Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

darek65

Sympatyk

Post autor: darek65 »

Dziękuje i Pozdrawiam Darek
golab

Post autor: golab »

Mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Stanisław Resiak i Marianna Resiak ?
Zastawie kolonia
Parafia: Międzyrzec Korecki lub Ludwipol
Gmina: Ludwipol
Powiat: Kostopol
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

golab pisze:Mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Stanisław Resiak i Marianna Resiak ?
Zastawie kolonia
Parafia: Międzyrzec Korecki lub Ludwipol
Gmina: Ludwipol
Powiat: Kostopol
Koloni Zastawie na Wołyniu było kilka. Przeszukałem i to co znalazłem jest poniżej i pewnikiem dot. tego nazwiska.
Parafia Międzyrzec Korecki
Resiak Michał, kielecka gubernia (r.: Aleksander i Franciszka z Wychowańców) i Józefa Mróz, gubernia kielecka; zw. mał. w 1890r. (1890/7)
Reszak Stefan (r.: Aleksander i Franciszka z Wychowańców) i Katarzyna Szeferówna; zw. mał. w 1894r. (1894/6)
Parafia Niewirków:
Resiak Antoni, kielecka gubernia (r.: Michał i Józefa z Mrozowskich) i Maria Grabowska warszawska gubernia; zw. mał. w 1915r. (1915/12)
Parafia Ludwipol:
Resiak Leokadia, c. Antoniego lat 45 i Marii lat 44 z Grabowskich, zamieszkałych w Zastawiu, gmina Ludwipol, powiat Kostopol, zawód ojca: rolnik; ur. 24.06.1939 w Zastawiu, ochrz. 12.07.1939 przez ks. Bolesława Żylińskiego, chrzestni: Józef Kałuża i Franciszka Resiak, ż. Bolesława, nr aktu 39/1939
Edmund
golab

Post autor: golab »

Dziękuję. Możliwe, że Antoni i Franciszka to rodzeństwo Stanisława. Stanisław z żoną zostali zamordowani pod koniec czerwca 1943 r.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Witajcie. Czy może ktoś z Was ma dostęp do poniższych akt, lub może ma wynotowane informacje na temat tych ślubów? Poniższe informację "od Ks. Żurka". Zależy mi na rodzicach młodych 🙂
Z góry dziękuję za jakąkolwiek informację 🙂
Feliks Klepuszewski i Michalina Kuriata ślub w 1890 Brezne
Piotr Szachniewicz i Anastazja Żygadło ślub w 1877 Niewirków
Jan Szachniewicz i Małgorzata Dąbrowska 1853 Niewirków
Franciszek Rakowski i Kamila Dziembowska/Ziembowska 1887 Brezne
Ludwik Rakowski i Barbara Kitowska (?) 1852 Korzec

