Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: k_skrzyp »

Dziękuję Grażyno za wsparcie poszukiwań. :)
Jan najprawdopodobniej po 1906 nie służył już nigdy w wojsku.
Wspomnianego przez Ciebie Ignacego Iwanowicza sprawdziłem z nadzieją, że może być krewnym "mojego" Jana, ale nie dopatrzyłem się powiązań.
Kamil
makszcz

Post autor: makszcz »

Dzień dobry,
Szukam informacji o moim pradziadku Antonim Lisku, synu Józefa i Małgorzaty Kurek.
Urodzony 1885. Godynice, powiat Sieradzki.
Od około roku 1912 służył w armii carskiej, wg przekazu ustnego w rodzinie jego jednostka stacjonowała (przynajmniej czasowo) w okolicach Taszkientu (obecnie Uzbekistan).

Prosiłbym serdecznie o sprawdzenie nazwiska. Będę wdzięczny za wszelkie informacje :)
Mimimi84

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mimimi84 »

Pani Grażyno znalazłam sporo żołnierzy, którzy z całą pewnością należeli do mojej rodziny. Mam pytanie w związku ze skrótami wojskowymi, które są zapisane przy ich nazwiskach? Czy istnieje gdzieś słowniczek? Znalazłam coś w tym stylu na Wikipedii, ale nie ma on interesujących mnie skrótów, jak np. K. K. LIR, nr 17. K. K. To pewnie kaiserliche und königliche, ale LIR? Inny skrót: LstInfst. Infst to intfanterist, czyli szeregowiec, ale to Lst?
Albo jeszcze inny przykład: ResFeldw (czyli jakiś typ pkutonowego), IR nr 40, MGA. III.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Zapytujesz w temacie armii carskiej a masz armie austrowegierska :evil:
Kazdy numer listy to dziesiatki stron, kazda z nich ma na poczatku objasnienia
skrotow jak np. ta:
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... =3&zoom=33

@ makszcz,
Na listach strat brak Antoniego Liska z pow. sieradzkiego.

Pozdrawiam
Grazyna
Kwaśny_Marcin

Post autor: Kwaśny_Marcin »

Dzień dobry.

Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc w odnalezieniu informacji o moim pradziadku Marcinie Kwaśnym, który miał służyć w armii carskiej. Żadne pamiątki czy dokumenty z tego okresu jego życia się nie zachowały, a chciałbym zrekonstruować na tyle na ile się da przebieg jego służby.

Marcin Kwaśny, urodzony 27.10.1886 w Ładach, parafia Raszyn, gmina Falenty, gubernia warszawska. Syn Wojciecha i Julianny z d. Zych. Przed 1905 rokiem prawdopodobnie mieszkał na Mokotowie (miał być pracownikiem w zajezdni tramwajów konnych).

Prawdopodobny przebieg służby według przekazów rodzinnych: powołany do armii pod koniec 1904 lub na początku 1905 roku. Bierze udział w wojnie rosyjsko-japońskiej, gdzie miał zostać raniony w nogę. Ląduje do pracy na zapleczu armii. W 1910 lub 1911 zamiast przejść do rezerwy kontynuuje służbę. Zostaje awansowany na kwatermistrza. Po wybuchu I wojny światowej mógł brać udział w walkach na Bliskim Wschodzie lub w Kazachstanie. Na pewno w czerwcu 1916, lub niedługo później, przybywa pod Łuck gdzie w pobliskim Ławrowie lub Jezioranach Czeskich poznaje moją prababkę Katarzynę, z którą niedługo żeni się a w 1918 roku przychodzi na świat ich pierwsza córka.

Według przekazów miał służyć w pułku dowodzonym przez księcia Golicyna. Prawdopodobnie chodzi tu o 69 Riazański pułk piechoty imienia księcia Aleksandra Golicyna.

Mam nadzieję, że powyższe informacje będą pomocne. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Marcin.
Ostatnio zmieniony czw 07 lis 2019, 09:02 przez Kwaśny_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabomba

Sympatyk
Adept

Post autor: Zabomba »

Dzien dobry,
Szukam informacji o pradziadku Zygmuncie Tworkowskim ur. 02.05.1892 najprawdopodobniej gdzies na Podlasiu. Wojne przezyl, z informacji rodzinnych wiem, ze sluzyl w saperach.
Pozdrawiam
Nazwiska - Tworkowski, Prusik, Karaszewski, Stankiewicz, Muszyński, Popławski
andrzej_genealogia

Sympatyk

Re: szukam przodków w armii carskiej

Post autor: andrzej_genealogia »

Irena_Powiśle pisze:Przepraszam, pomylka.
Biblis Aleksander, 49 batalion rezerwy.
W informacji na gorze napisane ze jest to piechota.
W kartce o piechocie ani slowa.

