Programy do drzewa genealogicznego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
slawek_krakow

Hmm, mnie się wydaje, że to głównie zależy od stosunku ilości pokoleń, do liczby osób w danym pokoleniu, że się tak wyrażę. Sądze, że większość programów oferuje możliwość edycji graficznej drzewa, z tym, że jeśli jest sporo osób w każdym pokoleniu to albo nie upchasz tego na coś co proporcjami przypomina kwadrat albo będzie to nieczytalne.
Osobiście zawsze i wszędzie polecam Ages!. Oczywiście nie do pracy, tylko do prezentacji. Jeden minusik: licencja kosztuje ok. 40 euro, natomiast darmowa wersja ma jakieś ograniczenia, zapewne w ilości osób. Z rzeczy, które Cię interesują jest możliwość zdefiniowania bezpośrednio z widoku drzewa, odległości pomiędzy pokoleniami oraz osobami w pokoleniu. Zmiany widzisz na bieżąco, więc zmieniasz wartości do momentu uzyskania zadowalających efektów.
Program nie ma wersji polskojęzycznej.
pozdrawiam
sławek
Osobiście zawsze i wszędzie polecam Ages!. Oczywiście nie do pracy, tylko do prezentacji. Jeden minusik: licencja kosztuje ok. 40 euro, natomiast darmowa wersja ma jakieś ograniczenia, zapewne w ilości osób. Z rzeczy, które Cię interesują jest możliwość zdefiniowania bezpośrednio z widoku drzewa, odległości pomiędzy pokoleniami oraz osobami w pokoleniu. Zmiany widzisz na bieżąco, więc zmieniasz wartości do momentu uzyskania zadowalających efektów.
Program nie ma wersji polskojęzycznej.
pozdrawiam
sławek
Tyle że ten stosunek rośnie wykładniczo.
Już przy proste zastępowalności pokoleń czyli zawsz dwójka dzieci, które poszukają partnerów i będą miały kolejną dwójkę dzieci jest to wykładik o pdstawie 2 ale wiemy że rodziny były wielodzietne, po kilka, kilkanaścioro dzieci, nierzadko po kilku mężów lub żon. Nawet jeśli nie każdy potomek dożywał do ślubu i własnych dzieci, to i tak średnio było takich więcej niż dwóje w rodzinie.
W moim przypadku najbardziej rozbudowane drzewko potomków (wraz z partnerami) od jednej pary to 353 osoby z czego najszersze pokolenie (siódme) to 90 osób, wszystkich pokoleń 10.
Ja zdecydownie nie szukałem wszystkich potomków od 5xpra, bo nie do wszystkich danych dostęp i nie wszystkimi gałęziami jestem zainteresowany, a mimo to proporcja wyszła prawe 10:1 jak u kolegi, a co by było gdybym odnalazł wszystkich?
Ages jest dobry, ale nawet on wyświetla osoby z tego samego pokolenia w jednym wierszu czyli nie załatwia problemu nieproporcjonalnie szerokiego wykresu.
Już przy proste zastępowalności pokoleń czyli zawsz dwójka dzieci, które poszukają partnerów i będą miały kolejną dwójkę dzieci jest to wykładik o pdstawie 2 ale wiemy że rodziny były wielodzietne, po kilka, kilkanaścioro dzieci, nierzadko po kilku mężów lub żon. Nawet jeśli nie każdy potomek dożywał do ślubu i własnych dzieci, to i tak średnio było takich więcej niż dwóje w rodzinie.
W moim przypadku najbardziej rozbudowane drzewko potomków (wraz z partnerami) od jednej pary to 353 osoby z czego najszersze pokolenie (siódme) to 90 osób, wszystkich pokoleń 10.
Ja zdecydownie nie szukałem wszystkich potomków od 5xpra, bo nie do wszystkich danych dostęp i nie wszystkimi gałęziami jestem zainteresowany, a mimo to proporcja wyszła prawe 10:1 jak u kolegi, a co by było gdybym odnalazł wszystkich?
Ages jest dobry, ale nawet on wyświetla osoby z tego samego pokolenia w jednym wierszu czyli nie załatwia problemu nieproporcjonalnie szerokiego wykresu.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

a to wszystko takie płaskie jakieś
szerokie, wąskie, ale płaskie
drzewo to ma trzy wymiary, czas zacząć rzeźbić - to się zmieści:)
i te "mniej interesujące" to można wtedy wgłąb, tak gdzieś z tyłu te czarne owce
i stawiać nie wieszać:)
a poważnie nie ma jeszcze programu, w którym można modelować jakoś półautomatycznie wydruk drzewka?
co trzecie lekko w górę, co trzecie linie w dół etc?
szerokie, wąskie, ale płaskie
drzewo to ma trzy wymiary, czas zacząć rzeźbić - to się zmieści:)
i te "mniej interesujące" to można wtedy wgłąb, tak gdzieś z tyłu te czarne owce
i stawiać nie wieszać:)
a poważnie nie ma jeszcze programu, w którym można modelować jakoś półautomatycznie wydruk drzewka?
co trzecie lekko w górę, co trzecie linie w dół etc?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Gasiorowski_Maciej
-
Piotr_Juszczyk

