Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,

naturalnie można szukać przez książki telefoniczne,cmentarze i inne możliwe sposoby – ale to tylko połowa poszukiwań, gdyż musimy dalej szukać potwierdzenia, że to są te osoby, które szukamy.
W Niemczech obowiązuje tzw.Sperrfrist – Standesamt potem Archiv – czyli twoje poszukiwania musimy zacząć od zapytania w Standesamt – tutaj informacja też jest płatna.
Dyrekcja cmentarza odpowie tylko jak podasz dokładne dane, że u nich jest pochowany/a/
wtedy poda kto pochował lub kto odpowiada za grób.

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Post autor: SylwiaJ »

Henry, a czym jest Standesamt i jakich informacji od niego mozna się spodziewac?
I czym jest Sperrfrist?
Mowiac wyszukiwarki cmentarne nie mialam na mysli kontaktu z zarzadem cmentarzy, tylko internetowe wyszukiwarki, cos w stylu Grobonetu.
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
Doniec_Henry

Sympatyk

witam,

dlaczego mam wyjaśniać terminy, ty szukasz, my szukamy...ja przedstawiam i proponuje
rozwiązania.
I w tym kierunku mogę pomóc.
W końcu szukamy osobę, a nie wyjaśnianie terminów.

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Post autor: janus_daniel »

Bardzo serdecznie także tą droga chcę podziekowąc pani Stefanii Dellemann pod adresem buchenwald@buchenwald.de
Niezwykle szybkie, solidne, precyzyjne załatwienie szukanej ze wskazaniem w KZ Buchenwald osoby nazwiskiem i numerem obozowym. Przy okazji druga osoba bratowa poszukiwanego także odnaleziona w tych spisach. Po kilku korespondencjach mailowych mam wszystko skserowane w domu przed soba wszystkie dane, nawet kolor włosów, oczu czy pali, pije!!!! - ZA DARMO. Dziękuję
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

W moich poszukiwaniach krewnego Bolesława Podwiązka doszedłem do jego papierów obozowych.
W nich zawarte sa informacje o aresztowaniu przy przekraczaniu granicy przez Stapo Metz 3 10 1941 Podał że mieszka w Koln /keln/
Adres brata Andrzej Podwiązka Wittenheim Elsass 2.
Moje pytanie przy założeniu, że dane podane w karcie obozowej sa prawdzie:
1 Czy jest możłiwość sprawdzenie kto mieszkał pod wskazanym adresem tzn brat Andrzej Podwiązka?
2 Czy można sprawdzić możliwośc mieszkania w Koln w okresie wojny Bolesława Podwiązki
Piszę o tym bo zupełnie nie wiem gdzie żył i mieszkał Bolesław w okresie międzywojennym Saga rodzinna mówi że był w Legionach ? Zachowały sie dwie fotografie Bolesława w mundurze ułana z około roku 1925! Nic pewnego bo fotografie nie podpisane.
Dziekuję za każda podpowiedź
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Chyba chodzi o Köln ?
Prosze tu jest ksiazka adresowa dla tego miasta 1941/42.
1.
http://wiki-de.genealogy.net/w/index.ph ... u&page=927
2.
http://wiki-de.genealogy.net/K%C3%B6ln/ ... _1941-42/2
inne lata
http://wiki-de.genealogy.net/Kategorie: ... _K%C3%B6ln

Natomiast Wittenheim region Elsass jest to gmina we Francji.
http://de.wikipedia.org/wiki/Wittenheim

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Witam, tak o Koln nie mam znaku o umlaut
Może wiadomo jak odczytać adres Wittemhiem Elsass 2? Czy nie ma w tym wskazówki o ulicy? W Googlach jest puste miejsce pod "łezką"
Dziękuję zaczynam szukać
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Wedlug mnie takiej ulicy o nazwie Wittemhiem Elsass 2 nie bylo i nie ma, gdyby byla mozna by bylo
cos wygooglowac.
Raczej bledny odczyt z karty obozowej.
Jak podalam wyzej moze chodzic o miejscowosc Wittenheim region Elsass we Francji.
Skan owej karty obozowej warto okazac.

Grazyna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Elsass to w regionalnym alzackim jezyku znaczy Alzacja (pl) Alsace (fr).

Dzisiaj w miejscowości Wittenheim jest ulica Alzacji (rue d'Alsace).
Moze to o to chodzi ?

W Wittenheim były kopalnie potasu. Wielu Polaków tam pracowało w okresie międzywojennym.