Irena
PS znalazlam liste szpitali w miescie Woroniez w czasie I WS
https://lastvrn.ru/medical-institutions ... g-wwi.html
Szpital N 6 - dom Nikitina, ulica Bolszaja Dewickaja
Dziękuje bardzo Ireno.

Czy wiecie może, czy istnieje możliwości znalezienia większej ilości informacji o służbie Aleksandra Biblis w Armii Carskiej?

Pozdrawiam,

Andrzej
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Kwaśny_Marcin,

Po wybuchu I wojny światowej mógł brać udział w walkach na Bliskim Wschodzie lub w Kazachstanie.

Proszę powiedzieć, jakie walki toczyły się na terenach Kazachstana, tym bardziej w tych latach takiej nazwy geograficznej w ogóle nie istniało?
Na terenach Bliskiego Wschodu I WŚ też miała miejsce, ale żeby w tym br. udział wojsko carskie - skąd taka informacja?
Był front Kaukaski, ostatnio gdzie walczyli wojska rosyjskie to Kars, ob. Turcja, w latach 1878-1917 należał do imperium rosyjskiego.
Ostatnie miasto przed granicą z Turcją.

Jakieś jednostki wojskowe mogły być po inną stronę jeziora Kaspijskiego, w forcie Aleksandrowskim (ob. Aktau), ale żadnych walk tam nie było. Tam mogli być ewakuowani ranni po walkach w Karsie, np.

Według przekazów miał służyć w pułku dowodzonym przez księcia Golicyna. Prawdopodobnie chodzi tu o 69 Riazański pułk piechoty imienia księcia Aleksandra Golicyna.

Istniał jeszcze 3 Narwski pułk piechoty księcia Michała Golicyna.

andrzej_genealogia
Czy wiecie może, czy istnieje możliwości znalezienia większej ilości informacji o służbie Aleksandra Biblis w Armii Carskiej?

Tylko kwerendą w RGWIA. Można np złozyć kwerendę o poszukiwaniu w tym 49 pułku, ale oprócz rozkazów nie wiem o czym jeszcze można stąd dowiedzieć.
Miał służbę wcześniej wtedy kwereda o poszukiwanu z punktu poborowego i napisać jaki to był rok na około. Moim zdaniem to powienien być rok 1894-95.
Można także złożyć kwerendę do archiwum Woronieżskiego według szpitala, może coś tam zostało w dokumentach.
On-line to nie sądzę.
Irena
Kwaśny_Marcin

Irena_Powiśle pisze: Proszę powiedzieć, jakie walki toczyły się na terenach Kazachstana, tym bardziej w tych latach takiej nazwy geograficznej w ogóle nie istniało?
Pani Ireno, tak mi wstyd. Porównałem swoje notatki z źródłami z których korzystałem i okazuje się, że dokonałem idiotycznej pomyłki. Faktycznie chodziło mi o Kaukaz ("Bliski Wschód" proszę zignorować - to efekt bezmyślnego przepisania tytułu rozdziału).
Zresztą, co do tego czy mój pradziadek był wtedy w tamtych rejonach mam największe wątpliwości. Po prostu według niektórych ustnych przekazów miał służyć gdzieś, gdzie było tak gorąco, że jajka zakopane w piasku same się gotowały i próbowałem to z czymś powiązać.
Irena_Powiśle pisze:Istniał jeszcze 3 Narwski pułk piechoty księcia Michała Golicyna.
Tak, to prawda ale zbierając informacje na ten temat odniosłem wrażenie, że to w 69 Riazańskim pułku piechoty służyło więcej polaków. Zresztą, własnie o ustalenie w którym pułku faktycznie służył (o ile to możliwe) najbardziej mi chodzi, bo cała ta informacja o księciu Golicynie może być równie dobrze rodzinną legendą.

Próbowałem coś znaleźć na rosyjskich stronach, ale bariera językowa okazał się trudna to przeskoczenia, a korzystanie z różnych narzędzi translatorskich w moim wykonaniu było zupełnie nieefektywne.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Ja ze swej strony sprawdzilam czy jakis Kwasny z gminy Falenty jest na listach strat.
Okazuje sie, ze Marcina brak.
Jest natomiast ktos o podobnym nazwisku.

