Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MateuszKrieger

Sympatyk

Re: Franciszek Pazgrat - powstaniec wlkp.

Post autor: MateuszKrieger »

mikola.piatek.gorzow.wlk pisze:Dzień dobry,
bardzo proszę o pomoc w odszukaniu aktu urodzenia powstańca wielkopolskiego Franciszka Pazgrata, urodzonego 21.08.1900 w Zemsku, powiat grodziski. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam! :)
Mikołaj
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1410916 Skan 78

Ojciec Antoni Pazgrat, Matka: Apolonia Szukała
Urodzony 21.08.1900
Tu wpis z poznan-project.pl:

Parafia katolicka Słupia (Poznań), wpis 3 / 1899
Antonius Pazgrat (23 lat) 100%
ojciec: Martinus Pazgrat , matka: Francisca Suszka
Apollonia Paulina Szukała (23 lat)
ojciec: Alexius Szukała , matka: Agnes
Konrad Czub (e-mail: konrad.czub@protonmail.ch):
Ich syn Franciszek Pazgrat (1901-1919) - Powstaniec Wielkopolski, zginął w walkach pod Zbąszyniem. Pośmiertnie odznaczony przez Prezydenta II RP Ignacego Mościckiego Krzyżem Niepodległości. W naszym drzewie.
(17-04-2015)
Parafia katolicka Modrze, wpis 24 / 1860
Martinus Pazgrat 100%
Francisca Suszka
PAZGRAT Tomasz (e-mail: tomaszpazgrat@poczta.onet.pl):
Najprawdopodobniej chodzi o Martinusa PAZGRAT.
Razem z Franciszką SUSZKA mieli co najmniej 2 dzieci:
Adalbertusa ożenionego z Josephą STACHOWIAK w 1890 w Grodzisku Wlkp
Antoniusa ożenionego z Apollonią SZUKAŁA w 1899 w Słupi
(01-11-2011)
Konrad Czub (e-mail: konrad.czub@protonmail.ch):
Dwaj ich wnukowie (kuzyni: Walenty Pazgrat i Franciszek Pazgrat) zginęli 9 stycznia 1919 roku w walkach pod Zbąszyniem w czasie Powstania Wielkopolskiego. W naszym drzewie.
(17-04-2015)
OlejnikRobert

Sympatyk

Post autor: OlejnikRobert »

Rozumiem, dziękuję.
MateuszKrieger

Sympatyk

Post autor: MateuszKrieger »

kekoe pisze:Poszukuję aktu urodzenia zgonu Stanisława Nowackiego ur. ok. 1844 r. w Wielkopolsce. Poślubił Teklę Ratajczyk z Pruślina w 1867 r. Na akcie ślubu ich syna - Jana widnieje informacja, że oboje małżonków jeszcze żyła po 1920 r.

Jake409

Help needed

Post autor: Jake409 »

Hello, I am looking for the birth record of Jacob Garczynski. Born around 1871, son of Jacob and Margaret Jos##ick(unsure of surname spelling), in the German part of Poland. He emigrated to the United States in 1891 and married Josephine Koscielniak. Finding the marriage record of his parents would also be helpful.
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Help needed

Post autor: benyzet »

Proszę Was o pomoc, może raczej wskazówkę, jak dalej szukać. Poszukuję jakiegoś śladu w metrykach Jerzego Tadeusza Zarzyckiego, który legitymował się w Sądzie Grodzkim w Haliczu w 1782 roku. Był synem Andrzeja Zarzyckiego i Teresy Bilińskiej, wnukiem Jana Zarzyckiego i Anastazji Baczyńskiej. Moi Zarzyccy od drugiej połowy XVIII do pierwszej połowy XIX wieku mieszkali w Podhajcach. Metryki Podhajeckie mam przerobione na wskroś, chociaż to jest jeden wielki misz/masz. Jeśli ktoś jest w indeksie, to nie ma go często w księgach. Poszlaką może być informacja z indeksu o śmierci Anastazji Zarzyckiej ( 29.11.1760) lat 70. Możliwe,że to była babcia Jerzego Tadeusza Zarzyckiego, ale nie ma w parafii podhajeckiej żadnej wzmianki o Jerzym lub jego rodzicach. ( indeks dostępny w Ossolineum). Przejrzałem parafie okoliczne i te na południowy-zachód od Podhajec w stronę Doliny- Bołszowce, Trembowla, Tyśmienica, Jezupol, Mariampol, Halicz, Kałusz, Hnilcze, Stanisławów, Dolina, Przeglądałem te parafie, bo tam w przeciągu 150 lat wędrowali członkowie mojej rodziny. Myślałem, że kierowała nimi chęć połączenia się z innymi krewnymi, ale niestety, ten trop nie „ wypalił”. Może ktoś z Was trafił gdzieś na którąś z w/w osób podczas przeglądania metryk. Przypuszczam, że Jerzy Teodor urodził się około 1750-55. Nie chcę, żeby ktoś za mnie szukał ( broń Boże), bo wiem że te lata, to przeważnie „ dudki” i bardzo ciężko się je odczytuje. Chodzi mi o wskazówki. Około roku 1830 Józef Zarzycki z Hnilcz uprasza Sąd Grodzki w Haliczu o extrakt legitymacji Jerzego Tadeusza i podkreśla swój związek z nim. Niestety, metryki z Hnilcz z tego okresu to tylko nikiedy same zgony. W tej parafii ( tak jak wspomniałem wyżej), nie natrafiłem na ślad Jerzego Tadeusza. Przejrzałem też legitymacje Baczyńskich i Bilińskich, ale nie znalazłem śladu po ożenkach z Zarzyckimi.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Help needed

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Może rejestracja akt metrykalnych w sądzie. Sądów mniej, zachowanych jeszcze mniej ..może szansa niezbyt duża, ale poszukiwania nie bardzo skomplikowane
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Help needed

Post autor: benyzet »

Dziękuję Włodku. Jak to ugryźć? Szczerze mówiąc, to czytam o tym pierwszy raz. Wybacz. " wiem, że nic nie wiem"
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Help needed

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Oblatowane z terenów "ukrainnych". Zdaje się, że nawet podczas indeksacji nie zostało mocno podkreślone, że indeksowane są oblaty sądowe, nie księgi metrykalne. Do sprawdzenia (nie tylko, może nie przede wszystkim geneteka).
Opisu fondów i w ogóle całą pracę opisową Marcina Kowala polecam. Bardzo dużo materiałów to nie są księgi metrykalne, a spisy oblatowanych/zarejstrowanych w mniej lub bardziej miejscowych sądach metryk.
Temat bardziej kojarzony z centralną Koroną, okresem staropolskim albo nawet głębiej.
Może "Ukraina" nie tyle wymaga przebadania (pewnie opracowania kto., kiedy, po co, na ile obowiązkowe ,...- są) co popularyzacji. Nie jest to żadna wiedza tajemna, specjalistyczna, trudna ..ale jakoś rzadko przebija się wprost w stylu
"ta informacja o chrzcie nie z Lib, Bapt, a z sądowych kijowkich oblat (i tu archiwum, zespół, fond, sprawa, strona )."
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotrowski_Dariusz_1967

Sympatyk

Post autor: Piotrowski_Dariusz_1967 »

Piotrowski_Dariusz_1967 pisze:Proszę o pomoc w znalezieniu daty i aktu zgonu Weroniki Kozłowskiej (dd. Dolędzkiej).
Co wiem, ur. w 1815 Płock-Trzepowo, wieś Tchórz, rodzice Leon i Marianna z Piotrowskich.
w 1832 bierze ślub z Franciszkiem Salezym Kozłowskim, umiera on w 1853 w par. Biała, wieś Draganie. W roku 1854 Weronika wychodzi za Jana Kozłowskiego. W latach 1855 i 1857 rodzi Jana i Mariannę . Czyli zmarła po roku 1857.
Przeszukałem parafie Biała i Trzepowo , ponieważ wszyscy pozostali członkowie tej gałęzi rodzili się i umierali w XIX wieku w tych dwóch parafiach no i niestety nie ma tej informacji .