Nie wiem skąd czerpałaś info o wypisach z tomów ks. Żurka, ale na pewno to nie byłem ja. Poniżej wyszukania:
Parafia Berezne
Klepus Feliks (r.: Franciszek i Małgorzata z Rudnickich) i Dorota Bagińska; zw. mał. w 1867r. (1867/8)
Klepuszewski Feliks, wdowiec lat 40(r.: Franciszek i Małgorzata z Rudnickich) i Michalina Kuriata, lat 25; zw. mał. w 1890r. (1890/1)
Klepuszewski Florian (r.: Feliks i Dorota z Bagińskich) i Aleksandra Kuriata; zw. mał. w 1912r. (1912/4)
Klepaszewski Florian, wdowiec, lat 40 (r.: Feliks i Dorota) i Paulina Kuriata; zw. mał. w 1915r. (1915/18)
Rakowski Franciszek, wdowiec, lat 34, Stryj (r.: Ludwik i Wiktoria z Nikowskich) i Kamila Ziembowska; zw. mał. w 1887r. (1887/5)
Szachniewicz Felicjan (r.: Piotr i Anastazja z Bronowickich) i Antonina Bronowicka; zw. mał. w 1919r. (1919/85)
Szachniewicz Franciszek (r.: Jan i Małgorzata z Dąbrowskich) i Teresa Kuriata; zw. mał. w 1882r. (1882/1)
Szachniewicz Karol (r.: Józef i Małgorzata z Klepuszewskich) i Antonina Kondracka; zw. mał. w 1880r.(1880/3)
Szachniewicz Wincenty (r.: Karol i Antonina z Kondrackich) i Ewa Kuriata;
zw. mał. w 1919r. (1919/9)
Parafia Niewirków
Klepuszewski Jan (r.: Feliks i Dorota z Bagińskich) i Antonina Chorążewska, lat 27, nazwisko panieńskie, córka Józefata i Heleny z Falikowskich, wdowa; zw. mał. w 1905r. (1905/24)
Klepaszewski Mikołaj (r.: Feliks i Dorota z Bagińskich) i Teresa Kuriata; zw. mał. w 1900r. (1900/28)
Klepuszewski Mikołaj, wdowiec, lat 29 (r.: Feliks i Dorota z Bagińskich) i Ewa Kucharska; zw. mał. w 1911r. (1911/17)
Kiepuszewski Paweł (r.: Franciszek i Małgorzata z Rudnickich) i Tekla z Kuriatów Falkowska, wdowa, lat 23; zw. mał. w 1879r. (1879/10)
Szachniewicz Bronisław (r.: Piotr i Anastazja z Żygadłów) i Bronisława Misiuna; zw. mał. 1910r.(1910/38)
Szachniewicz Jan (r. Antoni i Rozalia ze Stupnickich) i Małgorzata Dąbrowska; zw. mał. w 1853r. (1853/4)
Szachniewicz Piotr (r.: Jan i Małgorzata z Dąbrowskich) i Anastazja Żygadło; zw. mał. w 1877r. (1877/2)
Parafia Korytnica
Rakowski Ludwik (.: Mikołaj i Małgorzata z Ostrowskich) i Barbara Kitowska; zw. mał. w 1852r. (1852/10)
Edmund
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie czy w metrykaliach Diecezji Łuckiej występują n/w osoby:

1) Ignacy Lewandowski, ur. w 1897 r. w pow. hrubieszowskim, s. Jana, zamieszkiwał w osadzie wojskowej Kalinówka (gm. Werba), miał czworo dzieci: Mariana Mirosława, Ryszarda Kazimierza, Antoniego Zbigniewa i Teresę;

2) Walerian Zimołożyński (Zimoleżyński, Ziemoleżyński, itp.), ur. w 1900 r. w pow. hrubieszowskim, s. Jakuba, zamieszkiwał w Woronczynie, miał żonę Janinę zd. Nowakowską (ur. w 1920 r., c. Piotra) i córkę Zofię;

3) Tomasz Zimołożyński (Zimoleżyński, Ziemoleżyński, itp.), ur. w 1899 r., s. Jakuba, zamieszkiwał w Woronczynie;

4) Józef Wojtiuk (Wójciuk, Wojciuk), ur. w 1898 r. w powiecie hrubieszowskim, s. Filipa, zamieszkiwał w Kołpytowie, gm. Świniuchy, miał córkę Marię (ur. w 1922) i syna Władysława.

Rodziny Lewandowskich i Zimołożyńskich były zesłane wgłąb ZSRR.

Serdecznie dziękuję,
Z poważaniem,
...... ..... *
Parafia Kalinówka była erygowana w 1930r. - dekanat włodzimierski a Woronczyn w 1935r. - dekanat Horochów
Przeszukałem Kalinówkę i to co znalazłem jest ponizej. Jednocześnie przejrzałem parafię Włodzimierz. Parafii Woronczyn brak w tomach ks. Żurka to przepatrzyłem parafię Horochów - w obu przypadkach nic nie znalazłem.
Parafia Kalinówka
Lewandowski Ignacy, s. Jana i Barbary z Gardzielów i Kazimiera Bednarek, c. Teofila i Katarzyny z Wieczorków; zw. mał. 7.01.1928/1
Ziemolczeński Tomasz, s. Jakuba i Antoniny z Chryniów i Czesława Domańska, c. Józefa i Weroniki z Drygasów; zw. mał. 9.06.1935/20
Edmund

