Witam
Mam pytania o akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Miechowie
1. Brakuje aktów z lat od 1826/1835/1840 (śluby/zgony/urodzenia) do 1861 czy to skanów na metryki.genealodzy czy po prostu w samym archiwum państwowym. Z częściowej indeksacji na geneteka.genealodzy wykonanej przez aniaosin oraz Urszula_Pogoń wychodzi na to że akta te są w archiwum parafialnym. Jaki w tym przypadku jest tryb?
Czy parafia może sobie to przechowywać w nieskończoność czy jest jakiś proces dzięki któremu można by to przenieść do Archiwum Państwowego lub Archidiecezjalnego w Kielcach tak jak to jest w przypadku pozostałych lat?
2.Wczoraj rozmawiałem z pracownikiem Urzędu Stanu Cywilnego w Miechowie, który powiedział mi że dzisiaj (14.10.2020) mają zawieźć księgi z lat 1913-1919 do Archiwum Państwowego w Kielcach. Czy ktoś się orientuje ile może potrwać zanim te księgi będą mogły być udostępnione? Oraz po jakim czasie będą zeskanowane i dostępne chociażby na metryki.genbaza? (Tak, domyślam się, że jest to związane z dobrą wolą i chęcią różnych osób, ale ile to np. trwało w przypadku innych podobnych sytuacji)
Może to głupie i podstawowe pytania ale jestem nowicjuszem, więc mam nadzieję, że mi wybaczycie
Pozdrawiam,
Michał