dziekuje bardzo
Janino, a czy "za numerem" moze oznaczac pierwszy dom obok nr 1? Inne jego dzieci rodza sie pod 1, ale jedynka jest palacem i nie byl jego. A tu jest napisane "jego".
I co to za zawod: "majster kasianycki"?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tylko raz spotkałeś z aktach Stanisława Orzochowskiego?, może gdzieś zapisano czytelniej co robił.Litwos pisze:
I co to za zawod: "majster kasianycki"?

I tak krok po kroku... kunsztu parciany-skiego, czyli blisko płótnaLitwos pisze: Jednak literka P? i chyba jest plociennikiem
Wydaje mi sie, ze tam jest napisane "bez numeru" - w innej znalazlem rowniez taki zwrot wyraznie.Janina_Tomczyk pisze:Jeśli chodzi o numer domu to coś w rodzaju 60 napisał, ale potem coś na tym zagryzmolił i pewności nie ma.
Urzednik stanu cywilnego wykazal sie kunsztem slowa nabazgranegoKrystyna.waw pisze: I tak krok po kroku... kunsztu parciany-skiego, czyli blisko płótna Smile
https://sjp.pwn.pl/doroszewski/parciak;5469848.html

Faktycznie nabazgrane.Bartosz_Sko pisze:Witam.
Wiele aktów pisanych ręcznie już odczytałem, ale ten sprawia mi problemy, zwłaszcza jeśli chodzi o nazwy miejscowości. Proszę o pomoc w odczytaniu informacji dotyczących pana młodego - Jana Skórzewskiego.
Akt 22 małżeństwa z 1849 wyciągnięte z Akt stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Grabowie poniżej.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 903&y=1093
z góry dziękuję
Bartosz S

to co w kropkach(...) obydwóch Posesorów Dóbr PiaskiJaroslawPrzypis pisze:Witam
Działo się w mieście Grabowie dnia pierwszego sierpnia tysiąc osiemset czterdziestego dziewiątego o godzinie dziewiątej rano. Wiadomo czynimy,iż w przytomności świadków Franciszka Leszewskiego lat pięćdziesiąt pięć i Stanisława Leszewskiego lat dwadzieścia jeden mających (...) w Piaskach zamieszkałych zostało zawarte religijne małżeństwo pomiędzy Janem Skórzewskim kawalerem gorzelanem (wykwalifikowany pracownik gorzelni, nadzorujący pracowników) we wsi Brzyskach zamieszkałym, w mieście Ponicu w Księstwie Poznańskim urodzonym z Mateusza i Marianny z Sanichniewskich (bądź Janichniewskich) małżonków Skórzewskich obojga zmarłych lat trzydzieści dwa mającym....