Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

karmat pisze:Ze swojego konta na FS nie mam dostępu do pojedynczych obrazków z filmów bez ikony, więc to jest zabezpieczone "403 - Access to artifact denied". Chyba, że ktoś ma konto jakiegoś superusera, bo żeby przeglądać zdjęcia trzeba być zalogowanym, w przeciwnym wypadku "401 - Unauthorized (anonymous session)". Wobec czego nie chce mi się wierzyć w opowieści o działających aplikacjach do tego procederu.
Bo nie było takiego programu.

karmat pisze:@Aneta: Mają wgląd na nadzwyczaj duży i nienaturalny ruch ze strony zalogowanego użytkownika. Nie wszystko da się z automatu od razu wychwycić, musi być jakieś zgłoszenie, wtedy przegląda się logi z danego okresu czasu. Możesz się cieszyć, że nie zablokowali Ci konta dzięki używaniu FS Downloadera ;)
Im wystarczał ustawiony limit zapytań do serwera. Można było nawet go przekroczyć na przeglądarce, gdy się za szybko przeglądało skany.

karmat pisze:Podsumowując, FS mogłoby oficjalnie udostępnić funkcjonalność pobierania całej "legalnej" księgi, tak jak to jest w SZWA, ale patrząc na to jak te pliki są u nich zorganizowane, to wątpię, żeby mogli to optymalnie zrobić ;)
Taka opcja kiedyś była, ale czy jest dostępna dla jakiegoś zespołu teraz, to nie wiem.
Łukasz
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Według mnie nie ma tu niczego nielegalnego, raczej wątpliwego etycznie. Nie dochodzi tu do żadnego przełamywania zabezpieczeń, więc jaka miałaby być podstawa prawna. Poza tym do takich rzeczy lepiej mieć drugie konto ;)
Pozdrawiam, Irek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

karmat pisze: @Aneta: Mają wgląd na nadzwyczaj duży i nienaturalny ruch ze strony zalogowanego użytkownika. Nie wszystko da się z automatu od razu wychwycić, musi być jakieś zgłoszenie, wtedy przegląda się logi z danego okresu czasu. Możesz się cieszyć, że nie zablokowali Ci konta dzięki używaniu FS Downloadera ;)
Nie wiem co FS uważa za hurtowe ściąganie - osobiście ściągnęłam kilka roczników bodaj z dwóch parafii, w celu ich indeksacji. I to wszystko.
Oczywiście cieszę się, że mogłam to zrobić bez przeszkód.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Nie, to już się nie da. Po zobaczeniu kilku ston wszystko staje i dopiero po wielu godzinach działa od nowa. Limit jakiś wprowadzili. A jeżeli tak, to wyjątkowo durny. Kilka stron.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

W kilka stron, to ja nie znajdę w ogóle tego czego szukam - nawet jeśli to jest 1 pojedynczy akt :?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
stanley1980

Nieaktywny

Post autor: stanley1980 »

Lakiluk pisze:Bo nie było takiego programu.
Program był i jest... oczywiście osoby z niego korzystające nie pochwalą się nim tutaj.
Od dawna szukałem 3 filmów bez ikonki ze strony:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Pisałem do różnych osób, znajomych i nieznajomych...
Dwa dni temu otrzymałem link do tych filmów.
Nie wiem kto i jakim programem to pobrał, ale filmy mam już na komputerze i przez noc przybyło mi kuzynów.
Lakiluk

Sympatyk

Opowiadasz bajki. Te skany zostały pobrane przez kogoś z mormonów.
Łukasz
stanley1980

Nieaktywny

Post autor: stanley1980 »

Lakiluk pisze:Opowiadasz bajki. Te skany zostały pobrane przez kogoś z mormonów.
Ciepło, ciepło... ale nie gorąco...
Teraz fakty, dla ciebie bajki.
Filmy z dowolnymi ikonkami można pobierać przy pomocy specjalnego programu autorstwa S.O. i posiadania konta fs.
Konto zwykłe pozwala na pobieranie tylko filmów z ikonką aparatu fotograficznego, bez kluczyka.
Konto LSD (członka kościoła) pozwala na pobieranie większości filmów z kluczykim oraz filmów z Ukrainy, gdzie Download jest niedostępny.
Większość filmów z kluczykiem dostępna jest w CHR - czytelniach kościoła mormońskiego.
W sieci można zdobyć wszystko... można mieć konto mormońskie nie będąc mormonem.
Filmy bez ikonek nie są dostępne w CHR.
Filmy bez ikonek można pobierać przy pomocy innego programu, autorstwa C.H. - tutaj wystarczy zwykłe konto fs.
Lakiluk

Sympatyk

No to podaj ten program, albo nie pisz bajek.
Łukasz
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bialas_Malgorzata »

od wczoraj po zalogowaniu ukazuje się pusta strona w FS
chyba teraz tu coś nawaliło
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Ostatnio zmieniony pt 02 gru 2022, 13:30 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

stanley1980.

To tobie się opłacało dla kilku kuzynów tyle filmów ściągać ???
No ja szukam przodków a nie kuzynów .
To znaczy ,że szukamy zupełnie kogoś innego
Pozdrawiam
marek_kapella

Post autor: marek_kapella »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Nie wiecie co się dzieje!?
Od dłuższego czasu po obejrzeniu kilku skanów pokazuje się błąd i podgląd nie działa. Niezaleznie od przeglądarki. Pokazuje się "błąd ładowania zdjęcia-spóbuj później"
Tak rzeczywiście czasami się zdarza. Wtedy wystarczy albo odświeżyć stronę, a najlepiej ponownie się zalogować i jest ok.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

marek_kapella pisze:
Małgorzata_Kulwieć pisze:Nie wiecie co się dzieje!?
Od dłuższego czasu po obejrzeniu kilku skanów pokazuje się błąd i podgląd nie działa. Niezaleznie od przeglądarki. Pokazuje się "błąd ładowania zdjęcia-spóbuj później"
Tak rzeczywiście czasami się zdarza. Wtedy wystarczy albo odświeżyć stronę, a najlepiej ponownie się zalogować i jest ok.
jednak nie wystarcza, gdyby tylko taki drobiazg pomógł to bym nie sygnalizował problemu :)
marek_kapella

Post autor: marek_kapella »

jednak nie wystarcza, gdyby tylko taki drobiazg pomógł to bym nie sygnalizował problemu :)[/quote]
To ciekawe, ja wczoraj całe popołudnie przejrzałem kilka roczników ksiąg, łącznie może kilkaset skanów (tylko tych, które nie interesowały) i może raz lub dwa się cos zacięło. Dzisiaj działa bez problemu.
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

Arku

Problem wynika z eksploatacji systemu operacyjnego .
U mnie nic się nie zacina ani nie blokuje .
A pracuję na Linux SUSE
Chodzi jak burza a ściągam wiele ksiąg , bo lubię mieć własne archiwa .
Wyczyść cała historię .
Przeładuj komputer i nic sie nie będzie dziać .
Mariusz
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”