Spróbuję, póki co użyłem drzewa w postaci wachlarza z potomkami wskazanej osoby. Ma mniej więcej proporcje 1:2 więc wchodzi na A0 całkiem dobrze (byłem w drukarni, fragment wyszedł obiecująco). Niestety ten rodzaj drzew w MH v.6 którego użyłem ma mniej opcji dostosowywania niż inne (nie można dodać miejscowości ani dokładnych dat, tylko same lata).
Ale póki co chyba wystarczy. Sprawdzam co to Gramps teraz.
Jeden ze znajomych pokazywał kiedyś całkiem ładne drzewo, ale robił to ręcznie i dla mniejszej liczby osób. Próbowałem w PowerPoincie ale to dużo roboty a efekty nie pewne.
Ale póki co chyba wystarczy. Sprawdzam co to Gramps teraz.
Jeden ze znajomych pokazywał kiedyś całkiem ładne drzewo, ale robił to ręcznie i dla mniejszej liczby osób. Próbowałem w PowerPoincie ale to dużo roboty a efekty nie pewne.
-
slawek_krakow

-
Sroczyński_Włodzimierz

deska, w niej sęk:)
no drzewo
lipa, sosna, dąb
wysokie, szerokie, głębokie
gałązki z przodu przysłaniają te z tyłu
rzeźba nie obraz
no i jest deska i jest sęk
a pies?
no drzewo
lipa, sosna, dąb
wysokie, szerokie, głębokie
gałązki z przodu przysłaniają te z tyłu
rzeźba nie obraz
no i jest deska i jest sęk
a pies?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- janus_daniel

