Diecezja Łowicka -indeksacja

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Mija rok i dwa miesiące od rozpoczęcia dygitalizacji Archiwum Diecezjalnego w Łowiczu.

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -133.phtml

Eliza uporządkowała i sfotografowała już wszystkie księgi dostępne w tym archiwum.
Teraz fotografuje księgi dostarczane na czas dygitalizacji z Parafii.
Przewidujemy że potrwa to jeszcze cały 2015r.
Sporządziliśmy spis tego co zostało już zrobione

http://cwiklinski.pl/ptg/ad_lowicz.pdf
http://cwiklinski.pl/ptg/adlowicz.pdf

Dziękujemy wszystkim którzy się czynnie włączyli w to dzieło, indeksując, wspomagając swoją pracą w archiwum,
jak też wspomagając nas sprzętowo i finansowo. (akcja jest prowadzona prywatnie bez jakiegokolwiek wsparcia ze strony PTG)

Życzymy wszystkim aby nasza akcja owocowała dalszymi skanami ksiąg z terenu Diecezji Łowickiej.

pozdrowienia

Eliza Parcheniak
Leszek Ćwikliński
KARSKIRADWAN

Sympatyk
Adept

Post autor: KARSKIRADWAN »

Witam serdecznie:)
1.jeśli to możliwe poprosiłbym o sfotografowanie ksiąg z par w Mikołajewie k/Sochaczewa i Szymanowa . Są tam również księgi z nieistniejącej parafii w Białyninie k/Sochaczewa z okresu do 1815 roku. a może nawet i z innych parafii.
2. Czy jest możliwe sfotografowanie jedynej , znanej mi księgi ur śl zg z Sochaczewa z okresu od 1680 do 1805. Znajduje się w AGAD na Długiej w Warszawie.
Mógłbym je indeksować
Pozdrawiam wszystkich Genealogów i życzę pomyślności w Nowym Roku 2015
Dariusz Karski
Awatar użytkownika
bartoszchwiałkowski

Sympatyk
Ekspert

Post autor: bartoszchwiałkowski »

Leszku,

wysłałem Tobie zamówienie prywatną wiadomością wraz z adresem email. Eliza zresztą z pewnością go dobrze zna.

Pozdrawiam noworocznie
Bartek
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Mam pytanie:

Czy po sfotografowaniu/indeksacji akt parafii spoza archiwum będzie można dotrzeć do skanu aktu przyjeżdżając do AD w Łowiczu np. na jakimś komputerze?

Czyli np. parafia Mikołajew. Jest sfotografowana, zindeksowana, księgi wracają na parafię i teraz np. na parafii ksiądz na parafii mówi, że nie udostępni żadnych aktów bo są zrobione skany dla archiwum.

Chodzi mi o to czy można będzie przeglądać te skany bezpośrednio w AD Łowicz tak jak to ma miejsce w AP Łódź jeśli chodzi o skany z AA Łódź?

Pozdrawiam

Piotr
besla35

Sympatyk

Post autor: besla35 »

Witam, orientuje sie ktoś, kto indeksuje parafie:Sochaczew od roku 1870 (jestem zainteresowany i moge pomoc), Trojanów(moge pomoc) i Rybno oraz Brochów (jak jest)? To sa parafie moich przodkow i bardzo mi zalezy
Pozdrawiam Bernard
zbyszek.p70
Mistrz

Post autor: zbyszek.p70 »

Witam
Można już zamawiać metryki z AD Łowicz przez internet. Zdjęcie metryki otrzymuje się pocztą elektroniczną http://adlowicz.wix.com/archiwum#!udost ... -zdj/c21oz po opłaceniu na konto odpowiedniej kwoty, kontakt: archiwum(at)diecezja.lowicz.pl *
pozdrawiam
Zbyszek

* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać e-mail w wątkach na Forum – > Regulamin
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Tak, wszystko opisali ładnie na http://adlowicz.wix.com/archiwum
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Ależ biznes. Wolontariusze wykonali całą pracę: zrobili zdjęcia (swoim sprzętem), posegregowali i ponumerowali pliki, zindeksowali, a archiwum będzie teraz kasowało po 20 zł za wysłanie maila ze skanem. Ciekawe czy to też będzie robił wolontariusz.

Z goryczą,
ML
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dodałabym jeszcze, że wolontariusze za swoją niełatwą pracę otrzymali już gratyfikację - darmowy dostęp do skanów, które zindeksowali.
Przy okazji - wkrótce do Geneteki przekażę indeksy chrztów z Inowłodza za lata 1695-1777.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Luziński_Marcin pisze:
Radosław.Konca pisze: Pewnie, że na tle stawek z APów czy niektórych archiwum diecezjalnych to nie jest tanio (ale i nie jest najdrożej), ale warto zauważyć jasne strony - jest w ogóle możliwość ściągnięcia pliku za cenę biletu autobusowego (wte i nazad) z sąsiedniego miasteczka powiatowego. Jak już słusznie podniosła Krystyna - jeśli to dla kogoś zbyt wiele albo potrzebuje wielu aktów i ma nadmiar czasu, to może sobie sam popstrykać za darmochę.
Postęp jest i pozostaje mieć nadzieję, że zasoby archiwum powiększą się o akta z wielu parafii, które dotąd ich nie przekazały. Dla tych, którzy szukają w tych "nieprzekazanych" 20 PLN za akt to wcale nie byłoby wiele...

RK
Mam raczej na myśli nie wysokość opłat, tylko fakt, że ktoś teraz zbiera owoce cudzej pracy.
Nie byłoby "cudzej pracy", gdyby nie było zgody na dostępność do zbiorów i ich fotografowanie, może i to warto przypomnieć.
Tylko Eliza wie jaki jest stan ksiąg i jakie nakłady finansowe należałoby ponieść na ich konserwację.
Tylko część ksiąg, ta będąca w archiwum Łowiczu została sfotografowana.
Reszta jest w parafiach, z których, oby zostały dowiezione [pewnie na koszt parafii lub diecezji] do archiwum w Łowicz a Elizie chciało się bardzo wcześnie wstawać, dojechać z Łodzi do Łowicz ………….

-----
Krystyna
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Właśnie zamówiłam 2 skany z Łowicza, chociaż interesuje mnie znacznie więcej dokumentów. Teraz robię ich przegląd i wybieram tylko najważniejsze do kolejnego zamówienia.
Dla Elizy i reszty ekipy - serdeczne podziękowania :k:.
Pozdrawiam -
Joanna
morloth

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: morloth »

Mam pytanie do ksiąg z Szymanowa.
Według listy podanej kilka stron temu w tym temacie, księgi chrztów mają przerwę między 1752 a 1789 rokiem. Jednak w genetece pojawiają się wpisy z tego okresu, a więc księgi powinny być.
Czy w takim razie te księgi będą jeszcze fotografowane? A może już są zrobione, ale jest błąd w spisie?

Pozdrawiam,
Marcin
Zawistowski_Adam

Sympatyk

Post autor: Zawistowski_Adam »

Witam serdecznie,
Przepraszam że wtrącam się Państwa burzliwą wymianę zdań, ale mam pytanie nieco z innej beczki.
Czy w zasobach AD Łowicz znajdują się także akta metrykalne z parafii Kamion ?
W zasobach AP jest jedynie od lat 90 i są dostępne w genetece.
Dziękuję
Adam
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Zawistowski_Adam pisze:Witam serdecznie,
Przepraszam że wtrącam się Państwa burzliwą wymianę zdań, ale mam pytanie nieco z innej beczki.
Czy w zasobach AD Łowicz znajdują się także akta metrykalne z parafii Kamion ?
W zasobach AP jest jedynie od lat 90 i są dostępne w genetece.
Dziękuję
Adam
Adamie, niestety nie ma :cry:
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Diecezja Łowicka -indeksacja

Post autor: maria.j.nie »

Dyskusję o opłatach w Archiwum przeniosłam do tematu "Opłaty w archiwach" http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-3572.phtml

Pozdrawiam serdecznie Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”