to może zamiast narzekać warto samemu zabrać się do roboty i postarać się o skany akt z Wadowic? Samo się nie zrobi
Pozdrawiam,
Szymon Nowak
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Moze nie połowa, ale tak jedna trzecia genealogów na tym forum mieszka poza granicami Polski.sable pisze:Postarać sią o skany z Wadowic ? A niby jak mam to zrobić skoro nie mieszkam w Polsce, a daleko poza nią.

W 2020 roku zwracałyśmy się do siebie po imieniu, ale rozumiem, że teraz wracamy do bardziej oficjalnej formy.sable pisze:Postarać sią o skany z Wadowic ? A niby jak mam to zrobić skoro nie mieszkam w Polsce, a daleko poza nią. Niejeden genealog z Polski już to próbował ale tamtejsze księgi są pod kluczem i nic nie wskórał, dlatego odświeżam wątek.
Pani Majewska - tak już jest z internetowym dostępem do danych różnej maści, że jedni je udostępniają bezpłatnie, a inni korzystają z nich, także bezpłatnie. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy z przyczyn podanych powyżej. Jeśli nie odpowiada Pani bezpłatne udostępnienie skanów ksiąg metrykalnych z Wadowic, to chętnię zapłacę za możliwość dostępu do nich drogą internetową, gdyż inaczej nie jest to możliwe.
A.L.
ten zbiór zawiera jedynie wpisy z Chabówki, Ponic i Rdzawki, czyli wsi dookoła Rabki, lecz bez samej Rabki niestety, może warto by było to gdzie zaznaczyć że to nie o Rabke chodzi
- Rabka-Zdrój - urodzenia 1890-1904

Dzień dobry Panie PawleGazda pisze:ten zbiór zawiera jedynie wpisy z Chabówki, Ponic i Rdzawki, czyli wsi dookoła Rabki, lecz bez samej Rabki niestety, może warto by było to gdzie zaznaczyć że to nie o Rabke chodzi
- Rabka-Zdrój - urodzenia 1890-1904