* Moderacja - Na prośbę autora maila usunęłam z podpisu jego imię i nazwisko w zacytowanej treści. (08.01.2022)
Pozdrawiam, Maria - Administrator
Tomasz_GH

Sympatyk

Post autor: Tomasz_GH »

Zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie czy w metrykaliach Diecezji Łuckiej występują n/w osoby:

-Bazyli Źrebiec (Żerebiec, Zirebiec), ur. 1892 r. w powiecie hrubieszowskim, s. Stefana i Marii, miał co najmniej czworo dzieci:
--Tadeusz, ur. 1922 r.,
--Teresa, ur. 1924 r.,
--Czesława, ur. 1928 r.,
--Halina, ur. 1931 r.

Wymienieni mieszkali w m. Piatydnie.

Dziękuję.
Tomasz
Andrzej_B

Sympatyk

Post autor: Andrzej_B »

Dzień dobry,
Czy w tomie XI wykazów ks. Żurka znajdują się informacje o metrykach z parafii Hulewiczów z XVIII wieku?
Chodzi mi przede wszystkim o najstarsze informacje na temat rodziny Mikołaja Kraszewskiego, który osiedlił się tam pod koniec XVIII wieku.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
Andrzej
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Tomasz_GH pisze:Zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie czy w metrykaliach Diecezji Łuckiej występują n/w osoby:

-Bazyli Źrebiec (Żerebiec, Zirebiec), ur. 1892 r. w powiecie hrubieszowskim, s. Stefana i Marii, miał co najmniej czworo dzieci:
--Tadeusz, ur. 1922 r.,
--Teresa, ur. 1924 r.,
--Czesława, ur. 1928 r.,
--Halina, ur. 1931 r.

Wymienieni mieszkali w m. Piatydnie.

Dziękuję.
Piatydnie było w parafii Uściług, która nie występuje w tomach ks. Żurka. Sprawdziłem dekanat (Włodzimierz) i tam nie znalazłem wspomnianego nazwiska.
Edmund
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Andrzej_B pisze:Dzień dobry,
Czy w tomie XI wykazów ks. Żurka znajdują się informacje o metrykach z parafii Hulewiczów z XVIII wieku?
Chodzi mi przede wszystkim o najstarsze informacje na temat rodziny Mikołaja Kraszewskiego, który osiedlił się tam pod koniec XVIII wieku.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
Andrzej
Parafia Hulewiczów
Kraszewski Mikołaj i Anna Ostrowska, ślub 21.11.1820 w Majdanie Lipienieckim; dz.: Tomasz ur.1.10.1822, cer.19.07.1823 w Majdanie Lipienieckim, Marianna ur. 11.04. chrzest 12.04.1825 w Majdanie Lipienieckim; brak nazwiska panieńskiego matki, par. Hulewiczów. Nr kartki 103.
*wyjaśnienie skrótu cer.: (ceremonia suplementata) tj.: Dopełnienie liturgicznej ceremonii chrztu po udzielonym chrzcie „z wody”.
Kraszewski Szymon i Wiktoria …; dzieci: Justyna ur. 13.09., chrzest 14.09.1816r. w Majdanie Lipienieckim, par. Hulewiczów. Nr kartki 104

Kraszewski Wawrzyniec i Barbara Ostrowska, slub 27.08.1816; dz.: Antoni chrzest 3.06.1817 w Majdanie Lipienieckim; brak nazwiska panieńskiego matki, Dominika ur. 20.04., cer. 26.05.1819 w Majdanie Lipienieckim, Wiktoria ur. 31.12.1820, chrzest 1.01.1821 w Majdanie Lipienieckim, Anastazja ur. 16.11.1822, cer. 19.08.1823 w Majdanie Lipienieckim, Wojciech ur. 29.04., chrzest 25.04.1825 w Majdanie Lipienieckim, par. Hulewiczów. Nr kartki 105.

W tomie IX jest kilka wypisów z rodziny Kraszewskich: Erazm, Feliks, Jan, Józef, Tomasz, Walery.
Czy też podać?
Edmund
Tomasz_GH

Sympatyk

Post autor: Tomasz_GH »

Józef Wojtiuk (Wójciuk, Wojciuk), ur. w 1898 r. w powiecie hrubieszowskim, s. Filipa, zamieszkiwał w Kołpytowie, gm. Świniuchy, miał córkę Marię (ur. w 1922) i syna Władysława (ur. w 1926).