Mam kupiona wersje PL SOFT Z 1998 r. W ramach zakupu otrzymałem możliwość usprawniania produktu.
Korzystałem z tej możliwości. Może to stało sie przyczyną późniejszych kłopotów.
Dwukrotnie zmieniałem windowsa, razem z twardym dyskiem. Obecnie mam wersje 2007
Kopiowałem dane by program zapisać w nowszej wersji windowsa.
W czasie ostatniej "przesiadki" gdzies popełniłem błąd. Zapisałem program program pl soft z płytki a nastepnie chciałem zaimportować to co miałem zapisane na płytce w postaci skopiownych gotowych zbiorów. Niestety ta operacja sie nie powiodła, choć prosiłem o to obeznanego w temacie zawodowego serwisanta.
Zwróciłem sie o pomoc do producenta z Gdańska i ten szybko obiecał pomoc i dotrzymał słowa. Ale ja nadal nie mogę otworzyc programu.
Co zrobić?
Wydaje mi się, że wezmę "stary dysk" gdzie mam windowsa 2003 i gdzie to działa i pojadę z nim do Gdańska. Tylko że jest to drobne 650 km do pokonania.
Jestem lekko sfrustrowany bo na skutek - niestety mojej złej znajomości poruszania się w "komputerze" już dwa razy wszystko wklepywałem. Trzeci? rece mi opadają!
Czy to jest jedyna rada?
Pozdrawiam Adam Polanowski.
Na konioec jeden problem który jak dla mnie jest nie do przejścia.
Osoba z drzewa zmieniła nazwisko. Z "X" na "Y" , jak zachować ją w rodzinie "X" ?
Korzystałem z tej możliwości. Może to stało sie przyczyną późniejszych kłopotów.
Dwukrotnie zmieniałem windowsa, razem z twardym dyskiem. Obecnie mam wersje 2007
Kopiowałem dane by program zapisać w nowszej wersji windowsa.
W czasie ostatniej "przesiadki" gdzies popełniłem błąd. Zapisałem program program pl soft z płytki a nastepnie chciałem zaimportować to co miałem zapisane na płytce w postaci skopiownych gotowych zbiorów. Niestety ta operacja sie nie powiodła, choć prosiłem o to obeznanego w temacie zawodowego serwisanta.
Zwróciłem sie o pomoc do producenta z Gdańska i ten szybko obiecał pomoc i dotrzymał słowa. Ale ja nadal nie mogę otworzyc programu.
Co zrobić?
Wydaje mi się, że wezmę "stary dysk" gdzie mam windowsa 2003 i gdzie to działa i pojadę z nim do Gdańska. Tylko że jest to drobne 650 km do pokonania.
Jestem lekko sfrustrowany bo na skutek - niestety mojej złej znajomości poruszania się w "komputerze" już dwa razy wszystko wklepywałem. Trzeci? rece mi opadają!
Czy to jest jedyna rada?
Pozdrawiam Adam Polanowski.
Na konioec jeden problem który jak dla mnie jest nie do przejścia.
Osoba z drzewa zmieniła nazwisko. Z "X" na "Y" , jak zachować ją w rodzinie "X" ?
Witam!
Korzystam z programu Grzewo Genealogiczne, ale ze starszej wersji (bodajże 7.1.1.) i rozważam zakup II. Zastanawiam się, jakich udogodnień mogę się spodziewać i czy nie będzie problemu z przerzuceniem danych... nie uśmiecha mi się wklepywanie od nowa kilkuset osób. Czy program jest wart ceny? Wiem, że recenzje ma bardzo dobre. Może ktoś z Was przerzucał się z pierwszego wydania programu na dwójkę?
Pozdrawiam,
Agnieszka
Korzystam z programu Grzewo Genealogiczne, ale ze starszej wersji (bodajże 7.1.1.) i rozważam zakup II. Zastanawiam się, jakich udogodnień mogę się spodziewać i czy nie będzie problemu z przerzuceniem danych... nie uśmiecha mi się wklepywanie od nowa kilkuset osób. Czy program jest wart ceny? Wiem, że recenzje ma bardzo dobre. Może ktoś z Was przerzucał się z pierwszego wydania programu na dwójkę?
Pozdrawiam,
Agnieszka
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Korzystam z tego programu "od zawsze". Raz nawet zmieniając komputer kupiłem nowe CD z najnowszą wersją. Ponieważ miałem poprzednią wersję zapisaną w postaci GEDCOM po prostu zainstalowalem program i przenioslem zapisane GEDCOM. Nic sie nie zgubiło i do dziś dopisuję "nowe znaleziska" i uaktualnienia.
Krzycho z Koszalina
Korzystam z tego programu "od zawsze". Raz nawet zmieniając komputer kupiłem nowe CD z najnowszą wersją. Ponieważ miałem poprzednią wersję zapisaną w postaci GEDCOM po prostu zainstalowalem program i przenioslem zapisane GEDCOM. Nic sie nie zgubiło i do dziś dopisuję "nowe znaleziska" i uaktualnienia.
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
Narzędzie do synchronizacji drzew
Czy macie jakiś program którym wykonujecie synchronizację danych pomiędzy dwoma plikami .ged?
Mój problem wygląda następująco: Ja i moja znajoma mamy wspólną część drzewa która obejmuje ponad 300 osób.
Czasem ja coś dodaję a czesem ona, także drzewa wciąż rosną.
Chciałbym móc porównać czy mamy to samo, czy daty się zgadzają, ilość dzieci, źródła na podstawie których zostały wpisane osoby itd.
Znacie jakieś programy do tego?
Mój problem wygląda następująco: Ja i moja znajoma mamy wspólną część drzewa która obejmuje ponad 300 osób.
Czasem ja coś dodaję a czesem ona, także drzewa wciąż rosną.
Chciałbym móc porównać czy mamy to samo, czy daty się zgadzają, ilość dzieci, źródła na podstawie których zostały wpisane osoby itd.
Znacie jakieś programy do tego?
- Gregor_Rogalla

Narzędzie do synchronizacji drzew
Witam
dodal bym te pliki do jakiegos programu genealogi online, ktory pokazuje podobienstwa
Pozdrawiam Gregor
dodal bym te pliki do jakiegos programu genealogi online, ktory pokazuje podobienstwa
Pozdrawiam Gregor
- Kantor_Tomasz

Jaki program genealogiczny działa off-line
Dzień dobry
mam takie pytanie jaki program działa w wersji mobilne na Androida i żeby działał bez konieczności podłączenia do internetu.
może macie coś przetestowane
pozdrawiam
Tomek
mam takie pytanie jaki program działa w wersji mobilne na Androida i żeby działał bez konieczności podłączenia do internetu.
może macie coś przetestowane
pozdrawiam
Tomek
-
Steamroller_Fly

jaki program genealogiczny działa off-line
Jedyny znośny program jaki udało mi się znaleźć to GedStar Pro, ale to jest tylko przeglądarka bez możliwości edycji. W dodatku najpierw trzeba zainstalować program na PC, przerobić plik GED na GEDSTAR i dopiero wtedy skopiować go na tablet/smartfon.
Radek
-
Wiśniowiecki_Marek

jaki program genealogiczny działa off-line
Witam!
Temat był i na Forgen:
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=16947
Pozdrawiam, Marek
Temat był i na Forgen:
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=16947
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.