Pokaz dokument z tym zapisem.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Bardzo chętnie pokażę dpkument Tylko nie wiem jak :cry:
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-30.phtml

Myślę ze tu znajdziesz sposób jak pokazać dokument.
To tylko pierwszy raz wydaje się trudne.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b77 ... 3b6ab.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/866 ... b79bd.html
Przy ponownym przeglądaniu skanu znalazłem ulicę w Wittenheim Mongourette 2
Dzisiaj dostałem info z Kóln z magistratu przy pomocy kolegi z Niemiec Bolesław Podwiązka ostatecznie po transporcie w styczniu z Buchenwald do Dachau zmarł 14 maja 1945 r.
Czyliż w Kóln rzeczywiście bolesław Podwiązka była zameldowany? Szkoda że nie dostałem jego adresu.
Pozdrawiam
ElenaGovorushko

Post autor: ElenaGovorushko »

Dzień dobry.

Moje imię i nazwisko: Elena Govorushko (Говорушко). Mieszkam na Ukrainie.

Moja prośba do was: szukam mojego dziadka:
Goworushko (Howoruszko,Говорушко, Goworuszko, Howorushko, Howorusko, Goworusko, Goworucsko, Govorushko...) Adam Pietrowicz urodził się 12 Grudnia 1892 w miejscowości Holeszow, Sławatycze parafii, Biala Powiat, Prowincja (regionu) Warszawska, Polska.

Prosimy Cię, jakie można znaleźć w archiwach danych dotyczących naszych bliskich:
Govorushko (Howoruszko) Adam Pietrowicz 12 Grudnia 1892 Narodziny
Govorushko (Howoruszko) Andriej (Андрей, Andrzej) Pietrowicz - brat Adama
Govorushko (Howoruszko) Joseph (Иосиф, Józef) Pietrowicz - brat Adama
Govorushko (Howoruszko) Piotr (Пётр) - ojciec Adam, Andrzej i Józef
Toparyuk Katarzyna (Топарюк Екатерина) - matka Adam, Andrzej i Józef.

W 1906 roku rozpoczął studia z prywatnym przedsiębiorcą o nazwie Charles Slavinskiy w miejscu dzielnicy Sławatycze, w Polsce, gdzie studiował do 1909 r. Rozpoczął pracę jako kowal we Holeszow w kuźni Trohimuk Adam, pracował przez 2 lata, do 1911 roky.

Od 1911 roku pracował jako kowal w warsztatach Byala, Polska do 1913. W 1913 roku zostałem zabrany do wojska królewskiego, służył w armii przez 4 lata w mieście Bela (Elena: Czy Biała, ale mówi, Bela) 19 artylerii Piechoty, po rozwiązaniu armii, I wyemigrowała do Kungur w 1917 (to w Rosji na Uralu).

Brat mieszka w Polsce, z którym miałem do 1926 roku korespondencji (najczęściej mówimy o Józefa, bo Andrew wcześniej wyemigrował z Polski)

Bardzo prosimy, aby pomóc nam w poszukiwaniu i doceniam twoją pomoc.

Elena, Igor
andfi1

Sympatyk

Post autor: andfi1 »

Witam serdecznie. Poszukuję informacji o najmłodszym z braci mojego ojca. Nazywał się Józef Ficoń syn Pawła i Marianny Greń ur.18 02 1916 w Juszczynie k/Żywca.
Po wojnie ożenił się z wdową po niemieckim, poległym na froncie wschodnim, żołnierzu. Miała na imię Elfride .Mieszkała we Wrocławiu i miała dwie córki. Z Józefem też miała dwie córki: Ewę i Barbarę. Jakiś czas mieszkali w Lewinie Brzeskim. W latach 50tych wyemigrowali do DDR i zamieszkali w Lipsku. Byli bardzo szczęśliwym małżeństwem. Józef był kelnerem. Tu umiera Elfride. Córki wychodzą za mąż. Ewa pozostaje w Lipsku. Barbara po pewnym czasie emigruje do RFN. Józef żeni się powtórnie i zamieszkuje pod Lipskiem w Markrandstadt. Tu umiera w wieku chyba 72 lat.
Chciałbym znać nazwiska żon Józefa , datę , przyczynę jego śmierci i miejsce pochówku. Oczywiście będę bardzo zobowiązany za każdą inną informację. Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej Ficoń
Doniec_Henry

Sympatyk

witam,

Stadtarchiv Markranstädt
Markt 1
04420 Markranstädt
Deutschland

Formularz do wypełnienia -
https://www.formularservice-sachsen.de/ ... 6&I=252678

Czyli zgon w 1988 roku, nie wiem czy uzyskamy informację gdyż w Niemczech obowiazują zakazy publikacji danych.
Metryka urodzenia - 110 lat
Metryka ślubu – 80 lat
Metryka zgonu – 30 lat
Doniec_Henry
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”