Z góry dziękuję.
Tomasz
J.Mierzwinski

Sympatyk

Post autor: J.Mierzwinski »

Dzień dobry Panie Edmundzie
Dzięki Forum i własnym poszukiwaniom, udało mi się ustalić wiele faktów rodzinnych z Wołynia, ale nadal szukam danych o Katarzynie Mierzwińskiej, która wraz z mężem Józefem Mierzwińskim (ur.30.10.1867)mieszkała w Zytyń Cukrownia. Prawdopodobnie pochodziła z Białej Krynicy obok Żytynia.
Nie znam jej daty urodzin, nazwiska panieńskiego, faktu ślubu ani żadnych innych danych.
Jedyny przekaz rodzinny mówi o tym że zginęła z rąk Ukraińców (rok 1942-43) wraz ze swoją córka Antoniną Flaszyńską ( z d. Mierzwińska,, ur.06.04.1908) .
Być może w tomach państwa Siemaszków lub innych źródłach natrafi Pan na jakieś informacje których poszukuje.
Pozdrawiam Jarek M
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Tomasz_GH pisze:Zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie czy w metrykaliach Diecezji Łuckiej występują n/w osoby:
Józef Wojtiuk (Wójciuk, Wojciuk), ur. w 1898 r. w powiecie hrubieszowskim, s. Filipa, zamieszkiwał w Kołpytowie, gm. Świniuchy, miał córkę Marię (ur. w 1922) i syna Władysława (ur. w 1926).

Z góry dziękuję.
Kołpytów był w parafii Koniuchy dekanat Horochów. Sprawdziłem i niestety nie znalazłem wspomnianego nazwiska.
Edmund
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

J.Mierzwinski pisze:Dzień dobry Panie Edmundzie
Dzięki Forum i własnym poszukiwaniom, udało mi się ustalić wiele faktów rodzinnych z Wołynia, ale nadal szukam danych o Katarzynie Mierzwińskiej, która wraz z mężem Józefem Mierzwińskim (ur.30.10.1867)mieszkała w Zytyń Cukrownia. Prawdopodobnie pochodziła z Białej Krynicy obok Żytynia.
Nie znam jej daty urodzin, nazwiska panieńskiego, faktu ślubu ani żadnych innych danych.
Jedyny przekaz rodzinny mówi o tym że zginęła z rąk Ukraińców (rok 1942-43) wraz ze swoją córka Antoniną Flaszyńską ( z d. Mierzwińska,, ur.06.04.1908) .
Być może w tomach państwa Siemaszków lub innych źródłach natrafi Pan na jakieś informacje których poszukuje.
Pozdrawiam Jarek M
Żytyń było młodą parafią, bo erygowaną w 1934r. i niestety nie zachowały się metrykalia. Przeszukałem w dekanacie Równe i pojawia się nazwisko Mierzwiński, ale nie pasuje. Drugiego nie było. W tomach Ludobójstwo.... Siemaszków również nie natrafiłem na wspomniane nazwiska w omawianym fakcie mordów w Żytyniu. Z Białej Krynicy/Helesinie/ brak danych źródłowych.
Edmund
J.Mierzwinski

Sympatyk

Post autor: J.Mierzwinski »

Goś_Edmund pisze:
J.Mierzwinski pisze:Dzień dobry Panie Edmundzie
Pozdrawiam Jarek M
Żytyń było młodą parafią, bo erygowaną w 1934r. i niestety nie zachowały się metrykalia. Przeszukałem w dekanacie Równe i pojawia się nazwisko Mierzwiński, ale nie pasuje. Drugiego nie było. W tomach Ludobójstwo.... Siemaszków również nie natrafiłem na wspomniane nazwiska w omawianym fakcie mordów w Żytyniu. Z Białej Krynicy/Helesinie/ brak danych źródłowych.
Edmund
Dziękuję bardzo
Chyba pozostaje mi archiwum w Równe
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”