Квашин Андрей Антонович
Должность/Звание
рядовой
Воинская часть
Инженерное управление 2-й Армии
Место рождения
Варшавская губ., Варшавский уезд, Фалента гмина, д. Подольмина
Причина выбытия
болен
Дата события
03.03.1917
Тип документа
Уведомление о приеме раненого
Kwaszyn Andrzej syn Antoniego, ze wsi Podolmina, gmina Falenta, Polak,
katolik, kawaler, chory.

https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gos ... 1%82%D1%8B

Pozdrawiam
Grazyna
Kwaśny_Marcin

Pani Grażyno dziękuję:)
Wspomniana Podolmina, to prawdopodobnie zniekształcona nazwa wsi Podolszynie. Faktycznie żyło tam wielu Kwaśnych, a kiedy przeglądałem dostępne na stronie metryki z parafii Raszyn kilkukrotnie natykałem się na Antoniego Kwaśnego. Niestety nie udało mi się ustalić, czy posiadałem z nim jakiegoś wspólnego przodka (jeśli tak, to wspólne korzenie sięgałyby gdzieś głęboko w XVIII wiek). Tak więc wspomniany Andrzej, jak sądzę, naprawdę nazywał się Kwaśny.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za Pani wysiłek i ślę jak najlepsze życzenia dla Pani:)
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Marcinie,

Zresztą, co do tego czy mój pradziadek był wtedy w tamtych rejonach mam największe wątpliwości. Po prostu według niektórych ustnych przekazów miał służyć gdzieś, gdzie było tak gorąco, że jajka zakopane w piasku same się gotowały i próbowałem to z czymś powiązać.

Nie sądzę żeby były to regiony kaukaskie.
Raczej był to okres służby, ew. przed IWŚ, na "nowych" ziemiach imperium, z innej strony Jeziora Kaspijskiego, np w twierdzy Krasnowodsk (ob. to m/ Turkmenbaszy, Turkmenistan), gdzie od połowy wieku XIX zamieszkali rosyjscy wojskowi i urzędnicy i kupcy - ormiańskie i z Persji. tu zaczyna się pustynia Karakum ("czary piasek") i w rzeczywistości jajka można było ugotować w piasku, taki mógł być upał. Ze strony Kaukazu są góry i klimat jest inny.

W czasie IWS walki na tych terenach (i nie tylko w czasie IWS) mogły być lokalne, bo polityka imperska nie była zbyt przejacielna do tybulców, mających swój wiekowy układ życia.
Z innej strony te ziemi jak i np Baku były interesem brytańskim, ale nigdy i nigdzie nie czytałam żeby na tamtych terenach toczyły się walki między Rosją a Wielką Brytanią.

Dla tego że była to twierdza stacjowała tam jednostka wojsku rosyjskiego.
W czasie I WŚ nawet byli tam bieżeńcy polskie i polski kapelan - jeśli nie mylę się widziałam o tym dokumenty w AAN.

Druga wersja - to fort Pierowskij/Pierowsk/Perowsk, ob. to miasko Kyzył-Orda w Kazachstanie.
Założony (zdobyty) prawie w tych samych czasach co i Krasnowodsk i też otoczony pustynią.

Irena
makszcz

Grazyna_Gabi pisze:
@ makszcz,
Na listach strat brak Antoniego Liska z pow. sieradzkiego.

Pozdrawiam
Grazyna
Pani Grażyno, dziękuję uprzejmie za sprawdzenie...
Interesuje mnie czy dałoby się sprawdzić w jakiej w ogóle jednostce służył i kiedy dokładnie...
Nie śmiem prosić o sprawdzenie, ale gdyby znalazła Pani chwilę czasu... :)

( Antoni Lisek, syn Józefa i Małgorzaty Kurek.
Urodzony 1885. Godynice, powiat Sieradzki.
Od około roku 1912, może wcześniej, służył w armii carskiej)
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Gdyby to bylo mozliwe to juz bys mial info o Antonim Lisku.
Poprostu brak list wczesniejszych, dostepne sa tylko listy strat z IWS.
Moze za jakis czas bedzie cos wiecej. :|

Grazyna
makszcz

Rozumiem i bardzo dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam
Mariusz (makszcz)
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”