Baza metryki.genealodzy.pl - indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Jak już przy metrykach jesteśmy to chciałbym zauważyć że akt aktowi nierówny. Niektóre są pisane tak dużym wyraźnym pismem że nawet z pliku wielkości 50 kB prawdopodobnie można by indeksować. Są też akty pisane taką mało wyraźną drobnicą że na rozmiar pliku rozsądnie byłoby przeznaczyć >2 MB.
Dużo fotografuje z ręki i czasem można na jednym zdjęciu zmieścić 2 strony a czasem robię zdjęcie 1/3 strony i i tak są problemy żeby to odczytać.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Dzięki Panie Julianie za wiadomość o indeksacji Kiełczyny-jeden problem z głowy.Pytanie podstawowe z materiałów swoich czy z z Metryk bo tego w zasobach nikt nie odnotował.
Danka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Danusia, my tu po imieniu sobie piszemy, zapytam przez prywatną pocztę Marka, lub niech się sam wypowie co to za materiały ma ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: bozenabalaw »

W tej chwili sprawdziłam skany są u Leszka Ćwiklińskiego. Ja mam tylko dostęp do nich i są opracowane jeszcze w zeszłym roku. Nie wiem kto przydziela do indeksacji, ale zawsze lepiej pytać u źródła. Ja zaczynałam w genetece i wtedy koordynatorem był Leszek. W tej chwili jest wielu wprowadzających dane, może nie panują już nad tym. Ja figuruję że jeszcze coś indeksuję mimo, że praca została zakończona i jest już w genetece. (Parafia Kobyłka)
Do metryk mam uraz i tam o nic nie pytam i nie proszę, bo jakoś to nie wychodzi. :roll:
A tak w nawiasie nie jestem komputerowcem i niewiele potrafię zrobić Nie potrafię wkleić zdjęcia, ani skanu aby udowodnić, że dany skan jest. Lub poprosić o pomoc w odczytaniu trudnego nazwiska.
Do Leszka mam dostęp tylko dlatego, że indeksuję dla niego od wielu lat i mam Jego hasło które pozwala mi pobierać skany na mój komputer. :lol:
Serdeczności Bożena Balawender
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 4 times

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Materiały do indeksacji (numeracja plików i podział na paczki) przygotowuję ja. Niestety nie jestem w stanie robić tego na tyle masowo (choć wcześniej nie miałem z tym problemów), aby wszyscy zainteresowani dostali pliki o czasie i kiedy chcą. Fakt, Tarłów i Kiełczyna były już dawno zgłaszane, lecz pomimo różnych sposobów dokumentowania zainteresowania indeksowaniem niektóre informacje mi giną i nikną, szczególnie gdy tydzień jest naprawdę napięty.
Pozdrawiam,
Łukasz
danisha

Nieaktywny
Tytan

Julianie
pięknie dziękuję-dobrze byłoby wiedzieć co to za materiały, z jakich lat i czy sam da sobie radę, czy może potrzebuje pomocy.
Bożenko, ja też nie potrafię wklejać zdjęcia na komputerze i wielu wielu innych rzeczy.Ale z zadań lubię się wywiązywać, aby ktoś nie miał pretensji tym bardziej, że sama korzystam z pracy wielu osób z tego forum.
Czy mogłabyś sprawdzić czy Tarłów też jest u p.Leszka?Wiedziałabym co robić dalej.
Panie Łukaszu ,zdaję sobie sprawę, że nie wszystko człowiek może spamiętać więc może znajdzie się ktoś kto pomoże?
O ile pamiętam co jakiś czas zgłaszały się osoby chętne.
Może i teraz znajdzie się ktoś taki
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i przepraszam za zamieszanie.
Danka
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: bozenabalaw »

Danusiu Tarłów jest również.
Ja wiem, że spływa dużo indeksów i wiele przez to się gubi i trudno spamiętać, szczególnie gdy wyjedziemy, pójdziemy do szpitala itd. Wtedy robi się spiętrzenie pracy i trudno jest to opanować
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Skoro jednak to rzeczywiście burza w szklance wody, to może lepiej nie urażać nikogo i zrezygnować z indeksacji.
Danka[/quote]

Witam

A może poindeksujesz do geneteki? Zapraszam. Jeśli zdecydujesz się
indeksować oczekując na zdjęcia do metryk to proszę zgłoś się do
nas na adres : swietogen.kielce@op.pl

Pozdrawiam, Kornelia Major
danisha

Nieaktywny
Tytan

Bożenko przepięknie dziękuję za informację.Zwrócę się do p.Leszka o materiały i spróbuję znów zklecić zespół.
Serdecznie pozdrawiam
Danka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Danusia , Marek potrzebuje pomocy w parafii Kiełczyna, podam Ci adres do Marka to się sama dogadaj ; wojtek273@op.pl
- to ten adres na pewno ; pozdrawiam - Julian
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Pani Danuto, nie ma za co przepraszać. Za dużo zamieszania zrobiło się po naszej stronie ;) Póki co wstrzymałem swoje działania przy numeracji na zasadzie strajku - nie numeruję, nie kompresuję, bo szkoda mi w tej chwili czasu. A szkoda, bo materiału jest dużo do przygotowania i niezależnie do chęci pomocy z różnych stron praca nad przygotowaniem materiału jest w tym momencie zbędna skoro materiał nie pojawi się w sieci.

Żeby nie było: jestem wdzięczny Michałowi za trud adaptacji starego skryptu do nowych potrzeb ;)
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Czegoś tu nie rozumiem.
Zdjęcia wykonane są ,chętni do pracy przy indeksacji są to KOMU u licha nie zależy aby to opublikować.
Takie zamieszanie skutecznie zniechęca do pracy - bo i po co ? dla kogo ? do szuflady ?
Nie chce mi się więcej gadać - chyba dam sobie spokój z indeksacją.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Klotka

Sympatyk

Post autor: Klotka »

Ja też czegoś nie rozumiem.
Zdjęcia się nie pojawią w sieci?
A co z indeksami?
Tymi co zrobione i leżą "na kupce"? i tymi co właśnie się robią?
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Komu zależy, żeby zdjęcia nie pojawiały się w sieci? To dobre pytanie, z odpowiedzią gorzej.
Zdjęcia pojawią się. Kiedy? Nie będę podawał już żadnych terminów, bo nie mam zamiaru nie dotrzymywać słowa.

Gotowe indeksy trafiają do Geneteki, więc nie są odkładane na stos.
Pozdrawiam,
Łukasz
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

to jest poważny problem.czy ktoś genealogią rządzi.czy można mówić po imieniu.resztę nie powiem
tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”