opinia?
Pozdrawiam Wszystkich!
Arek
Fond 618 Opis 2
Witam,
Centralne Archiwum Historyczne we Lwowie utknęło w swoim E-Archiwum, Fond jak w temacie postu, na numerze 618-2-3235. Czy ktoś z Państwa orientuje się z jaką częstotliwością dodawane są tam nowe skany ? Interesują mnie wyższe numery.
Pozdrawiam,
Maryla T.
Centralne Archiwum Historyczne we Lwowie utknęło w swoim E-Archiwum, Fond jak w temacie postu, na numerze 618-2-3235. Czy ktoś z Państwa orientuje się z jaką częstotliwością dodawane są tam nowe skany ? Interesują mnie wyższe numery.
Pozdrawiam,
Maryla T.
- TomaszSaczawa

Fond 618 Opis 2
W tym roku to wygląda tak:
- 13 września f. 618, op. 2, spr. 3201-3235
- 29 czerwca ф. 618, оп. 2, спр. 3161-3200
- 15 maja f. 618, op. 2, spr. 2. 3121-3160
- 21 kwietnia ф. 618, оп. 2, спр. 3051-3120
- 1 marca ф. 618, оп. 2, спр. 3001-3050
- 1 luty ф. 618, оп. 2, спр. 2901-3000
-12 stycznia ф. 618, оп. 2, спр. 2801-2900
Pozdrawiam
Tomek
- 13 września f. 618, op. 2, spr. 3201-3235
- 29 czerwca ф. 618, оп. 2, спр. 3161-3200
- 15 maja f. 618, op. 2, spr. 2. 3121-3160
- 21 kwietnia ф. 618, оп. 2, спр. 3051-3120
- 1 marca ф. 618, оп. 2, спр. 3001-3050
- 1 luty ф. 618, оп. 2, спр. 2901-3000
-12 stycznia ф. 618, оп. 2, спр. 2801-2900
Pozdrawiam
Tomek
- TomaszSaczawa

każda z tych "jednostek" (спр. - справа) to osobna księga licząca od kilkudziesięciu do kilkuset stron, do końca digitalizacji pozostało jeszcze prawie 800 ksiąg (według katalogu), najlepiej śledzić Archiwum na FB https://www.facebook.com/TSDIAL/tutmiak pisze:Dziękuję Tomku !
Czyli od stycznia do czerwca tego roku dodawali średnio po 100 skanów co miesiąc, a później długa przerwa od 13 września do teraz. Czyżby dlatego, że lato ? Może mieli przerwę wakacyjną ? Mam nadzieję, że dodadzą coś przed lub około 13 listopada.
Pozdrawiam,
Maryla T.
Pozdrawiam
Tomek
Po wielu latach na FamilySearch zaczęły pojawiać się nowe księgi metrykalne z lwowskiego archiwum. Na razie zespół 201/4a (greckokatolickie), czyli w sumie coś czego na swojej stronie archiwum raczej długo nie zamieści, bo im powoli schodzi wrzucanie zespołu 618.
https://www.familysearch.org/records/im ... place=5342
https://www.familysearch.org/records/im ... place=5342
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Hubercie,
serdeczne dzięki za wrzucenie linku do ksiąg grekokat. Archiwum lwowskiego dostępnych u Mormonów. Przejrzałam je szybko i .....jestem bardzo rozczarowana. I to nie po raz pierwszy, gdyż jestem także zawiedziona słabym tempem wrzucania ksiąg Fondu 618/rzymskokat. Natomiast jeśli chodzi o udostępnienie u Mormonów Fondu 201/grekokat. to zastanawiam się dlaczego zaczynają filmować księgi metrykalne cerkwi małych wiosek i miasteczek, zamiast zacząć od Lwowa i innych dużych miast Eparchii lwowskiej ? To samo odnosi się do zdjęć od str. 5, czyli genealogia i dokumenty personalne Lanckorońskich. Te materiały nie cieszą się chyba tak wielkim powodzeniem, aby je filmować tuż na rozpoczęcie, gdyż jest to materiał potrzebny wąskiej grupie historyków a nie stale powiększającej się w zawrotnym tempie grupie genealogów hobbystów.
No cóż, z jednej strony dzięki Archiwum za udostępnianie co raz to nowych ksiąg, z drugiej zaś, patrząc na szybkość z jaką Mormoni filmowali tamże księgi w latach poprzednich, istnieje pewien niedosyt. Sama wysłałam 2 tygodnie temu email do archiwum z zapytaniem, kiedy pojawią się nowe skany fondu 618, ale nie odpowiedzieli. I chyba nie odpowiedzą !
Pozdrawiam,
Maryla T.
serdeczne dzięki za wrzucenie linku do ksiąg grekokat. Archiwum lwowskiego dostępnych u Mormonów. Przejrzałam je szybko i .....jestem bardzo rozczarowana. I to nie po raz pierwszy, gdyż jestem także zawiedziona słabym tempem wrzucania ksiąg Fondu 618/rzymskokat. Natomiast jeśli chodzi o udostępnienie u Mormonów Fondu 201/grekokat. to zastanawiam się dlaczego zaczynają filmować księgi metrykalne cerkwi małych wiosek i miasteczek, zamiast zacząć od Lwowa i innych dużych miast Eparchii lwowskiej ? To samo odnosi się do zdjęć od str. 5, czyli genealogia i dokumenty personalne Lanckorońskich. Te materiały nie cieszą się chyba tak wielkim powodzeniem, aby je filmować tuż na rozpoczęcie, gdyż jest to materiał potrzebny wąskiej grupie historyków a nie stale powiększającej się w zawrotnym tempie grupie genealogów hobbystów.
No cóż, z jednej strony dzięki Archiwum za udostępnianie co raz to nowych ksiąg, z drugiej zaś, patrząc na szybkość z jaką Mormoni filmowali tamże księgi w latach poprzednich, istnieje pewien niedosyt. Sama wysłałam 2 tygodnie temu email do archiwum z zapytaniem, kiedy pojawią się nowe skany fondu 618, ale nie odpowiedzieli. I chyba nie odpowiedzą !
Pozdrawiam,
Maryla T.
Pewnie jak to Ukraińcy, jak coś idzie nie po ich myśli to się obrażają nawet w tak małostkowych sprawach jak umieszczanie skanów 618/2 - które dotyczą Lachów. Sam jestem ciekawy kiedy będzie coś nowego a tu ani widu ani słychu... Jak u Barei. Ja jestem kierownikiem tej szatni i co mi zrobisz?tutmiak pisze:Hubercie,
Pozdrawiam,
Maryla T.