Proszę o pomoc w tym temacie
Darek
Drugi mąż Jan Kozłowski zmarł 26.02.1887 w Białej i pozostawił po sobie wdowę , czyli Weronika żyła jeszcze w lutym 1887. (dziękuję Elżbieto za trop).

Czyli nadal do aktu zgonu Weroniki trop wiedzie do parafii Biała , a tutaj nic nie ma . Ani AZ , ani aktu kolejnego ślubu (w 1887 Weronika miała 72 lata)

Darek
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Po śmierci II męża Weronika mogła zamieszkać u któregoś ze swoich dzieci. Należ przejrzeć parafie, gdzie mieszkały jej dzieci (z I i II ślubu).
Bożena
Mairon

Post autor: Mairon »

Witam.
Poszukuję aktu małżeństwa Marcina Muł i Marianny Kamieniec. Ślub odbył się w 1857 roku w Łukowej, Woli Obszańskiej lub Obszy, jest to województwo lubelskie, niestety nie mam dokładniejszych informacji. Numer aktu to 35.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, bo od tej informacji zależy czy moje poszukiwania były poprawne.
Pozdrawiam
Wojtek
Breza_Henryk

Śliwice

Post autor: Breza_Henryk »

Tutaj link
https://www.transfernow.net/dl/20240818ZRUGyybF
On, młodzieniec syn rolnika z Łęga lat 26, ona wdowa lat 26, 10 maja
Pozdrawiam Henryk
Piotrowski_Dariusz_1967

Sympatyk

Post autor: Piotrowski_Dariusz_1967 »

Piotrowski_Dariusz_1967 pisze:
Piotrowski_Dariusz_1967 pisze:Proszę o pomoc w znalezieniu daty i aktu zgonu Weroniki Kozłowskiej (dd. Dolędzkiej).
Co wiem, ur. w 1815 Płock-Trzepowo, wieś Tchórz, rodzice Leon i Marianna z Piotrowskich.
w 1832 bierze ślub z Franciszkiem Salezym Kozłowskim, umiera on w 1853 w par. Biała, wieś Draganie. W roku 1854 Weronika wychodzi za Jana Kozłowskiego. W latach 1855 i 1857 rodzi Jana i Mariannę . Czyli zmarła po roku 1857.
Przeszukałem parafie Biała i Trzepowo , ponieważ wszyscy pozostali członkowie tej gałęzi rodzili się i umierali w XIX wieku w tych dwóch parafiach no i niestety nie ma tej informacji .

Proszę o pomoc w tym temacie
Darek
Drugi mąż Jan Kozłowski zmarł 26.02.1887 w Białej i pozostawił po sobie wdowę , czyli Weronika żyła jeszcze w lutym 1887. (dziękuję Elżbieto za trop).

Czyli nadal do aktu zgonu Weroniki trop wiedzie do parafii Biała , a tutaj nic nie ma . Ani AZ , ani aktu kolejnego ślubu (w 1887 Weronika miała 72 lata)

Darek
Dzieci Weroniki i jej dwóch mężów rodziły się , brały śluby i umierały w Parafii Biała (wyjątkiem jest drugi ślub Józefy w Sikurzu)
Breza_Henryk

Re: Jozef Ossowski

Post autor: Breza_Henryk »

Karolina_Kaszuba pisze:Dzien Dobry, prosze o znalezinie aktu slubu
Jozef Ossowski i Katarzyna v Galikowska v Otlewska
parafia Sliwice,
rok 1869.
Dziekuje
Karolina
Tutaj link
https://www.transfernow.net/dl/20240818ZRUGyybF
On, młodzieniec syn rolnika z Łęga lat 26, ona wdowa lat 26, 10 maja
Pozdrawiam Henryk
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Help needed

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Jake409 pisze:Hello, I am looking for the birth record of Jacob Garczynski. Born around 1871, son of Jacob and Margaret Jos##ick(unsure of surname spelling), in the German part of Poland. He emigrated to the United States in 1891 and married Josephine Koscielniak. Finding the marriage record of his parents would also be helpful.
Is this a document concerning your Jacob?
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view
Are there documents with detailed data? How is his mother's name known?
I noticed in Geneteka the family of Jacob Garczyński but the name of his wife and mother of his children is Michalina, not Margaret:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Elża
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”