Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Kalutka

Sympatyk

Post autor: Kalutka »

Ja też jestem wdzięczna za dostęp do rejestrów USC- jeszcze rok temu znałam tylko imiona i nazwiska dziadków. Teraz mam ponad 70 przodków!
Dziś niestety żaden akt nie chce mi się otworzyć. Chyba coś popsuli, gdy pracowali nad bazą danych.
Pozdrawiam
Kalutka
wyczach84

Post autor: wyczach84 »

Witam serdecznie
Mam problem z zarejestrowaniem sie nata strone. Juz dwa razy sie rejestrowlem, przychodzila na maila wiadomosc o potwierdzeniu rejestracji ale nie bylo w niej zadnego linku aktywacyjnego. juz mi adresow e-mail brakuje :-( pomoze ktos?
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ula11 »

Nie chodzi o wdzięczność czy doskonałość.Jest bubel i pieniądze podatników wydane.Na tym zamykam swój temat
Z pozdrowieniami Urszula.
dekan

Sympatyk

Post autor: dekan »

Jeśli firma informatyczna wygrała przetarg wg polskiego ustawodawstwa, to jego owoce zupełnie mnie nie dziwią. Spójrzcie na historię autostrad... Ten projekt to żenada. I proszę nie opowiadać mi głodnych kawałków o poświęceniu i heroizmie archiwistów i rozpływaniu się, że przecież teraz to można w domu akta przeglądać. Dwadzieścia lat temu to byłby cud teraz, w cywilizowanym świecie, to normalność. Jestem ciekaw czy ktoś poniesie odpowiedzialność za stworzenie, za ogromne pieniądze, takiego bubla...
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

Efekt dzisiejszego wieczoru.
Radzyn Chełminski, ksiega urodzeń 1875r. 38 zdjęć.
30 zdjęć udało się załadować i to po kilka krotnym odświeżaniu. Żadne zdjęcie nie udalo się powiększyć ( brak ostrości).
Dobrze, że urzędnik miał ładny charakter pisma i dało się przeczytać na miniaturkach. I te oczekiwanie, załaduje się czy nie, powiękdzy się i złapie ostrość. Istna zabawa w kotka i myszkę. Nie mam cierpliwości dziś na więcej. Poddaję się.

Jurek Solecki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

lukas49 pisze:Potwierdzam ten fakt. Znalazłem więcej takich przypadków (kilka lat w jednym katalogu). :(
Zadzwonię do AP Bydgoszcz w celu wyjaśnienia tej sprawy. Jestem ciekaw co powiedzą.
No więc przez jakiś krótki czas poprawili i było OK. Dzisiaj jednak jest znowu "po staremu", czyli bez sensu :(
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Tak pomieszane lata , pomieszane śluby z urodzeniami , nic nie można znależć . Jednym słowem super
Jarek
wag-a
Nowicjusz

Post autor: wag-a »

Chory Torunski system!
Zamiast wziąć gotowy i dobry system np.:

http://www.lodz.ap.gov.pl/

to silą się na jakie nowe rozwiazania, ktore nie działają.
Wyrzucone pieniadze!
wag-a
rysiu

Sympatyk

Post autor: rysiu »

Witam,
przychylam się do wcześniejszych uwag dotyczących tej strony jest po prostu do niczego szkoda tylko środków unijnych i czasu na stworzenie tej strony .Rysiu .
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Wysłałam trzy maile na adres admin@bydgoszcz.ap.gov.pl z prośbą o naprawienie strony, żadnego odzewu, strona dalej nie działa.Skany nie powiększają się. Maże to nie właściwy adres, wobec tego gdzie interweniować, bo zaczyna to być bardzo irytujące. Przynajmniej mogli by udzielić informacji kiedy będzie można normalnie korzystać ze strony. Przecież ktoś ponosi za to odpowiedzialność. Pozdrawiam.
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariannaF »

Gdyby listy z nazwiskami z danej księgi były umieszczone na samym początku księgi a nie po zakończeniu odpowiedniego aktu, bardzo to ułatwiłyby i usprawniło szukanie. Marianna
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Od kilku dni strona GWA działała jednak nie wczytywał się dosłownie ani jeden skan. Zadzwoniłem do informatyka AP Bydgoszcz i okazało się, że kompletnie nic nie wie o takiej sytuacji. Obiecał, że zaraz przekaże tą sprawę dalej, ponieważ sam gdzieś wyjeżdżał.
Po około 30 minutach faktycznie skany zaczęły się wczytywać. Nie rozumiem jednak jak to możliwe aby osoby opiekujące się serwerami z portalem GWA nie wiedziały nic o ich nieprawidłowej pracy.

wag-a pisze:Chory Torunski system!
Zamiast wziąć gotowy i dobry system np.:

http://www.lodz.ap.gov.pl/

to silą się na jakie nowe rozwiazania, ktore nie działają.
Wyrzucone pieniadze!
wag-a
Zwracam uwagę, że to nie jest "toruński system". AP Toruń nie ma z tym żadnego związku poza tym, że na stronie znajduje się część jego zasobów.
Wykonałem dzisiaj kilka telefonów i podaję informacje jakie uzyskałem:

1. Serwery utrzymujące stronę oraz opieka nad nimi podlegają AP Bydgoszcz.
2. Usługa digitalizacji wykonywana była przez firmę Digital-Center ze Złotnik koło Poznania.
3. Program zarządzający oparty jest na platformie BOS Manager. Jest produktem bydgoskiej firmy Business Online Services.

Z informacji uzyskanych z firmy BOS na temat niezadowalającej pracy strony GWA otrzymałem wyjaśnienie, że wciąż jeszcze trwają prace nad wdrożeniem całości systemu. Strona działa w tej chwili tylko na części komputerów. Wciąż trwa walidacja, czyli sprawdzanie poprawności danych w systemie. Jak długo to potrwa trudno przewidzieć, ponieważ ciągle przybywają nowe dane.
Pobieranie całych plików z serwera jest w fazie opracowywania takiej możliwości. Dopiero potem nastąpi wprowadzenie tej funkcji do programu.
Jeśli chodzi o korespondencję mailową dotyczącą naszych uwag i propozycji to firma BOS otrzymuje ją za pośrednictwem AP Bydgoszcz. Wszystkie spostrzeżenia na pewno są materiałem do analizy i wprowadzeniem ewentualnych poprawek do programu.
Warto więc pisać i przesyłać wszelkie uwagi pod adres administracji portalu GWA - admin(at)bydgoszcz.ap.gov.pl

Zaznaczam, że nie jestem pracownikiem ani przedstawicielem żadnej z wymienionych firm i instytucji. Wszystkie powyższe informacje są tylko moimi prywatnymi spostrzeżeniami i proszę je traktować wyłącznie jako głos w dyskusji.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Zazwyczaj tak to wygląda że to użytkownik zgłasza nieprawidłowości administratorowi a nie na odwrót :) więc nie ma w tym niczego dziwnego.
Kwestia zasadnicza to jak często to się dzieje. Tutaj nagminnie, co oznacza że poza użytkownikami każdy ma działanie tego serwisu w pupie. Pieniądze wzięte, projekt rozliczony. Bye, bye.
Dla przykładu podaję analogiczny projekt w Lubelskim:
http://www.ksiegimetrykalne.pl/zrodla
Były spotkania, wielkie obietnice a potem cisza.
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Chciałem zrobić trochę indeksów, jednak od kilku dni nie udało mi się wyświetlić żadnego zdjęcia. Projekt ukradł mi wiele godzin, które powinienem wykorzystać efektywnie. Dzisiaj sobie definitywnie odpuściłem bo przecież możliwości przeglądania ksiąg , indeksowania i uzupełniania swojego drzewka sa ogromne. Dzisiaj np. dzięki Metrykom zwiększyłem swoje drzewko o ponad 100 osób.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”