Dokumentacja pracownicza, ZUS

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Linaaa0606

Sympatyk

Post autor: Linaaa0606 »

Witam,

Mam pytanie odnośnie wniosku o uzyskanie dokumentacji pracowniczej od ZUSu - czy jest konieczność wykazania we wniosku pokrewieństwa poprzez dołączenie odpisów aktów urodzenia? Nie zauważyłam odpowiedzi na to pytanie w temacie.

Pozdrawiam,
Paulina
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Paulino,

wprawdzie moje doświadczenia z ZUS sięgają kilkunastu lat wstecz, to jednak wydaje się, że wykazanie pokrewieństwa w sposób przez Ciebie opisany będzie raczej konieczne, co też raczej wynika z wpisów w tym wątku.
Polecam również:
https://www.geneablogia.com/post/dokume ... genealogii

Pozdrawiam
Aneta
SadowskiPaw

Sympatyk

Post autor: SadowskiPaw »

Dzień dobry,
chciałbym zapytać, czy ktoś próbował wnioskować tylko o wgląd do dokumentacji i jak to wyglądało? Przymierzam się do wysłania wniosku przez ePUAP, ale zastanawia mnie, czy trzeba się umawiać na konkretny dzień i godzinę, gdy już odpiszą? Gdzie jest miejsce oglądania dokumentów, odpowiedni oddział, czy raczej jakieś archiwum? Czy mogą żądać opłaty za to? Dodam, że pradziadek (podobno istnieją problemy z uzyskaniem ich dokumentacji ze względu na stopień pokrewieństwa) zmarł w 1992 roku.
Jestem zielony w tym temacie i nie wiem jak wyglądają odpowiedzi ZUSu w tym temacie, dlatego będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam
Paweł
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Napiszę tylko rzeczy oczywiste. Reszty się dowiesz jak złożysz wniosek.

Piszesz wniosek o udostępnienie ci akt do wglądu w określonym oddziale lub inspektoracie. Potem ktoś stamtąd dzwoni, że akta są na miejscu - umawiasz się na wizytę.

Oczywiście możesz potem prosić o wykonanie ksera - dudków za to nie brali :D
Łukasz
mikola.piatek.gorzow.wlk

Sympatyk

ZUS Gorzów, Międzychód, Grodzisk Wlkp.

Post autor: mikola.piatek.gorzow.wlk »

Szanowni Państwo,
proszę o podzielenie się opiniami nt. pozyskiwania dokumentacji emerytalno-rentowej przodków z w/w jednostek ZUS (jeżeli ktoś miał oczywiście z nimi do czynienia).
Z poważaniem
Mikołaj Piątek
mikola.piatek.gorzow.wlk

Sympatyk

Zatwardziały ZUS

Dzień dobry,
starałem się o uzyskanie dokumentacji dziadków z ZUS-u, najpierw starali się wyszukiwać na siłę braki formalne, przedłużali postępowanie, aż w końcu musieli przyznać, że dokumentów nie mają/znaleźć nie mogą. Dziadkowie zmarli ledwo 20 lat temu, więc jeszcze 30 lat powinni ją trzymać. Co zrobić w takim przypadku? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mikołaj :)

moderacja (elgra)
Połączono z istniejącym już tematem zgodnie z Regulaminem, który mówi:
1. O czym należy pamiętać przed wysłaniem wiadomości na Forum.
Zanim zapytasz, sprawdź czy temat nie był już na forum poruszany i czy odpowiedź na Twoje pytanie już nie padła.
- Nie dubluj, nie twórz nowego wątku, lecz postaraj się kontynuować już istniejący.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Na piśmie odpowiedzieli, że nie mogą znaleźć? :shock:
mikola.piatek.gorzow.wlk pisze:Dzień dobry,
starałem się o uzyskanie dokumentacji dziadków z ZUS-u, najpierw starali się wyszukiwać na siłę braki formalne, przedłużali postępowanie, aż w końcu musieli przyznać, że dokumentów nie mają/znaleźć nie mogą. Dziadkowie zmarli ledwo 20 lat temu, więc jeszcze 30 lat powinni ją trzymać. Co zrobić w takim przypadku? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mikołaj :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mikola.piatek.gorzow.wlk

Sympatyk

Tak, na piśmie.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

A może dziadkowie nie byli emerytami z ZUSu. Są w Polsce jeszcze inne systemy emerytalne.

Pozdrawiam
Janusz
mikola.piatek.gorzow.wlk

Sympatyk

Dziadkowie akurat byli świadczeniobiorcami z ZUS na pewno, bo zachowały się u mnie w domu różne decyzje o przyznaniu świadczeń na ich nazwiska.
Mikołaj
rysiu

Sympatyk

Brak udostępnienia dokumentacji przez ZUS

Post autor: rysiu »

Zwracam się z prośbą o podpowiedź w sprawie udostępnienia dokumentów ZUS ,który odmawia mi udostępnienia dokumentów dotyczących drugiego męża mojej babci. Sprawa jest taka, że moja babcia była wdową i miała pięcioro dzieci z pierwszego małżeństwa i wyszła ponownie za mąż,ale ten drugi mąż nie adoptował tych dzieci nie dając im swojego nazwiska czyli dzieci miały nazwiska po swoim ojcu -pierwszym mężu mojej babci.
ZUS argumentuje to brakiem pokrewieństwa i odmawia wglądu do akt.
Rysiu.
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinBulaga »

Serwus,

Wysłałem do ZUS wniosek o dokumentację pradziadka i/lub jego żony w odpowiedzi otrzymałem dziś takie pismo.

https://zapodaj.net/plik-H6WtWAXhGK

Jak ten temat ruszyć, osoby które mogłyby według tego pisma uzyskać dokumentację już dawno nie żyją a zus twierdzi że pradziadek to już nie przodek i mogę starać się maksymalnie o dokumenty dziadka. Proszę o pomoc osoby które już miały taki problem i którym udało się go rozwiązać.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Marek_Platek

Sympatyk

Post autor: Marek_Platek »

cześć Marcin,
tak na szybko - może poproś o fotokopie dokumentów, a nie zwrot.
Natomiast nie bardzo rozumiem, dlaczego w odmowie powołują się na art 77 cytowanej ustawy, bo on dotyczy zasiłku pogrzebowego...
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Cześć,

z pisma nie wynika, aby sprawa była przegrana. Poproś rodzica (wnuka/wnuczkę Twoich pradziadków), aby to on w swoim imieniu wystąpił o te akta (oczywiście fotokopie, bo ZUS oryginału wyda, mimo, że i tak dokumenty te pójdą do niszczarki w swoim czasie).
Dołączcie kopie aktów potwierdzających zachodzące pokrewieństwo i problemu nie powinno być.

Pozdrawiam
Aneta
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinBulaga »

Przepraszam źle napisałem w pierwszym poście, sprawa ma się o pradziadka ale mojej mamy, dla mnie prapra, ale czy to coś zmienia w kwestii pokrewieństwa?
Co do tego czy zus wyda czy nie oryginały czy kopie to już sprawa drugorzędna ważne żeby to uzyskać w jakiś sposób.
Chociaż kiedy składałem o dokumenty dziadka i pradziadka to oryginały otrzymałem.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”