Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

Toż Wam rozsławia miasto! Czemu jeszcze nie postawiliście jej pomnika?:)
Jeśli chodzi o bazę PRADZIAD, to dane dot. moich przodków są w Achiwum Panstwowym w Łodzi. Szkoda, a zdjęcia nagrobków z datami dot. zmarlych przodków i innych krewnych mogę porobić. Pozdrawiam
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Witam Tomku!
Wczoraj byłam u pewnej Pani z mojego Towarzystwa Historycznego i oglądałam zdjęcia. Wśród nich jedno, które mnie "zamurowało" (tylko na moment, na szczęście, bo lubię sobie pogadać). Pani ta mówi,że zdjęcie pochodzi z Piotrkowa. A na nim...płyty cmentarza-pomnika na kształt tych w Ostaszkowie, z nazwiskami zamordowanych. Aż mi się wierzyć nie chce. Mieszkasz tam więc na pewno mi odpowiesz. Rzeczywiście to jest u was? Na zdjęciu zauważyłam nazwisko mego dziadka Józefa Łuczyńskiego. Dlaczego w Piotrkowie? Rodzina wywodzi się z okolic, ale dziadek całe życie mieszkał w Pabianicach.

Pozdrawiam Bożena
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Święta racja, pani Bożeno. Jest taka tablica. Widziałem ją dzisiaj. Nie umiem odpowiedzieć, czemu umieszczono na niej nazwisko pani dziadka. Być może postanowiono dodać do listy pomordowanych piotrkowian inne osoby z regionu?
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Post autor: _joan »

Wiem na pewno, ze przebywal w areszcie w Piotrkowie za pomoc Hubalowi, byl lesniczym.Wyslany do Oswiecimia, gdzie wkrotce zmarl.Pewnie Niemcy pozabierali wszystkie dokumenty,ale zawsze jest jakas nadzieja:-)W Oswiecimiu nie znalazlam zadnych sladow..
Pozdrawiam bardo serdecznie i dziekuje:-)
Joanna
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Tomku!
Przecież byliśmy już na 'ty"..... Podaj mi, proszę, gdzie dokładnie jest ta tablica. Muszę tam koniecznie pojechać .
Bożena
Tomek1973

Sympatyk

Bożeno - przepraszam :) Jesteś czwartą Bożena z tego forum, z która koresponduję, więc czasem mam prawo się pogubić :)
Mapkę wyślę mailem:)

pozdrawiam - tomek :)
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Pani Bozenna to pewnie ja, ta od Bajerow z Piotrkowa ? Czy dobrze zgadlam, Tomku ?
Ale juz mnie tak nie postarzaj, zlapie kompleksy, szczegolnie, ze zdjecie w profilu mam takie sliczne i sprzed pol wieku.
Bozenna
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Prośba została anulowana
Ostatnio zmieniony pn 02 mar 2009, 22:41 przez kamil, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Bozenna pisze:Pani Bozenna to pewnie ja, ta od Bajerow z Piotrkowa ? Czy dobrze zgadlam, Tomku ?
Ale juz mnie tak nie postarzaj, zlapie kompleksy, szczegolnie, ze zdjecie w profilu mam takie sliczne i sprzed pol wieku.
Bozenna
Pani Bożeno Od Bajerów Kochana!
Napisałem, że koresponduję z czterema Bożenami z tego forum. Jeżeli lektura któregoś z moich poprzednich wpisów nasunęła pani hipotezę, że jest pani dla mnie jedną, jedyną Bożeną, ale za to w trzech osobach, to niestety jest pani w błędzie :)

pozdrawiam trzykrotnie - tomek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Czyli zostal tylko zal i rozczarowanie (zarcik). Bylam pewna, ze jestem jedynym egzemplarzem, ktory tak Cie zamecza na tym portalu.
Bozenna
Awatar użytkownika
dl3

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dl3 »

Tomek1973 pisze: @dl3
Panie Darku. Przed Bogiem i ludźmi zaświadczam, że nie ma w aktu urodzenia Konstantego Gliszczyńskiego. Może był, ale już go nie ma. A może wprost przeciwnie - nie ma, ale dopiero będzie. Nie wiem tego. Ta sprawa leży w kompetencjach Archiwum X,.

Witam Panie Tomaszu,

Kontaktowałem się z Archiwum X, cudem uzyskałem akt ślubu Konstantego :lol: i okazało się, ze urodził się ok. 1896 w Błogie Stare, parafia Błogie, gmina Owczary (wg Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich).
Ponawiam prośbę, czy moge prosić o akcik urodzenia Gliszczyńskiego/Gliścińskiego Konstantego. Prosze o nr aktu i sprawdzenie wieku rodziców i nazwisko panieńskie matki.
Bardzo proszę o sprawdzenie aktu ur. Józefy Michalskiej 1886-8 Więckówka, parafia Błogie lub Wójcin.
Pozdrawiam serdecznie Darek
Tomek1973

Sympatyk

@guzia_28
znalazłem tylko antoniego czyżykowskiego i kilka kobiet o takim nazwisku. przeszukałem akta kilka lat wstecz i kilka do przodu od podanej przez panią daty.
@Queenmagic
1884, kluczewsko, ignacy kępski - aktu brak. jakieś sugestie?
@Kowalik-Mirosław
panie mirosławie, proszę podać rozpiętość 5-8 lat, to poszukam. proszę zrozumieć,że mój czas też jest cenny.
@Alicja_Surmacka
felczera w rzejowicach brak /1897/
@sarna215
w latach 1885-89 nie znalazłem takich osób. była tylko józefa pokora, córka emilii i michała. ale nazwiska kłodos i podpora występują w tej parafii.
@Ewa_Mordalska
krzepczów, rok 1897/ akt ślubu numer 23
józef borkowski lat 24 syn franciszka i zofii młódzik /młudzik?/ - przepraszam, jesli źle odczytałem nazwisko.
józefa teodorczyk lat 18 urodzona w grabicy, córka tomasza i franciszki gostyńskiej
@Miazek
panie czarku, chętnie się rozejrzę za tym nazwiskiem, ale prosze skonkretyzować, o które rejony panu chodzi? piotrków? bełchatów? sulejów? radomsko?
@Bozenna
ma pani rację - tak jak pani, to mnie tu nikt nie zamęcza. ale pani to robi z ogromnym wdziękiem :)
@kamil
nie, to nie będzie pana ostatnia prośba. kiedy podam panu informacje z tych aktów urodzin, doda pan 20 lat i poprosi o odnalezienie aktów ich ślubów. a potem odejmie pan kilka lat od dat urodzin i poprosi o znalezienie aktów slubów ich rodziców. podam panu tylko sygnatury - a i to przez wzgląd na sympatię jaka pana darzę. a pan zapłaci dwie dychy i ściągnie sobie xero tych aktów z archiwum. od dzisiaj przykręcę śrubę wszystkim, którzy uważają mnie za frajera i liczą na darmowe kwerendy. chętnie poszukam jednego czy kilku aktów. ale cwaniactwa nie znoszę.

@dl3
zmarnowałem najlepsze lata życia szukając tego pańskiego konstantego w dąbrowie i tej pańskiej józefy w wójcinie. mogłem w tym czasie przygruchać sobie jakąś ponętną izabel, jak marcinkiewicz...
będzie pan musiał poczekać, az mi nerwy na pana przejdą.

podejmę się chętnie kwerend w archiwum łódzkim - proszę o maile lub PW
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Witam Panie Tomku,

Aha, rozumiem, po pierwsze nie uważam Pana za frajera po drugie to już były naprawdę ostatnie informacje mnie interesujące, ponieważ wszystko mam i informacje o które Pana prosiłem były z czystej ciekawości. I wreszcie po trzecie proszę mi tych informacji nie szukać i sygnatur nie podawać a za poprzednie naprawdę Panu dziękuję.

Pozdrawiam,

Kamil
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

Stokrotne dzięki Panie Tomku!!! Józefa Pokora to napewno moja prababcia.Pozostałych przodków spróbuję odnaleźć sama-strasznie mnie nęci by zajrzeć do tych starych ksiąg.Mam nadzieję,że gdy w końcu zjawię się w AP w Piotrkowie bez trudu będę mogła Pana odnależć i zaprosić na kawę.Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę zdrowia oraz cierpliwości w stosunku do niecierpliwych.
Jolanta (nie mylić z Dżolanta)
Tomek1973

Sympatyk

@sarna215
To ja panią zaproszę. Na lornetkę i meduzę /czyli: dwie setki i zimne nóżki/.
Ta Józefa Pokora - rok 1887 /akt numer 124
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”