Baza metryki.genealodzy.pl - indeksacja
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Piotr_Juszczyk

Jak już przy metrykach jesteśmy to chciałbym zauważyć że akt aktowi nierówny. Niektóre są pisane tak dużym wyraźnym pismem że nawet z pliku wielkości 50 kB prawdopodobnie można by indeksować. Są też akty pisane taką mało wyraźną drobnicą że na rozmiar pliku rozsądnie byłoby przeznaczyć >2 MB.
Dużo fotografuje z ręki i czasem można na jednym zdjęciu zmieścić 2 strony a czasem robię zdjęcie 1/3 strony i i tak są problemy żeby to odczytać.
Dużo fotografuje z ręki i czasem można na jednym zdjęciu zmieścić 2 strony a czasem robię zdjęcie 1/3 strony i i tak są problemy żeby to odczytać.
-
Sawicki_Julian

- bozenabalaw

- Otrzymał podziękowania: 1 time
W tej chwili sprawdziłam skany są u Leszka Ćwiklińskiego. Ja mam tylko dostęp do nich i są opracowane jeszcze w zeszłym roku. Nie wiem kto przydziela do indeksacji, ale zawsze lepiej pytać u źródła. Ja zaczynałam w genetece i wtedy koordynatorem był Leszek. W tej chwili jest wielu wprowadzających dane, może nie panują już nad tym. Ja figuruję że jeszcze coś indeksuję mimo, że praca została zakończona i jest już w genetece. (Parafia Kobyłka)
Do metryk mam uraz i tam o nic nie pytam i nie proszę, bo jakoś to nie wychodzi.
A tak w nawiasie nie jestem komputerowcem i niewiele potrafię zrobić Nie potrafię wkleić zdjęcia, ani skanu aby udowodnić, że dany skan jest. Lub poprosić o pomoc w odczytaniu trudnego nazwiska.
Do Leszka mam dostęp tylko dlatego, że indeksuję dla niego od wielu lat i mam Jego hasło które pozwala mi pobierać skany na mój komputer.
Do metryk mam uraz i tam o nic nie pytam i nie proszę, bo jakoś to nie wychodzi.
A tak w nawiasie nie jestem komputerowcem i niewiele potrafię zrobić Nie potrafię wkleić zdjęcia, ani skanu aby udowodnić, że dany skan jest. Lub poprosić o pomoc w odczytaniu trudnego nazwiska.
Do Leszka mam dostęp tylko dlatego, że indeksuję dla niego od wielu lat i mam Jego hasło które pozwala mi pobierać skany na mój komputer.
Serdeczności Bożena Balawender
-
Rzeszotek_Łukasz

- Podziękował: 4 times
Materiały do indeksacji (numeracja plików i podział na paczki) przygotowuję ja. Niestety nie jestem w stanie robić tego na tyle masowo (choć wcześniej nie miałem z tym problemów), aby wszyscy zainteresowani dostali pliki o czasie i kiedy chcą. Fakt, Tarłów i Kiełczyna były już dawno zgłaszane, lecz pomimo różnych sposobów dokumentowania zainteresowania indeksowaniem niektóre informacje mi giną i nikną, szczególnie gdy tydzień jest naprawdę napięty.
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
Julianie
pięknie dziękuję-dobrze byłoby wiedzieć co to za materiały, z jakich lat i czy sam da sobie radę, czy może potrzebuje pomocy.
Bożenko, ja też nie potrafię wklejać zdjęcia na komputerze i wielu wielu innych rzeczy.Ale z zadań lubię się wywiązywać, aby ktoś nie miał pretensji tym bardziej, że sama korzystam z pracy wielu osób z tego forum.
Czy mogłabyś sprawdzić czy Tarłów też jest u p.Leszka?Wiedziałabym co robić dalej.
Panie Łukaszu ,zdaję sobie sprawę, że nie wszystko człowiek może spamiętać więc może znajdzie się ktoś kto pomoże?
O ile pamiętam co jakiś czas zgłaszały się osoby chętne.
Może i teraz znajdzie się ktoś taki
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i przepraszam za zamieszanie.
Danka
pięknie dziękuję-dobrze byłoby wiedzieć co to za materiały, z jakich lat i czy sam da sobie radę, czy może potrzebuje pomocy.
Bożenko, ja też nie potrafię wklejać zdjęcia na komputerze i wielu wielu innych rzeczy.Ale z zadań lubię się wywiązywać, aby ktoś nie miał pretensji tym bardziej, że sama korzystam z pracy wielu osób z tego forum.
Czy mogłabyś sprawdzić czy Tarłów też jest u p.Leszka?Wiedziałabym co robić dalej.
Panie Łukaszu ,zdaję sobie sprawę, że nie wszystko człowiek może spamiętać więc może znajdzie się ktoś kto pomoże?
O ile pamiętam co jakiś czas zgłaszały się osoby chętne.
Może i teraz znajdzie się ktoś taki
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i przepraszam za zamieszanie.
Danka
- bozenabalaw

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kornelia_Major

- Podziękował: 3 times
- Kontakt:
Skoro jednak to rzeczywiście burza w szklance wody, to może lepiej nie urażać nikogo i zrezygnować z indeksacji.
Danka[/quote]
Witam
A może poindeksujesz do geneteki? Zapraszam. Jeśli zdecydujesz się
indeksować oczekując na zdjęcia do metryk to proszę zgłoś się do
nas na adres : swietogen.kielce@op.pl
Pozdrawiam, Kornelia Major
Danka[/quote]
Witam
A może poindeksujesz do geneteki? Zapraszam. Jeśli zdecydujesz się
indeksować oczekując na zdjęcia do metryk to proszę zgłoś się do
nas na adres : swietogen.kielce@op.pl
Pozdrawiam, Kornelia Major
-
Sawicki_Julian

-
Rzeszotek_Łukasz

Pani Danuto, nie ma za co przepraszać. Za dużo zamieszania zrobiło się po naszej stronie
Póki co wstrzymałem swoje działania przy numeracji na zasadzie strajku - nie numeruję, nie kompresuję, bo szkoda mi w tej chwili czasu. A szkoda, bo materiału jest dużo do przygotowania i niezależnie do chęci pomocy z różnych stron praca nad przygotowaniem materiału jest w tym momencie zbędna skoro materiał nie pojawi się w sieci.
Żeby nie było: jestem wdzięczny Michałowi za trud adaptacji starego skryptu do nowych potrzeb
Żeby nie było: jestem wdzięczny Michałowi za trud adaptacji starego skryptu do nowych potrzeb
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
- Skrzypczak_Bogumiła

Czegoś tu nie rozumiem.
Zdjęcia wykonane są ,chętni do pracy przy indeksacji są to KOMU u licha nie zależy aby to opublikować.
Takie zamieszanie skutecznie zniechęca do pracy - bo i po co ? dla kogo ? do szuflady ?
Nie chce mi się więcej gadać - chyba dam sobie spokój z indeksacją.
Zdjęcia wykonane są ,chętni do pracy przy indeksacji są to KOMU u licha nie zależy aby to opublikować.
Takie zamieszanie skutecznie zniechęca do pracy - bo i po co ? dla kogo ? do szuflady ?
Nie chce mi się więcej gadać - chyba dam sobie spokój z indeksacją.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
-
Rzeszotek_Łukasz