Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Czyli że w tym czasie, o którym piszę ten adres był przypisany do innej parafi? "
a ściślej "innych"
długi okres (jak na okolicę:) 1. wolska - Św. Stanisława Biskupa i Męczennika (najczęściej używana nazwa)
2. Św. Wojciecha
graniczna data rok 1927 (ale chyba nie 1 stycznia)
a mapka nie obejmuje nie z powodu terytorium (obejmuje -za rogatkami wolskimi to wolska) ale okresu czasu
o XX wieku wiem niewiele w porównaniu z tym co powinienem wiedzieć żeby mapki robić -takie które wszystkie zmiany uwzględniają
pozdrawiam
P.S. a może tylko Św. Stanisława i Wojciech tam nie sięgnął? to też możliwe...
a z ciekawości - dokładnie gdzie? bo teren zdaje się był bardzo mało mieszkaniowy w tych latach - w przeciwieństwie do parzystej strony większość to kolejowy i niezabudowane parcele ...chyba
Panie Włodku,
dokładnie to na ul. Kraszewskiego 8 i na pewno od 1925 do 1943 roku tam mieszkali . No w sumie to nie Grzybowska, ale przynajmniej teren, o którym pisałam!
Witam,
Może ktoś poradzi.
Gdzie szukać informacji o:
- 5-cio letnie dziecko,
- zmarło na pocz. 1940 r. w szpitalu na ul. Litewskiej,
- pochowane podobno na Powązkach,
- rodzice spoza Warszawy?
Pozdrawiam
Hubert
Mam podobny problem dziecko zmarło w 1941 r w szpitalu na Litewskiej ,ale nie mogę ustalic miejsca pochówku dziecka w akcie zgonu parafia św Zbawiciela. Myslę ze chyba nie ma sladu po nagrobku ponieważ nikt go nie opłacał.
Natknąłem się na dwa akty chrztu rodzeństwa w Warszawskiej Parafii M. B. Królowej Polski na Marymoncie z 1914 i 1919 roku.
W Akcie z 1914 dziecię narodziło się w osadzie Bielany a drugie z 1919 w Powązkach.
Z aktu z 1914 dowiedziałem się że ojciec mieszkał w Młocinach i miał 36 lat (czyli urodzony ok. 1878) a matka 30 lat (ur. ok 1884) a dziecko urodziło się w osadzie Bielany.
Z aktu z 1919 ociec mieszkał już w Powązkach i miał 44 lat (czyli ur,. ok 1975) (już rozbieżność (od 1875 do 1878)
Gdzieś wyczytałem że Młociny podlegały pod Parafię Wawrzyszew.
Pytanie:
W których parafiach powinienem szukać informacji o rodzicach (chrzest i małżeństwo) Oprócz Parafii M. B. Królowej Polski na Marymoncie, oraz Wawrzyszewskiej św. Marii Magdaleny.
Jakieś dodatkowe parafie ??
Witam serdecznie
Rok 1873, pan młody zamieszkały we wsi Wolica, zapowiedzi ogłoszone w parafii imielskiej.
Jaka parafia w tym czasie funkcjonowała w Imielinie i obejmowała swym zasięgiem Wolicę?
Pozdrawiam
Hubert
Dzięki wielkie
Faktycznie SGKP zarówno Wolicę jak i Imielin lokuje w par. Służew, czyli św. Katarzyny.
Ot kolejny przykład na to, iż ksiądz (par. św Krzyża) zanotował co mu niezbyt zorientowany najwyraźniej młody podał.
Młodego usprawiedliwia zaś to, iż był w Wolicy elementem napływowym - świeżo po studiach na "SGGW".
Pozdrawiam
Hubert