* podział (moderacja, m.j.n)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
kondracki
dziendobry ..
nie wiem tak bardzo jak działa ta strona internetowa ... ale bede kiedys rozumieć ...
jak wiadomo, szukam kozieny ... i to znalazlem :
Nazwisko utworzone od imienia Kondrat, to zaś jedna z form imienia germańskiego Konrad, pochodzącego od kuoni- ‘śmiały’ i rāt ‘rada’ (zob. K. Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, t. I A-K, Kraków 1999, s. 434).
to tyś znalazłem :
Kondracki h. OSTOJA.
Andrzej Mikołaj, syn Stefana1253
moja pytania : kiedy pierwszy kondracki sie pokazał i gdzie?
gdzie szukać?
dziekuje za radą
serge kondracki z francii
nie wiem tak bardzo jak działa ta strona internetowa ... ale bede kiedys rozumieć ...
Nazwisko utworzone od imienia Kondrat, to zaś jedna z form imienia germańskiego Konrad, pochodzącego od kuoni- ‘śmiały’ i rāt ‘rada’ (zob. K. Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, t. I A-K, Kraków 1999, s. 434).
to tyś znalazłem :
Kondracki h. OSTOJA.
gdzie szukać?
dziekuje za radą
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witaj Serge
Kondracki 1629 – pd nazwy miejscowej Kondradziec, później Konrajec (ciechanowskie).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
P.S. Znalazłeś etymologię nazwiska, które pochodzi od imienia Konrad. Troje ma pochodzenie odmiejscowe.
Kondracki 1629 – pd nazwy miejscowej Kondradziec, później Konrajec (ciechanowskie).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
P.S. Znalazłeś etymologię nazwiska, które pochodzi od imienia Konrad. Troje ma pochodzenie odmiejscowe.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
merci beaucoup
nie znalazłem konrajec na mapie ... moze to kondrajec panski?
tam był kondracki h. prusI ...
ale to daleko od mazury ... augustów ... dawno Metenburg
roads from Mazovia, Prussia , and Lithuania crossed at this point. This explains why Netta became the border throughout the centuries. Propably there were some defense buildings there. The Teutonic chronicler Wigand described two castles in this area: Naugarden (Nowe Grodno) and Metenburg which was built by Jan Schonenfeld in 1392 . Jan de Wischow was the governor at this castle. It is interesting that historians could not find the location of this castle. But it's name METENBURG suggests that it was by the Meta river or even more, it was the begining of the Netta settlement. This castle existed a very short time. Prince Vitold of Lithuania broke with the Teutonic Order and destroyed the Metenburg castle *.
* from Codex Diplomaticus Prussicus
tam była pustina ....
bisony i pszczoły ...
szukam ... szukam ...
jest tysz KONDRATY koło wilno ...
gdzie tyn pierwszy mógł sie pojawić???
nara
serge
nie znalazłem konrajec na mapie ... moze to kondrajec panski?
tam był kondracki h. prusI ...
ale to daleko od mazury ... augustów ... dawno Metenburg
roads from Mazovia, Prussia , and Lithuania crossed at this point. This explains why Netta became the border throughout the centuries. Propably there were some defense buildings there. The Teutonic chronicler Wigand described two castles in this area: Naugarden (Nowe Grodno) and Metenburg which was built by Jan Schonenfeld in 1392 . Jan de Wischow was the governor at this castle. It is interesting that historians could not find the location of this castle. But it's name METENBURG suggests that it was by the Meta river or even more, it was the begining of the Netta settlement. This castle existed a very short time. Prince Vitold of Lithuania broke with the Teutonic Order and destroyed the Metenburg castle *.
* from Codex Diplomaticus Prussicus
tam była pustina ....
bisony i pszczoły ...
szukam ... szukam ...
jest tysz KONDRATY koło wilno ...
gdzie tyn pierwszy mógł sie pojawić???
nara
serge
-
Wladyslaw_Moskal

Do informacji Ewy dodam;sergeK59 pisze:dziendobry ..
to tyś znalazłem :
Kondracki h. OSTOJA.
gdzie szukać?
dziekuje za radą
Tadeusz Gajl w "Polskie rody szlacheckie i ich herby", 2000, podaje, ze Kondracki otrzymal szlachectwo i herb Ossorya w 1460 roku.
Tutaj;
http://www.herby.com.pl/
w dziale; - Wyszukiwarka herbów
znajdziesz informacje o herbie Osoryja [roznie pisano nazwe].
Nie myl z Kondradzkimi herbu Syrokomla.
Pomyslnego Nowego Roku,
Wladyslaw
MERCI ... ZNALAZŁEM
ale z temi herbami to trudny temat dla mnie >>> ile tam jest???
osoryja >> kondracki
ossoria >>> kondracki
ostoja >>> kondracki
prus I >>> kondracki
i >>> A040 Kondracki De gueules à deux cimeterres d'argent garnis d'or posés en pals accostés et adossés les pointes en bas Casque couronné Cimier un cimeterre d'argent garni d'or posé en barre la pointe en haut brochant sur un panache de trois plumes d'autruche d'argent
Kaluszowski. In rotem Felde zwei blanke krumme Säbel, mit den Handgriffen nach oben, mit den Schneiden nach innen gekehrt die Säbel werden durch ein um beide Klingen gewundenes goldnes Band (oder Ring?) zusammengehalten; Helmschmuck. fünf
Straußenfedern. Dieses Wappen führen die:
Kaluszowski und Kondracki
i to tysz >>>
Najman-beg przybył na Litwę na początku XV w., jako członek wyborowego zastępu arystokracji tatarskiej, wysłanego pod wodzą Dżalal ad-Dina (późniejszego krótkotrwałego chana Złotej Ordy) jako oddział posiłkowy w wojnie wielkiego księcia Witolda z zakonem krzyżackim. Poczet klientów i sług Najman-bega był tak liczny, że dał początek aż dwu tatarskim chorągwiom: najmańskiej i typirskiej, zwanej później kondracką.
za dużo mi sie wydaje ty kondracki z kazdy strone świata ...
internet jest wielki ... Kondracki są wiely ...
coś na pewno jest ale co??
nie myślałem zie to bedzie tak trudno
ale biory pod uwagi każda informacja ... proszę pisać
serge kondracki ... polak na pewno
ale z temi herbami to trudny temat dla mnie >>> ile tam jest???
osoryja >> kondracki
ossoria >>> kondracki
ostoja >>> kondracki
prus I >>> kondracki
i >>> A040 Kondracki De gueules à deux cimeterres d'argent garnis d'or posés en pals accostés et adossés les pointes en bas Casque couronné Cimier un cimeterre d'argent garni d'or posé en barre la pointe en haut brochant sur un panache de trois plumes d'autruche d'argent
Kaluszowski. In rotem Felde zwei blanke krumme Säbel, mit den Handgriffen nach oben, mit den Schneiden nach innen gekehrt die Säbel werden durch ein um beide Klingen gewundenes goldnes Band (oder Ring?) zusammengehalten; Helmschmuck. fünf
Straußenfedern. Dieses Wappen führen die:
Kaluszowski und Kondracki
i to tysz >>>
Najman-beg przybył na Litwę na początku XV w., jako członek wyborowego zastępu arystokracji tatarskiej, wysłanego pod wodzą Dżalal ad-Dina (późniejszego krótkotrwałego chana Złotej Ordy) jako oddział posiłkowy w wojnie wielkiego księcia Witolda z zakonem krzyżackim. Poczet klientów i sług Najman-bega był tak liczny, że dał początek aż dwu tatarskim chorągwiom: najmańskiej i typirskiej, zwanej później kondracką.
za dużo mi sie wydaje ty kondracki z kazdy strone świata ...
internet jest wielki ... Kondracki są wiely ...
coś na pewno jest ale co??
nie myślałem zie to bedzie tak trudno
ale biory pod uwagi każda informacja ... proszę pisać
serge kondracki ... polak na pewno
-
grigorrr87
- Ewa_Szczodruch

-
Aleksy_Marus
- Ewa_Szczodruch

-
Andrzej_Kurys
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj
Kosmal (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Kosma. Imię pochodzenia greckiego od Kosmas, to od wyrazu kósmos 'porządek, świat'. W Polsce znane od XIII wieku; może też od kosmaty, kosmyk.
Kosmal (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Kosma. Imię pochodzenia greckiego od Kosmas, to od wyrazu kósmos 'porządek, świat'. W Polsce znane od XIII wieku; może też od kosmaty, kosmyk.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch