Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Nakoneczny_Natalia

Sympatyk

Post autor: Nakoneczny_Natalia »

Pani Ewo jeśli znajdzie Pani chwilkę prosze o etymologie nazwiska : Nakoneczny, Kalist, Votchel ( Wotszel), Bocheński . Z góry dziękuje.

Natalia Nakoneczny
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Natalio :D

Mówisz i masz:

Bocheński 1379 - od nazwy miasta Bochnia ( tar. ), w pochodnych też od nazwy miejscowośco Bocheń ( skierniewickie, gmina Łowicz ).

Kalist ( bez daty ) - od imienia Kalikst. Imię notowane w Polsce od XIII wieku, jest pochoszenia greckiego - Kallistos, to od kallistos "bardzo piękny".

Votchel - brak; nazwiska tego nie nosi w Polsce żadna osoba ( dane z 1992 roku )

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Natalii ...

Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Wotszel
11 Tb:11

Nazwisko bardzo rzadkie. W 1992 roku nosiło je 11 osób - wszystkie w byłym województwie tarnobrzeskim.

Wotszel - brak etymologii;

Nakonieczny ( bez daty ) - od staropolskiego nakonieczny "ostatni, znajdujący się na końcu".

Żródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wyd. Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Nakoneczny_Natalia

Sympatyk

dziekuje ślicznie :*:*

Podala mi Pani etymologie nazwiska Nakonieczny czy jest cos moze o nazwisku Nakoneczny ? Czy mogło kiedys dojsc do pomylki w pisowni tego nazwiska?
Zapomniałam jeszcze o nazwisku Rojek .... wiec jelsi Pani cos znajdzie bardzo prosze o informacje i naprawde bardzo bardzo dziekuje. Pozdrawiam !!!!
Nakoneczny_Natalia

Sympatyk

ups jeszcze jedno Tokarz to chyba jedno z najwazniejszych :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Natalio ponownie!

Etymologię podałam Ci do właściwego nazwiska ( Word "poprawił" - piszę nazwiska w specjalnym dokumencie z nadzieją, że kiedyś sie jakieś życzenie powtórzy... :) )

A to następne nazwiska:

Rojek 1405 - od rój "pszczoły z jednego gniazda", roić się "ruszać się, kręcić się".

Tokarz 1445 - od tokarz "rzemieślnik specjalizujący się w obróbce drzewa".

Żródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wyd. Naukowe DWN, Kraków 2001.

katkul3
Nowicjusz

Etymologia nazwisk...

Post autor: katkul3 »

Dzień dobry!
Jeżeli jest tylko taka możliwość, prosiłabym bardzo o wyjaśnienie pochodzenia (znaczenia?) następujących nazwisk przodków moich i męża (zamieszkujących dawne Kresy Wschodnie):
Alchimowicz, Czepulonek, Czerniewicz, Kulesza
Z góry dziękuję:) Kasia Kulesza
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Kasiu!

Zadowolę Cię tylko połowicznie. Przejrzałam swoje "mądre książki" i w żadnej nie znalazłam etymologii nazwisk: Alchimowicz i Czepulonek. A" propos: o to ostatnie ( lub bardzo podobne ) ktoś mnie niedawno pytał, ale to była prośba na priw. Szkoda, bo moglibyście się dogadać. Nazwisko jest rzadkie - może jakieś pokrewieństwo by się udało ustalić?

Dwa kolejne nazwiska są:

Czerniewicz 1434 ( data - to rok pierwszego zapisu nazwiska w źródłach ) - od czarny, też od czerniec "człowiek o ciemnej, czarnej karnacji".

Kulesza 1405 - od kula lub kuleć; od kulesza "prosta potrawa z szybko zagotowanej na wodzie mąki".
Ponad 45% osób o tym nazwisku mieszka w wąskim pasie od Warszawy przez Łomżę po Białystok. Nazwisko to należy do 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce ( p. Jarosław Maciej Zawadzki, "1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce " ) i w rankingu tym zajmuje 248 miejsce ( 14 171 osób w 2000 roku ).

To tyle. Żródło podstawowe - prof. Kazimierz Rymut "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

katkul3
Nowicjusz

Pani Ewo, dziękuję ślicznie za błyskawiczną odpowiedź:) A propos dwóch pierwszych nazwisk (Alchimowicz i Czepulonek), to faktycznie gdzieś już wyczytałam, że występują one w Polsce dosyć rzadko. Ale nie tracę nadziei, że kiedyś uda mi się rozwikłać zagadkę ich pochodzenia...:))
Raz jeszcze dziękuję!
K.K.
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Post autor: Adam_Kalemba »

Witaj Kasia!
Jednak śp. prof. K. Rymut w tomie I "Nazwiaka Polaków" wymienia etymologię nazwiska Czepulonek bez daty żródłowej, jest w grupie nazwisk "Czep 1424" od czepiać, por. zaczepiać, str. 113 tom I, ferdek61
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
katkul3
Nowicjusz

Dziękuję ślicznie również za drugą odpowiedź! Teraz nie daje mi spokoju jedynie etymologia nazwiska Alchimowicz... ;) Jeśli ktoś, choćby przypadkiem doszukałby się jakiegoś źródła- będę bardzo wdzięczna za informację:)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Adasiu!

Jak miło Cię widzieć :D

Widzisz, wciąż jesteś mi potrzebny... Dwukrotnie przeoczyłam to nazwisko :oops: A Ty, jak zawsze... jesteś czujny...

Dzięki ( w imieniu swoim, Kasi i tego kogoś, kogo imienia nie pamiętam )

Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Re: Etymologia nazwisk...

Post autor: Adam_Kalemba »

katkul3 pisze:Dzień dobry!
Jeżeli jest tylko taka możliwość, prosiłabym bardzo o wyjaśnienie pochodzenia (znaczenia?) następujących nazwiska przodków moich i męża (zamieszkujących dawne Kresy Wschodnie): Alchimowicz
Z góry dziękuję:) Kasia Kulesza
Witaj Kasia!
Spróbuje jeszcze z nazwiskiem Alchimowicz, otóż śp. prof. K. Rymut w tomie I pisze tak:
Nazwiska litewskie dość wcześnie były polonizowane, głównie przez zastąpienie typowo litewskich przyrostków nazewniczych polskimi, takimi jak -owicz, ski itd.
, dowód na to że to nazwisko z Kresów Wschodnich, a konkretnie litewskie i choć prof. K. Rymut go nie wymienia to zapewne jest związane z alchemią inaczej "alchemik", więc twój przodek kiedyś trudnił się takim zawodem, przypomnę że jest wymienione nazwisko Alchemista 1617., w tomie I, ferdek61
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
katkul3
Nowicjusz

Dziękuję po raz kolejny za (bezcenną jak dla mnie) informację :) A propos litewskiego pochodzenia nazwiska Alchimowicz ma to swoje uzasadnienie: moi przodkowie zamieszkiwali dawne woj. wileńskie...
Franczak

Sympatyk

Etymologia nazwisk

Post autor: Franczak »

Poszukuje etymolgi nazwisk: Franczak, Mędrala, Mazur, Tatara, Makoś, Gierat, Papiez, Francek, Francak, Dyrcz.
Oraz wszelkich innych informacji na temat nazwiska Franczak.

Dziekuje juz za odpowiedz
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”