A.Michałowski pisze:Szukam aktu ślubu Paulina Adama Wierzejskiego, s. Jana i Petroneli, z Karoliną Rościszewską, c. Karola Weinciehera i Rozalii z Thirlingów, który miał być zawarty około 1823~1824 r.
Ja bym te graniczne daty określił na ok. 1822-23 r., skoro cywilny rozwód został ogłoszony 19 VI 1822 r. (w Siedlcach)*, a córka Adama i Karoliny Wierzejskich przyszła na świat 10 II 1823 r. (w Bzowie).
Proszę o pomoc w znalezieniu aktów zgonu moich pradziadków.
Sytuacja jest następująca, mój pradziadek Józef Piotrowski (ur. 11.02.1872 Kampinos, Zamość)razem z moim dziadkiem Stanisławem (ur. 24.09.1900 Warszawa Wola , św. Stanisław) wyjechali do Rosji w lub przed 1917 rokiem. Dołączyli do sił rewolucyjnych, podobno do oddziałów Dzierżyńskiego. Z opowieści mojego ojca, pradziadek zmarł w Moskwie (nie wiem w którym roku, ale chyba w przedziale 1918-20, bo po jego śmierci dziadek wrócił do Polski i od razu brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej). Szukałem AZ w księgach z Moskwy, ale nic nie znalazłem.
Gdzie szukać dalej ? Czy w Warszawie były jakieś księgi z zapisami mieszkańców zmarłych poza miejscem zamieszkiwania ?
Nie mogę również znaleźć AZ mojej prababci Anny Piotrowskiej (z d. Dymkowskiej, ur. 28.07.1872 Kroczewo, Załuski , ślub z Józefem 24.05.1898 Błonie) (nie wiem czy ona też wyjechała do Rosji).
Proszę o pomoc, podpowiedzi itp.
Z góry dziękuję za pomoc Darek
"Czy w Warszawie były jakieś księgi z zapisami mieszkańców zmarłych poza miejscem zamieszkiwania ?"
Wpis do ASC zgonu zagranicznego był na życzenie/wniosek, nie z urzędu.
Witam,
proszę mi pomóc znaleźć akt urodzenia oraz ślubu moich prapradziadków par. Koziegłowy:
Stanisława Stasikowskiego ur. 1893 r., syn Franciszka i Julianny z d. Czapla oraz Heleny Stasikowskiej z d. Rychlik ur. 1894 r., córki Franciszka i Katarzyny z d. Zawiązalec.
Chodzi mi o konkretne daty.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dzień dobry,
poszukuję aktu małżeństwa Antoniego Szmita, syna Józefa i Tekli z Szewczyków, ur. 19.01.1909 w Kiedrzynie z Teofilą Sońtówną, córką Wojciecha i Katarzyny z Domagałów, ur. 13.04.1912 w Kazimierówce. Ślub prawdopodobnie miał miejsce w kościele św. Jana w Radomiu lub kościele NMP w Radomiu ok. roku 1939 (patrząc na datę narodzin najstarszego dziecka). Z góry dziękuję.
Z pozdrowieniami
Mikołaj
Sprawdzaj przed zadaniem pytania co jest dostępne w otwartych źródłach.
Tak jak w tym wątku jest opisane.
M 1939 Św. Jan radomski - szwa
M 1938 - wystąp do AP Radom o cały rocznik
Elu,
przejrzałem skorowidze zaślubionych z parafii św. Jana w Radomiu (lata 1930-1932), Opieki NMP (rok 1930 - roczników 1931-1934 nie było), Kuczki (gmina urodzenia mężczyzny) zlikwidowano przed przypuszczalną datą ślubu, Skaryszew (parafia urodzenia kobiety) (ten sam przypadek co wyżej) i prawdę mówiąc nie wiem już gdzie szukać.
Pozdrawiam
Mikołaj
przejrzałem skorowidze zaślubionych z parafii św. Jana w Radomiu (lata 1930-1932)
ale szukasz aktu sporządzonego około 1939("Ślub prawdopodobnie miał miejsce w kościele św. Jana w Radomiu lub kościele NMP w Radomiu ok. roku 1939 "), więc może te późniejsze warto sprawdzić?
Szanowny Panie Włodzimierzu,
w moim poście wkradł się mi błąd, gdyż zamiast roku 1939, winienem wpisać rok 1931 (rok urodzenia najstarszego dziecka nowożeńców - Władysławy Szmit). Dziękuję uprzejmie za zwrócenie uwagi na tę nieścisłość. Na przyszłość postaram się być bardziej sumienny podczas pisania postów.
Łączę wyrazy szacunku
Mikołaj Piątek
Taka cyferka ma znaczenie nie tylko do zakresu "który skorowidz/którą księgę", ale "jakie źródła brać pod uwagę"
Jeśli to początek lat 30, a parafii nie udało Ci się ustalić - zainteresuj się księgami ludności.
Dzień dobry,
proszę o pomoc w odnalezieniu aktu małżeństwa Jana Tejkowskiego z Agnes Alexandrowna Zalewska. Ich dzieci rodzą się w Wielkie Czyste - kujawsko pomorskie (Petronella ur. 1834, Agnes ur. 1837 i Mateusz ur. 1839). Familysearch przejrzane i jedyny Jan Tejkowski to mąż Jadwigi Czubkowskiej - czy to jego poprzednia żona?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam