Archiwum Państwowe w Siedlcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sławiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sławiński_Jacek »

Witam
Mam prośbę do osoby, która bywa w AP Siedlce.Sprawa wygląda następująco:
W Archiwum Diecezjalnym Warszawsko-Praskim zamówiłem na podstawie indeksu z genealodzy.pl skan metryki ślubu z parafii Mińsk Mazowiecki z roku 1813 Leona Jarzębskiego i Marianny Chłopik. Skan otrzymałem. W międzyczasie znalazłem na szwa w AP Siedlce akta stanu cywilnego z Mińska Mazowieckiego. Sprawdzając akty małżeństw z 1813 roku nie znalazłem ww. Ogólnie liczba akt z ADW-P a AP Siedlce jest różna. W sumie w tym roczniku w AP Siedlce brakuje 4 akt, choć ze spisu treści wynika, że w księdze są wszystkie akta. Skąd mogła się wziąść ta różnica między archiwami. W ADW-P jest to księga po łacinie, a w AP po polsku.
Na szwa sprawdziłem, że są aneksy do małżeństw z tego roku. Może mógłby, ktoś z szanownych bywalców w AP sprawdzić, czy nie ma tam czegoś dotyczącego Leona Jarzębskiego (wg metryki z ADW-P wdowiec) i Marianny Chłopik. Informacje te pozwolą mi na dalsze poszukiwanie w parafii Mińsk Mazowiecki, w szczególności, że parafia jest daleko w czasie zindeksowana.

Z góry dziękuję za pomoc
Jacek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wynika stąd, że AP ma ksiegi gminy nie parafii, czyli USC nie religijne
co wyraźnie w opisie zespołu 613 widnieje
a skany masz tu:
http://szukajwarchiwach.pl/62/613/0/?q= ... bJednostki
więc chyb apomoc w archiwum nie jest potrzebna?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sławiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sławiński_Jacek »

Dziękuję za odpowiedź.

W skanach akurat nie ma tej metryki. Porównywałem spis małżeństw zindeksowanych z ADW-P i tych na szwa z AP z roku 1813. Dokładnie brak jest 4 aktów. Dlatego sądziłem, że może coś być w aneksach, które nie są dostępne online.

Pozdrawiam
Jacek
tewu1992

Sympatyk

Post autor: tewu1992 »

Szanowni Genealodzy!

Mam małe pytanie. Poszukuję aktu ślubu pradziadka Andrzeja Grochowskiego (ślub z Janiną Chojecką). Slub ten odbył się prawdopodobnie w latach 1918-1922 w Siedlcach. Jest szansa na potwierdzenie/odnalezienie tego dokumentu?

Z poważaniem,
Tomasz
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Witaj Tomaszu,

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twoje pytanie ... w Archiwum Państwowym chyba takiej informacji
jeszcze nie będzie...
Natomiast mój wielokrotny kontakt z USC UM Siedlce był bardzo udany i zadowalający, zarówno mail'owy jak
i telefoniczny. Sądzę, że nie będziesz miał problemu z uzyskaniem informacji, czy akt ślubu pradziadka
znajduje się w USC UM Siedlce i poproszenia o jego skan kub kserokopię. Może trzeba będzie potwierdzić pokrewieństwo i zaznaczyć, że nie będzie wykorzystywany do działań prawnych, a tylko do genealogicznych.

Powodzenia - Małgorzata
Marta_Szczygieł

Sympatyk

Post autor: Marta_Szczygieł »

Witam,
Właśnie dostałam odpowiedź z archiwum w Siedlcach. Ze względu na zły stan techniczny ksiąg nie mogą zrobić dla mnie skanów interesujących mnie dokumentów. Mogą udostępnić je jedynie w czytelni archiwum. Czy ktoś w najbliższym czasie wybiera się do AP Siedlce i mógłby mi pomóc? Jest tego niewiele w jednym zespole.
Proszę o kontakt - opiszę sprawę i wyślę odpowiedź z AP.
Pozdrawiam
Szczygieł Marta

Sprawa załatwiona pozytywnie
Prośba nieaktualna
Dziękuję
eve174

Sympatyk

Pomoc w Archiwum

Post autor: eve174 »

Dzien dobry,

Czy ktos kto sie wybiera do archiwum w Siedlcach moglby spojrzec/sfotografowac akta Notariusza Wiktora Witkowskiego, rok 1812, pozycja 28 w spisie ( Chojecki Wawrzyniec, Chojeckiemu zastawia) numer repertorji 44.

Chetnie odwdziecze sie w archiwum lubelskim.

Z gory dziekuje.

Pozdrawiam,
Ewa
tomsaw

Sympatyk

Pomoc w Archiwum

Post autor: tomsaw »

@eve174
Proszę o e-mail na priv, wyślę zdjęcie.
Jerzy.
Naate

Sympatyk

Domanice AP Siedlce 1913-1918

Post autor: Naate »

Pilnie potrzebuję odnaleźć skan aktu małżeństwa (zawartego pomiędzy 1913-1918) Józefa Bryzka i Leokadii Ługowskiej.

Czy ktoś wybiera się do AP Siedlce w najbliższym czasie?
Albo ma interesujące mnie lata w swoich zasobach?
tomsaw

Sympatyk

Domanice AP Siedlce 1913-1918

@Naate
W par.Domanice w skorowidzach 1913-16 - brak zapisu o małżeństwie Józefa Bryzka i Leokadii Ługowskiej.
Jerzy.
Naate

Sympatyk

@tomsaw ogromnie dziękuję za odpowiedź. <3 To jeszcze dwa roczniki mi zostały do sprawdzenia, ale z tego co piszesz, nie ma ich w AP Siedlce.

Chciałam u nich kupić ""Dzieje zaścianka szlacheckiego Jastrzębie.
Między Domanicami a Wiśniewem" Krystyny Jastrzębskiej ale nakład wyczerpany. Może Ty się orientujesz, czy dostępny jest gdzieś zapis pdf tej książki

Pozdrawiam serdecznie
tomsaw

Sympatyk

@Naate
Chyba w necie nie ma.Spróbuj napisać do autorki może ma egzemplarz na zbyciu.
Kiedyś tak zrobiłem szukając bezskutecznie książki (mały nakład dotyczący historii regionalnej) i zakupiłem od autora.
Jerzy.
Naate

Sympatyk

@tomsaw

Dobry pomysł! Tak zrobię.

Jeszcze raz dziękuję :)

Aneta
Naate

Sympatyk

Niestety Pani Krystyna Jastrzębska nie posiada już wolnych egzemplarzy. :(
Jeśli ktoś chciałby podzielić się pdf albo odstąpić książkę, to ja chętnie je/ją odkupię
agnieszka_ak

Sympatyk

Post autor: agnieszka_ak »

Witam,

Poszukuję imformacji dotyczących Marianny Przygodzkiej z par. Suchożebry.

Miała córkę Franciszkę - w jej akcie ślubu z Janem Stańskim w 1831 jest zapisana jako córka Marianny Przygodzkiej, l. 21 urodzona w Stanach Dużych, mieszkająca z matką w Stanach Małych. Niestety w aktach z 1810 i późniejszych nie ma jej aktu urodzenia, widocznie urodziła się przed 1810 r.

Nie mam innych informacji dotyczących Marianny.

W 1813 roku widnieje "jakaś" Marianna Przygodzka l.33 wyrobnica w Stanach Dużych, córka + Wojciecha i + Barbary z Rucinskich oraz jej brat Tomasz Przygodzki l 46 z Przygód. Marianna wzięła ślub z Szymonem Stańskim l, 50 wdowcem że Stanów Małych. Być może jest to "moja" Marianna, ale pewności nie mam.

Gdyby ktoś miał jakieś informacje lub jechał do archiwum będę wdzięczna za wszelką pomoc. Może przy akcie urodzenia Franciszki jest zapisany ktoś z rodziny.

Pozdrawiam
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”