Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Panie Tomaszu, serdecznie dziękuję za informacje. Życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
Miazek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Miazek »

Tomek1973 napisał:
@Miazek
panie czarku, chętnie się rozejrzę za tym nazwiskiem, ale prosze skonkretyzować, o które rejony panu chodzi? piotrków? bełchatów? sulejów? radomsko?

Tomku
Tylko Piotrków!
Pozdrawiam Czarek
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Tomek1973 pisze:@sarna215
To ja panią zaproszę. Na lornetkę i meduzę /czyli: dwie setki i zimne nóżki/.
Ta Józefa Pokora - rok 1887 /akt numer 124
Tomku, a gdzie jeszcze można zjeść zimne nóżki? Od lat za mną chodzą, ale nie możemy się spotkać.
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jacku,
szlachectwo zobowiązuje. Powinieneś jadać kawior i fuagra. My, chłopi z dziada pradziada /a konkretnie od 1726 roku/ jadamy mniej więcej tak:
Obrazek
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Takie, jak piszesz, frykasy, to jadali utracjusze. I wszystko przeputali w Monte Carlo i innych badach.
I chyba mieli rację, bo jak przyszła komuna, to już im nic nie mogli zabrać, bo wszystko było zastawione. Ale co sobie pożyli, to ich.
A skrzętny gospodarz nie dojadał, a inwestował. Potem i tak wszystko przepadło.
Pozdrowionka.
Jacek Jarnuszkiewicz.
P.S.
A zimne nóżki i tak bym zjadł.
Awatar użytkownika
dl3

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dl3 »

Mea culpa, mea culpa :oops: Panie Tomku,
Tomek1973

Sympatyk

@_joan
w piotrkowskim archiwum nie ma wykazu czy listy, na której mogłaby się znajdować osoba, której pani szuka. są obwieszczenia, afisze i druki ulotne z rozporzadzeniami okupanta. być może tam by się coś znalazło. są też spisywane po wojnie relacje partyzantów, żołnierzy itp. być może w którejś z nich dałoby się trafić na jakiś slad. wśród tych relacji wiele nosi tytuły "zamordowani /represjonowani/ przez niemców mieszkancy gminy __________". z tego co wiem, to po wojnie był jakiś nakaz spisywania wspomnień dla zbowidowców.
mogę sprawdzić, czy jest coś takiego o gminie poświętne. oprócz tego zostaje pani IPN i archiwum wojskowe w warszawie.
@Genowefa
Bożenno, nie wiem jak u ciebie z topografią piotrkowa, ale służę opisem: pomnik ku czci ofiar katynia jest położony w samym centrum miasta, przy klasztorze ojców bernardynów, pomiędzy ulicami słowackiego i narutowicza. w niedziele, pomiędzy godzinami 11 a 13 w klasztorze bernardynów jest otwarta sala pamięci poswięcona AK /wejście od ulicy słowackiego/ jeżeli ją odwiedzisz, na pewno spotkasz tam jakiegoś weterana, który pokieruje cię do kogoś, kto uczestniczył w budowie pomnika i pomoze odpowiedziec na pytanie, w jaki sposób znalazło się na nim nazwisko twojego przodka. jeśli chcesz, załączę dokładną mapkę, na której wszystko zaznaczę.
@Jacek_Jarnuszkiewicz
Obrazek
Zobaczycie, że nam administracja zamknie ten wątek. to jest poważne forum dla krawaciarzy, a my sobie tu podśmiechujki urządzamy. wzywam wszystkich do opamiętania!
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

A kto to zaczął?
Królik?

J.J.
Tomek1973

Sympatyk

Hahahaha :))))
Że też jeszcze ktoś pamięta ten stary kawał :)))))
t
Awatar użytkownika
_joan

Sympatyk

Post autor: _joan »

Dziekuje:-)Prosze na razie nie zawracac sobie tym glowy:-)Bede miala inna prosbe.......ale to troszke pozniej.Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Tomku!
Dziękuję za wskazówki. Trafię na miejsce bez mapki.A jak już będę w Piotrkowie nie omieszkam obejrzeć inne ciekawe obiekty. Mam przewodnik z którego dawniej korzystałam. Mam też...nadzieję, że jeszcze wiele zabytków stoi na miejscu i nie zastąpiono ich supermarketami .

Pozdrawiam Bożena
Tomek1973

Sympatyk

http://astrojawil.pl/foto6/2007_12_26_bernardyni.jpg

pomnik jest tuż za tymi choinkami, które go na tym zdjęciu zasłaniają. żólty budynek zasłonięty drzewami po prawej w głębi - to ulica słowackiego. widok od strony ulicy narutowicza.

pozdrawiam
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Tomek1973 pisze:Hahahaha :))))
Że też jeszcze ktoś pamięta ten stary kawał :)))))
t
Starzy pamiętają. Ale skąd młodziaki go znają?
JJ
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Witam!

Panie Tomaszu! Ostatni pomysł jaki mi przychodzi do głowy to sprawdzenie jeszcze księgi urodzeń w dwóch parafiach w okolicy: Żeleźnica (nr 325) i Przedbórz (297). Ignacy Kępski ur. 1884 syn Józefa. Jeśli nie będzie to znaczy, że część rodzeństwa urodziła się nie w tym regionie. Tak myślę.

Pozdrawiam
Daria
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Witam,
mam do Pana prośbę, chciałabym odszukać akt urodzenia: Irena Podpora (luty 1914) i Bolesław Podpora (1916 r.) parafia Błogie. Może wie Pan czy zachowała się księga zgonów (1918 r.) z tej parafii, zależy mi na wpisie Aniela Podpora z domu Migała, prababcia zmarła w 1918 r.
Za każą zdobytą informację będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”